ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 35 dag mięsa mielonego, pomidory w puszce, 120 g śmietany 30%, suszona natka pietruszki, szczypta cukru, sól, pieprz, curry, papryka słodka, zioła prowansalskie, jajko, bułka tarta, 1/4 bułki (wcześniej namoczonej w mleku i odciśniętej), 1-2 łyżki oleju, łyżka posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Mięso dokładnie łączę bułką, jajkiem, bułką tartą i przyprawami - solą, pieprzem, papryką słodką i ziołami prowansalskimi. Formuję małe pulpeciki. Mięso podsmażam na oleju, osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, przekładam do garnka. Pomidory miksuję, wlewam do garnka, dodaję przyprawy - suszoną natkę pietruszki, curry, sól i szczyptę cukru. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu 25-30 minut. Na koniec wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę (stopniowo
JejKuchniaŚwięta się zbliżają, więc czas na słodkie wypieki. Ja serdecznie zapraszam do spróbowania mojej tarty z serkiem mascarpone i migdałami. To połączenie kruchego ciasta, serka kremowego i chrupiących migdałów. Nie jest za słodka, ani sucha, naprawdę smakuje znakomicie. Wiem, że taka tarta smakuje najlepiej następnego dnia, ale u mnie nie było to możliwe, została od razu
Moniki SmakołykiWielokrotnie pisałam, że do ciasta francuskiego będę wracać. Tym razem nie na słodko, lecz wytrawnie. Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską. Składniki: - 1 opakowanie 375g ciasta francuskiego - 2 duże pomidory - 400g sera brie - 80g szynki parmeńskiej - sól morska - świeżo zmielony pieprz (grubo) - świeża bazylia Szynkę kroimy w paski i rumienimy na gorącej patelni. Piekarnik
mojewypiekiinietylkotartej, sól, pieprz, słodka papryka. Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Seler umyć, pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle do miękkości, około 10 minut. Następnie dodać żurawinę i dusić jeszcze 1 minutę. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą
Z miłości do słodkościzrujnują Waszej diety czy zdrowego stylu życia, a przy tym osłodzą Wasze życie. Jeśli chodzi o tą tartę to z pewnością nie powiedzielibyście, że jest dietetyczna po spróbowaniu. Odpowiednio słodka za sprawą daktyli, chrupiąca za sprawą prażonych orzechów włoskich, delikatna dzięki kremowi z ricotty i masła orzechowego i świeża za sprawą orzeźwiającego kiwi. Lekki a zarazem sycący deser, bogaty(...)jest to idealna przekąska- dla mnie było to perfekcyjne śniadanie. Poważnie, tak zacząć dzień.. nic lepszego :) Składniki (na 2 duże i 4 małe porcje tarty o średnicy 12-14 cm): Kruchy spód: 1 szklanka uprażonych orzechów włoskich 1 łyżka uprażonych płatków owsianych 6-7 daktyli 1 łyżka oleju kokosowego Krem orzechowy: 1 czubata
Mango Papajamielonej piersi drobiowej 1/2 niewielkiej cukinii 1 marchewka odrobina koperku 1 jajko ok 1/2 szklanki bułki tartej majeranek, curry, słodka papryka, sól, zioła prowansalskie 1,5 l bulionu Składniki na sos: 3 marchewki pietruszka 1/2 selera 1/2 cukinii mały por majeranek, curry, słodka papryka, sól, zioła prowansalskie łyżeczka masła łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: 1.Mięso włożyć do sporej miski(...)Zetrzeć cukinię i marchewkę na najmniejszych oczkach i dodać do mięsa. Dodać przyprawy, jajko i bułkę tartą. Całość dobrze wymieszać. Powinno to być konsystencji rzadszej niż kotlety mielone, do nakładania łyżką a nie formowania w rękach. 2. W garnku z szerokim spodem zagotować bulion. Do wrzątku łyżką nakładać małe porcje mięsno-warzywnej masy. U mnie mieściło się około
Mama z miastamielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 500g pieczarek 2 marchewki 2 cebule 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki ostrej musztardy 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą
Szefowa kuchniZa oknem wiosennie, więc tarta to ciasto idealne na takie dni. Cienkie kruche ciasto, warstwa budyniu, ulubione owoce i galaretka to pyszne połączenie. Szybka
Zrób to smacznieNajlepsza tarta czekoladowa w sieci na bazie batoników czekoladowych Lusette z pysznym, delikatnie wytrawnym, musem czekoladowym i kremem czekoladowym na bazie serka mascarpone
Mango PapajaTarty to ciasta dość szybkie i proste w przygotowaniu. Wystarczy sprawdzony przepis na kruche ciasto, dobry krem i gotowa pyszna tarta. Najchętniej
Codzienna kuchnia niecodziennaporanku spędzonym na grzybach zastanawiałam się co z nimi zrobić, ponieważ uwielbiam tarty za równo na słodko jak i na obiad, postanowiłam przygotować taka obiadową tartę z grzybami leśnymi. Wyszło obłędnie za równo na ciepło jak i na zimno. Ten przepis będzie gościł w moim domu zawsze po grzybobraniu. Składniki: ciasto 260 g mąki 125 miękkiego
Niezły Młynekwierna jednej odmianie, czyli dyni Hokkaido. Jej miąższ jest zwarty, można ją piec ze skórką. Nadaje się do dań na słodko, jak i na słono. Dziś przygotowałam z jej wykorzystaniem pyszną wytrawną tartę. Tarta z dynia i szpinakiem doskonale smakuje na ciepło, jak i na zimno. Jeśli macie lenia możecie ją przygotować także z użyciem(...)wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa dyniowa z marchewką Dynia zapiekana z grzybami Prażone pestki dyni Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym I na słodko: Dżem dyniowy
Kulinarne przygody GatityOsobiście... tarty ubóstwiam. Miałem już okazję przygotowywać tartę, ale na słodko ze śliwkami . Dziś przygotowałem w wersji wytrawnej i wegetariańskiej. Do tego wykorzystałem świeże szparagi i brokuły. A wszystko zapieczone w masie z sera ricotta. Na przyjęciu... zajadali się :) Czas przygotowania: 80 min. Składniki na formę do tart o średnicy 24 cm Koszt przygotowania(...)SKŁADNIKI na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła + 1 łyżka do wysmarowania formy 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko 50 ml wody SKŁADNIKI na masę do tarty: 10 szparagów ( użyłem białych) 1/2 średniej główki brokuł 5 suszonych pomidorów 200 g sera ricotta 100 g sera mozzarella 3 jajka 150 ml śmietany 18% 1 cebula dymka
kulinarnyJaczereśnie – ok. 400 g * mąka pszenna – 150 g * jajko – 3 szt * napój sojowy oryginalny lekko słodki Alpro – 200 ml * cukier – 100 g * masło – 2 łyżki * skórka cytrynowa – 1 łyżka * bułka tarta(...)łyżka Uwaga! Napój sojowy oryginalny lekko słodki Alpro możemy zastąpić taką samą ilością śmietanki słodkiej 12% SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wydrylowane czereśnie posypujemy łyżką cukru i na chwilę odstawiamy. Mąkę przesiewamy z cukrem, szczyptą soli i skórką z cytryny. Dodajemy ubite jajka oraz napój sojowy ( ew. śmietankę ) i dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i układamy czereśnie. Zalewamy
Ostra na Słodko500g mięsa mielonego 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 małe jajko 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz Puree: 800g ziemniaków 2 łyżki masła 250ml mleka 100g twardego sera, np. cheddar sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa 1. W misce umieszczamy mięso mielone, bułkę tartą, paprykę, sól, pieprz, posiekaną cebulę, posiekaną
Szefowa kuchni