szklanki ugotowanej fasoli Piękny Jaś kilka leśnych grzybów (około 200 g) u mnie były kurki około 40 dkg dobrej wędzonki (boczek, dobra szynka z tłuszczykiem, wiejska kiełbasa) 3 szklanki płynu (bulion warzywny lub zwykła woda) szklanka wędzonych śliwek, użyłam suski sechlońskiej – suszone się nie nadają 2 zgniecione ząbki czosnku 4 suszone grzyby ½ drobno posiekanej cebuli gałązka świeżego tymianku sól, pieprz
ladykitchenśmietaną (żur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Najlepsze żury gotowane są z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny, (s)kisły. W Czechach zupa ta jest znana pod nazwą(...)osób 1.5 l do 2 l wywaru warzywnego * 0.5 l zakwasu do żurku ( może być już gotowy, lub sami możemy go zrobić)** 500 g białej kiełbasy 300 g boczku wędzonego surowego 2 łyżki majeranku 4 liście laurowe 1 łyżeczka ziela angielskiego 5 ziarenek owoców jałowca 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka pieprzu mielonego białego 1 łyżka octu 1 szklanka
ClauditteMissCookingplacki tortilli 1-2 łyżki serka śmietankowego typu Almette, Turek itp kilka plastrów szynki parmeńskiej garść mieszanki sałat kilka suszonych pomidorów z zalewy kilka czarnych oliwek łyżeczka tartego parmezanu II sposób: 1-2 placki tortilli 1-2 łyżki serka chrzanowego typu Almette kilka plastrów wędzonego łososia garść mieszanki sałat ok 1/3 czerwonej papryki *** Pierwsze roladki. Placek tortilli smarujemy(...)plastry szynki parmeńskiej *** *** Na szynce rozrzucamy poszarpaną sałatę *** *** Na wierzchu układamy pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz czarne oliwki. Całość posypujemy parmezanem *** *** Tortille ciasno zwijamy w rulon *** *** Zwiniętą tortille kroimy na około 2-3 centymetrowe porcje *** *** Układamy na talerzu *** *** Drugie roladki. Placek tortilli smarujemy serkiem chrzanowym. Na serku rozrzucamy garść sałat *** *** Na sałacie układamy 2-3 plastry wędzonego łososia
Blog z ApetytemKiełbasa „Tuchowska” , wędzona, podsuszana Kolejne wyroby masarskie ..to było nieuniknione , co jak ,co ale wyrób własnych wędlin wciąga lepiej niż odkurzacz " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ostatnio pokusiłam się o zakup całej świnki , połowa poszła do zamrażarki , a druga na wędlinki , szynki itp . Po kolei , będę zamieszczać wyroby , wraz z postępem dojrzewania , po wędzeniu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyTakie sobie Antipasto per due, czyli lekka przystawka w stylu włoskim. Karnawał już się zaczął więc możemy to danie podać zwiększając ilość składników dla naszych gości. Gruszka z szynką na liściach sałaty z sosem balsamicznym, to klasyczna przekąska włoskiej kuchni. Prosta i smaczna jak wszystko w tej kuchni. Sos balsamiczny podajemy osobno w buteleczce. W tym przepisie w stylu włoskim(...)koszyka. Zniżka nie obejmuje produktów promocyjnych i przecenionych, minimalne zamówieniowe by zniżka zadziałała to 50 zł. kod: Straga Polecam również sałatkę Piotra z wędzonym łososiem i truskawkami gdzie wykorzystuje się również sos balsamiczny. Gruszka z szynką na liściach sałaty z sosem balsamicznym jest godna polecenia. Więc polecam. Przekąska dla 2 osób: Składniki: • 1 gruszka w korzennej marynacie • 3 plasterki szynki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięresztę surowca. Teraz zgodnie z gramaturą mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie rozdrabniamy na sitku 10 mm szynkę a resztę surowca na 6 mm. Pamiętajmy aby mięsa nie wyrabiać do kleistości mieszamy tylko po to aby wymieszać mięso. Napychamy jelita dość ciasno .Odwieszamy w chłodne miejsce na kije do osadzenia(...)bądź zimna to osuszamy kabanosy w wędzarni przy szybkim ruchu powietrza w temp. 40 stopni czas około 30 min. Powierzchnia kabanosów musi byś sucha i ciepła zanim puścimy dym. WĘDZENIE 2-2,5 godziny w temp.55-60 stopni następnie podpiekamy temp.85 stopni do uzyskania w środku 68-70 stopni. Odwieszamy w przewiewne miejsce do ostygnięcia. Chowamy do lodówki bądź można
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.startego sera typu bursztyn lub parmezan 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (ja użyłam wędzonej) 1 łyżeczka ziół prowansalskich, oregano lub bazylii 1 duże jajko duża szczypta soli Wierzch: 3 łyżki sosu pomidorowego, pesto lub ajvaru mozzarella (w wersji bardziej fit – ricotta) szynka dojrzewająca/zwykła, salami lub boczek pieczarki, papryka, cebula, ananas, pomidorki opcjonalnie: roszponka, szpinak(...)szklanki startego sera typu bursztyn lub parmezan 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (ja użyłam wędzonej) 1 łyżeczka ziół prowansalskich, oregano lub bazylii 1 duże jajko duża szczypta soli 3 łyżki sosu pomidorowego, pesto lub ajvaru mozzarella (w wersji bardziej fit - ricotta) szynka dojrzewająca/zwykła, salami lub boczek pieczarki, papryka, cebula, ananas, pomidorki opcjonalnie: roszponka, szpinak lub rukola
Poezja smakuzmieniłem swoich poglądów i ciągle jestem weganem (weganinem?). Sama nazwa o niczym nie świadczy. Tak samo smak użytych odzwierzęcych odpowiedników nie jest tożsamy (oprócz nazwy) z tradycyjną szynką lub serem. Ale czy to źle? Niekoniecznie. Nazwa ma tylko sugerować czego z wyglądu i smaku powinniśmy się spodziewać. Wędlin oraz serów wegańskich nie jadłem już dosyć długo. Dlaczego? Bo nie było(...)Mleko sojowe – 250g Czarna sól – 2 spore łyżeczki Płatki drożdżowe – 2 łyżki Warzywa suszone – 2 łyżki Pieprz i papryka wędzona – po szczypcie Olej – do smażenia Ser (u mnie ementaler) oraz szynka wegańska (u mnie z pieprzem) Wykonanie: Mąkę, sól, płatki drożdżowe oraz warzywa suszone blendujemy dokładnie z wodą (można również użyć trzepaczki tradycyjnej
Blendmancałości -pieprz biały 1 g /kg -pieprz czarny 2 g /kg -gałka muszkatałowa 1 g/kg -ziele angielskie 0,5 /g/kg -jelita wołowe grube 40-45 mm Wykonanie: Mięso z szynki kroimy 2 x 3 cm i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do schabowych Mięso z karkówki mielimy fi 8 mm Oba mięsa peklujemy osobno przez 48 godz. Następnie łączymy mięsa i dajmy(...)kiełbasa wisi w chłodnym i przewiewnym miejscu) U mnie było 6 godzin.Czyli kiełbasa musi odpocząć powisieć w chłodnym przewiewnym miejscu. Osuszanie w wędzarni Temperatura 40-45 stopni czas godzina Wędzenie Dwie godziny w temp.55-60 Następnie podnosimy temperaturę do 85-90 i dopiekany do 65 stopni w śrdoku I smacznego
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.całości -pieprz biały 1 g /kg -pieprz czarny 2 g /kg -gałka muszkatałowa 1 g/kg -ziele angielskie 0,5 /g/kg -jelita wołowe grube 40-45 mm Wykonanie: Mięso z szynki kroimy 2 x 3 cm i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do schabowych Mięso z karkówki mielimy fi 8 mm Oba mięsa peklujemy osobno przez 48 godz. Następnie łączymy mięsa i dajmy(...)kiełbasa wisi w chłodnym i przewiewnym miejscu) U mnie było 6 godzin.Czyli kiełbasa musi odpocząć powisieć w chłodnym przewiewnym miejscu. Osuszanie w wędzarni Temperatura 40-45 stopni czas godzina Wędzenie Dwie godziny w temp.55-60 Następnie podnosimy temperaturę do 85-90 i dopiekany do 65 stopni w śrdoku I smacznego
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Mieliłem na maszynce nr.8 -szynka 1kg/ krojone w kostkę 1-2 cm -boczek bez skóry 1 kg/10 mm -indyk 1kg (tzw. mięso gulaszowe) 8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól 18g/kg -pieprz biały 1g/kg -pieprz czarny 2g/kg -chili jalapeno grys czerwone ostre 1-2g/kg osobiście dałem 1g/kg -papryka płatek mix 10g/kg -gorczyca(...)wiankowe WYKONANIE Mięso boczek i indyka kroimy w kawałki około 3-4 cm, szynkę natomiast w kostkę już docelowo 1-2 cm i peklujemy zalecaną dawką. Czas peklowania 2-3 dni. Po tym czasie mięso boczek i indyk mielimy zalecanymi siatkami, dodajemy szynkę, wodę i mieszamy następnie stopniowo dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości. Napełniamy jelita ściśle
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Pyszne zrazy zawijane z szynki wieprzowej, z dodatkiem boczku, cebulki i ogórka kiszonego. Składniki: 0,5 kg chudej szynki wieprzowej 2 ogórki kiszone 1 cebula 10 dkg boczku parzonego lub wędzonego 1 kostka bulionu 2 liście laurowe,3 ziarenka ziela ang. papryka słodka,pieprz, sól olej do smażenia Wykonanie: Mięso kroimy w plastry około 1 cm,.Ubijamy tłuczkiem każdy kawałek(...)laurowy,sól do smaku i gotujemy ok. 1 godz. do miękkości.Na koniec zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z zimną wodą.Sos można zabielić śmietaną. Jako dodatek do zrazów z szynki polecam Kapustę (czerwoną) duszoną z jabłkiem (klik po przepis) Zobacz również: Zrazy z mięsa mielonego Artykuł Zrazy z szynki wieprzowej pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!Gofry wytrawne z dipem ziołowym i wędzonym łososiem to pyszny pomysł na niebanalne śniadanie. Idealne, chrupiące i puszyste gofry posmarowane dipem na bazie jogurtu greckiego i serka kanapkowego, z dodatkiem aromatycznego wędzonego łososia. Prosto, pożywnie i obłędnie pysznie. Jak zrobić gofry wytrawne? Gofry wytrawne , czy też gofry na słono , przygotowuje się praktycznie tak samo jak popularne gofry na słodko. Jedyną(...)wędzonym łososiem z powodzeniem możecie zjeść na każdy posiłek. Z czym podawać gofry? Głównymi dodatkami są tutaj dip ziołowy i wędzony łosoś. Możecie urozmaicić te gofry dodając do nich jeszcze orzeźwiającą salsę z pomidorów, grillowane szparagi czy blanszowany szpinak. Sprawdź też inne pomysły na śniadanie: Puszyste placki z ricottą Tosty francuskie z piekarnika Tureckie bułeczki śniadaniowe Frittata z pieczarkami, szynką
Na-talerzu.plcałości lub pokrój w równej wielkości trójkąty. Wędliny Na deskę serów i wędlin podaj wszelkiego rodzaju wędliny, pokrojone na kawałki kabanosy, kiełbaski, szynka dojrzewająca. Polecam także salami klasyczne lub z dodatkiem pieprzu. Ułożony w zgrabne roladki wędzony łosoś także wzbogaci smak domowej deski. Orzechy Na deskę serów polecam dodatek orzechów brazylijskich, włoskich lub pekan, orzechy nerkowca, pistacje, orzeszki ziemne solone
Zasmakuj Kuchni