szyneczka - 212 przepisów (strona:9/15)

Szparagi zawijane szynce 119

SZPARAGI ZAWIJANE W SZYNCE SKŁADNIKI: SZYNKA W PLASTRACH SZPARAGI W SŁOIKU SEREK CHRZANOWY(LUB NATURALNY WYMIESZANY Z ŁYŻKĄ CHRZANU ZE SŁOICZKA)  SZYNECZKĘ SMARUJEMY SERKIEM KŁADZIEMY SZPARAG I ZWIJAMY MOŻNA PO ZWINIĘCIU JESZCZE PODZIELIĆ NA PÓŁ-BĘDZIE BARDZIEJ PODZIELNE JAK JEST WIĘCEJ GOŚCI I PRZEKĄSKA NA PRZYJĘCIE GOTOWA-SZYBKO I SMACZNIE

Swojskie jedzonko
Cebulaki / Mini pizze cebulowe 210

Cebulaki / Mini pizze cebulowe... Komu? Komu? Mini pizzą się podzielę. Można je robić na wiele sposobów, można dodać co się lubi, czy pieczarki czy szyneczkę, a może oliwki albo salami. Ile pomysłów tyle przepisów. Składniki na ok. 10 sztuk: 3 szklanki mąki 30 g drożdży lub 14 g drożdży instant 1 łyżka cukru 0,5 szklanki ciepłego mleka

Pelusiowa Kuchnia
Domowa wędlina 154

Szynki ze sklepu powoli mi się przejadły. Postawiłam więc na swoją szyneczkę, która na pewno jest zdrowsza i nie zawiera zbędnych konserwantów. Składniki: 1.5 kg schabu 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy staropolskiej 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 10 pokrojonych na mniejsze kawałki śliwek suszonych

Kuchnia w czekoladzie
Karczek pieczony. 189

jest po prostu pyszny! Uwielbiam go za ten niesamowity smak i prostotę przygotowania. Gdy już wystygnie i stężeje, kroję go na cienkie plasterki i podaję z ćwikłą zamiast tradycyjnej szyneczki. Sprawdza się na imprezach- zawsze znika jako pierwszy. Jest aromatyczny, mięciusi i soczysty, po prostu przepyszny!!! Składniki na karczek pieczony 1,2 kg karczku (chudego) 4-5 ząbków czosnku

Rozpustne gotowanie
Rogaliki śniadaniowe. 145

się na kolację, czy na drugie śniadanie. Ja lubię je posmarować dżemem lub miodem (sąsiad ma pasiekę, więc mam dostęp do niesamowicie smacznego, świeżego miodu :-D), Mąż natomiast woli szyneczkę lub pasztecik z plastrem swojskiego pomidora. Jedno jest oczywiste, z czym bym ich nie podała, to i tak są przepyszne. Polecam!!! Składniki na rogaliki śniadaniowe 500 g mąki pszennej, najlepiej

Rozpustne gotowanie
Peklowanie mięsa 1682

około 20 dni. Co 3 dni przekręcamy szynkę. Po tym czasie mięso obsusza się i wędzi. Można je podzielić na mniejsze kawałki i zrobić dwie lub nawet trzy małe szyneczki. Uwędzone dają się przechowywać w lodówce w lnianej ściereczce dość długo

Wiem co jem
Karnawałowe koreczki z winogronem 1063

winogron zielonych 40-50 sztuk wykałaczek 2-3 liście sałaty Sposób przygotowania Chlebek żytni kroimy na kwadraty 2 X 2 cm,smarujemy serkiem ziołowym, ser żółty i szyneczkę kroimy na takie wielkości jak chlebek, ogórka obieramy ze skórki i również pokroić na kwadraty i układamy warstwowo koreczki : na posmarowany serkiem chleb dajemy szynkę następnie część robimy z ogórkiem a część

Wanilia i Kardamon
Ziołowa mielonka z szynkowara 237

kolejny domowa wędlina, jakiej nie znajdziemy w sklepie. Bo kupując mielonkę kupujemy mięso oddzielone mechanicznie, przynajmniej ja czytając przypadkowe etykiety nie spotkałam się z inną wersją. Smaczna, pachnąca ziołami szyneczka poleca się na kanapki. :-) Przepis mogłam zrealizować dzięki Pani Halinie, która przekazała mi szynkowar świetnej jakości. Można go kupić tutaj: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl/ . 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki soli

Szefowa kuchni
Finger food- dietetyczne i szybkie przekąski na imprezę w wersji light 150

sposób powstały np. chipsy z cukinii, które smakowały niebiańsko! (szczególnie w połączeniu z ostrymi sosami) W koreczkach zamiast sera i innych tłustych składników pojawiły się m.in. chlebek żytni, chuda szyneczka, ogórek i pieczarka marynowana, pomidorki koktajlowe oraz lekki ser feta. Dodatkowo przyrządziłam smaczne mini kanapeczki z łososiem, puszystym i lekkim serkiem- posypane pachnącym koperkiem. Dopełnieniem były sosy na bazie jogurtu

Tradycyjna Kuchnia
Szynka peklowana i pieczona 170

Przygotowanej takiej szyneczki jest tak proste, i nie wymaga od nas praktycznie żadnego wysiłku :) Oczywiście można samemu zapeklować szynkę ...ale ja ograniczyłam się do kupnej .... Szynka jest krucha i przepyszna :) Spróbujcie, gorąco polecam. Składki: 1 kg szynki wieprzowej peklowanej 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka pieprzu grubo-mielonego Szynkę natrzeć musztardą, pieprzem, następnie przełożyć do rękawa do pieczenia, można dodać

Delicious Titbits
Wykwintne koreczki z serem korycińskim swojskim 139

suszonym pomidorem, szczypiorkiem . Taką kombinację naprawdę polecam,gości będą zachwyceni .  Ser koryciński można mrozić. Zrobiłam dwa rodzaje KORECZKÓW , różniące się tylko tym, że zamiast łososia dałam szyneczki. Składniki ser koryciński swojski suszony pomidor i szczypiorek który możecie zamówić TUTAJ łosoś wędzony na zimno suszony pomidor zielona oliwka listki natki pietruszki- do ozdoby Pokrój ser koryciński w kosteczkę, nałóż kawałeczek

Z Kuchni Do Kuchni
Domowa szynka z szałwią 179

oliwek Wykonanie; Szynkę myjemy. Zioła mieszamy z oliwą z oliwek i nacieramy mięsko. Odkładamy na parę godzin do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 110 stopni.Temperatura jest taka niska żeby nasza szyneczka była soczysta. Czas pieczenia jest uzalezniomy od tego ile kg mamy szynki. Na każdy kilogram pieczemy 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i owijamy w folię aluminiową

Anioły w kuchni
Zapomniana mini - szyneczka pieczona, czyli pyszna i zdrowa wędlina domowa bez chemii jako bonus do gulaszu wieprzowego 105

napisać te nowe - obiecane (sobie przede wszystkim). Dziś postanowiłam napisać w końcu o bonusie do gulaszu wieprzowego , który robiłam jakiś czas temu. Bonus ten to nic innego jak pieczona szyneczka - doskonały dodatek do kanapek. Tak jak kiedyś pisałam wędliny , które są dostępne w sklepach to nic innego jak chemia. Każą sobie płacić ciężkie pieniądze za 60-70% mięsa (niekoniecznie pierwszej

Kuchnia po mojemu
Kalafior zapiekany pod beszamelem z szynką 140

był odpowiednio gęsty. Gotować jeszcze przez chwilę – sos powinien być gęsty, o konsystencji tłustej śmietany. Pod koniec dodać pieprz, gałkę, mieszać chwilę i zestawić z ognia. Pokrojoną szyneczkę przysmażyć na oleju. Gotowe warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem. Na wierzch ułożyć kosteczki szynki i utrzeć warstwę ser. Zapiekać 10-15 min w temperaturze 190 stopni.  Podawać

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania