roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem brązowym piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35-40 minut, zostawić do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach - ciasto jest szybkie, smaczne na deser............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięRewelacyjna szarlotka, godna polecenia. U nas w rodzinie jeden z najbardziej popularnych przepisów. Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski i zagnieść szybko dłońmi. Podzielić ciasto na trzy części, jedna powinna być większa. Wstawić ciasto na godzinę do lodówki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożć dno większą częścią ciasta. Ciasto pokruszyć lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka obrać
Kuchnia PokoleńPołączenie śliwek z kokosem i cytryną to jedno z tych połączeń, które może trudno sobie razem wyobrazić, ale trzeba wypróbować, by przekonać się, że takie ciasto smakuje wybornie i szybko znika z talerza... Ciasto polecam na najbliższy weekend, zróbcie je póki można jeszcze kupić świeże śliwki. W moim przypadku ciasto będzie małą pociechą dla znajomych którzy przeżywają małe komplikacje
Proste Potrawyczereśnie a u nas skoro jesień to muszą być jabłka i dynia. Zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu. Clafoutis to najlepszy deser francuskich mam a przygotowuje się go tak szybko jak ciasto na naleśniki, zapraszam. Trochę przepis pozmieniałam pod nasze preferencje. Clafoutis z jabłkami i dynią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś zapraszam Was na czekoladowe ciasto aromatyzowane syropem o smaku wanilii meksykańskiej. Przygotowałam je specjalnie na moją 5 rocznicę ślubu. Oboje z mężem lubimy tego typu
Słodkie okruszkipyszna, puszysta babka dzięki dodaniu coca coli, do popołudniowej kawy idealna SKŁADNIKI Składniki mokre: 200 g masła ¾ szkl. Coca coli ½ szkl. mleka 2 jajka Składniki
słodki bratekPodawaj clafoutis na ciepło lub na zimno, osobiście uważam, że ciepłe smakuje najlepiej. Możesz je również posypać z wierzchu cukrem pudrem, a także podać z lodami waniliowymi. *Gdyby ciasto zbyt szybko się przyrumieniło, możesz je przykryć w połowie pieczenia folią aluminiową
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskasię smażyć, będzie to oznaczać, że olej osiągnął należytą temperaturę. Kwiaty cukinii smażymy pojedynczo. Trzymając za łodygę, każdy zanurzamy delikatnie w cieście, obracając nim. Powinien być dokładnie pokryty ciastem. Następnie szybko kładziemy go na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony (do ładnego zezłocenia). Usmażone kwiaty osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem
MyCookBook.plPyszny tort z bardzo efektowną dekoracją. Lustrzana polewa to prosty sposób na ozdobienie zwykłego ciasta w szybki sposób. Składniki biszkopt 3 szt ( tortownica 24 cm) 3x 3 jajka 3x 3/4 szkl mąki 3x 1/2 szkl cukru 3x 3/4 łyżeczki … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyNajszybsze z możliwych ciasto bananowe z bakaliami. Przygotowywałam je już w wersji tradycyjnej oraz bezglutenowej, i obie smakują równie dobrze. Dodatkową jego zaletą jest możliwość wykorzystania
Kuchenne zapiski EdytyCiasta drożdżowe często są szybko suche, jednak to ciasto jest pełne owoców. Co sprawia że nie jest suche i długo świeże. Gruszki oskrobać i pokroić na plasterki. Przygotowanie ciasta – mąkę, cukier, sól, drożdże i cynamon mieszamy razem. W małym garnuszku podgrzewamy masło z mlekiem na małym ogniu. Masło powinno się rozpuścić, nie zagotowywać. Letnie mleko wlać do suchych składników
Kuchnia Pokoleńpieczenia, cukrem wanilinowym i solą. Dodajemy twarde masło, siekając nożem i mieszamy wszystko razem. Robimy wgłębienie, wlewamy do niego śmietanę i wbijamy jajko. Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy je w lodówce ok. 30 minut. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na grubej tarce. Często mieszając, przesmażamy je w rondlu, aż zaczną się rozpadać
Pyszności SłodkościCzasem jak mam ochotę na coś słodkiego to bardzo często robię na szybko takie ciasta z ciasta francuskiego , można przekładać takie ciastka różnymi farszami , czy czekoladą bądź dżemem , i też bardzo fajnie smakuje . Czasem też robię ciastka wytrawne z różnego rodzaju farszu , sprawdza się na spotkaniach ze znajomymi czy po przy oglądaniu dobrego filmu czy meczu
Mój Smakkrótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Przelać ciasto do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut. Można sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone. Jeśli ciasto zbyt szybko będzie się rumienić, przykryć je z góry luźno folią aluminiową. Po upieczeniu zostawić na 15 minut i wyłożyć na kratkę do ostygnięcia
Posadzone i zjedzonemiękkiego masła 60 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Masło ubić na krem, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Wmieszać wanilię. Wsypać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Można pomóc sobie mikserem, a później wyjąć ciasto na blat i ręcznie skleić je w kulę. Kulę następnie spłaszczyć do około 2 cm , zawinąć w folię i włożyć do lodówki
Posadzone i zjedzone