szynka domowa - 1986 przepisów (strona:84/133)

5 zdrowych przekąsek na każdą imprezę 425

dość, że będą nieporównywalnie zdrowsze od gotowych produktów, to dodatkowo będą smakować o wiele lepiej, ponieważ można przygotować je z ulubionymi przyprawami oraz innymi dodatkami. 3. Hummus z warzywami Domowy hummus nie wymaga wiele pracy, a jego cenne właściwości na pewno wpiszą się w zdrowe przekąski. Można podać go na talerzu wraz z pokrojonymi w paski surowymi warzywami – marchewkami, selerem(...)będzie doskonałą alternatywą dla paluszków czy krakersów. Marchewkę z papryką i selerem można także lekko podpiec w piekarniku, by były nieco bardziej miękkie. 4. Tortille z kurczakiem i szynką Dla wielbicieli mięsa smaczną przekąską będą mini tortille. Poza kurczakiem, salami czy szynką do środka można dodać także serek śmietankowy z ziołami (lub ulubiony sos np. czosnkowy), sałatę, paprykę oraz pomidorki

Kuchcik gotuje
ziemniaczane krokiety z szynką i serem-pyszne,chrupiące,idealne na imprezę 635

Witam Kochani Za dwa dni pożegnamy rok 2016.  Na imprezie sylwestrowej nie może zabraknąć pysznego jedzonka,dlatego dziś przychodzę do Was z super przepisem na

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Domowa kiełbasa szynkowa z szynkowara 309

Od czasu do czasu sama robię wędliny, szczególnie gdy mamy dosyć tych ze sklepu, bo wszystkie są prawie identyczne. Różnią się na ogół wyglądem. Poza tym

Smaki Ewy
Roladki schabowe pieczone w szynce 207

naczynia żaroodpornego. Dołożyć surowe pieczarki. Podlać bulionem. 4. Piec pod przykryciem do miękkości mięsa - ok 60 minut w 180*C. Pod koniec można zdjąć na chwilę przykrycie żeby szynka się przyrumieniła. Można też np. posypać je serem żółtym. 5. Wyjąć roladki, resztę przelać do rondelka, dolać troszkę śmietanki 30%, zagęścić mąką. Ewentualnie doprawić do smaku. Ja podałam je z ryżem(...)kolejny produkt tej firmy, który bardzo pozytywnie mnie zaskoczył wspaniałym smakiem. Nie za ostre, nie za kwaśne, lekko chrupiące - po prostu przepyszne! Mogę nawet zaryzykować stwierdzeniem, że lepsze niż domowe

Kto ugości moich gości?
9 Luty Międzynarodowy Dzień Pizzy - Pizza serduszko 165

Mamy dzisiaj Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji za tydzień wraz z innymi blogerkami i blogerami biorę udział w kolejnym Wyzwaniu gdzie tematem będzie właśnie pizza

Magiczne Życie Marty
Szynka płaska wędzona 248

Przepis Będziemy potrzebować : -mięso 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek -dwa termometry z sondą -siatka wędliniarska

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Domowa mielonka wieprzowa z folii 323

Powtórzę się po raz kolejny ale bardzo lubię domowe wędliny... Bo wiem co jem. Lubię je również za to, że naprawdę łatwo je zrobić i można przy tym uzyskać dowolny smak. W przypadku mielonki z folii trzeba jedynie zaopatrzyć się w specjalny rękaw foliowy do parzenia, a można go bez problemu kupić w necie lub w sklepach z artykułami masarskimi(...)Polecam wykonać jej większą ilość i część zamrozić. Doskonale się przechowuje. Składniki: 2 kilogramy mięsa wieprzowego: 1 kg szynki, 1/2 kg mięsa z łopatki, 1/2 kg chudego boczku 4 duże ząbki czosnku sól, pieprz ewentualnie 1/2 kg skórek wieprzowych - ugotowanych i wystudzonych ulubione przyprawy: majeranek, tymianek, etc. Skórki wieprzowe dają gwarancję ścisłości mielonki. Dzięki zawartej w nich naturalnej żelatynie utworzy

Ze smakiem bez glutenu
Karkówka dojrzewająca 349

Mięso może dłużej wisieć niż jest to podane w przepisie, będzie bardziej suche. - Waga mięsa przed przygotowaniem – 1,125 kg, gotowy wyrób – 780 g. Karkówka dojrzewająca to kolejny wyrób domowy, o którym mogę powiedzieć, że udał się wyśmienicie. Duży wpływ miał na to idealnie wybrany kawałek mięsa – nie za tłusty, ale i nie za chudy. Dzięki wykorzystaniu krajalnicy karkówkę dojrzewającą(...)wielkim atutem. Na świątecznym stole… i nie tylko karkówka dojrzewająca prezentuje się wspaniale. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam również inne przepisy na wędliny dojrzewające znajdujące się na blogu: Szynki dojrzewające Schab dojrzewający paprykowy Schab dojrzewający Kiełbasa suszona dojrzewająca Wydrukuj przepis The post Karkówka dojrzewająca appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Sałatka z ananasem i tortellini. 156

czarny pieprz do smaku Tortellini gotujemy al dente tak jak zaleca producent. Selera odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki, aby nie był taki długi i ciągnący się. Ananasa i szynkę kroimy w kostkę podobnej wielkości. Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski i mieszamy, razem z przestudzonymi tortellini. Serek mieszamy z majonezem, aby zelżyć sos, lekko doprawiamy pieprzem. Dodajemy do sałatki(...)nadają się do spożycia zaraz po przygotowaniu. Nie wymagają tzw leżakowania, ilość pieprzu jest sprawą indywidualną. I choć ostatnio panuje moda żeby nie powiedzieć głupawka, na  wszystko domowe, to ja uważam że..... Warto mieć zapas takich gotowych produktów w dobrej jakości , po które można sięgnąć w chwili gdy nas dopadnie kulinarna niemoc, albo zwyczajny leń. Równie dobrze sprawdzą się

Dieta moja pasja
makaron łazanki z kiszoną kapustą... 214

Składniki: kapusta kiszona 1 kg, kostka rosołowa 2 sztuki, olej 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, makaron łazanki 1 opakowanie, smalec 3 łyżki, boczek wędzony 20 dag

W Mojej Kuchni Lubię
Pizza domowa 196

W Światowy Dzień Pizzy ,u nas  na stole ,gościła dzisiaj pizza :). Jeśli nie masz pomyslu na obiad a masz w lodowce dośc dużo rzeczy , które

Słodkości i nie tylko
Jajka faszerowane rukolą 343

Jeśli poszukujecie błyskawicznej przystawki, albo macie ochotę urozmaicić swoją kolację to polecam Wam jajka faszerowane rukolą . To połączenie delikatnego smaku jajek z odrobiną ostrości, którą nadaje

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kołduny litewskie i ciasto pierogowe na maślance 333

grubej folii, szczelnie zamknąć i trzymać w zamrażalniku do 3 miesięcy. Do wrzącego rosołu wkładamy kołduny nierozmrożone i wydłużamy czas ich gotowania. Na świeżo wystarczy je ugotować w domowym rosole – gotujemy partiami, po 10-12 sztuk. Kołduny ze zdjęć, wielkości 5 cm, gotowałam we wrzącym rosole ok. 7-8 minut. Najłatwiej wyłowić jednego i po prostu sprawdzić czy potrzebuje jeszcze(...)poziom, posypane świeżo posiekaną natką pietruszki. Przepyszne! CIASTO NA KOŁDUNY 400g mąki pszennej typ 500 400ml maślanki 1 niepełna łyżeczka soli NADZIENIE NA KOŁDUNY /50-60 sztuk/ 230g łopatki lub szynki wieprzowej 230g wołowiny (polędwica, antrykot, rostbef) 100g surowej słoniny, bez skóry 200g cebuli 50g masła 2 duże ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 0,5 kostki bulionowej wołowej + 8 łyżek wrzącej

Karo in the Kitchen
Menu sylwestrowe - pomysły 252

Robicie domówkę? A może tylko kilka przekąsek, bo wieczór spędzacie przy dobrym filmie na domowej kanapie? Ten wpis jest właśnie dla Was! Kilka propozycji na sylwestrowe menu. Potrawy są łatwe w przygotowaniu, więc to kolejny plus - nie spędzicie w kuchni zbyt wiele czasu.TUTAJ znajdziecie link do menu sylwestrowego z poprzedniego roku. Galaretki drobioweTartaletki ze szparagami i kabanosamiRolada szpinakowa(...)wędzonym łososiemGrzanki z figami i serkiemImbirowe parówki w cieście piwnymSmażony camembert z żurawinąSałatka z wędzonym kurczakiemSałatka makaronowa z szynką i pomidorami

Pasja Smaku
Chleb żytni z foremki od POLSKIE MŁYNY 107

Prosty i szybki sposób na domowy chleb.  Przygotowanie: 1 godzina Pieczenie: 45 minut Myśląc domowy chleb, mamy na myśli jak najmniejszy skład. Często kupując w hipermarketach, tamte chleby nie pokrywają się z naszymi zamiarami. Jedynie w sprawdzonych piekarenkach, gdzie mamy pewność kto i z czego wypieka pieczywo, dostaniemy takie, jakie pragniemy. Niestety nie wszyscy mają taką możliwość wyboru. Chleb(...)zera, a na to miejsce wskakują żytnie, orkiszowe, pełnoziarniste (mowa o tych najbardziej dostępnych). Następnie ograniczamy jego spożycie. Większość zapewne na samo śniadanie potrafiło zjeść 3 bułeczki z szynką i serem. Tak naprawdę wystarczy 1 bułeczka, ser, szynka i więcej warzyw. Proste zasady, które zmieniają podejście do tak znienawidzonego chleba przez wielu dietetyków. Ale nie czas na rozpisywanie się

zdrowo i aktywnie
Chleb żytni z foremki od POLSKIE MŁYNY 182

Prosty i szybki sposób na domowy chleb.  Przygotowanie: 1 godzina Pieczenie: 45 minut Myśląc domowy chleb, mamy na myśli jak najmniejszy skład. Często kupując w hipermarketach, tamte chleby nie pokrywają się z naszymi zamiarami. Jedynie w sprawdzonych piekarenkach, gdzie mamy pewność kto i z czego wypieka pieczywo, dostaniemy takie, jakie pragniemy. Niestety nie wszyscy mają taką możliwość wyboru. Chleb(...)zera, a na to miejsce wskakują żytnie, orkiszowe, pełnoziarniste (mowa o tych najbardziej dostępnych). Następnie ograniczamy jego spożycie. Większość zapewne na samo śniadanie potrafiło zjeść 3 bułeczki z szynką i serem. Tak naprawdę wystarczy 1 bułeczka, ser, szynka i więcej warzyw. Proste zasady, które zmieniają podejście do tak znienawidzonego chleba przez wielu dietetyków. Ale nie czas na rozpisywanie się

Zdrowie i pysznie na talerzu
Rukola jak ją wyhodować w domu, * Listy z warzywnika* 226

Rukola jak ją wyhodować w domu, * Listy z warzywnika* Świeża rukola do sałatki ? Czemu nie ! Rukola jak ją wyhodować w domu, temu poświęcę dzisiejszy wpis czyli

Kuchnia na wzgórzu
Domowe hod-dogi 198

Domowe hod-dogi z orkiszowymi bułkami są bardzo smaczne i sycące, możemy przyrządzić je na śniadanie lub kolację. Hod-dogi podałam z ketchupem i musztardą od firmy Roleski oraz prażoną cebulką od firmy Rafex Składniki: Ciasto na bułki: 200 gram mąki orkiszowej jasnej 50 gram mąki orkiszowej razowej 150 ml. letniej wody 10 gram świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli(...)łyżeczki cukru 1 jajko Dodatkowo: 4 parówki z szynki Ketchup markowy z pieprzem Roleski Musztarda chrzanowa Roleski Cebulka prażona Rafex Ogórki konserwowe Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, cukier oraz drożdże wymieszane z letnią wodą, wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę, wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na cztery części, formujemy w wąskie

Bajeczna Kuchnia
ala-Mortadela ze słoniną 206

PRZEPIS Produkt eksperymentalny wyszedł jest smaczny:) Ta wersja którą przedstawię będzie parzona lecz uważam,że wędzona będzie jeszcze lepsza. Będziemy potrzebować: Przyprawy: -peklo sól 18 g/kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pasztet tradycyjny 200

Żaden pasztet ze sklepu nie zastąpi smaku i zapachu tego domowego, gorącego, świeżo wyciągniętego z piekarnika. Próbowanego przy krzykach:"nie ruszaj, jeszcze za gorący!" Taki pasztet jest obowiązkowy u nas w domu na świątecznym stole. Ten nazwałam tradycyjnym, bo łączy sobie dwa pasztety znane nam (mi i M.) od dzieciństwa - mojej Mam i Mamy mojego męża. Zebraliśmy(...)najlepsze i powstał naprawdę niezły pasztet ;) Pasztet tradycyjny Najlepsze mięso na pasztet powinno mieć trochę tłuszczu. Świetnie nadają się: łopatka, karkówka, szynka, biodrówka, udziec z drobiu. Schab lub pierś może sprawić, że pasztet będzie suchy. Żeby tego uniknąć, zawsze dodaję trochę wywaru z gotowania (nigdy nie odmierzałam, ale czasami chyba nawet ¾ szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu

Pełny talerz
Domowa karkówka pieczona 199

Najlepsza domowa karkóweczka Domowa karkówka pieczona SKŁADNIKI: 1 kg karkówka bez kości 1 łyżeczka czosnek granulowany 1 łyżeczka kolendra 1 łyżeczka pieprz wielokolorowy 1 łyżeczka sól kamienna krople tabasco do smaku 12 ziaren jałowiec 2 łyżki olej 1 łyżka zioła prowansalskie suszone PRZYGOTOWANIE: Rozetrzeć w młynku sól, pieprz, kolendrę, jałowiec, wymieszać z czosnkiem. Posmarować mięso olejem, skropić sosem tabasco(...)posypać zmieloną mieszanką od wewnętrznej strony. Zwinąć mięso w ciasny rulon, włożyć w siatkę do szynki, posmarować całość olejem i obtoczyć w ziołach. Włożyć do rękawa do pieczenia i odstawić na 12 godzin do lodówki. Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godz. przed pieczeniem. Piekarnik nagrzać do 175 stop. i piec 1,5 godz

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania