ROLADY ŚLĄSKIE to dość szybkie danie i bardzo smaczne, super smakują z kluskami śląskimi i kapustą modrą. ROLADY ŚLĄSKIE SKŁADNIKI: 70 dag. szynki wieprzowej lub dużego schabu 2-3 ogórki konserwowe 15 dag. boczku wędzonego 2 łyżki musztardy 0,5 szkl. śmietany WYKONANIE: ogórki i boczek zmielić w maszynce z dużymi oczkami, doprawić do smaku mięso ubić, posypać
Kuchnia Beatykonieczny), nie podaję ich w składnikach. Składniki na ok. 3l zupy: - ok.220g zakwasu bezglutenowego - 125g kwaśnej śmietany - 200g wody od parzenia szynki (lub bulionu, rosołu, itp.) - 200g bulionu wege (od warzyw na sałatkę) - 1 cebula - ok.100-150g wędzonego boczku - 2 ząbki czosnku - majeranek - sól, świeżo mielony pieprz - 3-4 białe kiełbasy - kilka suszonych grzybów, ale nie jest to mus (ostatnio zapomniałam(...)uzyskania odpowiedniej gęstości zupy) - jajka ugotowane na twardo (po 1/2-1 szt. na porcję zupy) Zakwas blenduję razem ze śmietaną i z bulionem, wlewam do garnka z wywarem od parzenia szynki, dodaję suszone grzyby i całość doprowadzam do wrzenia, na niedużym palniku, co jakiś czas mieszając i dokładnie zeskrobując dno. W międzyczasie kroję boczek i cebulę w kostkę. Na patelni obsmażam
Smaczne Zdrowemuszkatołowa 0,5 g /kg -czosnek wyciśnięty przez praskę ja dałem 60 g do całości Wykonanie Łopatkę tniemy w kawałki 4 x 4 cm ,ścinki z szynki i schabu pozostawiamy jakie są i peklujemy dodając odrobinę wody. Czas peklowania 48 . Mieszamy co 12 godzin . Mięso drobiowe kupujemy na drugi dzień tniemy w kostkę(...)Nabijamy jelita i odwieszamy kiełbasę najlepiej w chodne przewiewne miejsce u mnie było około 6. Osuszanie w wędzarni Czas 40-45 min temp 35-45 stopni bez dymu Wędzenie 2,5-3 godz lub do koloru który nam pasuje w temp 50-60 stopni Parzenie woda 75-80 stopni i do uzyskania temperatury w środku kiełbasy 72 stopnie Wyjmujemy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.receptury. Wytwarzane są tu typowo swojskie wyroby oparte przede wszystkim na prostocie wykonania oraz rodzimym surowcu. Specjalnością masarni są klasyczne, naturalnie wędzone wyroby (byliśmy i sprawdziliśmy wędzarnię) Zakład przerabia miesięcznie ok. 20 ton mięsa, z których powstają szynki, schaby, kiełbasy szynkowe, kiełbasy wiejskie, balerony, kabanosy, polędwiczki, boczki, pieczenie rzymskie, pasztety i salcesony. Cztery z ich wyrobów, sygnowane określeniem geograficznym
królestwo garówZiołowa szynka dojrzewająca z lubczykiem , wędlina z pończochy Wędliny dojrzewające wrosły w naszą kuchnię , niczym głóg Oczywiście cała familia je bezwzględnie uwielbia . Ich specyficzny smak nie ma sobie równych , a do tego są na pewno o tysiąc razy zdrowsze niż sklepowe . Jak sobie przypomnę , pierwszą swoją dojrzewającą wędlinę i strach ,że się zepsuje , to naprawdę chce mi się śmiać . Tego(...)mają końca , dajcie co lubicie lub według przepisu Zawsze wyjdzie smaczne i zdrowe Doskonały wybór dla tych co nie mają możliwości wędzenia , a chcą się cieszyć domową ,pyszną wędliną na kanapkach . Składniki : 1,5 kg szynki wieprzowej tak zwanej kulki 2 kg soli 1 kg cukru 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżka suszonego lubczyku
Ogrodnik w podróżySUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabniane było na maszynce nr.8 -szynka 1 kg / kostka 1-1,5 cm -karkówka 0,5 kg /szarpak -boczek 0,5 kg /10 mm -łopatka 2 kl. 1 kg / 8 mm -ser żółty twardy w moim wypadku był to bursztyn i szafir po 150 g każdy /kostka 1 cm PRZYPRAWY MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól(...)biała po 2,5 g /kg -czosnek 5 g kg - zastosowałem jelita białkowe wiankowe fi 52 -woda 10% WYKONANIE Kupione mięso tniemy w kawałki około 3 cm poza szynką którą tniemy docelowo w zalecaną kostkę i peklujemy zalecaną dawką 2 dni każdy rodzaj mięsa w osobnych pojemnikach. Następnie rozdrabniamy, dodajemy przyprawy i wodę, pamiętając aby wcześniej do wody
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.dwie łyżki -woda 200-250 g do całości Dodatkowo potrzebujemy -kątnica wieprzowa -sznurek Wykonanie Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą osuszamy i kroimy w grubsze plastry 2 kg szynki i 0,5 kg łopatki ale nie za duże mniej więcej 1/4 wielkości schabowego.Potem te plastry traktujemy tłuczkiem do schabowych ale nie za mocno.Jeszcze zostało(...)kiju wędzarniczym.Teraz wieszamy i niech ocieka w chłodnym przewiewnym miejscu u mnie to była cała noc. Osuszanie w wędzarni 45 min w temp 35-40 stopni Wędzenie 55-60 stopni do kolorku który nam pasuje czas wędzenia u mnie to 4,5 godz Pieczenie w piekarniku Przed włorzeniem do piekarnika nakuwamy kiełbasę w kilku miejscach wykałaczką
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.g/kg -czosnek zgnieciony przez praskę 5 g/kg -gorczyca 5 g/kg -woda 500 ml podczas dodawania przypraw -jelita wieprzowe WYKONANIE: Kupiony surowiec tniemy w dużą kostkę 4 cm,tylko szynkę tniemy docelowo w kostkę 1,5-2 cm. Cały surowiec peklujemy czas peklowania 2 dni. Po tym czasie rozdrabniamy surowiec i łączymy ze sobą, dodajemy wszystkie przyprawy, wodę i bardzo dokładnie(...)temp. pokojowa. Po osadzaniu kiełbasę pakujemy do wędzarni i osuszamy w 40 st. na żarze przy dużym ruchu powietrza, czas około 1 godz. kiełbasa w dotyku musi być suchutka. Wędzimy do koloru jaki nas zadowala czas u mnie około 3 godzin. Temp.wędzenia 50-60 st. Wędziłem olchą, jabłonią ,śliwą. Gdy kolorek kiełbaski będzie gotowy można kiełbaskę podpiec w wędzarni
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.marchewki 7 pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody Olej do smażenia Koper do posypania Przyprawy: ostra papryka wędzona, suszona marchewka, sól, pieprz Cebulę dymkę oraz por kroimy w kosteczkę. Szklimy w garnku na rozgrzanym oleju. Szynkę kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny, słodką papryką i obsypujemy mąką. Dokładamy do garnka. Marchewkę, pieczarki oraz seler naciowy kroimy
VioletoweKucharzenieprzekraczajmy 1 cm -teraz 1 i 2 peklujemy 24-48 godz.Co kilka godzin mieszamy. Po peklowaniu przystępujemy do dalszej obróbki mięsa, mianowicie mięso 1 czyli schab i szynkę każdy kawałek tłuczemy tłuczkiem ale nie za mocno bez przesady z wyczuciem.Gdy skończymy machanie młotkiem bierzemy wszystkie przyprawy i dodajemy do jedynki oprócz gorczycy i wyrabiamy bardzo dokładnie aby wszystkie przyprawy dokładnie(...)batony wieszamy do lodówki na 6 godz.u mnie stały oparte o ściankę z powodu braku miejsca. -następnie 2-3 godz w temp.pokojowej co godzinę wycieramy ręcznikiem papierowym. Osuszanie i wędzenie - 35-45 st. osuszanie - 45-60 st. mini wędzenie - 50-60 st. wędzenie właściwe przez 3,5 - 4,5h. Najlepiej do uzyskania żądanego koloru. Parzenie: Woda 75-80 stopni
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.czasie rozdrabniamy dodajemy wodę i mieszamy dosłownie przez chwilę aby szynka i woda rozłożyła się z resztą surowca nie wyrabiamy do kleistości. Jelita napełniamy średnio nie za ściśle nie za luźno. OSUSZANIE W temp. 35-45 przy dużym ruchu powietrza do momenty aż powierzchnia będzie całkowicie sucha. WĘDZENIE 2-2,5 godz. w temp 55-60 stopni PODPIEKANIE
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.jest trudna, może trochę pracochłonna, ale kto raz spróbuje, nie będzie chciał już ruszyć tej kupnej. Według tego przepisu możemy zamiast wędzić, kiełbasę sparzyć na białą np. do żurku. Składniki: 3 kg łopatki 2 kg szynki 2 kg podgardla 1,5 kg udźca z dzika (można zastąpi wołowiną) Mięso kroimy w w mniejsze kawałki i solimy według podanego kalkulatora(...)jelita wieprzowe. Na kg farszu potrzebujesz ok. 1,5 m jelit. Nadziewamy maszynką z lejkiem. Nadzianą w jelita kiełbasę trzymamy w chłodnym miejscu przez noc, żeby się osadziła. Przed wędzeniem wyjąć, aby nabrała temperatury pokojowej. Nie można wkładać zimnej kiełbasy do wędzarni bo będzie po niej !Wyjmujemy ok 2-3 h przed wędzeniem. Wędzenie: Wygrzewamy wędzarnię, aby pozbyć się
kgwjanczewoprzetworów mięsnych, ale udało nam się wyeliminować znaczną część kupnych wędlin. Mój tata w krótkim czasie stał się mistrzem wędliniarstwa – robi kiełbasy, szynki i inne wędliny czy to przy użyciu szynkowaru, czy też metodą suszenia lub wędzenia. Nie będę ukrywać, że proceder ten jest generalnie dość pracochłonny. Ciężko więc byłoby zajmować się nim pracując na pełen etat, jednak jak się(...)niszczy zdrowia! Dania Dodatek , Śniadanie Kuchnia Europejska , Polska Keyword finger food , mięso , wędlina Porcje 1 porcja Czas przygotowania 15 minut Czas oczekiwania 5 dni Składniki 1 kg mięsa (schab, szynka, karkówka) 0,5 szklanki erytrytolu ("ile zabierze") 0,5 szklanki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej ("ile zabierze") 1 łyżka oleju z awokado 1 porcja mieszanki przypraw (czubryca, papryka słodka, papryka
Modern Cave GirlSzynka gotowana dobra jest nie tylko od święta. Właściwie, jak już macie potrzebę jeść wędliny, róbcie je domowymi sposobami. Jeżeli jesteście posiadaczami wędzarni, zazdraszczam! Jeżeli nie, gotujcie lub pieczcie mięsiwo. Sklepowe badziewia (oczywiście nie wszystkie, ale na pewno w większości) mają w swoim składzie same straszności. Robiłam już tę szynkę wielokrotnie i czasami wychodzi mi inna w smaku i inna(...)liście laurowe 1 łyżeczka kolorowego pieprzu 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 mała cebula 1 czubata łyżka musztardy pół łyżeczki wędzonej papryki Do garnka z wodą wrzucamy wszystkie przyprawy, całą cebulę, ząbki czosnku i musztardę, zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Szynkę wkładamy do garnka, ważne jest, aby całe mięso było zanurzone w zalewie. Jeżeli jest potrzeba, można dolać wody. Zalewę z szynką
Kardamonovydrobno posiekany szczypiorek, koperek lub natka pietruszki: 2 łyżki sól i pieprz do smaku Choć my do farszu użyliśmy sera Cheddar i wędzonego boczku, możesz wykorzystać inne kombinacje jak na przykład prosciutto z parmezanem, klasyczną szynkę z mozzarellą lub smażone pieczarki z Gruyere. W wersji wegetariańskiej całkowicie pomiń mięso. Wówczas zamiennie do farszu możesz dodać suszone pomidory lub oliwki
Kuchnia Na Wypasie