Ostatnie smaki wciąż krążą wokół kuchni tajskiej. Przy okazji tego wpisu chciałam Wam wymienić kilka podstawowych składników tej kuchni, które powinniście mieć w domu, aby móc
SMYKWKUCHNISos musztardowy na ciepło przygotowany na bazie sosu beszamelowego z dodatkiem białego wytrawnego wina to doskonały dodatek do rożnego rodzaju mięs. U nas w domu jest
Kulinarne przygody GatityMinitartaletki z młodą botwinką, podane z sałatką pomidorowo-paprykową z prażonymi płatkami migdałowymi. Smakowite i pięknie się prezentujące danie, dość proste w wykonaniu, stworzone z sezonowych
SMYKWKUCHNIprzekąsce na zimno: tortille smarujemy jakimś serkiem, na wierzch kładziemy awokado, łososia, rukolę, rolujemy, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i gotowe. Smakuje rewelacyjnie. Podpatrzyliśmy to u Madzi koleżanki na imprezie. Szybka przekąska i doskonale się spisuje na imprezach. Zdecydowanie polecamy. Przepis na sam placek podpatrzony na Vegazone . Placek (8 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej 160 ml goracej wody 2 łyżki oleju(...)jeśli zajdzie taka potrzeba. Dodatkowo autorka Vegazone radzi: "Nie przejmujcie się, jeśli nie wyjdą Wam idealne okrągłe. To nie ma być wzorzec koła do Sevres, tylko placek do domowego obiadu" :) Smażymy na suchej nieprzywieralnej patelni niecałą minutę z jednej strony, przewracamy i smażymy jeszcze 30 sekund. Znowu przewracamy i kolejne 30 sekund smażymy. Oczywiście nie stoimy nad patelnią ze stoperem
Marder&Marder Manufacturenajważniejszy posiłek dnia – to prawda, ponieważ po nocy trzeba pobudzić organizm do działania! 5 posiłków nie oznacza oczywiście całodziennego przygotowania posiłków – 2 przekąski (między śniadaniem i obiadem oraz obiadem i kolacją) – to może być owoc, orzechy, jogurt z dodatkami czy koktajl warzywno-owocowy. Kolację zjedz na 2-3 godziny przed snem. Naucz się organizować dzień i zabierać ze sobą pudełka(...)koniec to, o czym każdy wie, ale nie zawsze mu się chce ;) – wprowadź aktywność fizyczną do Twojego życia! Jeśli dołączysz ją do zdrowych nawyków żywieniowych – to bardzo szybko zobaczysz efekty – będziesz mieć więcej energii, poczujesz się zdrowsza/zdrowszy i oczywiście lżejsza/lżejszy. Aktywność fizyczna wyzwala endorfiny – hormony szczęścia! Zacznij od małych kroków – chodź na spacery, zrezygnuj z windy
Moje Kuchenne Rewelacje„ Kaszę jaglaną , zwaną przed wiekami „krupami” lub „jagłami”, uzyskuje się z łuskanych ziaren prosa – najstarszej rośliny uprawianej przez człowieka, o czym świadczą archeologiczne znaleziska z
mojewypiekiinietylkoilekroć chciałam zrobić to ciasto, to albo nie miałam czasu, albo barwnika... W końcu jednak postanowiłam, że nie pozwolę działać przypadkowi w mojej kuchni. I tak, na dzisiejszym obiedzie pojawili się moi przyszli teściowie, a ja z dumą wymalowaną na twarzy podałam na deser babeczki Red Velvet z owocową niespodzianką w środku i pysznym kremem na wierzchu. Babeczki okazały(...)mąkę miksując na średnich obrotach, a gdy te się skończą, dodajemy kakao. Gdy masa będzie jednolita, do małej miseczki wsypujemy sodę, zalewamy octem i mieszamy. Powstanie piana, którą szybko trzeba przełożyć do ciasta i miksować przez 10 sekund na średnich obrotach. Gotowe ciasto nakładamy do silikonowych foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25 minut. Upieczone odstawiamy
W poszukiwaniu inspiracjiDzisiaj chciałyśmy zaprosić Was na jedno z 12 Wigilijnych dań goszczących na naszej kolacji. Mianowicie zapraszamy na świąteczne gołąbki z pieczarkami przygotowanymi na parze. Do
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidwóch osób. Poza tym jest estetyczny i ładny dzięki kontrastowi pomarańczowej pokrywki i czarnego naczynia. Jego zaletą jest to, że długo utrzymuje ciepło. Dania, które w nich podgrzewałam (np. obiad z wczorajszego dnia) był ciepły przez cały okres spożywania posiłku. Natomiast wadą, jaką zauważyłam jest źle wyprofilowana pokrywka w stosunku do naczynia – jest lekko przy mała i czasami wpada(...)spokojnie mieści się w kuchennej szufladzie. Dla osoby, która uwielbia wszelkie gadżety kuchenne to wielka zaleta, by móc je wszystkie pomieścić. :) Sklep emako.pl oceniam pozytywnie – przesyłka została dostarczona bardzo szybko, a z zamówieniem nie miałam żadnych problemów. Recenzowane produkty uznaję za niezbędne w kuchni, w szczególności zaprzyjaźniłam się z garnkiem i wybaczyłam mu jego małą wadę :)Z szerszą gamą
Fabryka pomysłówZupa krem z pieczarek Wybrałem się na „spacer” do Kauflanda. Zastanawiasz się w jakim celu? No a po co, motyla noga, mógłbym tam iść
BlendmanGotowana kapusta kiszona to pyszny dodatek do wielu mięs.Ja bardzo ją lubię dziś przygotowałam ją z pysznymi kluseczkami, które bardzo łatwo można przygotować. SKŁADNIKI: kiszona
Kuchnia BeatyCo może być lepszego niż gofry w niedzielę na śniadanie? Szczerze mówiąc nic nie przychodzi mi do głowy. Pyszne, puszyste gofry, to jest to. Mój przepis
Ratunku obiadWspaniały dodatek do obiadu, ale nie tylko. Mogą również stanowić samodzielne danie – kluski śląskie. Możliwości ich podania jest bardzo wiele – do mięs, ze skwarkami, z sosem pieczarkowym, czy jak u mnie – kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym. Składniki: - ugotowane ziemniaki (miałam ok. 1kg)- mąka ziemniaczana ¼ wagi ziemniaków- sól (do gotowanej wody) W dużym garnku zagotowujemy posoloną(...)kluski. Gotujemy 3-4 minuty od chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię. Z podanych proporcji wyszło mi 20 sztuk klusek śląskich.Kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym, to danie proste, szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Moja wersja powinna zaspokoić apetyt wegan, wegetarian, osób na diecie bezglutenowej… i nie tylko. Danie jest kolejnym przykładem na wielkość prostoty nad przepychem. Jest
mojewypiekiinietylkoodmówić. A taki chleb zajmuje i czas, i myśli. Tym razem sięgnęłam do książki Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener. Miałam trochę ryżu z obiadu, a pamiętałam, że właśnie tam widziałam bardzo apetyczny bochenek z ryżem właśnie. Przepis pozmieniałam - zamiast lekko słodkawo-cytrynowego, mlecznego chleba upiekłam taki zwyczajny, z szałwiową nutą. Zamiast gotować ryż(...)czasie dodać resztę mleka, ryż, sól i drobno posiekaną szałwię. Zagnieść gładkie ciasto - może się lekko lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 45 minut.Na blasze z chlebem ustawić mniejsze naczynie z wodą.Piec w 200 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrze