tarta z jabłkami - 3394 przepisów (strona:185/227)

Szarlotka pod chmurką 282

cukru karmelowego (dodaj tyle, aby było wystarczająco dla Ciebie słodkie) "bardzo dużo" cynamonu Przygotowanie nadzienia jabłkowego: Jabłka dokładnie umyj oraz obierz. Wytnij gniazdka nasienne. Pokrój jabłka w drobną kostkę. Na patelni (używam ceramicznej, nieprzywierającej) rozpuść połowę porcji cukru karmelowego do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. Wrzuć pokrojone jabłuszka i smaż do uzyskania pożądanej masy jabłkowej. W miarę smażenia(...)stopni piekarnika i podpiekaj przez 10 minut. Nie martw się, że ciasto wyrośnie zbyt mocno. Obciążone masą jabłkową ładnie się wyrówna (dlatego nie użyję do podsypania bułki tartej). Wyjmij podpieczony spód i wyłóż jeszcze ciepłą masę jabłkową. 1/4 schłodzonego ciasta zetrzyj na tarce o średnich oczkach i rozsyp na wierzchu masy jabłkowej. Następnie za pomocą szpatułki wyłóż przygotowaną chmurkę

Eat Shrimps
Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami 263

niebo w gębie.  Na blogu znajdziecie również inne drożdżowe ciasta z owocami: Drożdżowe bułeczki ze śliwkami   Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem   Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami   Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą   Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką   Szwedzkie bułeczki cynamonowe   Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe ciasto z gruszkami(...)ósemki i wycinamy z nich gniazda nasienne.Śliwki kroimy na pół i pestkujemy. W miseczce miksujemy składniki na kruszonkę, wkładamy do lodówki. Formę do pieczenia natłuszczamy i posypujemy tartą bułką. Ciasto wyjmujemy  z miski na omączony blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 24  x 30 cm. Ciasto przenosimy na wałku do formy i układamy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto Marcepanek 134

Marcepanek to kultowe ciasto mojej mamy, które co roku pojawiało się u nas w domu na święta Bożego Narodzenia. Mimo takiej nazwy, nie ma ono nic

Kuchnia MagdaLeny
Kruche ciasto z czereśniami 156

kruchości, a będzie twardsze niż powinno. Czereśnie opłukać, dobrze odsączyć z wody. Pousuwać ogonki i pestki.  Wskazówka: do tego ciasta nada się zdecydowana większość owoców. Można użyć wiśni, jabłek, gruszek, borówek, etc. Nadają się też owoce odsączone z syropu lub dobrej jakości dżem.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy jarzynowej tarki z grubymi oczkami zetrzeć(...)słodkie i zabijemy smak owoców. Ciasto piekłam na blaszce o wymiarach 24 cm X 34 cm. Lubisz ciasta z owocami? Próbuj także i tych: Kruchy placek z borówkami Tarta z kremem z bitej śmietany i białej czekolady, z konfiturami i borówkami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto jesieni (z jabłkami i gruszkami) 377

łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej) 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej 1 opakowanie gotowej przyprawy do szarlotki albo do piernika 1 łyżka kakao Składniki na masę owocową: 05, kg jabłek 0,5 kg gruszek 1 garść suszonych moreli ( na oko) 3 szklanki wody (1 szklanka = 250 ml) 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe  Dodatkowo: 500 ml śmietanki(...)Finał: Gorącą masę wylewamy na schłodzony biszkopt. Gdy ciasto ostygnie wkładamy je do lodówki. W tym czasie ubijamy bitą śmietanę z cukrem pudrem. Nakładamy na gotowe ciasto. Posypujemy tartą czekoladą. I ponownie wsadzamy do lodówki

Bon Appetit Małgorzaty
Szarlotka z budyniową pianką 2555

Szarlotka z budyniową pianką – pyszne ciasto z jabłkami i delikatną budyniową pianką, rozpływającą się w ustach! Na blogu znajdziecie również inną wersję tego ciasta, z

Kulinarne Przeboje
Tarta serowa ze śliwkami 86

kosztują ok 3-4 zł za kilogram, a jeśli poszukamy źródła bliżej dostawcy ta cena spadnie do ok 2zł. Podczas sezonu kupowanie takich owoców jak gruszki, śliwki czy jabłka w supermarketach byłoby zwykłą stratą pieniędzy. Kwestia finansowa - bo pośrednik nigdy nie będzie tańszy od producenta - nie jest jedyna. Pamiętajmy o walorach smakowych i jakości. Produkty, które są dostarczane(...)znów mógł się swoim plonem ze mną podzielić. Cieszę się z tego, bo wiem, że przykładam rękę do czegoś dobrego :) A dzisiaj na blogu znajdziecie przepis na tartę - znów na razowym spodzie - która łączy słodkie, serowe nadzienie z wyraźną śliwkową, kwaśną nutą. Jest przepyszna! i myślę, ze nikogo nie trzeba będzie do niej namawiać - nawet nie zdążyłam zrobić

Gary Bez dna
CIASTO TARTE Z JABŁKAMI PLEŚNIAK 158

NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Jest to klasyk w moim domu, zawsze moja babcia piekła je  na święta czy na urodziny i nie wyobrażam sobie żeby właśnie tego ciasta tartego nie było na świątecznym czy urodzinowym stole. Krótko mówiąc ciasto  jest pyszne  i warte upieczenia , polecam. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 250g margaryny lub masła 4 jajka ( osobno żółtka i białka) 2 łyżki ciemnego kakao 1 szklanka   drobnego cukru do bezy 1kg jabłek przesmażonych lub duży słoik jabłek Polewa: 4 łyżki mleka 4 łyżki cukru 4 łyżki masła 2 łyżki kakao Wszystkie składniki czyli mleko, cukier, masło i kakao wkładamy

Słodkie zapomnienie
Naleśniki z borówkami 258

Naleśniki z borówkami to zarówno szybkie danie na śniadanie, ale równie dobrze mogą być smaczną propozycją na słodki deserek. Borówki możecie zastąpić dowolnymi sezonowymi składnikami np

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżówka wysoka lub słodkie bułki 276

takie kultowe ciasto, robione przynajmniej raz w każdym domu. Można ją jeść bez niczego, niektórzy jedzą ją z masłem, a inni wcześniej pod kruszonkę układają owoce sezonowe takie jak jabłka, śliwki czy rabarbar, każdy ma swój własny sposób na drożdżówkę, która smakuje mu najbardziej, a wiadomo, że drożdżówka najlepiej smakuje na ciepło! :) Składniki (na dużą blachę drożdżówki lub na około(...)lepi się do rąk, odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Jeżeli robimy drożdżówkę w międzyczasie wykładamy dużą blachę papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Następnie robimy kruszonkę, nie wyrabiamy jej za długo, tylko do powstania kruszonki. A jeżeli robimy bułki to 2 blachy z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto, albo

Piekę, bo lubię
Gęsi pasztet z żurawiną 147

czyli w jego imieniny, podobnie jak znane w Wielkopolsce rogale marcińskie , a imieniny te przypadają 11 listopada. U nas w domu przygotowywało się w brytfance całą gęś pieczoną z jabłkami i ziemniakami z dużą ilością majeranku, lub piekło się same nogi gęsi, oraz obowiązkowo wytapiało się też z niej smalec. Od kilku lat w Polsce propagowana jest akcja „Gęsina(...)smaku, ½ łyżeczki pieprz ziarnisty, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe 1 łyżka – majeranek 1/2 łyżeczki -gałka muszkatołowa 2 jajka żurawina suszona natka pietruszki łyżka margaryny + bułka tarta Przygotowanie: Kajzerki moczymy w mleku. Boczek kroimy na kawałki, zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy ok. 20 minut. Ugotowaną gęsinę oddzielamy od kości. Rozgrzewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szarlotka jabłkowo-rabarbarowa 142

Potrzebowałam zrobić szarlotkę, ale jabłek był kilogram. Trochę za mało. Wtedy w oko wpadł mi rabarbar leżący w koszyku. To jest myśl - może zrobię szarlotkę z

Mania Wypiekania
Knedle ze śliwkami 136

śniadaniami – czytając go czułam się jakbyśmy się wychowywały z Zuzą w tym samym domu! Jajecznica z cebulką, kasza manna z sokiem malinowym, naleśniki z serem, ryż zapiekany z jabłkami, omlety – to wszystko jadło się też i u nas bardzo często. Zabrakło tylko jajecznicy z móżdżkiem cielęcym, którą zajadłam się w dzieciństwie, ale zdaję sobie sprawę(...)przygotowania potrzebuję przepisu, a poza tym wydało mi się być to idealne danie na jesień. I rzeczywiście – knedle były pyszne, miękkie, skąpane w maśle i bułce tartej oraz gorącym soku śliwkowym. Trochę było z nimi zachodu – z ich lepieniem ale zdecydowanie warto było. W przepisie zabrakło mi przybliżonej ilości knedli jakie powinny wyjść z tych proporcji

Cooking for Emily
Kotlety mielone z kiszoną kapustą 132

Samo mięso mogłoby być suche, a dzięki kapuście kotlety są wilgotne, tekstura odpowiednia i są na prawdę świetne w smaku. Aaaa i byłabym zapomniała, w moich kotletach nie ma tartej buły, za którą nie przepadam, a która przy cukrzycy może nieźle namieszać w cukrach. Zupełnie już na marginesie, wolę zamiast tej buły zjeść ziemniaka z wody. Składniki(...)ziemniaczki z wody, które według mnie idealnie komponują się z kiszoną kapustą, a do tego przygotowałam banalnie prostą i jednocześnie pyszną surówkę z kiszonej kapusty , z dodatkiem marchewki i jabłka. 1 porcja (3 kotlety) to ok. 165 kcal , węglowodany: 3g, białko: 24g, tłuszcz: 9g Informacje dla diabetyków: w porcji kotletów znajduje się 0,3WW i 1,5WBT. Do tego

Dietolog