szybkie i proste ciasto. Nie trzeba czekać aż baza się schłodzi ( i dopiero się męczyć i rozwałkowywać) tylko rach-ciach zagniatamy, wrzucamy śliwki na wierzch i pieczemy. Dzięki zawartości kefiru ciasto jest miękkie i wilgotne nawet na 3 dzień. W związku z tym, że u mnie w domu trwa wiecznie wojna - czego ma być więcej - ciasta czy nadzienia
kawawszklancerodzaj smażonego ciasta lub szybkich chlebków serwowanych między innymi w Hiszpanii, Argentynie, Peru. Ja przygotowałam ich chilijską wersję z dynią. W tym kraju tradycyjnie smażyło się je w formie … Czytaj dalej Sopaipillas
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyJeśli masz ochotę na coś słodkiego a nie masz ochoty na myślenie co by tu upiec zrób takie szybkie ciasteczka. Robot za Ciebie posieka składniki, Ty tylko szybko zagnieciesz ciasto i pokroisz. Piekarnik upiecze i będzie mógł ( mogła ) się zajadać. Ja takie ciacha najlepiej lubię z herbatą ale równie dobrze będą smakować z kubkiem kakao czy filiżanką kawy. Ciasteczka podałam
Ewa w kuchnimargaryny [ w tym 2 łyżki oleju kokosowego Olvita ] słodki dżem lub marmolada szczypta soli cukier puder do posypania Margarynę wymieszać z mąką i szczyptą soli, piwem i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na trzy godziny. Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy i wykrawać ciasteczka.Układać na natłuszczonej blasze i wstawić do nagrzanego
Moje domowe kucharzeniejajek 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 3 łyżki maki ziemniaczanej lub budyń śmietankowy Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao, dodać cukier, zimne masło, jajko. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, włożyć do lodówki. Ser zmielić trzykrotnie. Masło utrzeć z cukrem, na puszystą masę. Wciąż ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie stopniowo po łyżce dodawać twaróg
magiczna kuchnia Kasiproszkiem, szybko siekamy nożem i łączymy z mąką. Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól, cukier, pure z dyni i mleko, mieszamy. Masę łączymy z mąką i szybko wyrabiamy ciasto, tylko do połączenia składników. Ciasto będzie lepkie i kleiste. Miskę z ciastem wkładamy do lodówki, Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na omączony
Kulinarne przygody Gatityjadłam głównie ze śliwkami. Wiem, że moja mam korzysta z takiego przepisu na ciasto do szarlotki, więc tak naprawdę połączyłam dwa w jedno. Ciasto idealne na jesień. Będzie znikać szybko. Zapewniam. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 1/4 szklanki cukru (można mniej) 5 jaj 250 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki cukru Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i żółtka i całość posiekać. Dodać około 1/4 szklanki cukru i szybko wyrobić kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Następnie ciasto wyjąć i oddzielić około 2/3 ciasta. Mniejszy kawałek ciasto podzielić na pół i do jednej połowy dodać
Sto kolorów kuchnisię w kilka minut, bez użycia miksera czy innych skomplikowanych akcesoriów kuchennych. W tym przypadku wystarczy jedynie miska, trzepaczka i szklanka - ta ostatnia do odmierzania składników . Ciasto jest więc wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu. Dodatek korzennych przypraw rewelacyjnie komponuje się ze śliwką. A jego podstawową zaletą jest to, że znika z talerza nie wiadomo kiedy... Czary mary!? :) Składniki - odmierzane(...)przekrojonych na pół i odpestkowanych Masło wraz z mlekiem rozpuścić w garnuszku na niewielkim ogniu i następnie przestudzić. Najlepiej wystudzić do temperatury pokojowej, aby soda nie zaczęła zbyt szybko reagować z ciastem i aby w piekarniku jeszcze "zadziałała". W oddzielnym naczyniu przesiać przez sito wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i resztę przypraw. W dużej misce roztrzepać
Grunt to przepis!razem wybór padł na rogaliki krucho – drożdżowe. Już dawno nie jadłam tak wspaniałych rogalików. Delikatne i kruche, polane lukrem na wierzchu, mają tylko jedną wadę.. za szybko znikają. Ciasto należy przygotować dzień przed pieczeniem. Przepis znalazłam na tej stronie. Przepis na 40 rogalików. Składniki na rogaliki: 3 szklanki mąki pszennej 3 g suchych drożdży 1 łyżka cukru pudru
Na słodko lub wytrawnieMaślankowiec / Ciasto maślankowe Proste, szybkie i naprawdę bardzo smaczne wilgotne ciasto na bazie maślanki. Tu akurat przykład z truskawkami ale mogą być także inne niebyt mokre owoce. Składniki: 250 ml maślanki 125 ml oleju 3 jajka 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy (ja dałam ten "prawdziwy") 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mokre składniki wymieszać widelcem
Pelusiowa Kuchniakawałki natłuszczoną dłonią, nakładać po łyżeczce marmolady i formować kulki, na stolnicę oprószoną mąką odkładać stroną zlepienia. Wrzucać na dobrze rozgrzany tłuszcz (żeby to sprawdzić, można wrzucić kawałek ciasta, gdy szybko wypłynie, tłuszcz jest odpowiednio gorący) i smażyć do zrumienienia z jednej i drugiej strony. Prawidłowo usmażony pączek poznaje się po jasnej obrączce na obwodzie. Osączone pączki można oprószyć cukrem
Przepysznik - BLW i nie tylkoJedną z moich ulubionych stron internetowych jest stronka z wypiekami Moje Wypieki. Ciasta zawsze wychodzą! Przepis jest zaczerpnięty ze wymienionej wyżej stronki, lekko zmodyfikowany. Ciasto jest
Ana Mari's worldbiałko cukier kryształ do posypania Sposób przygotowania: Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę, żółtko oraz śmietanę. Wszystko razem siekamy i szybko zarabiamy ciasto. Przygotowane ciasto zawinąć w foliowy woreczek i odłożyć na min. 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować na grubość ok. 3 mm. i ozdobnym radełkiem wykrawać trójkąciki
Kuchnia w czekoladzienaszego wypieku. Wstawiamy do większej tortownicy z wodą i gotową saunę sernikową wkładamy do nagrzanego piekarnika zmieniając jego typ grzania na "tylko dół". Czas pieczenia - godzina. Jeśli Twoje ciasto za szybko rośnie, to znaczy, że temperatura jest za wysoka. Zmniejsz! Po godzinie zmieniamy grzanie na góra-dół i pieczemy jeszcze z 30 minut. Sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami
Karczma Honorietty