wegańskie potrawy są tak apetyczne w wyglądzie, że do mnie krzyczały "zrób mnie! zrób mnie!" Książki kosztują niewiele, bo chyba mniej niż 20 zł, a kupując komplet wychodzi nawet taniej. Jeśli nie macie pomysłów na kasze, czy wykorzystanie bakalii i suszonych owoców powinniście się zaopatrzyć od razu we wszystkie części Szczęśliwych Garnków, czyli Wiosna, Lato, Jesień, Zima, Ciastka, Święta
Blondynka Gotujezwłaszcza na taką pogodę jak teraz – pochodzi z Francji. Jej początki sięgają XVIII wiecznej Francji, gdzie zasłynęła jako zupa biedaków. Powód prosty. Cebula była wówczas bardzo tania i każdego było na nią stać. Od tamtego czasu jej przepis niewiele się zmienił. Jedyna różnica to taka, że z „zupy biedaków” stała się jedną z wykwintniejszych zup. Tradycyjna francuska
Jacob TastesKasza jest łatwa w przyrządzeniu, powszechnie dostępna, tania i można podawać ją z wieloma daniami w różnych kombinacjach smakowych. Z czym smakuje najlepiej? Z pieczonymi burakami! Jeśli po świętach zostały Wam kiszone buraki, także można je zastosować w tej sałatce. Swoją wersję przygotowałam na imprezę sylwestrową. Dlatego dodałam magiczny, odtruwający składnik: ostropest. Ostropest zawiera Flawonolignany, które wykazują działanie oczyszczające
Bon Appetit Małgorzatylata i używam ich codziennie, bo mam taką jedną ulubioną i nadal sprawuje się świetnie, a stan zbliżony do tego w jakim była w nowości. Jeśli jesteście zwolennikami kupowania tanich patelni i wymieniania ich co pół roku, nie mówię już nawet o jakości smażenia na nich to ja pasuję :) Na koniec napiszę, że już wiele osób z moją malutką pomocą
Blondynka Gotujepoza nią i jak mrozimy żywność. Mamy rozdział dotyczący kupowania lokalnego - wspieranie wytwórców z własnego otoczenia - lokalne kupowanie sprawia, że jemy naturalnie i tanio! Dowiemy się też z książki Kuronia, jak małym kosztem stworzyć dania wykwintne. Bardzo ważne i ciekawe są również rozdziały o czasie i energii w kuchni oraz o marnowaniu żywności
Moje Kuchenne RewelacjeSylwester i karnawał. Podrzucamy Wam dzisiaj pomysł na fajną sylwestrowo-karnawałową przekąskę, która świetnie sprawdzi się na tego typu imprezie z kilku względów. Przede wszystkim jest bardzo łatwa i tania w przygotowaniu, nie wymaga dużego nakładu pracy, wygląda efektownie, a podczas jedzenia nie trzeba używać talerza i sztućców :) O czym mowa? O małych kanapeczkach z wegańskim tatarem! Spróbujcie koniecznie
two broke sistersNowy Rok proponuję świąteczne wydanie tego zdrowego mięsa. Przy doborze wina kierujcie się zasadą, że ma to być wino, które wlejecie sobie do kieliszków i wypijecie. Nie warto kupować taniego i okropnego w smaku wina, bo królik przejdzie jego smakiem i nie będziecie chcieli go potem zjeść. Składniki : tusza królicza ok. 300 ml białego półwytrawnego wina sól pieprz czarny
Weekendy w domu i ogrodziepaczuszki z cukrem waniliowym, które zajmują wam połowe miejsca w szufladzie, a opakowanie 10 krotnie przewyższa samą zawartość. Jeśli nie polecam zrobić samemu cukier waniliowy nie dość, że wychodzi taniej to jeszcze mamy cudowny aromat bez chemii i możemy go dodać ile będziemy chcieli. Ja już zgromadziłam zapasy lasek wanilii, w Lidlu można je kupić za bardzo przystępną cenę
Kubki smakuCukier i sól w przygotowaniu tych wędlin mają za zadanie konserwować te wędliny, aby potem w procesie suszenia, wędlina się nie psuła. Natomiast suszenie to świetna i tania metoda konserwowania, należy jednak pamiętać by wędlinę przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu" SKŁADNIKI: 1,5 kg schab wieprzowy bez kości 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli + 1/2 łyżki soli peklowej
Swojskie jedzonkoMuszę przyznać , że spodobała mi się taka alternatywa na wątróbkę.Tani , pyszny obiad , ale inny ma swój urok.Bardzo polecam ten przepis , Zapraszam!. 50 dag.wątróbek kurzych 2 łyżki oleju 5 pomidorów 50 dag.pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku liść szałwi sól i pieprz ******************************* Wątróbkę myjemy , oczyszczamy z wszelkich błon, i kroimy w kostkę.Pomidory sparzyć , obrać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPlastry Smakouna zamarynowałam w oleju i curry na noc, potem obsmażyłam z obu stron – pyyyyszne!!! Spróbujcie koniecznie. Jedno opakowanie zawiera 4 plastry. W Czechach ten produkt był dość tani, nie wiem, jak w Polsce. Może ktoś się orientuje? Składniki: 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku masło 7-8 małych czerwonych papryk ugotowane kotlety sojowe (nie wyciskaj z nich wody
Qlinarnie i Qlinarniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Smaczna, tania i prosta wersja gulaszu, która praktycznie pasuje do wszystkiego. Idealnie smakuje z ryżem, kaszą czy ziemniakami. Ostatnio gulasz podawałam z plackami ziemniaczanymi . 1/2 kg żołądków drobiowych 2 garście mrożonej włoszczyzny (pociętej w paski) 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki papryki słodkiej gałka muszkatołowa sól
Di gotujektórą dostaniecie już w praktycznie każdym większym sklepie, oraz mąka jaglana, z którą może być więcej problemów. Na pewno jest do kupienia w większości sklepów ze zdrową żywnością, ale taniej będzie jeśli zmielicie po prostu kaszę jaglaną na mąkę. Ja robiłam to blenderem, ale wiem że niektórzy używają w tym celu młynka do kawy. Można próbować, tylko ostrożnie żeby
Powiedz dietom niejeździ po blacie, czyli jest stabilna. Wystarczy kilka pociągnięć nożem w jedną stronę i nóż staje się mega ostry. Świetnie sobie radzi z małymi nożykami do warzyw, takimi tanimi za 2,50 zł i moim cięższym sprzętem takim jak tasak, czy mój ogromny nóż szefa, znaczy się szefowej kuchni, o grubym i masywnym ostrzu. Inne również ostrzy z powodzeniem
Blondynka Gotujesię w sklepach świąteczne ozdoby/akcesoria... Sklepy już prześcigają się z promocjami! Szybko, bo dopiero początek listopada ;-) Można już poczuć powoli atmosferę świąt. Kubek kolekcja świąteczna Home&You -25%taniej Czytaj więcej
Ana Mari's world