Składniki na ciasto : • 200g mąki pszennej • szczypta soli • 100g masła • 1 jajko • 3 łyżki lodowatej wody Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić np przy pomocy malaksera. Kulę
KUCHNIA POLSKARolada z ciasta francuskiego w dwa różne sposoby. Świetna przekąska na przyjęcie jak i na niedzielne popołudnie. Składniki : opakowanie ciasta francuskiego (xxl) 35 dag filetu z
Mechanik w kuchniProste, szybkie sosy są zawsze w cenie, zwłaszcza, gdy czasu mamy niewiele, a apetyt spory :) Sos neapolitański to bodaj najbardziej klasyczny z włoskich sosów, a na jego podstawie dokonywać można różnych wariacji, jak na przykład ta albo ta.Składniki:- 400 g dowolnego makaronu- 1 duża cebula- 1 puszka krojonych pomidorów- 1 większy ząbek czosnku- tłuszcz do smażenia - starty(...)sezonie używamy świeżych pokrojonych w niewielkie cząstki. Mieszamy wszystko razem i trzymamy na ogniu aż do momentu, w którym pomidory zaczną się rozpadać. Nadszedł czas na najważniejszy punkt naszego obiadu - zioła. Musi być ich dużo. Dodajemy ok. łyżki bazylii, tyle samo oregano i ziół prowansalskich. Ja oprócz tego dodałam również odrobinę rozmarynu. Doprawiamy solą, pieprzem i czerowną papryką, w zależności
Kulinarne zapędy KokosaSałatka z quinoa, batatami i granatem wzbudziła ogromne zainteresowanie na Facebooku, dlatego też to właśnie nią chciałabym otworzyć cykl z przepisami moich czytelników Dziękuję Wam za
Kuchnia BazyliiPrzepis na chili sin carne z cukinią i bakłażanem…Poświąteczny przegląd lodówki i zamrażalki przyniósł mi pomysł na chili. Namoczoną fasolę czasami mrożę, bo jak
codojedzeniakruszonka, która została nieco unowocześniona odrobiną kardamonu. Naprawdę - nie można chcieć więcej.W tajemnicy powiem, że poczęstowałam nimi Tatę C. i zjadł całą, mimo, że był właśnie po sutym obiedzie. A to już o czymś świadczy.A Wy jakie macie rabarbarowe wspomnienia...?Drożdżówki z rabarbarem i kardamonową kruszonkąSkładniki:(na 12 sztuk)500 g mąki pszennej24 g świeżych drożdży125 ml letniego(...)pokroić w 1centymetrowe kawałki, zasypać cukrem i odstawić na 30 minut.Mąkę na kruszonkę wymieszać z cukrem i kardamonem, a następnie rozetrzeć palcami z masłem.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko wyrobić, podzielić na 12 rónych części. Z każdej oformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć i ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej ułożyć kilka kawałków rabarbaru, wciskając
Pożeraczka, czyli raz adobrzezarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatek świeżych ziół sprawia, że słona tarta pachnie i smakuje wykwintnie. Tarta z boczkiem, grzybami i tymiankiem będzie nie tylko pasowała na obiad, ale i na kolację. Ciasto zagniata się błyskawicznie, więc nawet w przypadku niezapowiedzianych gości, jej przygotowanie nie jest pracochłonne, zaś smak rozwijający się na podniebieniu, urzeknie wszystkich. Boczek można także(...)śmietaną 18% w proporcji pół na pół) 1 żółtko 2-3 łyżki tartego parmezanu gałązki świeżego tymianku szczypta gałki muszkatołowej szczypta czosnku granulowanego sól, pieprz Wykonanie Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę. Powinno być gładkie i sprężyste. Jeżeli ciasto lepi się do rąk, można podsypać je mąką. Gotowe schładzamy w lodówce przez ok.pół godziny. Przygotowujemy nadzienie. Na patelni
Raj dla PodniebieniaW zeszłym roku Walentynki były meeega czekoladowe. Do dziś bardzo miło wspominam tamten blok czekoladowy, jednak w tym roku postanowiłam przygotować coś nieco lżejszego. Poprzednio
Ratunku obiadNie nazwę tego dania chińszczyzną, chyba, że tak potocznie, ale wtedy znalazło by się grono osób, które krzyczałyby, że to nie chińszczyzna. Postawiłam na humorystyczną nazwę
Blondynka Gotujemojego dzieciństwa. Przepis moja mama dostała od sąsiadki i tak to się zaczęło :) Pamiętam, że w dzieciństwie nigdy nie umieliśmy się jej najeść i stanowiła nie tylko dodatek do obiadu, ale również dodatek do hot dogów, czy kanapek z opiekacza, wówczas wyciskało się zalewę, by sałatka nie była taka mokra. Od kilku lat wracam do tych starych, sprawdzonych smaków(...)paseczki, ogórki pozostawiamy w skórce i kroimy w talarki, cebulę kroimy w kosteczkę lub w krążki. Kapustę drobno siekamy. Pomidory można obrać ze skórki i pokroić w kawałki (by szybko skórka odeszła z pomidora najlepiej włożyć go do garnka z wrzątkiem, na 2 – 3 minuty. Po wyjęciu pomidora z wody, skórka odchodzi niemalże sama). Gdy wszystkie jarzyny są już przygotowane
Smakowy RajZupy kremy mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ci pierwsi uwielbiają je za ciekawe połączenia smakowe i łatwość przyrządzenia, a ci drudzy uważają, że zmiksowanej papki
Sagneska - gotowanie i lifestyleBakłażan to moje ulubione warzywo. Niestety dla mojej rodzinki niekoniecznie... Jestem więc trochę osamotniona w moim wyborze i dlatego, jeśli już przygotowuję bakłażana, to robię go
Kulinarne przygody Gatitylepiej. Mamy więcej energii, budzimy się jak ranne ptaszki i ogólnie czujemy się lekko. Wiadomo, od czasu do czasu skusimy się na twarożek z warzywami albo zjemy mięso na obiad podczas wizyty u mamy, ale na co dzień obowiązuje dieta roślinna. Taka zmiana diety spowodowała, że zaczęłam poszukiwać nowych pomysłów na dania, a także ciekawych alternatyw dla nabiału. Okazuje się(...)wodą i zostawiłam na noc. Rano podgrzałam wszystko do temperatury ok. 60 stopni. Oczywiście robiłam to na tzw. oko. Temperatura taka spowoduje dezaktywacje drobno ustrojów, które mogły by nam szybko zepsuć mleko i zapewne pomaga też wydobyć z wiórków smak i aromat. Następnie całość zmiksowałam i odcedziłam przez gazę. Odcedzone mleko kokosowe przelałam do szklanej butelki. Moje butelki są pojemności
Figa S-makiemDziś na obiad zaserwowałam ekspresowy makaron ze szpinakiem, camembertem i mascarpone. Danie wyśmienite, sycące, mocno aromatyzowane czosnkiem. W sezonie możecie je przyrządzić ze świeżych liści szpinaku, natomiast poza nim - z mrożonych. Sery zaś możecie dowolnie komponować, świetnie pasuje tu gorgonzola, ser kozi, czy smakowe sery pleśniowe. Użyłam tu mojego ulubionego makaronu Casarecce, pochodzi on z Sycylii, jest charakterystycznie zawinięty(...)muszkatołowasól (ewentualnie)WYKONANIE:Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć na nią cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmaż lekko.Do cebuli dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, szybko i dokładnie zamieszaj, dołóż od razu liście szpinaku (wcześniej opłukane pod woda). Podduś całość na patelni przez około 4 - 7 minut aż szpinak będzie miękki, ale nie będzie się całkowicie
Słodko-Słony Świat Ilonyinne danie wymaga doprawienia, nawet trywialny, jakby się mogło wydawać, ryż trzeba w odpowiedni sposób przyprawić. Zresztą po co odmawiać sobie tych wszystkich niesamowitych smaków i aromatów? Trzy super szybkie i 2 łatwe przepisy W menu na ten tydzień jest tylko jedno dnie wymagające nieco więcej czasu i uwagi: musaka. My zrobiliśmy tę klasyczną, grecką zapiekankę w słoikach, bo jest(...)posiłków na cały tydzień to naprawdę znakomity pomysł. Owszem trzeba się napracować w weekend, ale w ciągu tygodnia mamy spokój z gotowaniem. Naprawdę nie wiemy jakbyśmy ogarnęli sprawę codziennych obiadów, gdyby nie pojemniki z jedzeniem spakowane w niedzielę. Już i tak żartujemy sobie, że gdyby doba miała 26 godzin to wtedy udałoby nam się może wyrobić ze wszystkim. Gdybyśmy jeszcze
Niedzielny kucharzsobą do pracy, szkoły, na wycieczkę, zawsze udające się i nie wymagające kulinarnych umiejętności. Mowa oczywiście o muffinkach. Muffinki sprawdzają się zawsze. Czy to elegancka impreza bankietowa, rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi czy zwyczajne popołudnie w domu. Do herbatki, do kawy, do kubka gorącego mleka lub kakao. Te małe słodkości potrafią zaskoczyć. Niby zwyczajne, a jednak mają w sobie(...)mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodą. Składniki dobrze wymieszać. Do drugiego naczynia wbić jajka, dolać olej, wodę gazowaną i opcjonalnie wiśniówkę - wymieszać składniki za pomocą rózgi lub szybko zmiksować. Zawartość obu naczyń połączyć, dodając do składników mokrych, składniki suche. Szybko wymieszać, do połączenia się składników. Przygotować formę do muffinek wyłożoną papilotkami lub papierowe kubeczki do muffinek. Papilotki wypełniać
kolorowotorcikowoPulled pork, czyli wieprzowina wolno pieczona, idealna do kanapki, ale można ją też podać normalnie do obiadu. Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo delikatne i rozpływa się w ustach.Przy wyborze kawałka wieprzowiny trzeba pamiętać, żeby nie był zbyt chudy, bo to właśnie tłuszcz sprawia, że mięso jest soczyste i pełne smaku, a nie suche.  Składniki: 1 kg łopatki(...)mięso zanurzyć w solance i włożyć na co najmniej 8 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą. Obsypać pokrojoną w plastry cebulą. Wersja szybka: Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 3 godziny, aż mięso będzie się rozpadać. Wersja kilkugodzinna: Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec pod przykryciem
Dobra karmarozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy, pamiętając przy tym o dość ścisłej zasadzie czasu obróbki – nie więcej niż 1,5 minuty na stronę. Dłuższy czas spowoduje, że mięso szybko stanie się suche. Nie należy się też negatywnie sugerować tym, że tak usmażone mięso będzie miało w środku dość ciemny czerwono-szary kolor, który mógłby zostać zinterpretowany w ten sposób(...)będzie typowo „po francusku”. W razie czego złagodzimy w ten sposób również zbyt mocne smaki samej sałatki, a całość może okazać się całkiem sycącym daniem zdolnym zastąpić nawet obiad. Poza tym jednak jest zdrowym i lekkim daniem na każdą porę roku, a ponieważ może bardzo atrakcyjnie wyglądać, nada się także na poczęstunek dla gości, również na nieco donośniejsze okazje
Kulinarna Pokusa