Rustykalna tarta, bardzo krucha, delikatna, smaczna. Pieczona bez użycia formy do tarty. Można piec ją z różnymi sezonowymi owocami np. śliwkami czy
Słodka StrefaDzisiaj przygotowałam przepyszną tartę szpinakową. Ciasto idealne, miękkie w środku a chrupiące po bokach. Moją uwagę przykuł ser feta, który dodał potrawie mocniejszego smaku
Słodka StrefaSezon na truskawki trwa, więc staram się w pełni z niego korzystać przygotowując w kuchni przeróżne smakołyki! Dziś mam coś pysznego, ale przy okazji zdrowego –
Ostra na SłodkoZabieram Was do Francji! No bo ciasto ptysiowe i pasztety , to chyba wszystkim kojarzą się z tym pięknym krajem. Z ciasta ptysiowego cukiernicy robią tam fantastyczne
Ostra na SłodkoAjj, jak ja dawno nie robiłam żadnej tarty! Chodziła za mną, chodziła i wychodziła! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną tartę na cieście
Ostra na SłodkoPasteis de nata – znane również pod nazwą „Pasteis de Belem” – od nazwy dzielnicy w Lizbonie, gdzie stoi klasztor Hieronimitów. Są to portugalskie
Ostra na Słodkochałwy, śmietanki, mleka i żelatyny przygotowana, dobrze zmiksowana. Na ciasto ją przełożyłam i do lodówki całość włożyłam. Te dwa kolory, kruchy brązowy i delikatny kremowy, w tarte się złączyły i fajny słodki smak utworzyły. Składniki na tarte o średnicy 25 cm: ciasto: 100 g schłodzonego masła, 100 g mąki z pełnego przemiału, szczypta soli, 50 g cukru
Moniki SmakołykiOstatni eksperyment z kremem patissier wyszedł tak świetnie, że postanowiłam przygotować z nim kilka deserów. Pierwszy z nich zaprezentuję Wam już dziś. Jest to krucha tarta
Słodkie PrzyjemnościWytrawne tarty u mnie niestety rzadko goszczą , ale już teraz mogę obiecać , że wkrótce się to zmieni! Dziś mam dla Was przepis na prostą
Ostra na SłodkoOjj sezon truskawkowy rozpoczął się u mnie pełną parą! Ciasta … naleśniki … zapiekanki … koktajle i …. i tarty ! Tak – tarty
Ostra na Słodkododaję je do pieczonych mięs, których smak ciekawie podkreślają. Tym razem gruszek użyłam do przygotowania tarty. Dodatek wanilii okazał się trafiony, a tarta zniknęła w mig. Jest to ciasto dość słodkie, więc będzie idealne dla największych łasuchów :) Składniki: kruche ciasto: 15 dkg masła, 15 dkg mąki pszennej, 5 dkg cukru pudru, 1 żółtko, 2 łyżki zimnej(...)rozpuszczenia cukru. Wyjdzie dość rzadka mieszanina. Gruszki wyłożyć na podpieczony spód i zalać jajami ze śmietaną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i upiec do przyrumienienia wierzchu tarty (około 20-30 minut). Ta tarta ukazała się w pierwszym numerze magazynu "Życie ze smakiem" . Kto nie widział, niech szybko to nadrobi
Codzienna kuchnia niecodziennatydzień pracy ma się ku końcowi. Trzeba go uczcić, najlepiej czymś słodkim. Wczoraj kupiłam bardzo dojrzałe śliwki z przeznaczeniem na ciasto. Zamarzyła mi się tarta frangipane czyli tarta migdałowa ze śliwkami. Frangipane to migdałowe nadzienie do ciast. Czasami używam frangipane do kanapek na słodko . Piekłam frangipane z gruszkami. Pamiętam, że tarta frangipane bardzo(...)razem ze śliwkami. Dzisiaj miałam ochotę na kolorowe zdjęcia. Śliwki prezentują pięknie. Granatowo fioletowe, słodkie, smaczne, zachwycające. Prawdziwe owoce jesieni. Idealne owoce na ciasto czy dżem . Powidła ze śliwek, śliwki suszone czy chutney są jeszcze przede mną. Jutro będę znowu działać ze śliwkami. Tarta frangipane Składniki: Spód do tarty 200 g mąki 50 g cukru
codojedzeniatartej 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz mąka ( do obtoczenia) olej z suszonych pomidorów Sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoik suszonych pomidorów w oleju 2 duże garście liści szpinaku 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól, pieprz Wykonanie: Pulpeciki: Bułkę tartą(...)trochę bułki tartej, a jak za gęsta to dodajemy wody ( ja to robię na oko 😉). Mięso przekładamy do miski. Dodajemy jajko, napęczniałą bułkę tartą i przyprawy: sól pieprz, zioła prowansalskie i paprykę słodką mieloną. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Obtaczamy je w mące i smaży z obu stron tylko
Kuchnia MagdaLenytartej 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz mąka ( do obtoczenia) olej z suszonych pomidorów Sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoik suszonych pomidorów w oleju 2 duże garście liści szpinaku 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól, pieprz Wykonanie: Pulpeciki: Bułkę tartą(...)trochę bułki tartej, a jak za gęsta to dodajemy wody ( ja to robię na oko 😉). Mięso przekładamy do miski. Dodajemy jajko, napęczniałą bułkę tartą i przyprawy: sól pieprz, zioła prowansalskie i paprykę słodką mieloną. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Obtaczamy je w mące i smaży z obu stron tylko
Kuchnia MagdaLenyKrucha tarta wypełniona sernikiem pieczonym razem z aromatycznymi i nadziewanymi piernikami. Wierzch wieńczy polewa ze śliwek i czekolady. KRUCHA TARTA: 1 1/2
https:KKuchniaMniam