Od wczoraj humor dopisuje mi bardzo. Nie dość, że wczoraj nawiązałam współpracę z firmą Symbio, to dzisiaj z firmą Polsoja! Dodatkowo, wczoraj spędziłam niesamowicie miły dzień
Be Fit Be StrongGrillowany dorsz z sosem marchewkowo - groszkowym to poezja smaku. Kremowy smak sosu zachwycił cała moją rodzinkę. Sos idealny do ziemniaków i ryżu. Dodatkiem do sosu
Smaki EdytySkoro mam jeszcze mąkę gryczaną pod ręką trzeba trochę poeksperymentować w kuchni i wykorzystać ją do czegoś. Wpadłam na
Życie na widelcuZastanawiam się co zrobię tym razem na niedzielny obiad, przejrzałam moje zapasy i w ręce wpadła mi puszka mleka kokosowego.....pomysł już się narodził. Uwielbiam kukurydzę a zwłaszcza pod postacią zupy krem. Jadłam często na bazie samej kukurydzy , tym razem postawiłam rozszerzyć składniki. Mamy zimę więc pomyślałam, aby dodać coś rozgrzewającego połączyłam imbir, czosnek i paprykę ostrą. Zupa wyszła wyśmienita(...)przetrzemy ją jeszcze raz przez sitko, aby pozbyć się łusek od kukurydzy- w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą a jeżeli chcemy, aby była jeszcze bardziej pikantna dodajemy jeszcze papryczkigotoweJest szybka w wykonaniu a jakże cudowna w swoim smaku
Basia w kuchniSkładniki : filet z kurczaka , na jedna osobę (niezbyt głodną ) wystarczy pojedynczy filet musztarda francuska śmietana, olej sól , pieprz ,ewentualnie kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie : Fileta
Proste PotrawyJaki jest wasz ulubiony sos do makaronu? Założę się, że to sos boloński i jak większość Polaków uwielbiacie go jeść ze spaghetti. Klasyka... tak by się
Bernika - moj kulinarny pamietnikdomu już nic mi się nie chce... Ale i w tej kwestii, mam nadzieję, dojść w końcu do wprawy. Dzisiaj mam dla Was proste ciasto, które uda się szybko upiec nawet po ciężkim dniu. Najprostsze ciasto ucierane ze śliwkami, które powoli się kończą. Na wierzchu migdałowo-cukrowa skorupka, która cudownie chrupie, kontrastując z miękkim jak gąbeczka ciastem i rozpływającymi się(...)śliwki, rozcięciem do góry. Wierzch posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut. Ostudzić. Smacznego! A teraz już pora najwyższa zabrać się za obiad. Ma być sałatka od Jamiego O., tylko sałaty kupić zapomniałam... Cóż, będzie się trzeba pomysłowością wykazać (mam nadzieję, że jeszcze tyle jej w sobie znajdę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj śniadaniowy fast food, ale w wersji slow, czyli 5 szybkich wegańskich pomysłów na śniadanie. Jak wiadomo z rana większość osób nie ma zbyt wiele czasu na siedzenie godzinę w kuchni i pichcenie, dlatego właśnie powstał ten post, który miejmy nadzieję, wniesie trochę świeżości i nowych rozwiązań w śniadaniowy czas. 1. Owoce lub owocowy szejk Najprostszą opcją na śniadanie jest(...)świeże owoce itp. Można tez dodać kakao lub karob, jeśli chcemy mieć czekoladowy posmak. I gotowe! :) 3. Śniadaniowe Bananowe Pole Ryż nadaje się nie tylko idealnie jako dodatek do obiadu, ale również jako główny składnik śniadania. Połączony z bananem, jabłkiem, cynamonem, orzechami i gorzką czekoladą tworzy idealne śniadanie z wielką dawką mocy :) Tutaj znajdziecie przepis na śniadaniowe Bananowe Pole
Bananowe PoleTaki banał, że w sumie nie ma co za dużo pisać, ale tak dobre, że na blogu musi się pojawić :) Nawiasem mówiąc przepisów na ziemniaki z
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEKtóż z nas nie kocha pierogów? :) A przepisów na pierogi , prawdopodobnie tyle , ile gospodyń. Ja Was zapraszam na wyproszone pierogi ( przez córkę ) z ziemniakami. Farsz
Smaki EdytySUPERMIX. TERMO posiłki dla niemowląt" to poradnik z przepisami na posiłki dla niemowląt, które można ekspresowo wykonać dzięki niezawodnemu urządzeniu jakim jest Thermomix. Książka zawiera ponad 50 receptur na szybkie, smaczne oraz niedrogie dania dla dzieci. Znajdą się w niej propozycje od pierwszego przecieru - aż do wspólnego posiłku w gronie rodziny. Wszystko zostało jasno opisane oraz opatrzone(...)słoiczków z gotowymi posiłkami, ale czy one są naprawdę takie dobre? Fakt, ratowałam się nimi kiedy moja córka była mniejsza, lecz awaryjnie - w przypadku braku szansy przygotowania jej zdrowego obiadu. Z kaszek smakowych nigdy nie korzystałyśmy ze względu na skład i "tonę" cukru. Natalia do dziś ze smakiem zjada owsiankę, jaglankę i przeróżne płatki z dodatkiem owoców oraz innych dodatków
Di gotujeizolat białka roślinnego i ekstrakty z ostropestu, czystka i zielonej kawy. Czas powoli się kończy, gdyż konkurs trwa do 5 grudnia, więc nie zwlekajcie! Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam wyśmienity obiad. Jako, że lubię wszelkie zapiekane dania i desery, zapiekanka ryżowa gyros należy do grupy moich ulubionych potraw. Zawiera wszystko co lubię, czyli ryż Basmati, mięsko, warzywa i najlepszy z najlepszych(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowany sos wykładamy na warzywa, następnie przykrywamy resztą ryżu i posypujemy serem. Zapiekamy 20-25 minut w 170 stopniach. Podajemy na ciepło. Smacznego! Artykuł Szybka zapiekanka ryżowa gyros pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongBotwinkowe szaleństwo ogarnęło mnie nie na żarty. Po botwince w śmietanie i pierogach z botwinką przyszedł czas na tartę z botwinką
Rozpustne gotowanieciagu tygodnia. Na szczescie moj partner tez jest tego zdania, ze mieso nie musi byc codziennie, tylko raz na jakis czas. Ohhh ale wracajac do tematu mojego dzisiejszego obiadu. Ponizej podaje przepis :) SKLADNIKI: -4 woreczki ryzu bialego ( moze byc rowniesz inny np. brazowy lub dziki) -1 kg jablek -1/3 soku z cytryny -cukier -cynamon -maslo -mleko (nie musowo) SPOSOB(...)mozna jesc sam lub ze smietana , smietana wymieszana z cukrem wanilinowym, dzemem. ZYCZE SMACZNEGO !! PS. Jezeli przypalil Ci sie garnek z ryzem, nie zalewaj go zimna woda. Oplucz go szybko, zgarnij przypalone resztki i popsikaj mocno plynem do czyszczenia kuchenek i zostaw na okolo 10 minut. Po uplywie tego czasu przetrzyj garnek szorstka stona gabki lub druciakiem. W razie potrzeby
PychaDaniaPrzepis na tartę pieczarkową z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki, znaleziony na blogu Gotowanie z Pasją, intrygował mnie od dawna. Za każdym razem
mojewypiekiinietylkoNajlepsze wychodzą z ziemniaków ugotowanych w mundurach, które po ostygnięciu przeciskamy przez praskę. Zachowują wówczas smak i odpowiednią strukturę. Można też zrobić z ugotowanych ziemniaków, które pozostaną nam z obiadu. Pamiętajcie, że dokładna ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków. Powinny być dobrze odparowane i ostudzone. Im bardziej mączystych i sypkich ziemniaków użyjecie, tym mniej mąki będziecie musieli dosypać Gnocchi będą(...)nadmiaru wody i rozmiksowujemy w malakserze lub jak najdrobniej siekamy na desce. Dodajemy do ziemniaków i dokładnie mieszamy łyżką. Dodajemy jajko i mąkę. Zagarniając składniki do środka, szybko łączymy je ze sobą w kulę. Nie wyrabiamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodajemy nieco więcej mąki. Wyjmujemy na oprószony mąką blat i formujemy kulę. Dzielimy na 4 części
cool and mintyjajko. Zielenina, pestki i nasiona, spajający całość sos. Megazdrowe i ultrapyszne! Amerykanie nazywają taki zestaw ‘Buddha Bowl’ – dla mnie to zdrowa miska rozmaitości. Trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad rozłożony na części pierwsze. Do zjedzenia na ciepło lub na zimno. W wersji z mięsem czy w wersji całkowicie wegetariańskiej jest pyszny, pełen wartościowych składników, zdrowych tłuszczy, mikro i makroelementów(...)świetna kolorowa kompozycja która z miejsca pobudza trawienie Do miski dajemy po porcji (koło 2-3 łyżki) wymieszanego ryżu, po garści mieszanki sałat, po dwie łyżki przesmażonej na szybko na kokosowym oleju marchwi, ugotowane różyczki brokułów. Rozkładamy usmażone tofu, polewamy całość nitkami orzechowego sosu i posypujemy świeżo posiekanym grubym szczypiorem. Niezliczone możliwości kombinacji. Pyszne, kolorowe, pachnące i syci
Karo in the Kitchenbyłam zbyt mała, aby próbować. Ostatnio mi się taki zamarzył. Nie pije się go dużo – gęsty i słodki alkohol powinniśmy potraktować bardziej jako deser – kieliszek po ciężkim obiedzie będzie zbawienny. Ajerkoniak uważany jest za typowo „babski” trunek – a jednak faceci też go uwielbiają. Jest niezastąpiony do deserów. Można używać go np. jako polewy do lodów(...)utworzą puszystą masę. Musimy miksować dość długo. Dodajemy wanilię i powoli, stopniowo wlewamy mleko skondensowane. Ubijamy do połączenia. Bardzo cienką strużką, powolutku wlewamy spirytus (gdy dodamy go zbyt szybko, może nam się zważyć) jednocześnie ciągle miksując. Masa stanie się znacznie rzadsza. Przelewamy do butelki lub karafki i odstawiamy w chłodne miejsce. Likier gdy się schłodzi – znacznie zgęstnieje. Możemy pić
Poezja smakuOkazało się, że to jedna z ulubionych potraw Moniki :) Nie mogłyśmy się wręcz nagadać, a czas przeleciał nam jakby to 5 minut było, a nie 8 godzin :) Zdjęć naszego obiadu nie zrobiłyśmy, więc Was zaproszę na coś, co ugotowałam kilka dni temu - też było smacznie :)Dawno już nie przygotowywałam nic z żołądków. Złapałam się na tym stojąc w kolejce(...)powstałego sosu przełożyć żołądki i gotować przez kilka minut na niewielkim ogniu. Doprawić odrobiną cukru i ewentualnie solą.Warzywa można wykorzystać do przygotowania szybkiej sałatki, na przykład taką >KLIK!<Tak przygotowane żołądki można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Żołądki są miękkie, a lekko musztardowy sos nadaje im wspaniałego smaku.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna