Doskonała szynka, wędlina domowa, smakuje wyśmienicie na kanapce, w sałatce, do obiadu lub solo. Dobra na zimno i na ciepło. Warto zrobić taką szyneczkę nie tylko na Święta :) Szynka peklowana 1, 5 kg szynki 2, 5 l przegotowanej, zimnej wody Peklowanie: 1, 5 łyżki soli peklującej 6 ząbków czosnku 4 kulki ziela ang 2 listki laurowe
Takie tam pichceniewersja wędliny. Znika w mgnieniu oka ;) Do wykonania mojej domowej szynki wykorzystałam szynkowar wraz z przyprawami, który otrzymałam od firmy Tradismak . Jeśli i Wy macie ochotę na taką pyszną szyneczkę to zapraszam do zakupu zestawu z szynkowarem, termometrem i zestawem przypraw. Cały zestaw w promocyjnej cenie można zakupić tutaj. Składniki: * około 1 kg piersi z kurczaka * 3 łyżeczki
Zrób to smaczniebułki na śniadanie. Tym razem wzbogaciłam je o siemienie lniane i suszoną żurawinę. Bułki są puszyste w środku, a na wierzchu mają chrupiącą skórkę. Z masełkiem, żółtym serem, soczystą szyneczką…Ślinka cienkie. Domowe wypieki chleba sprawiają mi niemało przyjemności. Uwielbiam piec chleb! Co tu dużo mówić. Świeże pieczywo ma wspaniały aromat i smakuje najlepiej. Lubię też fotografować bułki , chleb
codojedzeniawieszamy do wystygnięcia i dojrzewania , w chłodnym miejscu ( u mnie jest to komórka ) na 1,5 tygodnia . Po tym czasie nasza szynka jest gotowa , możemy kroić i się delektować , szyneczka jest pyszna " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego ! Post Wędzona, dojrzewająca szynka z papryczkami chilli pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyuwielbiają . Szkoda tylko ,że pokrywka mi się przesunęła i kształt nie jest idealny , chociaż i tak najważniejszy jest przecież smak " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Szyneczka podana na świeżym pieczywie z majonezem zdrowo i domowo …mniam Niewiele rzeczy , może z nią konkurować . Składniki : 1 kg piersi z kurczaka – filetów bez skóry pęczek świeżego , grubego
Ogrodnik w podróżypatelni, ja smażę bez tłuszczu, ale możecie również smażyć na niewielkiej ilości klarowanego masła (lub dobrego oleju). Nadzienie? Najlepiej free style :). I koniecznie spróbujcie z jajkiem sadzonym i dobrą szyneczką
OliveandThymePrzekąska ze starego zeszytu mojej mamy. Powiem tylko, że szyneczki zniknęły z talerza w mgnieniu oka 😊 Składniki: -10 dag twarożku tłustego homogenizowanego -1 łyżka chrzanu tartego lub ze słoiczka - kilka kropel soku z cytryny -szczypta cukru i soli -1 pomidor -1 jajko ugotowane na twardo -4 plasterki chudej szynki ( gotowanej ) -zielona pietruszka lub szczypiorek Zamiast twarożku homogenizowanego można użyć zwykłego
Kulinarne przemysleniaprzyrumienienia (ok. 4 minutki z każdej strony). Podawać na ciepło lub po ostudzeniu. Świetnie smakują z dipami, ale również jako spody do a'la pizzy. Wystarczy na chlebku umieścić szyneczkę, ser żółty oraz inne ulubione dodatki i podgrzać chwilkę w mikrofalówce lub na patelni, aż ser się stopi. Do tego ketchup i gotowe! ;) Smacznego
Nastoletnie Wypiekanietego! Zjedz ze smakiem, pochwal i powiedz, że o takich porankach marzyłaś! Następnym razem podpowiedz, że zamiast boczku, może i tu słowo klucz bardziej smakowałaby NAM, a nie MI, szyneczka, albo pomidory suszone itd. Ja mojego Lubego, za każdym razem gdy przygotowuję obiad, angażuję w wykonanie sałaty lub sałatki do obiadu. To nieskomplikowana czynność, ale facet może ją zrobić
SMYKWKUCHNIdać krokiety na gorący olej. Podajemy same lub z dowolnym sosem albo z ketchupem :-) Polecam bo takie krokieciki są przepyszne,chrupiące i wypełnione super ciągnącym się serem z szyneczką :-) SMACZNEGO :-) i udanego Sylwestra
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukońcu zgromadziłam składniki i… zrobiłam. Tadam. Wyglądały i pachniały bosko. Tak też smakowały ale… Po zjedzeniu przez moje dziecko jednego usłyszałam sakramentalne: a dasz mi bułeczkę z szyneczką. Echhh. Ale przepis i tak polecam. Składniki (na dwa duże placki): jedno jajko 8 łyżek mleczka kokosowego 5-6 łyżek mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżkę oleju
Mama z miastaDomowa,pyszna i soczysta szyneczka,która znika w bardzo szybkim tempie. W końcu udało zrobić mi się zdjęcie wędliny co ostatnio jest bardzo trudne...cóż nic na to nie poradzę,że bardzo Nam smakują takie rarytasy. Składniki: ok 800 g szynki ( najlepiej w jednym kawałku) 4 ząbki czosnku 1,5 - 2 łyżeczki soli do peklowania 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
Niespełnione zdolności kulinarnejogurty i mleko, a jajka jeść można w liczbie nieprzekraczającej 5 sztuk tygodniowo. Dozwolone są mięsa praktycznie każdego rodzaju, pod warunkiem ograniczenia tłuszczów zwierzęcych (czyli odkrawamy paski tłuszczu na szyneczce, unikamy kiełbas czy karkówki) oraz wszystkie ryby. Dopuszczalne są również sery, najlepiej takie o obniżonej zawartości tłuszczu. Oprócz białek wolno nam spożywać także tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, orzechy, produkty
Proste-przepisy.plzeszkli i jest pyszna! olej kokosowy, oliwa z oliwek, 1 łyżeczka oleju z ostropestu dużo świeżej bazylii puszka pomidorów krojonych sól himalajska różowa i pieprz do smaku szynka- chudziutka szyneczka "da cucina", gotowana. Włosi używają jej często w kuchni. Pecorino Romano DOP Nastaw wodę , wsyp sól. Zagotuj i wsyp fusilli. Gotuj makaron al dente. Międzyczasie na rozgrzaną niewielką ilość oleju
Z Kuchni Do Kuchnijako dorośli ludzie mający własne rodziny? Moje rodzinne święta były zawsze takie spokojne. Z najbliższą rodziną, spotkania z przyjaciółmi. Na stole też bez jakiegoś szału. Tak klasycznie jajeczko, kiełbaska, szyneczka. Jeżeli chodzi o wypieki to też cudów nie było – babka, sernik, ale małe, bo ile można zjeść. Zadałam to samo pytanie Małżowi – oczywiście pod kątem jedzenia, jakżeby inaczej
Szybko Tanio Smacznie