szynka z piekarnika - 2356 przepisów (strona:77/158)

Zapiekane roladki kapuściane 157

gołąbki. Na każdy listek położyć szynkę i obłożyć pieczarkami usmażonymi z cebulą, po czym zawinąć w rulon.  Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną wody, skropić olejem i posypać przyprawą.  Piec w temperaturze 190 stopni około 40 minut.  Pod koniec pieczenia obłożyć roladki żółtym serem. Gdy ser się roztopi, wyjąć danie z piekarnika. Podawać z ketchupem lub sosem

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekany kurczak z brokułami, szynką, ogórkami kiszonymi i kaparami. 173

żaroodpornym układamy warstwowo filety z kurczaka, szynkę, pokrojone na plasterki ogórki kiszone, posiekaną cebulę, posypujemy kaparami, umieszczamy brokuły podzielone na mniejsze kawałki i posypujemy wszystko solą i pieprzem.  Następnie przygotowujemy sos z musztardy, jogurtu, majeranku, mieszamy go dokładnie i wylewamy na wierzch naszej potrawy. Na koniec posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku około 45 min w 180 stopniach

Symfonia smakowa
pizza na cienkim spodzie 190

nagrzewającym się przez ok 40 min w piekarniku nastawionym na 250 st. i ułożonym na najniższej półce. Placki pizzy układałam na papierze do pieczenia , i razem z papierem zsuwałam na kamień. Po 3-4 minutach, papier spod pizzy wyciagałam a placek piekł się przez kolejne 3-4 minuty.sos pomidorowy, mozzarella, pieczarki , cebula , szynka serrano

Stare Gary
Pieczone awokado z jajkiem + pasta kanapkowa z awokado :) 172

Środek oprószamy pieprzem i solą. Kroimy szynkę i szczypiorek i umieszczamy je w awokado. Owoce układamy w koszyczkach zrobionych z folii aluminiowej tak, aby się. nie przewrócił i umieszczamy na blasze do pieczenia. Na koniec do każdej połówki awokado wbijamy po jednym jajku i przyprawiamy. Ostrożnie wkładamy blachę do nagrzanego do 200* piekarnika, na 15-20 minut. W tym czasie

Kuchenny Skrawek Nieba
Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią 186

użyłam wieprzowej szynki) 1 łyżka  koncentratu pomidorowego 1,5 łyżki ziół prowansalskich 400 ml krojonych pomidorów około 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu Worhestershire świeżo zmielony pieprz 2 opakowania ciasta francuskiego 2 łyżki bułki tartej  miękkie masło około 80 g parmezanu garść rukoli Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy

Mania Gotowania
Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką 573

ciasta smarujemy pesto, przykrywamy polowć plesterków szynki i sera. Posypujemy ziołami. Zwijamy w roladę. Przy pomocy nici dentystycznej tniemy roladę na krążki, które układamy na blasze i pozostawiamy przez 30 min do napuszenia. Analogicznie postęujemy z drugim platem, który zamiast pesto smarujemy pomidorami. Blaszkę ze ślimaczkami wstawiamy do nagrzanego do maksimum piekarnika( u mnie 230°C) na najniższy poziom

Mia Cucina Sofieta
Babka na słono 273

sposób, nie tracąc przy tym nic ze smaku, to czemu nie? Tak właśnie powstała babka gołąbkowa. Pyyyyszna! Składniki: 1/2 główki średniej kapusty 700 gr mięsa mielonego (u nas z szynki) 2 woreczki ryżu pół cukinii pół średniej cebuli 1/2 szklanki bulionu 2 łyżki masła sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie, przyprawa do gyrosa Wykonanie: 1. Kapustę drobno szatkujemy, podsmażamy(...)kostkę, przesmażamy, studzimy i dodajemy do mięsa. Podlewamy to wszystko bulionem. 5. Do blaszki na babkę wkładamy kolejno: podduszoną kapustę, mięso z przyprawami, ryż i znów kapustę. 6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy blaszkę (mi oprócz blaszki wyszło jeszcze 6 kokilek) do piekarnika na ok. 40 min. Po wyjęciu chwilkę chłodzimy. Do blaszki przykładamy duży talerz, obracamy wszystko

Mama z miasta
Pizzowe muffinki 196

Składniki: 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2 jajka 10 dkg szynki

czarrna od kuchni
Serowo-francuskie paluchy z szynką 171

startego sera i szynkę parmeńską, rozłożyć drugi rulon ciasta francuskiego, docisnąć ręką, posmarować jajkiem, posypać resztą sera, lekko przyklepać aby ser złapał ciasta, radełkiem z krótszej strony kroić na paski  około 1,5 cm-2 cm , zawinąć tworząc spiralę. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, włożyć do nagrzanego do 200*c piekarnika piec około 15-18 minut aż będą złociste

Wanilia i Kardamon
Zwijane pizzerinki 498

ciepło od razu po wyjęciu z piekarnika jak również na zimno z dodatkiem keczupu czy sosu czosnkowego. Ciasto drożdżowe: 3 szkl mąki pszennej op. drożdży instant płaska łyżeczka cukru i soli jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szkl ciepłego mleka Nadzienie: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g startego żółtego sera 6 plastrów szynki 3 pomidorki suszone oregano Ciasto

Smakołyki Asi
Zwijane bułeczki pizzowe 827

warstwą wszystkie dodatki, czyli sery, salami, szynkę i inne. Blat ciasta zwijamy w roladę i następnie kroimy w 12 plasterków, każdy o grubości ok 2-3 cm i układamy je na dużej blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 15-20 min do lekkiego wyrośnięcia. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki zwijane

Kuchnia Łukasza
Przekładaniec ze schabu i indyka 238

wieprzowinę, przekładamy nadzianym wcześniej plastrem szynki, następnie indyk i wieprzowina (i tak nasz przekładaniec powstaje do momentu, gdy nadziejemy cały kawałek mięsa). Na koniec również nadziewamy oliwkę. Robimy tak z każdym kawałkiem mięsa. Gotowe przekładańce wkładamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy plastrami sera mozzarella i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut. Podajemy z czym

MarcinChef
Pieczona szynka, pieczone ziemniaczki, pieczona dynia hokkaido i sos grzybowy 139

szczypta estragonu suszona papryka olej Szynkę należy umyć i osuszyć.  Przyprawy takie jak sól, kolendra, rozmaryn, jałowiec, czosnek , chili włożyć do moździerza i dobrze utłuc, dodać oliwę i ocet balsamiczny cukier, wymieszać i tą marynatą natrzeć mięso, umieścić w naczyniu żaroodpornym i odstawić do lodówki do drugiego dnia. Obracać co kilka godzin. Piekarnik nagrzać do 200 st , mięso okryć

Gotowanie jest łatwe
Zapiekanka ryżowa z pulpecikami i warzywami 143

zalać zalewą i wstawić do piekarnika. Danie idealne do odgrzewania. Poniższa zapiekanka jest naprawdę bardzo smaczna i sycąca. Pamiętajcie, aby zalewę dosyć mocno doprawić, ponieważ zostanie ona wchłonięta przez ryż i warzywa, które wcześniej nie były przyprawione.  Składniki na 4 porcje: 1 szklanka ryżu 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowe, np. z szynki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 opakowania mrożonych

Ugotować
Czosnkowe kąski kurczaka otulone szynką szwarcwaldzką 347

dokładnie szynką - spinamy wykałaczkami.  Grillujemy na rozgrzanym grillu po kilka - kilkanaście minut z dwóch stron.  Kąski mają być rumiane, można przykryć na kilka minut folią aluminiową jeżeli grillujemy na klasycznym grillu.  Jeżeli grilluję na patelni lub grillu elektrycznym kąski wkładam na 15 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki