Będąc swego czasu w restauracji, wzięłam z mężem na przystawkę krewetki w maśle. Tak nam zasmakowały, że spróbowałam w domu odzwierciedlić ten przepis. Jest naprawdę bardzo
Ana Mari's worldZauważyłam taką prawidłowość, że im bliżej weekendu tym więcej mam pomysłów na różnego rodzaju przekąski. Ta jest jedną z moich ulubionych, gdyż robi się ją bardzo szybko a wygląda i smakuje dobrze. Parówki w cieście francuskim z dodatkiem czarnuszki Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 8 parówek 1 jajko sól czarnuszka Przygotowanie: Ciasto francuskie rozkładamy na płasko
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiświątecznym szaleństwie dobrze przekąsić coś lżejszego:-) Po tradycyjnych domowych smakołykach, przekąskach warto zjeść coś kolorowego, wartościowego i jakże wiosennego:) Sałatka powstała dosyć szybko w przypływie nagłego głodu, który nawiedził mnie i męża, który chyba też był głodny bo nawet pomagał. Los sałatki skończył się jak każdej innej smacznej sałatki, a mianowicie szybko i bezboleśnie ;) Sałatka idealna na cieplejsze dni podana
Kuchnia Pełna PasjiPaluszki z kurczaka mogą stać się świetną przekąską dla najmłodszych, ale także ciekawym dodatkiem do głównego dania, obiadu. Są szybkie i proste w przygotowaniu, zdrowe, bo pieczone w piekarniku i niezwykle aromatyczne, dzięki przyprawom, które za każdym razem można zmieniać, a paluszki będą nabierały innych smaków :) Składniki: - pierś z kurczaka - sól himalajska Piątnica - pieprz cayenne - curry Piątnica - zioła prowansalskie
Zdrowie na języku :PSałatka śledziowa jest tak szybka jak mój wpis na bloga :) jeśli lubicie śledzie to nie pozostaje nic innego jak tylko zrobić tę sałatkę i się nią
upichcicCiasteczka, które są niezwykle szybkie i proste w wykonaniu. Idealna propozycja na słodką ale jednocześnie zdrową przekąskę. Polecam!! Ciastka owsiane bananowo-czekoladowe Składniki: 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 4 łyżki mąki migdałowej 2 łyżki otrębów owsianych 3-4 łyżki miodu 1 łyżka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 1 banan 1 łyżeczka sody 1 jajko Przygotowanie: Płatki owsiane błyskawiczne mielimy
Mania GotowaniaJako mały dzieciak nie lubiłam szpinaku, czy innych zielonych warzyw. Wszystko co było zielone było "be"! A teraz!? Uwielbiam wszystkie warzywa! Tym razem mam dla
Kuchnia moimi oczamiZostało mi trochę szpinaku, więc postanowiłam zrobić szybkie i smaczne wafelki ryżowe ze szpinakiem :)Składniki: 200 g mrożonego szpinaku, 1/3 fety, 1 ząbek czosnku, 1
Aga w kuchniNiemożliwe? A jednak! Pysznie, mega szybko, mega łatwo!Na jedną bułkę potrzebujemy:1 łyżka (spora) mąki sojowej3 łyżki startego żółtego sera (najlepiej 3% tłuszczu)1 jajko1
Emcia Pichcisię stało, ze polowy swoich pomysłów jeszcze nie przetestowałam. Udało mi się jednak zrobić coś co zasmakowało całej naszej trojce. Danie dość szybkie, proste w przygotowaniu, a do tego lekkie jak puch. Doskonale na przekąskę lub jako przystawka. Porcja jest dość mala wiec proponuje zrobić z podwójnych składników. Kremowy placek z cukinia składniki: 2 cukinie - około 400g 3 jajka
Przysmaki KarolkiPropozycja na wielkanocne śniadanie. Prosta, szybka i pyszna pasta jajeczna zawinięta w szynkę może być mila odmiana dla faszerowanych jajek. Takie roladki wyglądają bardzo apetycznie i
Bernika - moj kulinarny pamietnikAromatyczne, łatwe do wykonania, na śniadanie, kolacją lub jako przekąska w międzyczasie. Bułeczki można robić w czasie oczekiwania na ugotowanie się np. zupy lub pieczenia w piekarniku dania na obiad. W kuchni wtedy jest ciepło, a to są idealne warunki do wyrastania ciasta drożdżowego. Bułeczki długo zachowują świeżość. Składniki: 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki(...)ciepłego mleka podanego w przepisie, cukier, rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do chwili podwojenia objętości. Najlepiej wstawić do miseczki, gdyż drożdże bardzo szybko rosną i mogą wypłynąć z kubka. Cebulę drobniutko posiekać lub nawet zmielić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i wystudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, mleko, sól rozpuszczoną
Kuchcik gotujewytrawnych potraw. Można w nim zapiekać farsze mięsne, warzywne czy owocowe albo serowe. Można zrobić jedną dużą zapiekankę albo małe przekąski tak jak ja to właśnie zrobiłam. Trzeba pamiętać, że to ciasto jest cieniutkie więc szybko wysycha. Dlatego przygotowując je po otwarciu opakowania powinniśmy zużyć je od razu a nawet podczas pracy z pozostałymi składnikami arkusze zabezpieczyć przykrywając wilgotną ściereczką(...)ciasta francuskiego filo nie rośnie i nie rozwarstwia się więc żeby uzyskać kilka warstw trzeba po prostu użyć kilku płatów nałożonych na siebie, najpierw przesmarowanych tłuszczem. Zobacz przepis na przekąski z ciastem francuskim ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzainnych regionalnych, staropolskich zabaw ucieszy wielu z nas. Rok temu napisałem sporo na temat zabaw . Zabawa, zabawą ,ale jakieś małe przekąski zawsze się przydadzą . Dzisiaj proponuję małe co nieco, które jest łatwe i szybkie do przygotowania. Może je zrobić każdy Solenizant. Selerowe „pochrupanki”. Składniki. 3 łodygi selera naciowego 5 dag sera Feta 1 łyżka jogurtu naturalnego(...)mleka 1/2 łyżeczki cukru sól jajko do smarowania 2 łyżki kminku Wykonanie. Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem. Dodać sól. Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem. Połączyć z drożdżami i szybko wyrobić. Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykroić krążki. Ułożyć na blaszce natłuszczonej i odstawić na 30 minut. Posmarować jajkiem, posypać kminkiem i upiec na złoty kolor w temperaturze
Kulinarny karnet Christopheraziemnych powinnam unikać, lecz w takiej postaci - trudno im się oprzeć! Dobrze, że takie zdanie ma też moja rodzina - batoniki szybko znikają, więc za długo nie kuszą. Niby to niezdrowa, pełna cukru i kaloryczna przekąska, ale od czasu do czasu - można sobie pofolgować i dać odrobinę przyjemności. 300g orzeszków ziemnych niesolonych (użyłam Helio ; w oryginale około 350g) 1/2 szklanki(...)zdjąć z ognia i energicznie mieszając - dodać sodę z margaryną. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Orzeszki dokładnie połączyć z masą - tak aby każdy fistaszek był pokryty karmelem. Całość dość szybko przełożyć do formy (**) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i odstawić do całkowitego zastygnięcia. (Grubość warstwy powinna wynosić 1,5 cm.) Blok pokroić na mniejsze batoniki - wg uznania. (*) Soda jest obowiązkowym
Di gotuje