Dziś, z okazji kończącej się powoli skandynawskiej akcji kulinarnej , postanowiłam przygotować kolejne danie z tej kuchni. Jak być może już wiecie lubię proste, nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu dania, jednocześnie muszą one być oczywiście smaczne. Mój wybór padł na banalną, ale niezwykle apetyczną sałatkę ziemniaczaną z dresingiem musztardowym i dodatkiem koperku. Danie to może stanowić dodatek do mięs, ale równie(...)doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym dressingiem polać ziemniaki, posypać posiekanym koperkiem i delikatnie wymieszać. Odstawić na jakiś czas, aby smaki się połączyły. Podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie np. jako sałatka na lunch do pracy. Smacznego
Codzienne GotowanieKrewetki, które znamy z polskiej pizzy, czy koktajlowe kupowane w bezsmakowej wodzie, nie oddają nawet w minimalnym stopniu niezwykłego, bogatego smaku tych owoców morza. Prawdziwy ich
Życie zamknięte w smakuSkładniki : około 1 kg żeberek około 5 łyżek miodu 1 łyżka cynamonu, 2 gwiazdki potłuczonego anyżu, imbir mielony około płaskiej łyżki i świeży starty 1-2
Proste PotrawyWitajcie! Dziś będzie o wspomaganiu odchudzania czyli jak w naturalny sposób zgubić kilka kilogramów. Oczywistym jest że same rośliny nie odchudzają więc ruch i niskokaloryczna
Kuchnia PROzdrowotnaChata gdzieś nad jeziorem. Zimno, wieje, pada, liście dawno pospadały z drzew. Ogień buzuje w kominku. Noże idą w ruch. Papryka, cebula, marchewki i pęczak. Wspólnie gotujemy obiad. Wspaniale jest odczarowywać miejsca, wracać pamięcią do dzieciństwa tworząc jednocześnie nowe wspomnienia. Dzięki weekendowi spędzonemu w Chacie z moim bratem, z jego partnerką, z moimi dziećmi i Małżonem, dom odżył a przy(...)dolewamy szklankę wody, wsypujemy pół łyżeczki soli. Pęczak powinien gotować się aż do miękkości czyli ok 20 minut. Należy kontrolować ilość wody w potrawie. Można dolać trochę jeśli zbyt szybko jej ubywa. Gdy pęczak jest już miękki, ale nie rozgotowany, doprawiamy go do smaku pieprzem i solą oraz łyżką masła. Świetnie smakuje tez odgrzewamy dnia następnego
Dzieje kuchennej Wiewiórybigosu na dawnych weselach? :) Oczywiście jak wiadomo najlepiej jeść surowe warzywa, ale i na ciepło są także wystarczająco wartościowe. Oto wersja obiadowa naszej młodej kapustki, taki rodzaj szybkiego bigosiku. Potrzeba: - 1 główkę młodej kapusty - 3 laski dobrej kiełbasy śląskiej - 1 laska pikantnie doprawionej kiełbasy podsuszanej - 1 duża cebula - pęczek natki pietruszki - duża łyżka kwaśnej śmietany - liść laurowy(...)pasty pomidorowej. Już po wyłączeniu kapusty dodaję całkiem sporo posiekanej pietruszki. Idealne uzupełnienie bigosiku stanowią młode ziemniaki ze świeżym koperkiem. Łatwo, zdrowo i po polsku. Mniam, mniam #młodakapusta #bigoszmlodejkapusty #obiad #itbmtt
I tu będę miała takie teMakaron z grzybami i białą kiełbasą jest połączeniem mało oczywistym. Podchodząc do tego przepisu wierzyłam, że się uda, jednak nie przypuszczałam, że będzie aż tak smacznie
Kuchnia BazyliiIdzie wiosna, a wraz z nią tak długo wyczekiwane piękne, słoneczne dni. Czy Was też tak cieszy każdy promyk słońca? Ja staram się korzystać z każdej
Słodkie okruszkiPrzypadło mi dziś zjeść obiad w samotności. Zaglądam do lodówki i wybieram. Patrzę i patrzę, a potem myślę, co z tego stworzyć. No i tak powstała moja dzisiejsza sałatka ;) Lekka, ale bardzo pożywna. Prym wiedzie włoska szynka wołowa Bresaola*, którą kupiłam w Lidlu podczas tygdonia De Luxe, no i serek wiejski, bez którego nie wyobrażam sobie dnia. Do tego kolorowe(...)lekkostrawną. Pokrojona na bardzo cienkie plasterki idealnie nadaje się do carpaccio (oryginalne carpaccio podaje się z polędwicą wołową) i sałatek. Sałatka z serkiem wiejskim, owocami i dojrzewającą szybką wołową Składniki na jedną porcję: - 4 liście sałaty masłowej - 4-5 truskawek - garść rukoli - 200g serka wiejskiego - pół słodko-kwaśnego jabłka -1 pomarańcza - 4 plastry włoskiej szynki wołowej (najlepiej
Sajkofanka smakuzdominuje delikatne szparagi, ale okazało się, że zamiast tego nadał tartaletkom pazura i sprawił, że stały się dużo bardziej wyraziste. Całość smakowała nam ogromnie - idealne na przystawkę przed uroczystym obiadem, wieczorną przekąskę na ciepło lub lekki lunch, podane z sałatą. Szparagi nie giną, ale idealnie współgrają z serem, delikatną masą jajeczno-śmietanową (trzeba uważać, żeby jej nie przesolić) i chrupiącym(...)zielonych szparagów1 cebula20 g masła60 g koziego sera2 jajka100 ml śmietany kremówkisólpieprzlistki z dwóch gałązek świeżej bazyliiMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać nożem, a następnie szybko, ale dokładnie rozetrzeć z mąką palcami. Wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto.Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRyż smażony po chińsku...Ziarenka ryżu podsmażone z jajkami i sosem sojowym.Z dodatkiem grubo krojonego szczypiorku.Smażone na rozgrzanym oleju.Pyszny dodatek do dań chińskich i nie
Gospodyni Miejskasię , że cała saga tak nas wciągnie a 15 godzin minęło nie wiadomo kiedy. Stety lub niestety ja musiałam zrobić sobie dwie dłuższe przerwy. Jedną na przygotowanie obiadu (Chili Sin Carne, na które przepis już niebawem) a drugą na upieczenie ciasta. Oj nie byle jakie to ciasto! oto Szarlotka najwyższej jakości, na którą to przepis znalazłam na blogu(...)mieszamy by się rozpuściły. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Mąkę przesiewamy z solą i siekamy ze schłodzonym masłem. Dodajemy utarte żółtka i rozpuszczone w śmietanie drożdże. Szybko zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na wielkość sporej blachy, tej w której będzie się piekła szarlotka, naddajemy po ok. 1-1,5 cm więcej
Dzieje kuchennej WiewióryGnocchi to tradycyjne włoskie kluseczki, które charakteryzują się malutkimi rowkami, w których przy podaniu zbiera się sos. Smakiem przypominają polskie kopytka. Ich nazwa pochodzi od słowa
Di gotujeMule, małże, omułki… Przepadam! Wbrew obiegowej opinii najlepsze są te jedzone zimą, a nie latem (mowa oczywiście o świeżych, a nie mrożonych). Dlaczego? Latem, w
gutfutlubi pysznego ciasta kruchego z kremem i masą owoców na górze? Chyba jedno z lepszych ciast, idealne na spotkanie ze znajomymi przy kawie czy rodzinny obiad. Jako, że tnę kalorie, użyłam jedynie budyniu. Jeśli lubicie lub przyzwyczajeni jesteście do cięższych kremów, użyjcie do budyniu masła. Czyli czekamy aż budyń ostygnie. W misce miksujemy masło na puch i dokładamy po łyżce(...)window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru 2 żółtka Jako krem - 2 budynie waniliowe owoce do przybrania Sposób przygotowania Ze składników szybko zagniatamy ciasto kruche. Owijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30-60 min. Ciasto wałkujemy, wyklejamy blaszkę, nakłuwamy widelcem. Obciążamy ciasto np grochem, ryżem czy fasolą rozłożonymi na papierze
Mieszam w Garnkuokrągłe lub owalne placuszki. Podczas wałkowania podsypujemy dość obficie mąką. Przy pomocy dłoni lub płaskiej szpatułki, ja używam tzw. skrobaka, przenosimy placuszki na rozgrzaną, odwróconą blachę w piekarniku. Szybko zamykam drzwiczki piekarnika. Po ok. 3 minutach placki "spuchną", Po 4, maksymalnie 5 wyjmujemy. Drugi sposób to podpiekanie na rozgrzanej patelni, trwa trochę dłużej. Odwracamy wówczas pite, kiedy utworzy(...)korniszony, tarty ser, kolorową paprykę. Oczywiście muszą też być sosy, np. czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu oraz pikantny chrzanowy lub musztardowy, również z jogurtem. Najfajniejsze w tym obiedzie jest, że dzieci pakują w swoje kanapki nawet te warzywa, które zwykle odsuwają :) SMACZNEGO! #pita #kolacja #drożdżowe #jakzrobićpitę
I tu będę miała takie teZiemniaki. Swojskie i lubiane chyba przez wszystkich, a przy tym bardzo odżywcze, jak na tak niepozorne bulwy. Węglowodany, białko, witaminy (C!), minerały, nawet antyoksydanty - kto by
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPolędwiczki kojarzą mi się zawsze z częścią wieprzowiny tej bardziej wykwintnej,lepszej, delikatniejszej. Może też ze względu na swoją cenę. Warto zaserwować ją na stole ze
Kubki smakuNiektórzy nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez Szarlotki. Typowo jesienny wypiek w moim domu był częstym gościem, traf chciał, że również mój eM. - mimo, że może próbować wszystkich moich wypieków, zazwyczaj prosi o ten jeden, jego zdaniem najlepszy na świecie.. o upieczenie mu szarlotki. I choć nie byłabym sobą gdybym ciągle nie kombinowała, tak i zazwyczaj w nawet(...)Ugniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki.Przygotowujemy kruszonkę. Do miseczki wrzucamy wszystkie składniki i szybko zagniatamy do momentu, aż powstaną małe okruszki - odstawiamy na później.Piekarnik nagrzewamy do 180`C.Gdy ciasto stężeje, rozwałkowujemy je szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim dużą
Słodkie Przyjemnościbiszkopt też upiekłam wieczór przed składaniem całości, ale to nie jest konieczne - robi się go raz dwa, piecze chwilę, a stygnie naprawdę błyskawicznie. Przy masie serowej trzeba uważać - dość szybko tężeje, więc do lodówki spodnią warstwę wystarczy włożyć dosłownie na 5-10 minut. Inaczej reszta w misce, nawet w temperaturze pokojowej, może zacząć się ścinać. Przestrzeń między brzegiem formy(...)wcisnąć.U mnie ciasto zniknęło na raz, nawet jedna z wybrednych koleżanek C. zjadła całą porcję. Efekt jest taki, że nie mam zdjęcia środka - w czasie obiadu głupio mi było wyskakiwać z aparatem, a później nie było już czemu robić zdjęć...Sernik z truskawkową niespodzianką (na zimno)Składniki:(na formę o średnicy 24 cm)biszkopt:2 jajka80 g cukru45
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDo przygotowania swojego pierwszego w życiu zakwasu zabierałam się dosyć długo. Metodą prób i błędów doszłam jednak do wymarzonego celu i zrobiłam taki zakwas, który spełnił
Sajkofanka smaku