szynka z serem - 2864 przepisów (strona:66/191)

Kanapka ze szparagami, chipsem z szynki parmeńskiej, smażonym liściem botwiny i jajem 189

tego przepisu 3-4 liście botwiny 6 szparagów białych lub zielonych, w zależności od upodobań- gotujemy 7-8 minut w osolonej wodzie 3 jaja 3 plastry szynki parmeńskiej 3 plastry sera typu włoskiego sól, pieprz łyżka oliwy z oliwek Na suchej, rozgrzanej patelni smażymy szynkę parmeńską po 1 minucie z każdej strony. Na wytopionym tłuszczu smażymy liście botwiny- doprawiamy odrobiną(...)minuty, niech żółtko będzie płynne) pod przykryciem. Doprawiamy również solą i pieprzem. Ugotowane szparagi odcedzamy i kroimy wzdłuż. Na kromce chleba układamy: plaster sera, jajo sadzone, smażonego liścia botwiny, ugotowane szparagi oraz chipsa z szynki parmeńskiej

Mango Papaja
Francuskie paczuszki 229

pomocy wyobraźni i paru składników, można łatwo i szybko zamienić je w fajną  przekąskę. Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 300 g pieczarek - 200 g szynki - 150 g sera żółtego - koncentrat pomidorowy - 3 listki bazylii - odrobina szczypiorku - masło - przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Ciasto kroimy w kwadraty. Pieczarki kroimy w paski i podsmażamy. Każdy kwadrat smarujemy koncentratem, układamy(...)plasterek szynki. Szczypiorek i bazylię drobno kroimy. Na wędlinę układamy podsmażone pieczarki, posypujemy zieleniną oraz startym żółtym serem. Całość zamykamy drugim kawałkiem ciasta. Po zamknięciu na każdy kwadracik kładziemy odrobinę masełka i posypujemy przyprawą do kurczaka. Pieczemy w 150 C przez około 30 minut na złoty kolor

Zainspirowana w kuchni
5 pysznych przepisów na Międzynarodowy Dzień Pizzy 206

cienkim cieście na drożdżowym zaczynie. Przepyszna! 2. Pizza z brukselką i szynką Przepis dla niebojących się eksperymentowania. Brukselka to nietypowy składnik na pizzy, ale w połączeniu z serem, cebulą i szynką tworzy bardzo miłą kompozycję. Warto spróbować! 3. Pizza po hiszpańsku - Coca Hiszpanie też mają swoją pizzę. Nazywa się coca , pochodzi z Katalonii i od swojej włoskiej kuzynki różni się

Chilli Czosnek i Oliwa
Śniadaniowe burgery w towarzystwie czarnego bzu 275

się nazywa śniadanie! Domowe english muffins, czyli puchate, mięciutkie bułeczki z patelni, po prostu boskie, burgery z soczewicy i suszonych pomidodów, chips z szynki parmeńskiej, blanszowany jarmuż, plasterek śmietanowego sera i sprawca niepowtarzalnego smaku, czyli chutey z szalotek, czerwonego wina i dżemu z czarnego bzu. Po prostu eksplozja smaków! Trochę pracy trzeba włożyć w takie śniadanie, ale gwarantuję, że warto(...)szalotki 2 łyżki dżemu z czarnego bzu Łowicz 40 ml czerwonego wytrawnego wina 40 ml octu balsamicznego 1 mała gałązka rozmarynu sól,cukier masło dodatkowo 4 plasterki szynki parmeńskiej 4 plasterki sera śmietankowego 4 plasterki jarmużu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło i mleko podgrzać w rondelku. Mąkę wymieszać z solą, drożdżami i cukrem. Powoli wlewać ciepłe mleko z masłem. Zagnieść elastyczne ciasto

DefinicjaSmaku
Wytrawne eklery z sałatką 184

mnie prawdziwa pychotka, zamierzam powtarzać w przyszłości.  Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka L Farsz: 100g szynki konserwowej w plastrach 100g żółtego sera w plastrach 1/3 pęczka szczypiorku 1/2 ogórka szklarniowego 1 łyżka majonezu garść kiełków pieprz, sól 1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy wodę z margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy(...)ciasto zwykłą łyżką, zachowując wąski, podłużny kształt (uwaga - ciasto bardzo rośnie podczas pieczenia). Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Studzimy. 3.  Przygotowujemy farsz: szynkę konserwową i żółty ser drobno kroimy. Ogórka kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  4. Eklerki przekrawamy na pół, nakładamy po łyżce

Szefowa kuchni
Parówki w cieście francuskim 219

przekąski. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie parówek opakowanie szynki wędzonej lub boczku kilka plasterków żółtego sera Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty. Na każdym z nich układamy kawałek szynki. Na to kładziemy żółty ser. Następnie układamy parówkę po skosie i zawijamy ruloniki. Całość wstawiamy na kwadrans do piekarnika. W momencie zarumienienia ciasta wyciągamy i podajemy na ciepło

Kolizje Smaków
,, Lasagne z chleba tostowego’’ 166

pomysł na kolację lub szybki obiad. Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki Ole ! Składniki: 1 opakowanie chleba tostowego około 20 plasterków szynki pół papryki czerwonej pokrojonej w plasterki 1 kule mozzareli 30 dkg starego żółtego sera 2 jajka 1 szklanka śmietany 18 Sól, bazylia oliwki czarne lub zielone pomidor szczypiorek 1 cebula łyża oleju Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy(...)Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i bazylią. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia a następnie układamy warstwę chleba na to wylewamy troszkę sosu śmietanowego. Układamy szynkę i żółty ser. Przykrywamy kolejną warstwą chleba i wykładamy wszystko aż powstaną 3 warstwy. Na wierzch ostatniej układamy oliwki, plasterki pomidora, paprykę, plastry cebulki i plastry mozzarelli. Posypujemy bazylią i szczypiorkiem. Pieczemy kilka

Podróż w kulinaria
sałatka z mandarynkami 213

zniknęła w mgnieniu oka. Znaczy więc, że była pyszna.  Składniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej puszka mandarynek w syropie szklanka tortellini z szynką 300 g szynki konserwowej w kawałku 200 g żółtego sera w kawałku puszka kukurydzy(...)łyżek majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku łyżka chrzanu pieprz sól Tortellini ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i wystudzić. Kapustę poszatkować. Kukurydzę odcedzić. Szynkę pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mandarynki odsączyć. Majonez i jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, chrzanem i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać razem i odstawić sałatkę do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ROLADKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM ZE SZPINAKIEM I FETĄ 283

obsmażać na patelni. Owinięte w szynkę parmeńską układamy w sosie pomidorowym, kruszymy fetę i zapiekamy. SKŁADNIKI /3-4 porcje 350 g mielonego mięsa z indyka  100 g sera feta 100 g szynki parmeńskiej (6-8 plasterków) 500 g pomidorów z puszki ( pulpy pomidorowej)  ¹⁄₂ cukinii (ok. 150 g) startej na tarce o dużych oczkach 3 ząbki czosnku (drobno posiekane(...)feta oraz sól i pieprz do smaku. Delikatnie wyrabiamy ręką.  Z farszu formujemy 6-8 małych, podłużnych klopsików. Każdy zawijamy w plasterek szynki parmeńskiej i układamy w naczyniu żaroodpornym, zanurzając delikatnie w sosie. 50 g sera feta kroimy w plastry lub kruszymy i układamy pomiędzy roladkami. Tak przygotowane roladki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut

cool and minty
LENIWA PIZZA 163

Składniki: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mleka 2 jajka 1 czerwona papryka kilka plastrów szynki mała cebula 20 dag sera żółtego pęczek posiekanego szczypiorku 3-4 ogórki konserwowe 1 mała cukinia zioła prowansalskie pieprz ziołowy sól olej rzepakowy  ketchup Sposób przygotowania: Wymieszać mąkę z mlekiem i jajkami.  Dodać sól, pieprz ziołowy i zioła prowansalskie. Wymieszać i odstawić(...)minut. Wszystkie warzywa dokładnie umyć, oczyścić i wysuszyć. Pokroić na mniejsze części. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać do niej paprykę, cukinię i chwilę smażyć razem. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szynkę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Następnie dodać wszystkie warzywa do ciasta, ser, wędlinę i szczypiorek. Doprawić ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, łyżką

Prosto i Smacznie z Anetą
Szparagi z szynką w ciście francuskim. 242

Asparagus with ham in puff pastry. Składniki. 1 rolka ciasto francuskie 0,5 kg białe szparagi 10 dag szynka gotowana 4 jajka 10 dag ser mozzarella 50 ml śmietana 36% 1 łyżka listki lubczyka sól cukier oliwa z oliwek Wykonanie. Szparagi obgotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, około 10 minut. Wyjąć z wody, osuszyć. Ciasto francuskie wyłożyć(...)piekarnika, piec 10 minut. Ciasto wyjąć, rozłożyć szparagi, pokrojoną w paski szynkę konserwową. 2  jajka roztrzepać, dodać  śmietanę i starty ser mozzarella, wymieszać i polać nim szparagi z szynką. Posypać listkami lubczyka i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. Po około 10 minutach na wierzch wbić 2 jajka i trzymać w piecu jeszcze około

Kulinarny karnet Christophera
PIZZA EKSPRESOWA WG BUNI 184

SKŁADNIKI Ciasto: 30 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, ok. 2 szkl. mąki, ¾ szkl. ciepłej wody, Nadzienie: 5 plastrów szynki, 2 pieczarki, kawałek czerwonej papryki, kulka sera mozzarella Sos: 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona(...)bazylia WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy sól, cukier i wodę, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 min.w ciepłe miejsce. W tym czasie kroimy szynkę, paprykę, pieczarki i ser w plastry lub paski. Do podrośniętych drożdży dodajemy mąkę i olej, szybko wyrabiamy. Rozwałkowujemy i wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem. Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy ketchupem wymieszanym

słodki bratek
Zawijane pizzerinki 661

przepisu i jego modyfikacje wedle swojego uznania ;) Składniki: 700 g pełnoziarnistej żytniej bądź pszennej 50 g świeżych drożdży   450 ml letniego mleka 150 g kurczaka/ szynki koncentrat/ketchup/sos pomidorowy 200g startego sera sól czerwona papryka   cebula Przepis: Drożdże rozcieramy w misce. Dodajemy letnie mleko i mieszamy składniki z mąką i solą. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Zostawiamy(...)przykrywamy ściereczką. Wałkujemy ciasto na duży prostokąt. Smarujemy je koncentratem, sypiemy na nie pokrojoną paprykę i cebulę (w kostkę) oraz kurczaka (wcześniej już podsmażonego z przyprawami) bądź szynkę. Na wierzch dodajemy starty ser. Zawijamy ciasto z całą zawartością w roladę i kroimy ją na pizzerinki. Bułeczki pieką się najlepiej na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Folia niestety przyczepia się

WeAreCrazy
jajka z farszem chrzanowo-serowym 182

kolację. W tych jajkach farsz jest kremowy, lekko ostry dzięki dodatkowi chrzanu. Jajka i chrzan to jedno z moich ulubionych połączeń.  Składniki: 6 jajek kilka plasterków szynki 2 łyżki żółtego sera startego drobno  łyżeczka ostrego chrzanu duża łyżka majonezu pieprz czarne oliwki zielone oliwki nadziewane papryką listki kolendry do dekoracji Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać, przepołowić. Białka(...)ułożyć na talerzu, żółtka zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać z serem, majonezem i chrzanem. Trzy plasterki szynki pokroić w bardzo drobną kostkę, resztę ułożyć dekoracyjnie na talerzu z białkami. Pokrojoną szynkę wymieszać z farszem, doprawić pieprzem. Farsz wyciskać do połówek białek za pomocą szprycy lub woreczka. Oliwki pokroić na połówki, udekorować jajka i półmisek. Ozdobić listkami kolendry

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia