Zostało mi trochę sernika z urodzin dziecka a że okres świąt już na dniach od razu przyszła mi myśl jak tą resztę wykorzystać i zjeść serniczka
Basia w kuchniCzłowiek w dzisiejszym świecie wciąż pędzi do przodu i nie zastanawia się nad tym co będzie jutro. Życie w biegu sprawia, że nie zawsze mamy czas
Kuchcik gotujeKolejna propozycja na tradycyjny specjał karnawałowy, a mianowicie faworki. Bardzo lubię te tradycyjne, cieniutkie, chrupiące, lecz tym razem specjalnie dla mojej Siostrzyczki upiekłam
Rozpustne gotowanieMaj i czerwiec to prawdziwy szał na szparagowe przepisy, nic dziwnego tyle właśnie trwa sezon na to wykwintne warzywo. Jak przyrządzić szparagi? Pomysłów jest bardzo wiele
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Polska złota jesień to najlepszy czas na nasze pyszne polskie jabłka. Dziś zapraszam Was na puszyste placki z jabłkami. Czy Wam też kojarzą się z
Kulinarne przygody Gatityobok siebie :) " Superfoods to produkty nieprzetworzone naturalnego pochodzenia, które zawierają dużo protein, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.Podbija rynek zdrowej żywności, bo wystarczy ich niewielka ilość w codziennej diecie, by szybko zregenerować organizm, wzmocnić organizm, wzmocnić odporność, poprawić stan zdrowia i uniknąć chorób, jak nadciśnienie, cukrzyca, nowotwory." Książka ma 375 stron. To już taka całkiem przyzwoita powieść. Tylko nie trzeba jej czytać(...)podczas pieczenia, aby wszystkie składniki równomiernie się zezłociły. Po wyciągnięciu z piekarnika dodajemy jagody goji, mieszamy i całość odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekładamy do słoika. Mogą stanowić przekąskę, dodatek do jogurtu lub deseru. Smacznego! W książce znajduje się również poświęcony badaniom naukowym, w którym można znaleźć wiele źródeł i odesłań do periodyków oraz obszerną informację na temat składników odżywczych
bistro mamaKto ma ochotę na bezy ze śmietaną (wraz z dodatkiem galaretki malinowej) i świeżymi truskawkami? :) Bezy są słodkie, lekko chrupiące i ciągnące. Płaty bezowe możecie przygotować
UgotowaćNowy rok rozpoczął się wściekłą awanturą dotyczącą pieluch dziecięcych. Konkretnie dywagowano na temat czy pampers z kupą przystoi przy stole. Moim zdaniem nie, ale ja ze
ladykitchenmojprzepisna.pl | Francuski warkocz na szybko Czy zdarza się Wam, że chcecie przygotować jakieś ciekawe danie, ale nie macie już czasu jechać po zakupy, ani nie macie czasu zbyt długo siedzieć w kuchni, bo goście już prawie pukają do drzwi, a w domu mówiąc elegancko „panuje nieporządek”? Ja właśnie tak miałam wczoraj. Chciałam przygotować jakieś ekstra danie dla mojego(...)zarumienienienia się ciasta. Wyjąć warkocz, lekko przestudzić, pokroić na plastry o grubości 2 cm, podawać ze świeżą sałatą wówczas może to być samodzielne danie, lub jako przekąska z sosem miętowym lub innym wg. uznania. Smacznego
moj przepis naFasola w sosie serowym na obiad. Bardzo lubię przystawki, na które składają się ogólnie dostępne warzywa. Zielona fasola szparagowa to właśnie takie nieskomplikowane warzywo, dostępne przez
codojedzeniaJa ją po prostu uwielbiam, świetnie nadaje się na zimną przekąskę i jest łatwa do zrobienia, najważniejsze jest by nabyć dobrze roztapiający się ser żółty, z
Piekielna Kuchnia Patidzieci i dorosłych. Wszystkie przepisy robi się prosto i naprawdę w kilka chwil. Jest lato, stragany uginają się od sezonowych owoców, warto jest więc to wykorzystać i przygotować zdrowe przekąski z ich udziałem. Mojemu synkowi najbardziej smakują orzechowe muffinki z borówkami , a jak cieszę się, że wreszcie znalazłam sposób, aby zjadł buraki, sekretny składnik tych babeczek. Z kolei faworytem mojego(...)orzechy włoskie. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól. Wlej mokre składniki i wymieszaj. Dodaj borówki i jeszcze raz szybko wszystko wymieszaj. Nalej ciasto do papilotek - po ok. 2 łyżki na porcję. Piecz przez ok. 25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź i podawaj. Muffinki przechowuj w pojemniku
Chilli Czosnek i OliwaKisiel nigdy nie należał do przekąsek, które lubiłam. Przeszkadzał mi zawsze jego chemiczny smak. Podobnie było z budyniami. Te drugie odczarowałam jakiś czas temu dzięki perełkom tapioki. A dziś udało mi się to również z kisielami. Składniki (na 3 porcje): Kisiel 500 ml wody 6 czubatych łyżek tapioki w perełkach łyżka cukru skórka z cytryny Mus z pigwy 3 pigwy(...)być może by nie zaistniała, gdyby nie Mileva Marić, która znacznie przerastała Alberta w umiejętnościach matematycznych, z którymi on sobie nie radził. Na świat przychodzą kolejne dzieci, kariera Alberta szybko się rozwija i staje się on rozchwytywany przez różne naukowe środowiska Europy, co powoduje kolejne przeprowadzki. Mileva poświęca się dzieciom i domowi, rezygnując z własnej kariery. Swoim życiem potwierdza serbskie
Weekendy w domu i ogrodzieDziś w końcu zaniosłam papiery na GUMed. Czuję ogromne podekscytowanie i nie mogę doczekać się pierwszych zajęć. Spotkanie organizacyjne mamy już 2.10, zobaczę nowe twarze i
Be Fit Be Strongprzyjdzie czas w kolejnych etapach. Teraz musisz nauczyć swój organizm czerpania energii z tłuszczu zamiast z glukozy. Skupiam się tutaj na ketozie poprzez dietę ketogeniczną i pomijam szybkie wchodzenie w ketozę za pomocą postu, BHB, MCT, zimna itp. Ustal rozkład makroskładników Możesz użyć kalkulatora uwzględniając swoje zapotrzebowanie, wskazówki oraz etap i cel Twojej diety Osobom w okresie keto-adaptacji zaleca(...)najbardziej złagodzić, usprawnić i przyspieszyć zaleca się unikanie „niepewnych” produktów, gdzie łatwo przeszacować spożyte węglowodany, występują różnego rodzaju reakcje organizmu jak uczucie głodu, skoki cukru, stany prozapalne, utrwalanie nawyku przekąsek itp. „Czyste” produkty zalecane w okresie adaptacji: Wieprzowina: np. boczek, łopatka, karkówka, podgardle, golonka, żeberka. Wołowina Podroby Kości do wywarów (szpik kostny) Jajka Tłuste, dzikie ryby (najlepiej z ekologicznych hodowli
Ola la LCHF