Prosty przepis na surówkę inspirowany przepisem mojej babci. Surówka z kapusty pekińskiej to jeden z moich ulubionych warzywnych dodatków do obiadu. Czasem kapustę bardzo drobno kroję, a pozostałe składniki trę na tarce. Tak robi moja babcia i z jej przepisu najchętniej korzystam – surówka z kapusty pekińskiej mojej babci . Jednak czasem lubię poeksperymentować i tym razem postanowiłam, że moja surówka(...)możemy je odkrywać na nowo. SKŁADNIKI NA 4 PORCJE : 1/2 średniej wielkości białej kapusty pekińskiej 1 duża marchewka lub kilka małych 1 średnia czerwona cebula 1 duże i soczyste jabłko (np. Ligol lub Jonagored) trochę soku z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz do smaku Kapustę pokroić wycinając twardy głąb ze środka. Marchew obrać ze skórki i pokroić nożem
Dietologmnie bardzo apetyczne zdjęcia, prostota wykonania, no i owoce! Uwielbiam takie ucierane ciasta z owocami! 💚 W zależności od sezonu piekę je z rabarbarem, malinami czy jagodami. Zimą wykorzystuję jabłka lub brzoskwinie z puszki. Uwieńczeniem tego pysznego ciasta jest u mnie maślana kruszonka 👌, którą uwielbiam! Nowością jest dla tutaj dodanie do ciasta oranżady (w oryginale) lub wody gazowanej(...)pieczenia miksując cały czas na wolnych obrotach. Na koniec wlewamy oranżadę i wymieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub bułką tartą. Na ciasto wykładamy owoce, a na owoce kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do w 180 st.C na 45-50 minut (do suchego patyczka) Ostudzone ciasto możemy dodatkowo
Walijskie PichcenieRacuchy drożdżowe z rabarbarem. Trochę kwaśne, trochę słodkie! Idealne na śniadanie, obiad lub deser 🤭 Jeżeli lubicie klasyczną wersję z jabłkiem to tę również musicie wypróbować póki sezon na rabarbar trwa! 10 racuchów lub 20 racuszków: 2 pędy rabarbaru 5 łyżek cukru/erytrolu (minimum 1 łyżeczka cukru) 1 szkl. ciepłego/letniego mleka 2 szkl. mąki pszennej 20 g drożdży 1 jajko Olej(...)MIODEM CIASTO KEFIROWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ NAJPROSTSZE DROŻDŻÓWKI Z RABARBAREM CIASTECZKA OWSIANE Z RABARBAREM KOMPOT Z RABARBARU PROSTE ORKISZOWE CIASTO RABARBAROWE ORKISZOWE CRUMBLE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI RUSTYKALNA TARTA PEŁNOZIARNISTA Z RABARBAREM
Czarnawisienkajaglanej (50 g) 3/4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego 1/2 jabłka garstka orzechów włoskich, obranych ze skórki i grubo posiekanych 1 łyżka miodu szczypta cynamonu Kaszę przepłucz na sitku, następnie przelej ją wrzątkiem. Wsyp do garnka, zalej mlekiem i zagotuj. Zmniejsz ogień do małego. Po 5 minutach dodaj jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Gotuj jeszcze(...)powłoką nieprzywierającą z obu stron na złoty kolor. Podawaj ze świeżymi owocami, np. z pokrojonym na plasterki kiwi. Obiad : burgery z czerwonej fasoli i mozzarelli (bułkę tartą należy zastąpić kaszką kukurydzianą), Bezglutenowe Bułki do Hamburgera Putka , świeże warzywa, sos z jogurtu naturalnego z ząbkiem czosnku Podwieczorek: Bezglutenowe Brownie Putka , garść truskawek Kolacja: sałatka z kurczakiem, awokado
Chilli Czosnek i OliwaKrążki cebulowe to idealny dodatek do mięs, jako przystawka lub zamiennik chipsów. Bardzo prosty przepis, który wykonasz w niecałe 30 minut. Poniżej przedstawiam listę potrzebnych produktów
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zgadłam? Jeśli tak, to być może kiedyś właśnie tam się spotkamy. A może minęliśmy się wyciągając rękę w tym samym kierunku - tam, gdzie rozsiadły się pękate dynie, przechwalają rumieńcami jabłka i pachną miodową słodyczą gruszki. W moim świecie poruszam się według mapy, na której wszystkie drogi prowadzą do ... targowiska. Od niego zaczyna i na nim kończę - zawsze w ostatnim(...)nowy stół!), by pomieścić tabuny gości. Tylko przy ich pomocy będziemy przecież w stanie zjeść to wszystko, co właśnie w myślach przed chwilą kupiłam. W związku z tym kolejne, trzecie okrążenie możemy nazwać selektywnym. Przyznam, że za nim nie przepadam. Niczym minister finansów, moim zadaniem są wyłącznie "cięcia, cięcia, cięcia...". Z niekończącej się listy usuwam z bólem wszystkie te cuda
KUCHARNIADziś zapraszam na kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami. Kiedyś robiłam to ciasto z jabłkami, ale nieco inaczej. Było ciasto na to jabłka, budyń i na wierzch utarte ciasto. Tym razem wykorzystałam również białka. Ubiłam je z nie wielką ilością cukru pudru i wyłożyłam na owoce, a dopiero na białka utarłam ciasto. Zmieniłam też kolejność. Budyń wyłożyłam(...)zamrażalniku około 30 minut. Można też schłodzić w lodówce 2-3 godziny. Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec w temperaturze 190 stopni 10-15 minut. W tym czasie obrać ze skórki brzoskwinie i pokroić w kostkę. Ugotować budyń. Szklankę mleka wlać do naczynia, dodać budynie
Agusiowe smakołykiPrzygotowanie ciasta ciasta jest chyba najprostsze jakie znam. Ciasto pyszne mokre, polecam. Thermomix wykonanie do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki ciasta, wymieszać obroty 4,5, czas
Kuchnia Pokoleńłopatki wieprzowej 2 kg boczku świeżego 2,5 łyżki soli 1 czubata, łyżka cukru pudru 1 łyżka pieprzu świeżo , grubo , mielonego 1 łyżka , mielonej gorczycy białej 1,5 słoika tartego chrzanu ( 350 ml – 1,5 szklanki ) 3-4 ząbki czosnku 1 czubata ,łyżeczka mielonego kminku 1 szklanka wody jelita wieprzowe cienkie do kiełbas – około 5 m Boczek mielimy(...)odcinku ,żeby uzyskać małe kiełbaski . Gotowy wyrób wstawiamy w misce do lodówki , i na drugi dzień , kiedy przyprawy w kiełbasie się połączą , możemy je usmażyć , najlepiej z cebulką i jabłkiem ..można także grillować , gotować , jak , tak komu pasuje Smacznego ! Artykuł Biała kiełbasa chrzanowa , domowe wędliny pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżycukru karmelowego (dodaj tyle, aby było wystarczająco dla Ciebie słodkie) "bardzo dużo" cynamonu Przygotowanie nadzienia jabłkowego: Jabłka dokładnie umyj oraz obierz. Wytnij gniazdka nasienne. Pokrój jabłka w drobną kostkę. Na patelni (używam ceramicznej, nieprzywierającej) rozpuść połowę porcji cukru karmelowego do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. Wrzuć pokrojone jabłuszka i smaż do uzyskania pożądanej masy jabłkowej. W miarę smażenia(...)stopni piekarnika i podpiekaj przez 10 minut. Nie martw się, że ciasto wyrośnie zbyt mocno. Obciążone masą jabłkową ładnie się wyrówna (dlatego nie użyję do podsypania bułki tartej). Wyjmij podpieczony spód i wyłóż jeszcze ciepłą masę jabłkową. 1/4 schłodzonego ciasta zetrzyj na tarce o średnich oczkach i rozsyp na wierzchu masy jabłkowej. Następnie za pomocą szpatułki wyłóż przygotowaną chmurkę
Eat Shrimpsniebo w gębie. Na blogu znajdziecie również inne drożdżowe ciasta z owocami: Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Szwedzkie bułeczki cynamonowe Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe ciasto z gruszkami(...)ósemki i wycinamy z nich gniazda nasienne.Śliwki kroimy na pół i pestkujemy. W miseczce miksujemy składniki na kruszonkę, wkładamy do lodówki. Formę do pieczenia natłuszczamy i posypujemy tartą bułką. Ciasto wyjmujemy z miski na omączony blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 24 x 30 cm. Ciasto przenosimy na wałku do formy i układamy
Kulinarne przygody GatityMarcepanek to kultowe ciasto mojej mamy, które co roku pojawiało się u nas w domu na święta Bożego Narodzenia. Mimo takiej nazwy, nie ma ono nic
Kuchnia MagdaLenykruchości, a będzie twardsze niż powinno. Czereśnie opłukać, dobrze odsączyć z wody. Pousuwać ogonki i pestki. Wskazówka: do tego ciasta nada się zdecydowana większość owoców. Można użyć wiśni, jabłek, gruszek, borówek, etc. Nadają się też owoce odsączone z syropu lub dobrej jakości dżem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy jarzynowej tarki z grubymi oczkami zetrzeć(...)słodkie i zabijemy smak owoców. Ciasto piekłam na blaszce o wymiarach 24 cm X 34 cm. Lubisz ciasta z owocami? Próbuj także i tych: Kruchy placek z borówkami Tarta z kremem z bitej śmietany i białej czekolady, z konfiturami i borówkami
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki stołowe mąki tortowej (pszennej) 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej 1 opakowanie gotowej przyprawy do szarlotki albo do piernika 1 łyżka kakao Składniki na masę owocową: 05, kg jabłek 0,5 kg gruszek 1 garść suszonych moreli ( na oko) 3 szklanki wody (1 szklanka = 250 ml) 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe Dodatkowo: 500 ml śmietanki(...)Finał: Gorącą masę wylewamy na schłodzony biszkopt. Gdy ciasto ostygnie wkładamy je do lodówki. W tym czasie ubijamy bitą śmietanę z cukrem pudrem. Nakładamy na gotowe ciasto. Posypujemy tartą czekoladą. I ponownie wsadzamy do lodówki
Bon Appetit Małgorzaty