kupiłam makaron cannelloni, czyli duże rurki, które wypełnia się nadzieniem i zapieka. Szukałam różnych inspiracji co by tu zrobić, aż natrafiłam na przepis na cannelloni z porem i szynką. Zmieniłam trochę oryginalny przepis i zabrałam się do roboty, efekt przeszedł moje oczekiwania, nie spodziewałam się aż tak pysznego dania! Składniki 2 średniej wielkości pory pół opakowania makaronu cannelloni
Delusional Trinesuchej fasoli (dałam 250 g białej i 150 g czerwonej) 500 g passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 g mięsa wieprzowego (z szynki) 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka kminku 2 łyżki suszonego majeranku 2 łyżki słodkiej papryki sól i świeżo mielony pieprz Fasolę przepłukać. Przełożyć do garnka i zalać
Czerwień i błękitBardzo aromatyczna zupa fasolowa ,pełna smaku dobrej kiełbasy i wędzonego boczku. 20 dag.suszonej fasoli białej 1 kość od szynki 1 pęczek włoszczyzny 100 g.wędzonego boczku 100 g.kielbasy( ja dałam jałowcową) 2 cebule 1 łyżeczka mąki 2 ząbki czosnku 2 duże ziemniaki 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego Sól
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiGrzanka z serem to super przekąska, czy choćby pyszne śniadanie. Uwielbiam, w różnych wersjach i z różnymi dodatkami. Z opiekacza, czy na patelni, w jajku, z szynką, wariacji jest moc. Okazuje się, że jest to także jedna z ulubionych przekąsek moich neapolitańskich przyjaciół. Dzisiaj podam Wam przepis na włoską wersję tej kanapki, ale oczywiście taką...podstawową. Nazywa się pięknie, mozzarella
Pichceniomaniaziołami, ten przepis będzie z dodatkiem musztardy i - jednych z moich ulubionych - ziół. Jest idealnym dodatkiem do jajek na twardo, potraw mięsnych, wytrawnych przekąsek z ciasta francuskiego, roladek z szynki lub serowych, także do mięsnych tortilli na ciepło lub zimno. Po prostu dopełnienie domowych imprezowych przekąsek. Zawsze przygotowuję go do uzupełnienia innych sosów: pomidorowego i ajoli - stanowią razem trio, czasem
Zasmakuj Kuchniprzygotował 3 różne rodzaje pizzy i właśnie ta z mozzarellą najbardziej posmakowała królowej. Jak już wspomniałam, moja ulubiona pizza jest cienka, z chrupiącymi brzegami, z kilkoma składnikami (typu anchois, szynka parmeńska, salami, tuńczyk, cebula, oliwki, mozzarella, rukola - nie wszystkie na jednej, oczywiście), skropiona oliwą. I jem ją rękami, co w lokalach gastronomicznych budzi jeszcze czasem zdziwienie:) A Wy jaką pizzę
Obiad gotowyNiebo w gębie, dokładnie tak mogę podsumować to małe co nie co. Idealne śniadanie gotowe w pare min :) Składniki: *6 crossantów *rukola *ser camembert *szynka *pomidor Przygotowanie: 1.Rozkrajamy crossanty i wkładamy do środka wszystkie składniki 2. W rozgrzanym piekarnku zapiekamy 5 min W kolejnym poście przepis na mrożoną kawe
FITBUuKszklanki mleka *1,5 szklanki wody gazowanej *2 jajka *2 szklanki mąki *sól, pieprz *1 cebula *1-2 ząbek czosnku *1 papryka *1 pomidor *1 puszka kukurydzy *200g szynki *300g sera żółtego *garść roszponki *bazylia, oregano Przygotowanie: 1. Przygotujemy ciasto naleśnikowe łącząc 5 pierwszych składników. 2. Cebule zeszklić na patelni, następnie dodać drobno posiekany czosnek i papryke. 3. Między czasie
FITBUuKmikser, olej i patelnia. Po usmażeniu zawijamy do placka to co lubimy, np. dżem jabłkowy z czarnym bzem :) Gdy placków mamy więcej, a dżem się skończył można zawinąć banany, szynkę z serem, .... Ja po prostu wziąłem dżem z czarnego bzu, żeby wszystkie placki były na słodko. Dla odróżnienia, czarny bez zawijałem w rulonik :) Przed podaniem można dodać śmietanę, cukier
chleba naszegoProste i dobre jedzenie dla każdego, jeżeli ktoś lubi zwykłe domowe dania :) Ziemniaki gotujemy w łupinach, buraczki serwujemy ze słoika w spiżarni lub ze sklepu :) ... Mięso mielone z szynki jest za "chude" na kotlety, dodałem więc ugotowaną kaszę, oczywiście jajka, sól, pieprz ziołowy, majeranek i cebulę... Kompot, można zrobić z owoców które mamy w domu :), ja miałem
chleba naszegozostawiamy do ostudzenia. Po całkowitym ostudzeniu zagotowujemy jeszcze raz 5 min i studzimy. Wyjmujemy, osuszamy i wstawiamy do lodówki. Potem możemy się rozkoszować smakiem domowych wyrobów: schabu, szynki, karkówki... Polecam ! Smacznego
chleba naszegoPastę z dyni i ricotty możemy wykorzystać zamiast tradycyjnych kanapek z szynką i serem. Bardzo delikatna i smaczna. Możemy również użyć jej jako przekąskę. Pokroić parę różnych warzyw np. marchewkę, paprykę – maczać w paście i przegryzać. Bogactwo witamin oraz niskokaloryczna przekąska. Składniki: mała dynia piżmowa cebula 2 ząbki czosnku 200g ricotty łyżka oleju ostra papryka gałka muszkatołowa sól, pieprz Sposób
wysmienitywystępują w łatwo dostępnym pożywieniu. Jego śladowe ilości, a takie ilości już potrafią nieźle namieszać w jelicie, mogą się magicznie znaleźć praktycznie wszędzie od jogurtu, przez przyprawy a na szynce kończąc. W wielu wypadkach zawartość glutenu w produkcie nie jest wynikiem wspólnej taśmy produkcyjnej z produktami typowo zaglutenionymi (tu producenci często stosują zasadę dupochronu, bo w znacznej części produktów, które
Krzywa Prosta