zimą możesz również wykorzystać marchew ze sklepu, surówka nadal będzie bardzo smaczna. W klasycznym przepisie do marchewki dodajemy cukier. Możemy z tego dodatku zrezygnować a dodać w zamian pół jabłka. Jeśli chcemy, by sałatka była bardziej ostra można dodać cienko poszatkowany por bądź odrobinę chrzanu. Dla smaku można dodać również czubatą łyżkę gęstej śmietany 18% bądź czubatą łyżkę bardzo(...)warzywem, które ma wiele zastosowań, można ją jeść w postaci surówek na surowo, ale również pieczoną, smażoną a także nawet jako składnik ciasta marchewkowego. Prosta surówka z marchewki to tarta marchewka z dodatkiem pietruszki, soku z cytryny, cukru i odrobiny soli. Najlepiej smakuje podawana od razu po przygotowaniu. Jeśli lubisz sałatki z dodatkiem marchewki to koniecznie wypróbuj surówkę
To Musisz Wiedziećtofu i łososiem Prosta, zdrowa sałatka, pełna rozmaitych smaków: pikantna dzięki rzodkiewce, aksamitna za sprawą łososia, skropiona orzechowym sosem. Zobacz przepis Sałatka z kurczakiem, awokado i jabłkiem Sałatka z kurczakiem, awokado i jabłkiem to witaminowa i energetyczna bomba. Przy tym prosta i niekłopotliwa w przygotowaniu. Zobacz przepis Sałatka z kurczakiem, truskawkami z pesto z bobu Sałatka z truskawkami(...)najlepszej strony. Nasza sałatka z kurczakiem z kasza jaglaną taki składnik ma, a jest nim dresing, rzecz super prosta o równocześnie niezwykle złożonym smaku. Zobacz przepis Sałatka z tartego brokuła z mango Sałatka z tartego brokuła i mango zaskoczy Cię swoim wyjątkowym smakiem. Porcja witamin na talerzu do zrobienia w 10 minut. Zobacz przepis Sałatka grecka z warzywnym
Niedzielny kucharzspokoju... Bo marchew niesamowicie pasuje do jesiennej aury, bo sezon na nią właściwie nigdy się nie kończy, bo na dodatek doskonale komponuje się z korzennymi przyprawami. I chociaż jabłka także uważam za słodką kwintesencję jesieni, czasem czuję potrzebę, by upiec coś innego niż szarlotkę. Nie spodziewałam się, że cokolwiek wyjdzie mi z tego ciasta. Chociaż znałam podstawowy przepis(...)zawartość obu naczyń. Dodać olej, marchewkę, rodzynki i otręby. Ciasto powinno być gęste. Wymieszać łyżką (nie za długo). Formę o średnicy ok. 23 cm natłuścić i oprószyć bułką tartą. Do formy włożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40-45 minut. Wystudzić w formie. Śmietankowy serek ubić z jogurtem i miodem. Żelatynę rozpuścić
Kuchnia EllieMimo, że było to dość dawno pamiętamy ich strukturę oraz trochę smak. Przyszedł czas na starcie PLACKI BABCI BOŻENKI vs PLACKI BABCI ZOSI (SYS)! -Babcine placki miały ziemniaki tarte w oczka, tutaj otrzymujemy puree i to już zmienia ich konsystencję. -Babcine placki były smażone w głębokim tłuszczu, teraz smażymy na patelni z minimalnym dodatkiem oleju kokosowego. -Babcine placki(...)zupa grochowa i cebulowa - zupa pieczarkowa i grzybowa - zupa pomidorowa i z soczewicy - kasza gryczana z grzybami i jęczmienna z pieczarkami - kasza jęczmienna z soczewicą i ryż z jabłkami i rodzynkami
Candy PandasPrzepis na to ciasto podesłała mi ciocia przez linka do bloga niemieckiego. Oczywiście zaraz sobie przetłumaczyłam składniki i mimo, że w składzie były jabłka ja postanowiłam uderzyć w sezon, i zrobić je z rabarbarem. Smak wyszedł ciekawy, fajny i lekki. ładnie też się prezentuje.Zapraszam... Skala smaku 8/10 w przepisie jest 50 g. masła jednak z takiej ilości(...)Rabarbar przełożyć na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku. Pokrycie 150g cukru, 2 jajka, śmietana i budyń w proszku zmiksować. Ciasto wylepić tortownice i boki. Ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć odsączony rabarbar, i na końcu wlać masę. W temperaturze 180 ° C piec przez około 1 godzinę
Kubki smakuNa grillu zazwyczaj przygotowujemy dania wytrawne – mięsa, ryby, warzywa. Są jednak na rynku grille, które pozwalają nam zrobić z ich pomocą nie tylko typowe dania, jak
Kuchnia MagdaLenyZa tydzień Wielkanoc! Pora pomyśleć o wielkanocnych wypiekach. Nie jestem fanką mazurków, więc moje wielkanocne wypieki mają mało wspólnego z tradycją jak szarlotka z budyniową pianką
codojedzeniaSkładniki na 6 porcji : 500g borowików szlachetnych (prawdziwków) 1,2-1,5l aromatycznego bulionu (w wersji wege warzywny, ale świetnie sprawdzi się też drobiowy) 2 łyżki masła 2 łyżki tartego parmezanu pęczek młodej cebulki 400g surowej kaszy pęczak 125 ml białego wytrawnego wina sól i pieprz kilka gałązek tymianku łyżka oliwy Prawdziwki oczyścić i pokroić w kostkę, jednego grzybka(...)nformacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 5,4WW i 1,5WBT Do pęczotto, które samo w sobie może stanowić doskonałe danie główne, proponuję surówkę z marchewki, selera i jabłka. Bardzo prostą, jedynie z dodatkiem łyżki jogurtu. Seler ze swoim korzennym smakiem świetnie pasuje do prostej kaszy jęczmiennej. Jeśli macie cukrzycę i dodatkowo skusicie się surówkę, pamiętajcie, żeby
DietologJest on tak fajnie i przejrzyście napisany, że po prostu Wam go zacytuję. Do składników deseru podanych poniżej należy dodać sobie pokrojone w drobną kostkę świeże owoce (kiwi, ananas, jabłko, nektarynka – co tam Wam wpadnie w ręce) No to co? Czas start!: „DETREMPE (wyrabianie ciasta z wodą) 1/3 szklanki oleju sałatkowego 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki soli rozpuszczone(...)prostokąt i złóż go na 3 warstwy. Następnie owiń cisto dużym arkuszem papieru do pieczenia, włóż do torebki plastikowej albo owiń wilgotnym ręcznikiem i na godzinę schowaj w lodówce. TRZECIE I CZWARTE SKŁADANIE W ten sam sposób poskładaj ciasto jeszcze 2 razy, owiń i umieść w lodówce na kolejną godzinę. PIĄTE I SZÓSTE SKŁADANIE Powtórz tę samą operację jeszcze dwukrotnie
Kate's KitchenJest on tak fajnie i przejrzyście napisany, że po prostu Wam go zacytuję. Do składników deseru podanych poniżej należy dodać sobie pokrojone w drobną kostkę świeże owoce (kiwi, ananas, jabłko, nektarynka – co tam Wam wpadnie w ręce) No to co? Czas start!: „DETREMPE (wyrabianie ciasta z wodą) 1/3 szklanki oleju sałatkowego 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki soli rozpuszczone(...)prostokąt i złóż go na 3 warstwy. Następnie owiń cisto dużym arkuszem papieru do pieczenia, włóż do torebki plastikowej albo owiń wilgotnym ręcznikiem i na godzinę schowaj w lodówce. TRZECIE I CZWARTE SKŁADANIE W ten sam sposób poskładaj ciasto jeszcze 2 razy, owiń i umieść w lodówce na kolejną godzinę. PIĄTE I SZÓSTE SKŁADANIE Powtórz tę samą operację jeszcze dwukrotnie
Kate's KitchenCynamon - najstarsza przyprawa świata, to kora cynamonowca, która sprzedawana jest w formie lasek lub drobno zmielonego proszku. Ma słodki, korzenny i bardzo aromatyczny smak oraz zapach
Kuchnia MagdaLenyCiasto to słodka przyjemność. Praktycznie w tygodniu nie jemy nic słodkiego ale kiedy przychodzi weekend to staję na wysokości zadania i piekę jak szalona. Ciasto na
codojedzeniamnie w domu robione bardzo często. Jego zaletą jest to , że robi się go łatwo, szybko i jeśli zamiast masła użyjecie margaryny w dodatku tanio. Jest podstawą tart, pasztecików, ciasteczek i wielu innych pysznych wypieków. Z tego też powodu postanowiłam poświęcić cały post pisząc wyłącznie o cieście kruchym. Nie - nie będzie tylko opowieść. Pokażę także krok po kroku(...)Przesianą przez sitko mąkę - 400 g z cukrem pudrem - 100g ( ja dodałam tu mniej ok. 60 g gdyż akurat ten spód miał być pod jabłecznik a prażone jabłka wyszły dość słodkie) mieszamy na stole, lub stolnicy. Dlaczego z cukrem pudrem? Bo cukier kryształ , czyli ten tradycyjny może się nie rozpuścić ( bo w czym?) i możecie mieć
Kuchnia Pełna EmocjiRynek mnie wprost zadziwia. Kiedy banany sprowadzane z ciepłych krajów są tańsze od naszych rodzimych jabłek, nie wiem co mam myśleć. Nie jestem ekspertem, jestem tylko zwykłym konsumentem, który ma prawo się zdziwić. Może ktoś mnie oświeci? Podążając więc za trendami postanowiłam zrobić ciasto z bananami właśnie. Pyszny biszkopt, masa budyniowa, mleko skondensowane, banany, bita śmietana, galaretka(...)ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ubitych żółtek. Do tak przygotowanych jajek przesiewamy mąki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i wysypaną na przykład bułką tartą blachę. Blacha prostokątna duża. Biszkopt po upieczeniu rzucamy z wysokości kolan i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie banany obieramy ze skórki, kroimy na plasterki i obtaczamy w soku
MamaOskarkaJak wiecie kocham podrożę i często w swoich przepisach sięgam nie tylko do krajów, które zwiedziłam, ale też tam, gdzie dopiero marzę, by pojechać. Dziś kulinarnie
Ostra na Słodko