wszystkim aby smakować, podglądać i potem samemu próbować Jednak nie byłabym sobą jakby troszkę tego pomysłu nie zmodyfikowała. W wersji restauracyjnej jadłam podobną pizzę ze speckiem – suszoną, wędzoną szynką oraz ricottą – była pyszna, oczywiście, ale w domu postawiłam na prostotę i dostępność produktów. Pokusiłam się też by zmienić wersję mięsną na wege, ale oczywiście żadna ujma dołożyć(...)wierzch kilka plasterków szynki parmeńskiej czy nawet cieniutkich plasterków boczku. W mojej wersji znajdziecie oprócz podstawy czyli ziemniaków, także serek wiejski i winogrona – ciekawy dodatek, bardzo interesujący smakowo i zmysłowo zwłaszcza po upieczeniu – te małe soczyste bomby rozpadające się przy ugryzieniu. Składniki (na 2 średnie pizze): 300g mąki i 2 łyżki dodatkowo 15g świeżych drożdży 150ml letniego mleka
Smaczna StronaDzisiaj przychodzę z sposobem na prosty i syty obiad, a mianowicie kluski ziemniaczane . Żeby nie było nudno, przygotowałam je z okrasą do której użyłam cebulki i szynki szwarwaldzkiej. Oczywiście jeśli nie straszne ci tłuste posiłki, szynkę możesz Artykuł Kluski ziemniaczane z okrasą pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!danie. Miłośników tradycyjnych łazanek zapraszam do wypróbowania. Polecam wyśmienite pikantne kabanosy firmy Duda. Składniki: 500 g makaronu łazankowego 120g kabanosów pikantnych Duda 5 plastrów dobrej szynki 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka masła 1 cebula Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej(...)wodzie. Kapustę myjemy i odsączamy z wody, następnie kroimy w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kabanosy kroimy w centymetrowe kawałeczki. Szynkę kroimy w kostkę. W głębokim rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy: cebulę i kabanosy, podsmażamy, następnie dodajemy kapustę,szczypiorek i posiekaną pietruszkę. Dusimy na małym ogniu aż grubsze części kapusty będą miękkie. Przyprawiamy do smaku: solą, pieprzem
Sama słodycz i szczypta chiliPAJĄKIEM Składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g wody 30 g masła 1 jajko 9g drożdży suchych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 200g szynki konserwowej 120g sera żółtego 4-6 łyżek ketchupu oliwki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie W dużej misce umieścić wodę, cukier, drożdże, wymieszać i odstawić zaczyn na 15 minut(...)wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Całość przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5h. Szynkę konserwową i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać ketchup i szczyptę chilli. Całość wymieszać. Ciasto umieścić na stolicy, rozwałkować na placek o grubości ok 4-5 mm. Przy pomocy szklanki wykrawać koła. Na wykrojonych kółeczkach umieścić po łyżeczce farszu
Przepiski.plmiejscu jest makaron tortellini, którego bardzo często używam nie tylko do dań głównych, ale też do sałatek. Przedstawiam przepis na moją ulubioną:). 250g makaronu tortellini z serem 200g szynki konserwowej 150g sera cheddar 1/2 puszki kukurydzy 4 łyżki posiekanego koperku 4 ząbki czosnku 1 czubata łyżka majonezu 1-2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie(...)przepisem na opakowaniu. Studzimy. 2. Szynkę kroimy w dość drobną kostkę, ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem
Szefowa kuchniSkładniki: ok. 1 kg ziemniaków ok. 1 szklanka mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz 3/4 kg szynki wieprzowej ok. 1 kg pomidorów 2 cebule kilka ziaren jałowca liść laurowy … Czytaj dalej Kopytka z szynką w pomidorach
czarrna od kuchniobowiązkowo dodaj! Wino w połączeniu z masłem (musi być zimne, prosto z lodówki) tworzy aksamitny sos otulający grzyby. Składniki: 6 polędwiczek z kurczaka 4-6 rydzy 2 plastry wędzonej szynki, boczku 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki białego wina 1 łyżka oleju 4 łyżki masła 1/2 łyżeczki suszonego tymianku ½ szklanki kaszy Siekana natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Wsyp kaszę(...)Odstaw. Krok 3 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, dodaj łyżkę masła, a gdy się roztopi wyłóż na tłuszcz grzyby i smaż na dość mocnym ogniu, mieszając. Dodaj posiekaną drobno szynkę suszoną, wymieszaj. Smaż do momentu aż grzyby się przysmażą. Przesuń grzyby na bok patelni, na wolnym miejscu połóż łyżkę masła, a gdy się roztopi wyłóż na nie polędwiczki. Smaż
Niedzielny kucharzwykorzystywać i upiec placek drożdżowy z figami. Świeże figi są w sklepach po 45- 90 gr, więc żal ich nie kupić. Uwielbiam figi w sałatkach: Świeże figi z szynką Sałatka z figami i mozzarellą Sałatka z figami i serem pleśniowym Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Lubię robić najbliższym domowe przyjemności, nie lubię za bardzo jeść ciast, ale piec
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmała szczypta soli 0,5 łyżeczki cukru Pozostałe składniki: około 150-200 g sera sos pomidorowy lub passata 1-2 łyżki suszonych płatków cebuli – polecam przyprawy Skworcu kawałek szynki szczypta suszonej bazylii – polecam przyprawy Skworcu Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy (ja najpierw zawsze mieszam składniki łyżką, a potem wyrabiam ręką). Ciasto powinno być(...)Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym (lub passata), posypujemy suszonymi płatkami cebuli, częścią startego żółtego sera, wykładamy pokrojoną w kosteczkę szynkę, pokrojonego ogórka kiszonego i posypujemy całość resztą sera. Na koniec całość do smaku posypujemy suszoną bazylią. Pizze pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut. Ja przeważnie piekę pizze
Słodkie okruszkiSkładniki: 4 plastry wołowiny (około 200 g każdy) 2 ogórki kiszone 100 g surowego boczku 2 łyżki musztardy sarepskiej 8 plastrów szynki parmeńskiej 600 ml bulionu wołowego 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)dzielimy na ćwiartki (wzdłuż). Boczek roimy na kawałki 2cmx2 cm. Każdy kawałek mięsa, smarujemy musztardą. Na zewnętrznej stronie układamy ogórek i boczek, zawijamy. Zwinięte roladki obwijamy szynką, scalamy wykałaczkami. Przekładamy do rondla, zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i dusimy na wolnym ogniu przez 90 minut. Rozgrzany smalec mieszamy z mąką, dolewamy wywaru, który następnie dodajemy
R'n'G KitchenPORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT SKŁADNIKI: – Ziemniaki – 5/6 sztuk – Cebula biała – 1 sztuka – Jajka wiejskie – 5 sztuk – Sól do smaku – Oliwa z oliwek – około 100 ml Do podania: – Szynka Prosciutto di parma – 4 plasterki – Rukola – świeża garść – Zielone oliwki – Świeżo mielony pieprz PRZEPIS: 1. Na patelnię wlej oliwę i nastaw by się rozgrzewała. Oliwa ma być gorąca(...)minutes Servings 4 Author Globus Kulinarny Ingredients Ziemniaki – 5/6 sztuk Cebula biała – 1 sztuka Jajka wiejskie – 5 sztuk Sól do smaku Oliwa z oliwek – około100 ml Do podania: Szynka Prosciutto di parma – 4 plasterki Rukola świeża – garść Zielone oliwki Świeżo mielony pieprz Instructions Na patelnię wlej oliwę i nastaw by się rozgrzewała. Oliwa ma być gorąca ale nie za bardzo
globuskulinarnysmaczna i szybka i przygotowaniu. Sałatka makaronowa to również świetna propozycja na imprezowy stół. *Zajrzyj na mój profil na INSTAGRAMIE SKŁADNIKI: 400g drobnego makaronu (użyłem orzo) 200g szynki 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 1 puszka czerwonej fasoli 5 średnich ogórków konserwowych 1 średnia czerwona cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu typu Greckiego 1 łyżeczka musztardy(...)sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (aldente). Następnie odcedzamy go z wody, studzimy i przekładamy do dużej miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, ogórki i cebulę. Dodajemy kukurydzę, groszek, czerwoną fasolę, jogurt i musztardę. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego. *Zajrzyj na mój profil na INSTAGRAMIE
kulinarnyJaponieważ wszyscy bardzo lubimy domową pizzę . Macie ochotę wypróbować naszego przepisu? Jeśli tak, to zapraszamy poniżej! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tym razem przygotowaliśmy domową pizzę na cienkim cieście z szynką, pieczarkami, mozarellą i kukurydzą. Dodatki stanowi ser feta, parmezan i rukola. DOMOWA PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE – PRZEPIS Składniki na ciasto: 25 g świeżych droższy(...)instant, 150 ml ciepłej wody, 250 g mąki pszennej typu 450, 1 łyżeczka soli, łyżka oliwy, 1/2 łyżeczki cukru, Dodatki: 6 plastrów szynki 80g mozzarelli startej na tarce 40g fety pokrojonej w kostkę 2 łyżki kukurydzy odrobine cebuli 1 spora pieczarka pokrojona w paski odrobina rukoli i parmezanu do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Przepiski.plstaje się chrupiąca. Najczęściej znajduje się na niej tylko kilka dodatków, dzięki czemu całość utrzymuje odpowiednią strukturę i kawałki pizzy nie załamują się. Pizza rzymska najczęściej podawana jest z szynką dojrzewającą i rukolą, pomidorami oraz oczywiście z mozzarellą. Piecze się ją bardzo krótko. Do tego procesu wykorzystywany jest również piec opalany drewnem, podobnie jak w przypadku pizzy neapolitańskiej. Wyjątkowa pizza(...)ciasto jest grube i mocno wyrośnięte, wręcz puszyste. Jednocześnie po upieczeniu nabiera dużej chrupkości i lekkości. Pizza sycylijska może być podawana z różnymi dodatkami, na przykład z dojrzewającą szynką, karczochami czy serem. Na Sycylii najpopularniejszy jest jednak ten klasyczny placek podawany tylko z sosem pomidorowym. W Polsce pizza sycylijska jest bardzo szarko spotykana. Zaskakująca pizza genueńska Pizza genueńska to inaczej
CookMag