ciekawymi nawiązującymi oczywiście do kolei i pociągów detalami; bardzo mi się jej wnetze podoba. O tej porze jest w sumie pusto, zajęte są dwa stoliki, więc obsłużone jesteśmy szybko i sprawnie. Zamawiamy oczywiście po kawie - wiadomo poranek bez dobrej kawy się nie liczy. I faktycznie kawa jest dobra i estetycznie podana. Potem przychodzi kolej na: Jajka w koszulce podane(...)sobota od 08:00 do 02:00+ a w niedzielę od 09:00 do 22:00+ Śniadania podawane są do 12, główna karta obowiązuje w g. 12-22. Przekąski serwowane są do zamknięcia. Rezerwacje na stoliki przyjmowane są telefonicznie
Kulinarne przygody GatityNie ma to jak przemiłe popołudnie w gronie przyjaciół. Zwłaszcza, kiedy mają dzieci w podobnym wieku do naszej pociechy:) Karolka i Antek zajęli się sobą - brykając
Kulinarne InspiracjeMega chrupiące, pieczone chipsy z jarmużu z dodatkiem oleju kokosowego, sosu sojowego i chili. Aromatyczne i pyszne! Po co kupować klasyczne chipsy, skoro w prosty sposób
Oryginalny smakMacie takie produkty spożywcze, bez których po prostu nie jesteście w stanie funkcjonować? A gdy zabraknie ich w lodówce, czujecie się nieswojo, niepewnie, nosi Was po
Fill The BowlKeks dla miłośników bakalii i zdrowych, odżywczych deserów i przekąsek, przygotowany z niewielkiej ilości mąki i dużej ilości suszonych owoców i orzechów, właściwie sami możecie skomponować jego skład, dobierając bakalie, które najbardziej smakowo Wam odpowiadają. Ten keks możecie przygotować na deser, podwieczorek lub na śniadanie, na pewno dostarczy Wam dużo dobrej energii. Doskonale się przechowuje, więc na drugi i trzeci(...)porównaniu z resztą składników jest niewielka, to normalne! Wlej przygotowaną masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy do keksu. Piecz około 1 godz. 15 minut, jeśli ciasto zacznie szybko ciemnieć, przykryj je folią aluminiową. Sprawdź, czy ciasto jest upieczone, nakłuwając je drewnianym patyczkiem, powinien być suchy. Pozostaw do ostudzenia przed wyjęciem z formy. Przed podaniem możesz posypać odrobiną cukru pudru
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaKiedyś walijscy górnicy zabierali je do pracy na drugie śniadanie. Później Australijczycy wynieśli je niemal do rangi narodowego dania, mnożąc rodzaje farszów. Na początku lat dziewięćdziesiątych
zadanie-gotowanieNie możesz pozbyć się swojego wroga - zjedz go :D A tak na poważnie to mniszki lekarskie bardzo lubię, nie wiem dlaczego tak dużo osób upiera się
Pora na pora i pomidoraJeśli zaglądacie na naszego instagrama to na pewno wiecie, że uwielbiamy wszystkie smoothiebowl i robimy ich całkiem sporo. Generalnie z fajnej miski wszystko smakuje i wygląda
PaleoLifejuż akurat moja inwencja, której na Krecie nie doświadczyłam. Poniżej dakos , które jadłam w tawernie w Iraklionie. Dakos w tawernie w Iraklionie Dakos to pyszna, lekka i zdrowa przekąska. W upalny dzień spokojnie starczy Wam za cały posiłek. Jej sekret tkwi w użyciu wysokiej jakości składników. Kilka słów na temat jęczmiennych sucharów paximadia napisałam Wam przy okazji przepisu na sałatkę(...)mnie znowu czarne suszone oliwki z Thassos), ewentualnie świeże zioła, choć to już nietradycyjnie :) Przygotowanie kreteńskich dakos : Jeżeli dysponujesz oryginalnymi greckimi paximadia lub też innymi sucharkami, zacznij od szybkiego zwilżenia ich pod bieżącą wodą, aby trochę zmiękły. Zamiast sucharków możesz użyć pełnoziarnistych bułek. Przekrój je na pół, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C naciętą stroną do góry
Chilli Czosnek i Oliwadzieciństwem i staniem w długiej kolejce, w przydomowym małym sklepiku. Inni kojarzą zapiekankę z domem pachnącym świeżym wypiekiem, ulubionymi dodatkami i wspaniałym, stopionym serem. A jeszcze inni z szybkimi obiadami między wykładami. Ile wspomnień i miłośników zapiekanek, tyle też jej rodzajów. Ja dziś zapraszam Was na moją wersję tej "bagietkowej pyszności". Składniki: domowa lub kupna bagietka Sos (do posmarowania każdej(...)upodobań). Zapiekamy bagietki w 180 stopniach przez około 8-10 minut (w zależności od rodzaju bagietki i upodobań - jak chrupką zapiekankę lubimy). Takie zapiekanki są idealne na drugie danie, przekąskę itp. Smacznego
Słodkie okruszkiJak pierwszy raz spróbowałam karmelizowanego czosnku totalnie się z nim zakochałam! Teraz przygotowuję go zarówno jako dodatek do tart , jak i zapiekanek czy tez grzanek. Smakuje
Ostra na Słodkowinnicy Benanti położonej na zboczach wulkanu Etna. Wulkan, w dodatku aktywny, nie wydaje się najlepszym miejscem do zamieszkania. Można tam wpaść na chwilę, pstryknąć zdjęcia i wracać możliwie szybko. Wrodzona ostrożność podpowiada nam pytanie: czemu ludzie decydują się mieszkać i uprawiać winorośl w tak niebezpiecznym regionie? Odpowiedź znaleźliśmy w próbowanych butelkach, a brzmi ona: niepowtarzalny smak wina. Wina, które jednym(...)słodkiego Il Musico . Świetne, rześkie, w aromatach przypomina herbatkę mrożoną Liptona. W przeciwieństwie do wielu win słodkich wcale się nie nudziło po pierwszym kieliszku. Dodajmy, że winom towarzyszyły znakomite przekąski przygotowane przez Rafała Hreczaniuka. Na degustację zaprosił nas importer win Benanti – firma Krople Wina
królestwo garówKolejna odsłona moich wariacji na temat botwinki. Po tarcie z botwinką przyszła kolej na jej nieco odmieniona wersję. Farsz wzbogaciłam dodając pieczarki
Rozpustne gotowanieOgórki małosolne Ogórki małosolne to mój kolejny ulubiony smak lata, choć w dzieciństwie za nim nie przepadałam. Idealnie pasują do sałatki, na kanapki, do obiadu
Gotuj Się Kto Może