szynka - 15543 przepisów (strona:517/1037)

Najlepsza Domowa Pizza 406

łyżeczka soli ok. 150g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) ok. 100 ml sosu pomidorowego oregano, bazylia, sól, pieprz, ząbek czosnku (opcjonalnie) ponadto: dowolne składniki na pizze (np. pieczarki, szynka, boczek, salami, oliwki itp.) Najlepsza Domowa Pizza - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ zabijemy drożdże!). Następnie dodajemy cukier

Słodka Strona
Domowa szynka o intensywnym aromacie czombru 220

Składniki: ok. 1 kg szynki wieprzowej sól Umyć i osuszyć mięso. Natrzeć solą. Zalewa: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 ziela angielskie 1 liść laurowy łyżeczka chilli łyżeczka papryki słodkiej łyżka czombru 2 ząbki czosnku Rozcieramy w moździerzu przyprawy, czosnek, następnie mieszamy z oliwą i nacieramy mieszanką mięso. Odkładamy do lodówki na jakieś 12 h. Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia

kuchcikownia
Przekąski na imprezę. Rożki tortilli z szynką. 903

post Przekąski na imprezę. Rożki tortilli z szynką. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Croissant z chutneyem figowym 118

której już wspominałam przy okazji przepisu na chutney. Wystarczy nam świeży rogalik francuski (jeśli ktoś ma ochotę, może zrobić sam, jednak ja korzystam ze "sklepowych"), rukola, szynka, ser i chutney - i mamy bardzo smaczną przekąskę! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Wegetariańska kanapka z wędliną sojową z suszonym śliwkami od Polsoja 215

Kolejna propozycja podania kanpaki wegetariańskiej. Z szynką, która przypomina mi z wyglądu włoską mortadellę! Ta w dodatku jest 100% produktem roślinnym i ma ..suszone śliwki ! Wędlina sojowa z suszonymi śliwkami to urozmaicona śliwkami propozycja zastąpienia mięsnych wędlin lżejszym, bogatym w białko i wapń, odpowiednikiem roślinnym. Wędlina charakteryzuje się wyrazistym smakiem schabu z suszonymi śliwkami. Doskonale komponuje się z produktami zbożowymi

Z Kuchni Do Kuchni
Mini tarty koperkowe z pieczarkami i szynką pod pierzynką biało-czerwoną 167

schłodzonego masła, 1 jajko, 2 łyżki posiekanego koperku, szczypta soli. Serek Almette jogurtowy, 3 łyżki śmietany 18 %, 3 łyżki pasty pomidorowej, 200 g pieczarek, 100 g szynki w plasterkach, 1 biała cebula, ½ papryki chili, 2 łyżki kapary, szczypta cukru, sól do smaku, 1 łyżka masła, pieprz świeżo mielony do smaku, świeży koperek.   Przygotowanie:  Do głębokiej miski wsypujemy mąkę(...)piekarnika na ok. 20 min. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na złoty kolor cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy pokrojone w paski pieczarki i nadal smażymy. Pod koniec dodajemy szynkę w paskach, posiekaną drobno papryczkę chili. Doprawiamy solą i pieprzem. Połowę serka Almette mieszamy ze śmietaną do uzyskania gładkiej konsystencji, dodajemy kapary i doprawiamy solą i pieprzem. Pastę pomidorową mieszamy

Moniki Smakołyki
Jajka zapiekane w szynce 136

Kochani niedzielny poranek zaczynamy oczywiście od śniadania...a na  śniadaniu dziś u mnie królują jajka zapiekane w szynce.. Składniki: w zależności od ilości porcji... na 4os. * 4 plasterki szynki * 3 pieczarki * 1 plasterek żółtego sera * 4 jajka * kawałek cukinii W silikonowych foremkach ułożyłam plasterek szynki, podsmażone pieczarki przyprawione (  u mnie oczywiście na wodzie gazowanej) kilka małych kawałków

NaKońcuJęzyka
Sałatka piknikowa z grzankami 197

Zawsze zabieramy ją ze sobą na piknik, dlatego nazywamy ją sałatką piknikową:) Składniki: 1/2 główki sałaty, 2 pomidory, 1/3 czerwonej papryki, 1/2 ogórka, 50 g żółtego sera, 50 g szynki konserwowej, 5 rzodkiewek, 8 kawałków chleba tostowego, ząbek czosnku, łyżka szczypiorku, po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, kurkumy, oregano, soli, pieprzu, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki majonezu, ostra papryka. Przygotowanie Wszystkie(...)warzywa umyć i osuszyć. Sałatę porwać na kawałki. Pomidora pokroić w ćwiartki, zaś paprykę i ogórka w kosteczkę. Ser oraz szynkę pokroić w niedużą kostkę. Rzodkiewki pokroić w plastry. Wszystkie warzywa oraz ser i szynkę przełożyć do miski i wymieszać. Tosty oprószyć obficie ostrą papryką i upiec w tosterze, lub usmażyć na patelni. Pokroić w kosteczkę, dodać do sałatki

Z miłości do słodkości
Francuska bagietka z gruszką, orzechami, serem gorgonzola i prostą sałatą 184

użyć jednej bagietki przeciętej na pół - różnią się tylko długością), 100 gram sera gorgonzola, 3 średnich gruszek, 250 gram pomidorów koktajlowych, 100 gram miksu sałat, 1 cytryny, 6 plasterków szynki parmeńskiej, 50 gram orzechów włoskich, oliwy, octu winnego białego, octu balsamicznego, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, tymianku. Pierwszą rzeczą było przygotowanie gruszek w ten sposób, aby nie były zbyt twarde(...)przekroiłem wzdłuż na pół, w razie użycia tradycyjnej długiej bagietki należy najpierw przekroić ją na pół w poprzek. Każdą połówkę półbagietki delikatnie skropiłem oliwą. Następnie ułożyłem na nich plasterki szynki parmeńskiej - 1,5 plasterka na każdej połówce. Na szynce równomiernie rozłożyłem pokrojony w cienkie plastry ser gorgonzola. Na serze ułożyłem kawałki przesmażonych wcześniej gruszek.  Całość udekorowałem kilkoma połówkami orzechów

Wyprawy kulinarne
81.Leśne dary pod puchatym, zapieczonym mchem: czyli tarta z grzybami! 226

możecie zakasać rękawy i zrobić ją na  kruchym, wytrawnym spodzie np. z tego przepisu . Poza kurkami, podgrzybkami i kołpakami ( na zdjęciu poniżej) pod puchatą śmietanowo-jajeczną pierzynką zapiekłyśmy szynkę szwarcwaldzką, bakłażana oraz ser capreggio, ale nie zabrakło również czosnku, czerwonej cebuli, parmezanu i przypraw! Tarta jest delikatna i łagodna, bo tym razem zrezygnowałyśmy z ostrych dodatków, aby nie przyćmić(...)świeżym koprem. Ślinka cieknie - głodni? Zapraszamy: Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 400g obranych i oczyszczonych leśnych grzybów 1 średniej wielkości bakłażan 1 gomółka sera capreggio 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości czerwona cebula 1 mała biała cebulka 1/5 szklanki octu balsamicznego oliwa z oliwek oraz masło do smażenia  pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

Symfonia Smaków
Chrupiąca szynka parmeńska ze szparagami 147

Składniki (1 osoba): 3 szparagi 3 plasterki szynki parmeńskiej 2 łyżki oliwy sól pieprz 1. Blanszujemy szparagi w osolonym wrzątku około 3 minut, aż będą jasnozielone i miękkie. Odsączamy i hartujemy pod bieżącą zimną wodą; osuszamy ściereczką. 2. Owijamy szparagi szynką parmeńską. 3. Smażymy szparagi na oliwie, często obracając, około 5 minut, aż szynka będzie chrupiąca. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem

My Culinary Art
Makaron z sosem z mascarpone, szynką szwarcwaldzką i suszonymi pomidorami 231

wyśmienity sos do makaronu.  Robi się go niezwykle szybko, a jest fantastyczny w smaku. Jego kremowa konsystencja sprawia, że doskonale pasuje praktycznie do każdego typu makaronu, a szynka i suszone pomidory nadają mu unikatowy smak. Za polecenie Nam tego wspaniałego przepisu podziękowania należą się Oli :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Szynka Szwarcwaldzka – opakowanie Serek Mascarpone – opakowanie(...)proponuje użyć oleju ze słoika, nada cebuli wspaniały aromat. W między czasie możemy nastawić wodę na makaron i ugotować go. Gdy cebula nam się zarumieni, kroimy suszone pomidory i szynkę szwarcwaldzką i dorzucamy do cebuli. Po chwili dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Na to wrzucamy serek mascarpone i całość trzymamy nad średnim ogniem. Czekamy aż serek się całkowicie

Kolizje Smaków
Tarta z winogronem i kozim serem 197

propozycją jest tarta z winogronem, kozim serem i serem z niebieską pleśnią. Oryginalny przepis nie zawiera w sobie żadnej formy mięsa, jednak my, dla wzbogacenia smaku, dodałyśmy kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej. Była to bardzo dobra decyzja, gdyż tarta wyszła wyśmienita! Idealna na szybki obiad, czy jako przekąską na imprezie. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego (można oczywiście ciasto przyrządzić samemu) 100g sera(...)koziego 100g sera z niebieską pleśnią 250g winogoron 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 czerwone cebule 50ml czerwonego wina ( lub octu winnego) 3 łyżeczki brązowego cukru Sól, pieprz, oliwa Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i lekko wałkujemy. Wykładamy nim formę do tarty, obcinamy nadmiar ciasta i obciążamy np. grochem. Pieczemy 8 minut w temp 220 stopni. W między czasie na rozgrzaną

Kolizje Smaków
Szparagi w cieście francuskim 160

piekarniku i mamy gotowy dodatek do obiadu, przekąskę lub kolacje. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 6 Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 12 zielonych szparagów (około pół pęczka) 6 plastrów szynki (użyłyśmy szynki Szwarcwaldzkiej) 6 kawałków żółtego sera Ciasto francuskie rozwijamy i rozcinamy na 6 kwadratów. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Na cieśnie układamy po skosie kawałek szynki

Kolizje Smaków
Piadina 163

powinna być elastyczna, by móc z niej formować placki. Ciasto dzielimy na 6 małych części i każdą wałkujemy bardzo cienko na placki. Przygotowujemy farsz: czyli kroimy ser, pomidora i szynkę. Na patelni smażymy przygotowane wcześniej placki bez tłuszczu. Czekamy aż zaczną pojawiać się bąbelki na powierzchni ciasta lub spód będzie już mocno zarumieniony, wówczas przewracamy na drugą stronę. Na połowie(...)Zamykamy placek, dociskamy od góry łopatką i czekamy aż ser się rozpuści. Podajemy na ciepło zaraz po przygotowaniu.    Druga wersja piadiny to farsz z udziałem mozarelli, pomidora, szynki i rukoli. A tak to danie wygladało we Włoszech: *Jeśli wiemy, że do farszu będziemy używać szynki prosciutto, która w Polsce jest zazwyczaj bardzo słona to dajemy naprawdę szczyptę soli

Kolizje Smaków