grupie siła. Różne podejścia kulinarne, rożne podniebienia smakowe dają gwarancję urozmaicenia i wielobarwności. Czy aby napewno? Niestety 90 % takich spotkań, charakteryzuje kulinarna nijakość. Prym przodują kanapki z szynką i serem, koreczki czy sałatki ( w dodatku najczęściej majonezowe!) i chipsy. A gdyby tak wybić się ponad większość i przeciętność? Gdyby tak przygotować coś, co zaskoczy, co spowoduje skojarzenia: "wow", "super pomysł
Mój Smak na ŻycieSzybkie śniadanie wcale nie musi oznaczać, że mają to być płatki zalane mlekiem, lub kanapka z szynką i serem. Przygotowanie mojej dzisiejszej propozycji zajęło mi dosłownie 8 minut. Do dzieła zatem! Niech te śniadanie nie będzie nudne, a pyszne i zawsze w formie uczty. Do przygotowania 4 placuszków potrzebujemy: -pół banana -dwie łyżki mąki gryczanej -jajko -płaska łyżeczka proszu
BaRepasbohaterami bajek, -kolorowe podkładki i serwetki, -kolorowe serwetki, -dziecięce sztućce. Forma podania posiłku Przygotowując np. proste z pozoru kanapki udekorujmy je zabawnie. Niech to nie będzie plasterek szynki czy sera położony zwyczajnie na chlebie. Wędlinę czy ser można wyciąć fantazyjnie - można wykorzystać do tego choćby foremki do wykrawania ciastek, które nadają się również do wycinania
Codzienna kuchnia niecodziennapokazałam jeszcze dzieciom, że można też z nutellą...), a część wykorzystuję do krokietów z mięsem, które zostało z rosołu albo do mojej ulubionej wersji wytrawnej, czyli z żółtym serem, pieczarkami, szynką i ananasem. Czytaj więcej
bistro mamaparmeńskaParmezan (najlepiej pokrojony w cienkie długie plastry)BalsamikoOliwaOliwki (opcjonalnie)Sól i pieprzWszystkie składniki należy poukładać warstwowo na siebie na dole sałata, potem kilka kropli oliwy i blasamico następnie szynka i ser. Na to oliwki, jeśli lubicie. Tę sałatkę można jeść, jako przystawkę do pieczonego łososia lub krwistego steku
Kulinarna rozmowatymianku, pieprz* oliwa- do smarowania foremkiSos pomidorowy:* pomidory- 2 bardzo duże* czosnek- 1 ząbek* cukier trzcinowy- 1 łyżeczka* przyprawy: łyżeczka oregano, sól, pieprzDodatki:* brokuły* pieczarki* mozarella* pomidorki koktajlowe* szynka parmeńska* ser- (u mnie gouda) do posypaniaZaczynamy od robienia sosu.Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, zmiksować i gotować, aż sos zgęstnieje (u mnie trwało to ponad 30 min.).Pod koniec gotowania
Kraina Miodem PłynącaNutellą! Ja się nie odważyłam na takie połączenie, ale do odważnych świat należy. Jeśli jednak nie w smak Wam takie wyzwania, bułki genialnie komponują się z plastrem żółtego sera lub szynki i ogórka. Pyszności!Jak pewnie zauważyliście, na moich bułeczkach niemal nie widać nacięcia. Niestety, za słabo wbiłam nóż. Mimo wszystko dzięki temu nie popękały po bokach, tylko zachowały ładny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZazwyczaj tosty jem klasyczne – szynka i ser. Czasami staram się je urozmaić w różne dodatki typu pieczarki, ananas. Jednak gotując obiad zostało mi trochę farszu (usmażonego szpinaku), w lodówce leżało pół pomidora oraz kawałek mozzarelli. Postanowiłam połączyć te składniki w pyszne tosty. Tym bardziej, że połączenie szpinak i pomidor jest chyba moim ulubionym :)Składniki na 2 sztuki:4 kromki chleba
Fabryka pomysłówsię ochoty? Szczególnie rano - brak apetytu doskwiera chyba większości z nas. Szybka pasta do kanapek będzie tutaj chyba wspaniałym rozwiązaniem i zastąpi nam tradycyjną bułkę z szynką lub serem :) Składniki: 1 wędzona makrela 2 ugotowane na twardo jajka 1 łyżka majonezu łyżeczka ostrej musztardy koperek lub szczypiorek pieprz czarny świeżo mielony Wykonanie: Jajka i obraną makrelę wrzucam
Walijskie PichceniePizza z patelni to uproszczona i expresowa pizza w dodatku bez drożdży, bez piekarnika, bez czekania. 15 minut i gotowa ... no może troszeczkę przesadziłem 20 minut
Mechanik w kuchniwycinamy z niego trójkąty. Croissanty zwijamy zaczynając do podstawy trójkąta do wierzchołka.U mnie część została klasyczna, część potraktowałam jabłkami i ucieranymi płatkami róż, część zrobiłam z szynką i serem. Gotowe croissanty układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając między nimi odstępy przykry je ściereczką i pozwalamy im chwilkę podrosnąć. Następnie smarujemy roztrzepanym z odrobiną mleka/wody jajkiem
Malinowe Pocałunkinieduże pomidory, - do smaku pieprz czarny mielony 2 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszać z 1,5 łyżki ciepłej wody posmarować sosem tosty i posypać je oregano teraz układa: szynkę, plaster sera, pomidory i cebulę pokrojoną, paski papryki zapiec w 200C około 10 minut gotowe posypać pieprzem mielonym na szybko do zjedzenia tostowe pizerki.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłaś odpowiedź b) to KONIECZNIE MUSISZ SPRÓBOWAĆ!!! ;-P Kanapeczka jest nietradycyjna, będzie stanowić miłe urozmaicenie w Twoim jadłospisie. Wybierasz składniki, które lubisz. U mnie sałata, plasterek dobrej jakości szynki, plasterek sera, pomidor, kawałek papryki czerwonej i nasze cudne jajeczko przyprawione solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Jeżeli nie lubicie jajeczka rozpływającego się po kanapce - dla mnie MNIAAAAMMMM
Restauracyjka Literackapowstała masa makaronowo-jajeczna. Na dno naczynia do zapiekania wkrop kilka kropel oliwy z oliwek, pokrój pomidora w plastry i ułóż na dnie, nestępnie na pomidorach połóż szynkę i ser żółty. Posyp grubo ziarenkami i wylej na wierzch masę jajeczno-makaronową. Polej troszke oliwą z oliwek i posyp parmezanem. Włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj aż makaron zacznie się rumeinić
Z Kuchni Do Kuchnimożna przygotowywać na różnorakie sposoby. W Polsce najbardziej znane są oczywiscie te z masą serową, czy z dżemem. W Holandii odkryłam słony wariant naleśników, np. z serem i szynką. Z pewnością pojawi się kiedyś na moim blogu taki właśnie przepis.Dziś jednak chciałabym przedstawić moją wersję na puchate naleśniczki na wzór amerykańskich pancakes. Są niezwykle puszyste, słodkie
W mojej holenderskiej kuchni