Muffinki bananowe z wiórkami kokosowymi i orzechami Kolejna odsłona muffinek - tym razem skupiłam się na tym, by była to naprawdę, jeśli nie zdrowa, to przynajmniej zdrowsza
Moje QulinariaSezon piknikowy za pasem więc pora na jakieś przepisy mogące się przydać podczas organizacji plenerowych spotkań :-) Dziś proponuję Wam bułki z parówkami w środku. Robi się je szybko, bo ciasto nie wymaga wyrastania, a jedynie porządnego wyrobienia, ponad to parówkę piecze się od razu w bułce, co też skraca czas przygotowania. Bułki smakują najlepiej tego dnia kiedy je pieczecie
Czary - gary w kuchniDawno tego ciasta nie robiłam, a że chciało mi się czegoś słodkiego, miałam nadmiar jabłek, postanowiłam zrobić to ekspresowe ciasto, bez użycia miksera. Ciasto robi się
słodki bratekSkładniki: ciasto: 2 jajka 0,5 kubka oleju 0,5 kubka wrzącej wody 0,5 kubka cukru 0,5 kubka cukru trzcinowego 0,5 tabliczki czekolady
Luźna Kuchniałyżki startego sera cheddar 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki 2 cebule 3 łyżki oliwy Wykonanie : Do miski dodać mąkę ze szczypt ą proszku , sól,żółtka, śmietanę i masło szybko zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki na 10 minut. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto na wielkość formy, przełożyć i dobrze wyłożyć boki. Podpiekać w temperaturze 180 stopni
Sama słodycz i szczypta chiliłyżka kwaśnej śmietany dodatkowo dżem 1 szklanka cukru pudru 1/2 cytryny orzechy czekolada Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać cukier, masło, posiekać nożem do połączenia składników. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować, wyciąć dwa prostokąty, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta formujemy
magiczna kuchnia Kasimasy wlewamy masło i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Idealne ciasto na szybko :) Wygląda jak murzynek i smakuje jak murzynek, więc może to po prostu murzynek? :) Smacznego
Moje-pitraszeniekremówki cukier puder do smaku 250 g serka mascarpone Mąkę przesiać na stolnicę dodać zimne masło, które najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w woreczek i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Ciasto podzielić na dwie części i z każdej rozwałkować cieniutki placek. Podzielić go nożem na 1,5 cm paseczki
O kuchni z uczuciemDopraw solą, pieprzem i przyprawą gyros (inne ulubione przyprawy, jak najbardziej wchodzą w grę). Wciąż lekko ciepłe ziemniaki zmiel lub przeciśnij przez praskę. Połącz z pozostałymi składnikami i szybko zagnieć ciasto. Odstaw na 10 minut. Uformuj wałek i pokrój na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczaj na placuszek, na który nakładaj nadzienie. Ciasto zlepiaj w kulkę uważając by nie powstały żadne dziurki
Eksperyment sobotniciasteczek Przygotowanie : Wysypać mąkę na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać. Następnie zrobić dołeczek, dodać żółtka jaj, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do torebki foliowej i odstawić na 2 godziny do lodówki. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, trochę grubiej niż u mnie, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać
Kuchnia Danusijajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200g masła Przygotowanie: Masło połączyć z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na około godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić sobie na mniejsze kulki i rozwałkować na około 3-5 mm. Wykrajać
Amatorka kuchennapełnoziarnistej 1 jajko 1 szklanka wiórków kokosowych 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g masła klarowanego/oleju kokosowego/zwykłego masła Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę i podzielić na dwie części. Rozwałkować na ok. 6 mm i wycinać dowolne kształty, u mnie serduszka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut
Chocolate Muffin Blogproszku do pieczenia - 70 g cukru pudru - dżem lub konfitura żurawinowa - kilka kropel aromatu cytrynowego ponadto: jajko do posmarowania gotowych ciasteczek przed pieczeniem, cukier brązowy Z w/w składników szybko zagniatamy ciasto, przekładamy do torebeczki foliowej i wkładamy do lodówki na 30 minut. w tym czasie blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. roztrzep jajko w kubeczku do smarowania ciasteczek. Ciasto rozwałkuj
SMYKWKUCHNIspróbowania ! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej około 100 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli około 50g camemberta Przygotowanie: Umieszczamy wszystkie składniki w misce i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na pięć kawałków, po czym z każdego formujemy w rękach płaskie placuszki. Na środku każdego placuszka umieszczamy około 10g camemberta i zlepiamy boki placuszków, tworząc małe kule. Smażymy
Moja MichaSkładniki: ciasto: 2,5 kubka mąki tortowej 1 kubek cukru 2 jajka 0,5 kostki masła 0,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub
Luźna Kuchnia