szynka - 15543 przepisów (strona:732/1037)

Mięso gotowane w szynkowarze 189

przygotowywaniu mięsa w szynkowarze (kupić można go tu ). Oto jeszcze jeden prosty sposób na wykorzystanie tego praktycznego urządzenia jakim zostałam obdarowana. Składniki : ok. 1 kg świeżego miąsa od szynki sól, pieprz, papryka ostra mielona 2 ząbki czosnku liść laurowy Przygotowanie : Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, posypać papryką mieloną i pieprzem Nakłuć widelcem, natrzeć drobno pokrojonym czosnkiem Pozostawić pod przykryciem

Proste Potrawy
ROLADY Z JARZYNKĄ 137

pyszną propozycją na obiad.Roladki z jarzynką to fajny sposób by przemycić trochę witamin. Polecam,z pewnością nie będziecie żałować. Składniki:   6 plastrów mięsa wieprzowego ( u mnie szynka) 1 marchewka 1 pietruszka 1 średnia cebula 1 większy ogórek kiszony 10-15 dag wędliny ( u mnie boczek) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki ostrej musztardy sól,pieprz ok 2 łyżki mąki pszennej

Niespełnione zdolności kulinarne
Domowa pierś z kurczaka na kanapkę 137

dolewamy trochę wody.  Gdy wędlina jest gotowa schładzamy szynkowar w zimnej wodzie. Dobrze jest zostawić na noc  w lodówce. Na koniec otwieramy szynkowar i wyjmujemy gotową szynkę.  I oczywiście się nią zajadamy

Życie zaczyna się w kuchni
Moja wersja pasztetu 134

przepis: Pasztet Przygotuj garnek, miskę, nóż i deskę do krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, łyżkę, niezbyt długą kek sówkę, papier do pieczenia. Przygotuj składniki: 1-1,5 kg szynki wieprzowej, ok. 30 dag tłustego boczku, 2 marchewki, 1 pietruszkę, 1 pora, 1 cebulę, 5-10 dag wątroby wieprzowej, 5-10 ziarenek pieprzu czarnego, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe

blog.moje-pasje.info
DEKORACJE Z JEDZENIA 112

różyczki z szynki, - kwiatki z pomidorów koktajlowych, - sałata masłowa spięta wykałaczkami, - koperek do dekoracji. - ruloniki z wędlin na wykałaczkach, - kwiatek z ogórka i pomidorka koktajlowego, - kiełki do dekoracji. - kwiatki z cebuli czerwonej, rzodkiewki i pomidorków koktajlowych, - warzywa: pomidor malinowy, ogórek, szczypiorek, papryka zielona, oliwki zielone, oliwki czarne

JejKuchnia
NALEŚNIKI Z FARSZEM SEROWO-ŚMIETANOWYM 104

ilość wody i mleka dobieram do mąki tak, aby wyszło odpowiedniej konsystencji ciasto). Smażę cienkie naleśniki (na dobrej patelni - bez dodatku tłuszczu). Na maśle podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki, szynkę oraz cebulę w kostce (z dodatkiem przypraw). Śmietanę łączę z 1/2 sera, dodaję do farszu, mieszam. Kiedy ser się rozpuści, zagęszczam sos mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. W razie

JejKuchnia
BIGOS DOMOWY 109

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 45 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 15-20 Składniki: 2 kg kapusty kiszonej, 30 dag karczku, 30 dag mięsa z szynki, wędlina (u mnie 10 plastrów) - opcjonalnie, 100 g boczku wędzonego, 2 laski kiełbasy, 5 grzybów suszonych, 5 śliwek suszonych, 2 średnie cebule, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 ziarna

JejKuchnia
PIZZERINKOWE PRZEKĄSKI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM 11244

WYKONANIE: ŁATWE  PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-8 (wychodzi około 18 kawałeczków) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 3 plastry szynki, 6-8 plastrów sera żółtego, czubata łyżka posiekanej natki pietruszki, 3 większe pieczarki, 1/4 małej papryki, zioła prowansalskie,  koncentrat pomidorowy, papryka słodka. Przygotowanie: Ciasto dzielę na kwadraty, zawijam brzegi, układam

JejKuchnia
Kiełbasa Swojski Mix podsuszana 172

SUROWIEC -3,5 kg kl.1 z łopatki -2,5 kg kl.2 ścinki z szynki, schabu i łopatki -1,5 kg kl.2 ścinki wołowe -1,5 kg kl.3 mięso ścięgniste, ścięgna i błony -1 kg podgardle PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -17 g peklosoli do mięsa kl.1 i 2 -17 g soli do kl.3 i podgardla -5 g/kg mieszanka przypraw ,,swojska premium

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielone w cukiniowych krążkach 186

Ciekawy pomysł na wykorzystanie cukinii🙂 Składniki 1 średnia cukinia lub kilka krążków dużej 40 dkg szynki wieprzowej 2 jajka 1 cebula 1 łyżeczka ostrego ajwaru słodka i ostra papryka, sól, … Czytaj dalej Mielone w cukiniowych krążkach

czarrna od kuchni
Pulled pork 180

przełożyłam do wolnowaru , ustawiłam program i tyle ...mięsko piekło się w wolnowarze bez żadnego przewracania, zaglądania ..takie mięsko można także zrobić w piekarniku.Przepis podpatrzony tutaj   1 kg łopatki, szynki  wieprzowej 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki papryki wędzonej 3/4 łyżeczki słodkiej papryki 3 ząbki czosnku 4 gałązki rozmarynu 3 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżki syropu

Moje domowe kucharzenie
Kulinarne podróże Magalie - Morawy cz. II 131

najważniejsze - również w języku polskim! Nie będziecie mieć większego problemu, aby zamówić coś pysznego!  Polecam dwa dania, których miałam okazję próbować - grillowaną pierś z kaczki z gnocchi z szynką i szpinakiem oraz marynowane żeberka wieprzowe z sosem z owoców dzikiej róży, konfiturą z czerwonej cebuli i marynowanymi cebulkami.  Oba dania - palce lizać! Pierś kaczki była genialnie wypieczona, podobnie

Garniec Magalie
Zupa czosnkowo porowa 139

drobiowego (domowego) 10 dag serka topionego śmietankowego 2-3  łyżki masła klarowanego Jarzynka lub sól do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku 1 opakowanie pierożków tortellini z szynką serrano Sposób przygotowania: Por myjemy, kroimy w plasterki, czosnek obieramy zostawiamy w ząbkach, obrane ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy wszytkie warzywa i przesmażamy około 5 minut

Wanilia i Kardamon
Galette z brzoskwiniami 137

ciasta. Termin Gatelle określa jednak nie tylko ciasta, ale również powszechnie znane w kuchni francuskiej naleśniki z mąki gryczanej z pikantnym farszem, najczęściej pokryte tartym serem ementaler, plasterkiem szynki i jajka gotowane na galette, znany we Francji jako  galette complète . Wróćmy jednak do ciasta, to wersją prostej, szybkiej rustykalnej tarty, można użyć dowolnych owoców, śliwek, jabłek, jeżyn, wiśni

Słodki Kompromis
Panzanella czyli toskańska sałatka chlebowa 157

anchois, a w Viareggio – tuńczyka. Najbogatsza wersja panzanelli pochodzi zaś z okolic Garfagnany gdzie tzw. ‚Panzanella del Prete’ (czyli ‘sałatka księdza’) zawiera dodatkowo czerwoną cykorię (radicchio), fenkuł, marchewkę, paprykę, szynkę, ser pecorino, tuńczyka oraz filety anchois, kapary oraz jajka na twardo. Jednak – jak wszyscy zgodnie podkreślają – najważniejszy jest tutaj toskański chleb. Składniki: na 2 porcje Czas przygotowania

Słodki Kompromis