Tym razem jeden z dwóch przepisów, jakie powstały na prośbę moich podopiecznych, którzy nie mają tostera czy piekarnika i nie mogli zrobić keto bułek , białego chleba
Ola la LCHFSkładniki na 15 małych bułeczek Ciasto: 300 g mąki pszennej 3 łyżki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru kokosowego 50 g oleju kokosowego 150 g mleka
Emcia PichciTarta (fr. tarte ) – rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i wytrawne
mojewypiekiinietylkoW środę pierwszy raz od pewnego czasu naszła mnie chęć zrobienia czegoś w kuchni "ponad program". Przyznaje od razu, ze nie była to spontaniczna i bezinteresowna
Kuchnia po mojemustylu amerykańskim", ale uwaga - zgodnie z hiszpańską tradycją na cocę nigdy nie kładziemy sera! Coca, przystrojona typowo hiszpańskimi dodatkami i pokrojona w zgrabne kwadraty, posłużyła nam jako świetna przekąska do piwa w czasie oglądania sobotniego meczu. Mi kojarzy się ona z typowo imprezowo-przekąskowym daniem (hiszpańskim tapas), choć na obiad też bym nią nie pogardziła:) Przy okazji testowania tego przepisu(...)dość czasu, aby naszykować ulubione dodatki. Tapenady z poniższego przepisu wychodzi nieco więcej, niż trzeba na jeden placek. Posmarowałam więc nią kromki bagietki, udekorowałam rukolą i papryką i miałam szybkie crostini :) Przy okazji testowania przepisu na cocę poznałam bardzo dobrą metodę pieczenia placka drożdżowego. Sekret tkwi w bardzo mocnym nagrzaniu piekarnika (do 250 stopni C), krótkim opieczeniu w niej placka
Chilli Czosnek i OliwaSałatka tortellini Smaczna i kolorowa sałatka z serowym makaronem tortellini, warzywami, szynką i pysznym sosem czosnkowym. Świetna opcja na imprezy ale nie tylko, sałatka ta może
Blog z ApetytemPyszna przekąska na imprezę! Kulki mięsno-warzywne w cieście mogą stanowić pyszną przystawkę na przyjęcie albo przekąskę na piknik. Wspaniale smakują zarówno podane w formie zimnej
Blog z Apetytemjeszcze lepsze! Wybraliśmy mix przekąsek tapas – marynowane fileciki śledziowe, smażone rybki, duszone kuleczki wieprzowe, krokiety mięsne, ser smażony, chorizo duszone w warzywnym sosie. Ale chyba najlepsze były zimne przekąski - talerz z ostrą kiełbasą chorizo i półtwarde sery. Dech mi zaparło w piersi gdy kolejna Pani Halina zaczęła kroić plastry szynki z czarnej, iberyjskiej świni. Jej plastry kroi się(...)barach – powinno być wyśmienicie. Po bardzo dobrym posiłku warto przekąsić coś słodkiego. Dookoła jest mnóstwo kawiarenek i cukierni, w których każdy znajdzie coś dla siebie. Małe porcje słodyczy, szybkie espresso lub gorąca herbata pozwolą jeszcze na wypicie w kolejnym barze odrobinę wytrawnego wina. Na koniec - pięknie i przepysznie Z pewnością wycieczka do Andaluzji zapewni każdemu przepiękne widoki – z jednej
Right Behind The KitchenZrobienie dobrej kawy to cała sztuka. Zaczynając od wyboru dobrych ziaren kawy, kończą metodą jej przygotowania i podania, wszystko to odgrywa dużą rolę w jej smaku
Kuchnia ŁukaszaLubicie tak jak my wszelkie ziarna i kasze? Oczywiście najlepsze są pod postacią jak najmniej poddaną obróbce jednak zawsze miałyśmy słabość do ekspandowanych chrupaczy. Taka przekąska jest lekka, smaczna i świetnie dekoruje różne potrawy oraz desery. Dziś przedstawiamy Wam „dmuchane” ziarna (jagły i żyto) w dwóch odsłonach od Soligrano . A Wy, na którą się skusicie? :) Nazwa: Ekspandowane ziarno – żyto(...)który często służy nam jako porównanie. Jak smakuje żyto? Ma w sobie charakterystyczną goryczkę dla tego ziarna i nie posiada zbytnio naturalnej słodyczy. Propozycja Soligrano jest nieco chrupka i szybko rozmięka w buzi. Doskonale dopełnia słodkie desery oraz wytrawne dania i sałatki. Żyto w miodzie z jabłkiem i cynamonem: Ta wersja wzbogacona jest o nasze ulubione połączenie czyli jabłko-cynamon
Candy Pandasinne wynalazki, skupiam się na przepisach na zamówienie Następny będzie chleb z garnka wersja uproszczona i sernik na czekoladowym spodzie bez glutenu i cukru. Przepis miał być prosty, szybki w wykonaniu, bez zbędnych dodatków i co najważniejsze, bez mordowania ziaren. Tzn bez poddawania ich obróbce termicznej, ponieważ właśnie wysoka temperatura jest dla nich zabójcza. szklanka z brzuszkiem suszonych daktyli(...)już cztery - pięć zł za taką samą wagę. Wychodzimy na plusie i to jak, a do tego ta świadomość, że wiemy co jemy. Dla dzieci, dla dorosłych znakomita przekąska czy też deser. Dać dziecku takiego na drugie śniadanie i od kolegów się nie odpędzi. To nie dość, że smaczne i zdrowe to jeszcze bardzo modne
Dieta moja pasjaKtóż nie lubi pity nafaszerowanej dobrze przyprawionym mięsem, warzywami i sosem, dużą ilością sosu :) Kupić gotową pitę i ja nafaszerować to żadna sztuka. A poza tym
DefinicjaSmakuilością orzechów, kokosem i ananasem. Oczywiście można wykorzystać mnóstwo innych ulubionych dodatków. Zaletą takiej granoli jest to, że możemy ją przechowywać przez długi czas w szczelnie zamknietym słoiku. Rano szybko mieszamy ją z jogurtem i owocami i śniadanie gotowe. Drugą dużą zaletą domowej granoli jest to, ze nie znajdziemy w niej żadnych konserwantów, spulchniaczy czy kilku rodzajów cukru. Tylko zdrowe(...)poddawany procesowi siarkowania. Polecany jako dodatek do musli, płatków zbożowych i jogurtu oraz do mięs i sałatek. Ekologiczne jagody goji suszone, nie poddawane procesowi siarkowania. Można je spozywać jako przekąskę lub dodawać do musli, płatków zbozowych i jogurtu. Znakomicie dodają się do deserów i wypieków. Można je również jako dodatek do herbat i napojów. Doskonale komponują się w warzywnych potrawach
Zawsze głodna!Internet? Danie, które króluje, Twoim zdaniem, nad wszystkimi. Najlepszy program kulinarny… Bez czego się chleba nie upiecze? Jakie masz korzyści z prowadzenia bloga? Ciasto, z którym najbardziej lubisz „pracować”. Szybkie danie dla zabieganych… Twoja ulubiona książka, to… Twój kulinarny majstersztyk. Zapraszam do zabawy! ******************************************************************************************************************************* To moja III nominacja, za którą serdecznie dziękuję. Tym razem od Autorki bloga Ciasteczkologia. Oto zadane(...)Olej kokosowy i mleko kokosowe. 5. Jaki jest Twój smak dzieciństwa (danie, deser). - Racuszki. 6. Jaki jest Twój ulubiony fast food? - Hamburger… domowy. 7. Jaka jest Twoja ulubiona przekąska? - Nie mam ulubionej. 8. Jakie danie mączne jest Twoim ulubionym? - Pierogi z jagodami. 9. Jakie jest Twoje ulubione danie Wielkanocne? - Jasne, że barszcz biały z jajkiem i chrzanem. 10 Jakie
mojewypiekiinietylkochleb wcześniej wymoczony w roztrzepanym jajku z mlekiem. Sama jadałam takie tosty jako dziecko przygotowane na śniadanie przez moją mamę, dlatego też przygotowywałam takie śniadanie mojemu synowi. To smaczne, szybkie, bardzo pożywne śniadanie, do tego tanie. Do przygotowania tostów można oprócz chleba tostowego wykorzystać lekko czerstwy chleb, jedynie trzeba go dłużej moczyć w jajecznej masie. Przeważnie przygotowuję wytrawne tosty francuskie(...)rzeczywiście chcielibyśmy i powinniśmy zjeść. Od dawna dietetycy biją na alarm, że żyjąc w ciągłym pędzie nie odżywiamy się tak, jak powinniśmy. Jemy w biegu, zastępując pełnowartościowe posiłki niezdrowymi przekąskami. Nie spożywamy zalecanych pięciu porcji warzyw, owoców lub soku, bo wydaje nam się, że przestrzeganie zdrowej diety jest bardzo trudne do zrealizowania. Tymczasem, wystarczy szklanka soku do śniadania by dostarczyć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię