tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:36/562)

Pieczarki faszerowane chorizo 212

się z delikatnymi i nieco mdłymi pieczarkami. Polecam! Składniki : 12-15 średniej wielkości pieczarek 1 kiełbaska chorizo pikantna (~200g) pęczek dymki 2 ząbki czosnku 2 garście bułki tartej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka suszonej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie :  Chorizo pokroić w drobną kostkę i wrzucić(...)Pieczarki obrać, nóżki oczyścić i delikatnie oderwać od kapeluszy. Nóżki pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię do chorizo. Dodać bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami - oregano i natką pietruszki oraz słodką i wędzoną papryką. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Jeżeli masa jest zbyt sucha i się nie klei podlać niewielką ilością wody

Codzienne Gotowanie
Tarta z gruszkami i migdałami 204

owocami kojarzonymi raczej z jesienią/zimą, fantastycznie wpisuje się na listę wypieków wiosenno-wielkanocnych. Żółciutka, niczym malusi kurczaczek, zachwyca i przywołuje uśmiech. Jest taki słodkim słoneczkiem na stole. Zróbcie taką tartę, nie będziecie żałować ! Składniki: Ciasto kruche: 150 g zimnego masła 150 g mąki krupczatki   90 g mąki tortowej   80 g cukru pudru 2 żółtka kilka kropli(...)pulsacyjnych obrotach urządzenia. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty, średnicy 26-28 cm. Jeśli nie macie formy do tarty, możecie użyć tortownicy. Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Następnie nakryć ciasto papierem do pieczenia  i obciążyć kulkami

kolorowotorcikowo
Tarta śliwkowa z kremem 197

innych odmian śliwek,po które warto sięgnąć, bo są także smaczne i nadają się do wszelkich deserów. U mnie dzisiaj w roli głównej żółte śliwki. Duże, słodkie i  soczyste. Tarta z nimi jest naprawdę dobra. TARTA ŚLIWKOWA Z KREMEM Składniki: (forma 23cm) ciasto : 220 g mąki, 2 łyżki cukru pudru, 140g zimnego masła, 1 żółtko

Bon appetit mon amie
Pasztet warzywny z selera i marchewki 214

ząbki czosnku - 2 cebule - 3 jaja, najlepiej wiejskie - 4 łyżki passaty pomidorowej lub 2 łyżki koncentratu - sok z połowy cytryny - 1/2 szklanki wody - 1 szklanka bułki tartej - 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki  - 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki - sól wędzona lub himalajska (opcjonalnie) - pieprz - olej 1. Seler i marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por, czosnek i cebule(...)smażyć. Podlać wodą i dusić kilka minut, dodać sok z cytryny, passatę i przyprawy, wymieszać, zdjąć z kuchenki i lekko przestudzić. 3. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka i bułkę tartą, mieszamy. Ubijamy pianę z białek i łączymy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C. na ok. 50 minut

Apetyczna babeczka
Tarta serowo-gruszkowa. 119

zarówno w przetworach jak i deserach czy innych słodkościach. Po pysznej tarcie jabłkowej dziś do popołudniowej kawy zrobiłam tartę z gruszką i masą serową pachnącą cynamonem. Tarta jest mało słodka, jeśli chcecie więcej słodyczy do syropu i masy serowej dodajcie cukru! SKŁADNIKI: 1/2 porcji ciasta francuskiego XXL masa serowa: 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 70g. budyniu(...)WYKONANIE: 3 gruszki obieramy, kroimy na połowy, wydrążamy i wkładamy do syropu. gotujemy 5 min., następnie wykładamy na papierowy ręcznik, osuszamy, nacinamy wąskie paski, odkładamy do wystygnięcia, formę do tarty smarujemy masłem, masę serową dokładnie mieszamy,  jeśli gruszki są już chłodne, to wylewamy masę serową na ciasto, układamy gruszki i posypujemy cynamonem, wkładamy do nagrzanego

Kuchnia Beaty
Mini pulpeciki w sosie orientalnym 229

albo 1/4 normalnego) kolendra pół łyżeczki garam masali sól, pieprz słodka papryka bułka tarta mąka kukurydziana (można zastąpić zwykłą) jajko 2 ząbki czosnku ziele angielskie Do dzieła!!! Mięso mieszamy z jajkiem, odrobiną bułki tartej, solą i pieprzem - przyprawiamy do smaku (dodałam jeszcze odrobinę tartej marchewki jednak to było takie moje, zupełnie zbędne, widzi mi się Lepimy(...)miękkości cebulę i czosnek - dodajemy marchewkę i seler - chwilę razem dusimy i zalewamy sosem pomidorowym. Przyprawiamy sporą ilością mielonych ziaren kolendry - ja dałam ok 1 łyżeczki, garam masalą, słodką papryką i pieprzem. Dodajemy ziele angielskie. Do gotującej masy pomidorowej wrzucamy nasze mini pulpeciki - przykrywamy i chwilę dusimy od czasu do czasu mieszając (ok 10 minut). Ponownie przyprawiamy w razie potrzemy

sierotka maRysia w kuchni
Tarta z owocami lasu 163

A oto mój własny pomysł na tartę. Szybki do zrobienia spód, pyszny waniliowy krem i orzeźwiające owoce to idealne połączenie na koniec lata… póki jeszcze są

Kulinarne Inspiracje
Tarta z gruszkami z ciasta francuskiego 217

Składniki na jedną tartę: 1/2 opakowania ciasta francuskiego XXL* 3 gruszki 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta cynamonu Masa twarogowa: 100 g twarogu

My Culinary Art
Tarta z gruszkami i masą marcepanową! 201

Tadammmm! Obłędna TARTA Z GRUSZKAMI I MASĄ MARCEPANOWĄ! Jedna z najlepszych jaką jadłam i zrobiłam! Bardzo łatwa w wykonaniu a wykwintna w smaku! Gorąco

SMYKWKUCHNI
Tagliatelle zapiekane w sosie pomidorowym z warzywami i pulpecikami 238

łyżeczka oregano Sól Pieprz 1 łyżka oleju lub oliwy 1 kulka mozzarelli Pulpeciki: 500g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 ząbek czosnku 1 jajko Garść bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku Sól Pieprz 1 łyżka oleju lub oliwy Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać(...)smażyć. Wlać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem,  bazylią i oregano. Chwilę dusić do zredukowania nadmiaru wody z pomidorów. Pulpeciki: Do mięsa mielonego dodać posiekany czosnek, bułkę tartą, przyprawy i wbić jajko. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Formować małe pulpeciki.  Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy.  Obsmażyć pulpeciki z obu stron na lekko złoty kolor

Fabryka pomysłów
Tarta tatin z jabłkami 240

pierwszy piekłam odwracaną tartę tatin z jabłkami.Tarta jest krucha,słodka  i jednocześnie wilgotna dzięki pysznym jabłkom duszonym w słodkim syropie.  Składniki: Kruche ciasto margaryna 100 g mąka pszenna 200 g cukier 40 g jajko 1 szt Jabłka jabłka kwaśne 2 szt margaryna 100 g cukier brązowy 120 g woda 1 łyżka Przygotowanie:   Z zimnej(...)pół centymetra.Na patelni rozpuść margarynę Kasię, dodać łyżkę wody i brązowy cukier.Gdy cukier się rozpuści dodać partiami pokrojone jabłka i dusić z dwóch stron al dente. w formie do tarty o średnicy 26 cm na dno wyłożyć jabłka i powstały syrop z patelni. Schłodzone ciasto rozwałkować na koło o średnicy o 2 cm większej od foremki na tartę

Ala piecze i gotuje
Tarta malinowo-rabarbarowa 131

dzisiejszym przepisie zastąpiłam je syropem malinowym, z dodatkiem którego ugotowałam budyń i zatopiłam w nim kawałki rabarbaru. Całość zwieńczyłam chrupiącą bezą. Wyszła z tego doskonała niezbyt słodka (mimo syropu) tarta. Najlepsza jest pierwszego dnia jeszcze lekko ciepła.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Klopsiki mięsne w occie 169

bardzo szybki do zrobienia. A tu zapraszam na  kulki rybne . Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku bułka tarta olej do smażenia mielona słodka papryka sól, pieprz zalewa 4 szklanki wody 200 mla octu 4 łyżki cukru 3 łyżeczki soli 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu 2 cebule(...)piórka, wrzucić do zalewy. Cebulę, czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do miski wrzucić mięso mielone, dodać cebule z czosnkiem, doprawić do smaku papryką słodką, solą i pieprzem, dodać również bułkę tartą (około 2-3 łyżki, tyle by dało się ładnie formować kotleciki). Całość dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe klopsiki, obtoczyć w bułce tartej

magiczna kuchnia Kasi
Tarta z botwinką i koperkiem 202

mojprzepisna.pl | Tarta z botwinką i koperkiem Jakoś ostatnio naszło mnie na tarty, zarówno na te na słodko, ale i na słono, była już tarta ze szpinakiem , teraz czas na tartę z botwinką. Inspiracja White Plate . Składniki na formę o średnicy 26 cm: Spód: 200 g mąki pszennej 70 g oleju kokosowego lub zimnego

moj przepis na