szynka w sosie - 1500 przepisów (strona:62/100)

Szynka w sosie. 173

razem mięso w sosie zrobiła moja mama. Spoglądam na niego i wcale nie jestem zdziwiona tym, że robimy podobnie - w końcu tyle lat mieszkałyśmy razem, że smaki mamy prawie identyczne. Wiadomo, mama bardziej wprawiona w boju, jaki odbywa się w kuchni :)  Składniki: 4 grubsze plastry szynki wieprzowej, sól, pieprz, papryka słodka, 2 kostki suszonej cebulki, vegeta (niekoniecznie), mąka, cebula

W kuchni u Moniki
Spaghetti carbonara 196

muszkatołowej łyżka masła 150 g wędzonego boczku lub szynki pokrojonej w kostkę  Ugotować makaron. W międzyczasie w misce wymieszać trzepaczką śmietanę z jajkiem i serem żółtym. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Odcedzić makaron kiedy będzie ugotowany. W garnku/patelni stopić trochę masła, dodać wędlinę i krótko podsmażyć. Dodać makaron i polać sosem śmietanowym, wymieszać i odstawić na jakiś czas. Podawać

W kuchni bez szafek
Pół na pół. O jesieni. I pizza. 146

wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy.   PIZZA NA BLACHĘ  "pół na pół" (ulubiona w moim domu) 0,5 kg mąki pszennej 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 0,5 szklanki letniej wody 30g drożdży 1/3 szklanki oliwy koncentrat pomidorowy bazylia, czosnek granulowany, oregano, ser żółty, szynka, ogórki kiszone, pomidory, cebula, papryka Drożdże roztarłam

W kuchni Karmel-itki
Lasagna z kalafiorem 163

konsternacja: "co tu wymyślić?" No i wymyśliłam coś w rodzaju skrzyżowania lasagni z zapiekanką. Było pikantne i naprawdę pyszne :)Składniki:około pół kg chudego mięsa (ja użyłam szynki),2 średnie cebule,4 ząbki czosnku,pół litra gęstego soku pomidorowego,9 płatów lasagni,1 mały kalafior,pół litra mleka,3 łyżki masła,1 czubata łyżka mąki,sól(...)zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso i przesmażyć lekko z dodatkiem słodkiej papryki, soli i ziół prowansalskich. Zalać sokiem pomidorowym i zagotować. Doprawić ostra papryką.Przygotować sos beszamelowy:W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i zaparzyć. Wlać mleko i ciągle mieszając zagotować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Surowe płaty lasagni obgotować przez

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczeń rzymska 148

Zależnie jak na nie spojrzeć może równie dobrze nasuwać skojarzenia z pasztetem jak i z kotletami mielonymi. Zazwyczaj podaje się ją na zimno z dodatkiem czegoś kwaśnego (kiszony ogórek, sos tatarski) oraz z pieczywem, co jest zresztą dość typowe dla mielonych mięs. Z drugiej strony zważywszy, że skład i sposób wykonania nie różni się aż tak bardzo od typowych kotletów(...)mielonego mięsa, w naszej wersji obowiązkowo z jajkami na twardo w środku. Można jednak podawać również na ciepło analogicznie jak kotlety mielone. Zapisz przepis Drukuj Składniki 750g mielonej szynki lub biodrówki wieprzowej 1/2 czerstwej pszennej bułki 3 średnie (M) i jedno duże (L) jajko 1 średnia cebula (150g) 3 gałązki natki pietruszki 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego

Kulinarna Pokusa
Szparagi zapiekane w cieście francuskim 199

szynką można nieco rzadziej tak aby było widać szynkę. Owinięte szparagi ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu i siemienia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 20 minut aż ciasto dobrze się przyrumieni, funkcja termoobieg. Podawać same lub z ulubionym sosem np. czosnkowym

Monia miesza i gotuje
Pizza z kiełbasą (sprawdzony sposób na ciasto) 202

Doprawić do smaku. Ciasto do pizzy posmarować sosem i obficie posypać startym serem. Następnie ułożyć pozostałe dodatki: pieczarki, kiełbasę i pomidora. Pizzę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 180 stopniach.  (Czas jest zależny od wielkości pizzy. Należy sprawdzać poziom zapieczenia ciasta.) Jedna z wcześniejszych wersji: z szynką i brokułem

Di gotuje
Bogracz 165

się na przeróżne formy bogracza. Od konsystencji wręcz sosu aż po bardzo rzadką zupę. Można go zrobić troszkę ostrym ( ja tak zrobiłam) albo łagodnie jeśli ktoś nie gustuję w ostrych przyprawach. To danie zajmuje troszkę czasu ale w sumie na samo przygotowanie ponieważ później musi się samo gotować :) Zakupy: - 1 kg szynki - 0,5 kg schabu - 3 piersi z kurczaka

Tanio smacznie i prosto
Odwrócone roladki z kurczaka 137

kroimy, rozklepujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na plastry szynki układamy piersi z kurczaka, kawałek cebuli oraz kawałek ogórka kiszonego. Całość posypujemy mieloną papryką, zwijamy w roladkę i zabezpieczmy ( owijamy ) nitką lub sznurkiem. Roladki obsmażamy na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem i dusimy ok 30 minut. SMACZNEGO Możemy do roladek zrobić sos wykorzystując wywar który powstał na bazie bulionu podczas

Smaki Ewy
Spaghetti bolognese 209

wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie. Tradycyjnie sos boloński podaje się z makaronem tagliatelle (wstążki). Składniki: na 4 porcje 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego sól pieprz odrobina oliwy z oliwek 1 mała cebula 500 ml przecieru pomidorowego 2 świeże duże pomidory 2 ząbki czosnku bazylia oregano 5 dkg szynki typu prosciutto lub boczku parmezan 1 kieliszek czerwonego

Luźna Kuchnia
Jego Wysokość Kabaczek. 195

jako osobnik łagodny ,lubi zdecydowane ,ostre przyprawy i sosy ,ale najważniejszą przyprawą może być odrobina fantazji. Można przygotować proste dania codzienne ,a także trudniejsze , bardzo oryginalne ,a nawet wyrafinowane .Zachęcam do zabawy i eksperymentowania z tym wdzięcznym warzywem . Kabaczek Christophera: Składniki: 1 szt. kabaczek 0,25 kg łopatki wieprzowej0,25 kg szynki wieprzowej1 cebule1 bułka namoczona w mleku1jajko2 łyżki kwaśnej

Kulinarny karnet Christophera
Rolowana polędwica wieprzowa. 166

sambal oelek. Na połowie polędwicy rozłożyć ser, szynkę i świeże liście szpinaku. Całość zrolować, zawinąć w folię i odłożyć na 1 godzinę do lodówki ( schłodzić), a następnie pokroić w plastry. Pokrojoną w plastry polędwicę nabić  po 2 kawałki na patyki i smażyć z obu stron na oleju. Dobrze smakuje z sosem guacamole

Kulinarny karnet Christophera
Spaghetti z gorgonzolą, parmą i orzechami włoskimi 108

oliwę, smażymy cebulę a następnie dodajemy czosnek. Szynkę kroimy na duże plasterki, dodajemy na patelnię, smażymy aż parma będzie rumiana. Wlewamy kremówkę, doprawiamy pieprzem i bazylią, gotujemy na małym ogniu. Makaron gotujemy bez dodatku soli, odcedzamy i układamy porcję na talerzu. Nie polewamy go zimną wodą, wtedy lepiej połączy się z sosem. Gorgonzolę kroimy w małą kostkę. Na gorący makaron

Gotowanie i blogowanie
Gołąbki inaczej 217

następnie pierś potem ser żółty i plastry szynki lub boczku i zwijamy ściśle.Do naczynia żaroodpornego wlewamy 150 mili litrów wody lub bulionu (rosołu) i układamy gołąbki w naczyniu.Naczynie żaroodporne przykrywamy. Piekarnik 180 stopni góra dół i pieczemy godzinę i 20-30 minut. I GOTOWE.Do tego na koniec gołąbki polewany ulubionym sosem może być koncentrat pomidorowy lub inny.SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Comber z jelenia z orzechami 122

masą, położyć mięso i zawinąć je w szynkę.  Związać sznurkiem. Obsmażyć na maśle na rumiano ze wszystkich stron. Wbić w mięso termometr. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piec, aż mięso osiągnie wewnątrz temperaturę 56 stopni. Wyjąć i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło. Podałam z puree z ziemniaków, sosem żurawinowym i dynią w zalewie octowej. Dziczyznę

królestwo garów
Schab pod warzywną pierzynką i mozzarellą 165

Dzięki temu mięso dusi się w sosie własnym z dodatkiem aromatycznego, smacznego sosiku z leżących na nim dodatków. Ten sposób jeszcze nigdy mnie zawiódł, a dodatkowo jest bardzo wygodny - wstawiamy całość do piekarnika i zapominamy o nim a pyszne mięsko robi się samo :)   SKŁADNIKI:   70-80 dag schabu (można zastąpić szynką lub filetem z kurczaka albo indyka*) ulubiona

Kto ugości moich gości?
LUNCH BOX- tortille z łososiem i sałatka ryżowa z tuńczykiem 334

dużych oczkach greckiego sera owczego 6 plasterków szynki parmeńskiej 100 g wędzonego łososia atlantyckiego 3 plasterki pomidora 6 plasterków ogórka gruntowego 1/2 posiekanej cebuli 3 łyżki jogurtu naturalnego z czosnkiem niedźwiedzim PRZYGOTOWANIE: Tortille rozłożyć. Każdą wysmarować jogurtem i nakładać składniki w dowodnej kolejności :) SKŁADNIKI: 2 woreczki ryżu 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 średnia cebula sól i pieprz

ClauditteMissCooking
Wytrawne gofry 172

razem wytrawne..podane z sosem tysiąca wysp..Do takich gofrów ..do ciasta możemy dodać to co lubimy lub to co mamy  lodówce.. 1 szkl.mąki  1/2 szkl. mleka 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz przyprawa do  pizzy dowolne dodatki: ogórek, pomidor, szynka, ser żółty Szynkę , ogórek , pomidor, ser pokroić

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania