Rukola jak ją wyhodować w domu, * Listy z warzywnika* Świeża rukola do sałatki ? Czemu nie ! Rukola jak ją wyhodować w domu, temu poświęcę dzisiejszy wpis czyli
Kuchnia na wzgórzuDomowe hod-dogi z orkiszowymi bułkami są bardzo smaczne i sycące, możemy przyrządzić je na śniadanie lub kolację. Hod-dogi podałam z ketchupem i musztardą od firmy Roleski oraz prażoną cebulką od firmy Rafex Składniki: Ciasto na bułki: 200 gram mąki orkiszowej jasnej 50 gram mąki orkiszowej razowej 150 ml. letniej wody 10 gram świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli(...)łyżeczki cukru 1 jajko Dodatkowo: 4 parówki z szynki Ketchup markowy z pieprzem Roleski Musztarda chrzanowa Roleski Cebulka prażona Rafex Ogórki konserwowe Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, cukier oraz drożdże wymieszane z letnią wodą, wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę, wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na cztery części, formujemy w wąskie
Bajeczna KuchniaPRZEPIS Produkt eksperymentalny wyszedł jest smaczny:) Ta wersja którą przedstawię będzie parzona lecz uważam,że wędzona będzie jeszcze lepsza. Będziemy potrzebować: Przyprawy: -peklo sól 18 g/kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Żaden pasztet ze sklepu nie zastąpi smaku i zapachu tego domowego, gorącego, świeżo wyciągniętego z piekarnika. Próbowanego przy krzykach:"nie ruszaj, jeszcze za gorący!" Taki pasztet jest obowiązkowy u nas w domu na świątecznym stole. Ten nazwałam tradycyjnym, bo łączy sobie dwa pasztety znane nam (mi i M.) od dzieciństwa - mojej Mam i Mamy mojego męża. Zebraliśmy(...)najlepsze i powstał naprawdę niezły pasztet ;) Pasztet tradycyjny Najlepsze mięso na pasztet powinno mieć trochę tłuszczu. Świetnie nadają się: łopatka, karkówka, szynka, biodrówka, udziec z drobiu. Schab lub pierś może sprawić, że pasztet będzie suchy. Żeby tego uniknąć, zawsze dodaję trochę wywaru z gotowania (nigdy nie odmierzałam, ale czasami chyba nawet ¾ szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu
Pełny talerzNajlepsza domowa karkóweczka Domowa karkówka pieczona SKŁADNIKI: 1 kg karkówka bez kości 1 łyżeczka czosnek granulowany 1 łyżeczka kolendra 1 łyżeczka pieprz wielokolorowy 1 łyżeczka sól kamienna krople tabasco do smaku 12 ziaren jałowiec 2 łyżki olej 1 łyżka zioła prowansalskie suszone PRZYGOTOWANIE: Rozetrzeć w młynku sól, pieprz, kolendrę, jałowiec, wymieszać z czosnkiem. Posmarować mięso olejem, skropić sosem tabasco(...)posypać zmieloną mieszanką od wewnętrznej strony. Zwinąć mięso w ciasny rulon, włożyć w siatkę do szynki, posmarować całość olejem i obtoczyć w ziołach. Włożyć do rękawa do pieczenia i odstawić na 12 godzin do lodówki. Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godz. przed pieczeniem. Piekarnik nagrzać do 175 stop. i piec 1,5 godz
Kuchnia DanusiJakiś czas temu zrobiłem niesamowicie pyszną domową wędlinę . Strasznie mi się to spodobało, nakręciło mnie to tak, że zrobiłem drugie podejście, tym razem wędlina pieczona (tamta była gotowana). Powoli się tak czaję żeby może jakąś kiełbasę wykręcić, czy coś... Mam maszynkę ze specjalnymi nasadkami, może kiedyś się uda. A tymczasem: Przegotowaną wodę ostudzić i posolić (ze 2 płaskie łyżki(...)mniej więcej). Dodać czosnek (może być po prostu zmiażdżony bokiem noża), ziele angielskie, listek laurowy i zanurzyć w tym szynkę na dwa dni. Dwa razy dziennie należy szynkę trochę pougniatać żeby przeszła solanką. Po dwóch dniach szynkę dobrze wysuszyć, wytrzeć ręcznikiem. Ważne jest żeby naprawdę dokładnie szynkę wytrzeć i wysuszyć żeby nam się potem piekła, a nie gotowała w swoich
Marder&Marder Manufacturepodsmażamy na niewielkiej ilości oleju – po minucie z każdej strony *** *** Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Ser camembert również kroimy w paski *** *** Na każdym naleśniku układamy plasterek szynki oraz kilka plasterków sera camembert *** *** Na serze układamy porcję pokrojonej w paseczki papryki oraz kilka listków bazylii *** *** Na wierzch układamy kilka plasterków podsmażonej wcześniej cukinii *** *** Naleśniki z farszem zwijamy(...)Całość posypujemy resztą startego żółtego sera *** *** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia. Podajemy na ciepło posypane posiekaną pietruszką *** *** Do naleśników polecam podać domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** Artykuł Zapiekane faszerowane naleśniczki pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemmasz pomysłu na drugie śniadanie dla siebie lub dla swojego dziecka? Chcesz, aby w szkole Twoja pociecha jadła smacznie i zdrowo? A może sam/sama masz już dość kanapek z szynką pałaszowanych na szybko w ciągu pracy? Moja Mama proponuje pyszną i pożywną granolę. Mieszankę różnych pełnowartościowych składników, podawanych ze świeżymi owocami, które aktualnie znajdziemy na targu. Mogą to być(...)nadchodzi jesień? Ja osobiście uwielbiam granolę z jabłkami przesmażonymi wcześniej z cynamonem i masłem. Z dodatkiem jogurtu naturalnego- przepyszne. Ciekawym składnikiem, który dodaje Moja Mama do naszego domowego musli, są owoce goji. Małe miękkie, czerwone owoce o lekko słodkawym smaku. Nazywane najzdrowszymi owocami świata. Są bogatym źródłem aminokwasów, witamin (witaminy C oraz witamin z grupy B), żelaza, wapnia, cynku, selenu
Moja Mama Gotujeskładniki na ciasto: 400 g mąki 220 ml wody, letniej 15 g drożdży 20 g oleju lub oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczki soli wykonanie: Drożdże
Domowy Smak Jedzeniateż sosów. Zachowajmy umiar w ozdobach, a postawmy na doskonałej jakości produkty. U mnie w tym roku królują produkty marki Konspol z serii NATURA – Kabanosy z kurczaka, Szynka z wędzarni, Kiełbasa wiejska i Pasztet z królika. Produkty z linii Natura są bezglutenowe i mają bardzo dobry skład, co doceniają wszyscy, którzy mieli okazję ich skosztować. Bardzo cieszy mnie(...)Konspol z serii NATURA nie zawierają konserwantów ani glutaminianu monosodowego. Przygotowane są z najlepszej jakości wyselekcjonowanych składników. Kupując je wiemy, że naszych gości poczęstujemy czymś równie pysznym, jak pieczone, domowe wędliny. Zaoszczędzimy jednak sporo czasu, który możemy wykorzystać np. na pieczenie ciast z mojego bloga! Sprawdźcie i Wy! Mam nadzieję, że choć trochę zainspirowałam Was do stworzenia wyjątkowej atmosfery przy
Ostra na SłodkoMoją słabością jest pizza i naleśniki , i dlatego uwielbiam łączyć te dwie potrawy gdyż z tego wychodzi wyjątkowe danie.Dziś przygotowałam szybką i ciepłą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisól himalajska - 6 łyżek majonezu Kielecki - Społem - 4 łyżki chrzanu - 4 łyżki śmietanki - odrobina pieprzu - młode rzodkiewki Foremki do pieczenia babeczek wysmaruj oliwą z oliwek, spód wyłóż plastrem szynki, wybij jajo, dodaj kilka krążków młodej cebulki. Wstaw do pieca, pieczemy 8 minut w temperaturze 190 stopni C. W tym czasie wymieszaj śmietankę, chrzan i majonez, dopraw ewentualnie pieprzem(...)młodą rzodkiewką. Pyszne! Polecam Wam gorąco przepis na śniadanie wielkanocne i oczywiście majonez marki Społem - Majonez Kielecki! Nowa etykieta Majonezu: Dz ięk i niezmiennej od lat recepturze, smakiem przypomina domowe wyroby. Jego gładka, kremowa konsystencja stanowi niezawodny dodatek do sałatek, wędlin oraz przekąsek przygotowanych na bazie jaj. Odkręć słoik Majonezu Kieleckiego i zasmakuj w tradycji! Żółtka jaj kurzych, olej
SMYKWKUCHNIpodchodzą do produktów i wspieranie małych przedsiębiorstw. Właściciele Gorących Pieców i Szef Kuchni Do wyboru mamy między innymi deskę wędlin za 25 zł, w której znajdziemy m.in. boczek, karczek, szynkę oraz tradycyjne polskie kiełbasy, a także dodatki w postaci pieczywa i sosów oraz deskę ryb za 38 zł, na których możemy znaleźć m.in. bałtyckiego łososia, śledzia, kłodzkiego pstrąga, czy makrelę(...)więc mogą się one zmieniać. Wszystkie wędzone produkty można również kupić na wynos, co cieszy tym bardziej. Na dodatkowe uznanie z mojej strony zasłużył również rewelacyjny chleb na domowym zakwasie wypiekany oczywiście w piecu opalanym drewnem i olej słonecznikowy tłoczony na miejscu. To się nazywa slow food! Deska wędzonych wędlin Olej słonecznikowy tłoczony na miejscu i chleb na zakwasie pieczony
Food Squarełyżki sosu KIELECKIEGO Tatarskiego szczypiorek pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Makaron łamiemy na mniejsze kawałki i gotujemy al dente (bądź wykorzystujemy pozostały z obiadu). Ogórki i szynkę kroimy w kosteczkę. Do miski przekładamy makaron, dodajemy pokrojone składniki oraz połowę puszki mieszanki meksykańskiej. Dodajemy sos tatarski, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Podajemy oprószając posiekanym szczypiorkiem. Sałatka została(...)Słów kilka o samym sosie, którego samego w sobie nie trzeba przedstawiać gdyż zna go raczej każdy z nas. Smak, który zamknięty jest w szklanym słoiczku jest niemalże domowy, wyrazisty, lekko kwaskowy z wyczuwalnymi kawałkami warzyw, a jego konsystencja jest puszysta. Sos polecany jest do kanapek, wędlin, warzyw, jajek i sałatek. Z pewnością niejednokrotnie sięgnę po owy słoiczek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSzybka i smaczna przekąska do zrobienia. Idealna na sylwestra, karnawał czy małe, domowe przyjęcie :) Można sobie wcześniej przygotować, a przy gościach tylko włożyć do piekarnika na 20 minut :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 plasterki polędwicy sopockiej Tradycyjne Jadło , 4 plasterki żółtego sera, 150 g pieczarek, 1/2 małej cebuli, 4-5 suszonych pomidorów w oliwie, suszone oregano. Przygotowanie(...)Ciasto francuskie kroimy na 12 kwadratów (3x4). Pieczarki i cebulkę drobno kroimy, podsmażamy z cebulką na małej ilości oleju.Przyprawiamy odrobiną pieprzu i soli. Układamy pieczarki na kawałkach ciasta, kawałki szynki, a na nich kawałki suszonych pomidorów. Każde ciasto posypujemy żółtym serem pokrojonym drobno i suszonym oregano. Boki ciastek po przekątnej lekko zaginamy do środka. Zapiekamy do zarumienienia się ciasta
Aga w kuchni