dekorowanie niczym się nie różni od wykańczania tradycyjnego tortu. Tort przełożyłam 2 masami, śmietankową z mascarpone oraz masą z soku marchewkowego. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia pokrojonego tortu, szybko został spałaszowany. Jedyną rzeczą, którą zmieniłabym następnym razem to masa śmietanowa tylko na kremówce lub z ubitą kremówką i niewielką ilością mascarpone. Serek mascarpone jest ciężki i po wykończeniu całego tortu(...)ubitej masy dodajemy mąkę i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką. Miskę metalową o średnicy u góry 20cm i wysokości 10cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą Ciasto przekładamy do formy, pieczemy w 160-170 stopniach około 50-60 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z formą na podłogę z wysokości 60cm. Następnie wkładamy
Smak mojej kuchniSzybkie do zrobienia muffinki z jabłkami, migdałami i cynamonem. Idealnie zbalansowane pod względem smaku. O lekkiej i jednocześnie wilgotnej strukturze. Smaczne, aromatyczne, długo zachowujące świeżość. Sprawdzą się na przyjęciach dla dzieci jak i na poczęstunek dla gości. Do ich przygotowania nie potrzeba nawet miksera - wszystkie składniki wystarczy krótko i niedbale wymieszać w misce. Polecam. SKŁADNIKI 100 g masła 1/2 szklanki(...)Dodajemy mielone migdały i cukier. Dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre składniki oraz jabłka. Krótko i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką (tylko do połączenia składników). Łyżką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je do papilotek. Wierzch muffinek osypujemy płatkami migdałów i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut, do suchego patyczka
cool and mintyCzas najwyższy można by powiedzieć, bo wiśnie jak szybko się zaczynają tak szybko się kończą, a domowa nalewka to zacny rarytas. Nastawiłam tegoroczną wiśniówkę, bo po zeszłorocznej ostały się jeno puste butle....!. Jest trochę roboty z drylowaniem, ale czego się nie robi dla dobrego trunku, dodałam dwa rodzaje mięty, które bujnie rosną w moim ogródku i teraz wiśniówka zyska orzeźwiający(...)tygodniach do butelek i odkładamy do klarowania na minimum 3 miesiące. 3.Wiśnie które macerowały się w alkoholu można przełożyć do słoików i z powodzeniem wykorzystywać je do ciast i deserów
Apetyczna babeczkatajemnic, a także nietuzinkowych kompozycji smakowych. Zaskakiwała, zdumiewała i olśniewała. Pozwalała kucharzowi być artystą dbającym o koncept, formę i treść kulinarnego dzieła. [źródło: Villa Intrata ] Zostaliśmy tu szybko wyprowadzeni z błędu, że kuchnia staropolska to wyłącznie wysokoprocentowe trunki, treściwe mięsiwa i spływające okrasą potrawy. Powszechne postrzeganie tej kuchni jako niezdrowej i tłustej, kompletnie mijał się z rzeczywistością. Szlachta polska(...)wlej szklanicę dobrego bulionu, pol szklanicy wina białego, osol, opieprz, gotuj przez pol godziny, zbierz tłustość, przydaj dwie łyżki dobrego gąszczu. Tej zaprawy użyć możesz do wszelkiego mięsiwa i ciast garnirowania. *** Dwa możdżki cielęce oczyść w wodzie, ugotuj z winem białym, bulionem, solą, pieprzem, wiązka ziół. Zrób zaprawę z małych cebulek i marchwi, które ugotuj z bulionem, przypraw dobrze, zmieszaj
Grunt to przepis!ząbki czosnku 1 serek topiony gouda sól pieprz bazylia oregano przyprawa do mięsa mielonego olej ponadto: SOS BOLOŃSKI firmy JAMAR 150g sera żółtego Sposób przygotowania: ciasto: Mleko wlać do wysokiej miski, wsypać mąkę i miksować na niskich aż do zniknięcia grudek. Wbić całej jajka i nadal miksować. Następnie dodać sól i olej. Wszystko razem wymieszać i usmażyć(...)zioła. Jego największą zaletą są kawałki warzyw i jest przygotowany na bazie wody jurajskiej. Polecam ten sos, ponieważ jest go dużo, aż 520g. Jest bardzo smaczny i można szybko przygotować danie. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąwieczór. Aż nie chce się wierzyć, że mniej więcej pół roku temu byłyśmy w trakcie pisania 7 postu, a dzisiaj to już 107my wpis.. Czas leci bardzo szybko, ale robimy co możemy, aby ten cały czas wypadał jak najpyszniej. Dzisiejsza propozycja pasuje na każdą porę posiłku.. pankejki ! Kto ich nie lubi? Hmm.. Chyba ciężko wskazać taką(...)przesiewamy mąkę i sodę przez sitko, dodajemy sól i cukier one inne mokre składniki. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki i odstawiamy na bok na ok. 30 minut, aby ciasto odpoczęło i odpowiednio napowietrzyło się. W tym czasie możemy zabrać się za sporządzenie syropu cynamonowo - imbirowego. (Przepis poniżej) Pankejki smażymy na bardzo pocno rozgrzanej patelni usmarowanej niewielką ilością oleju
Symfonia SmakówŁatwe do zrobienia racuszki na maślance z jabłkami to pyszna przekąska na drugie śniadanie i nie tylko. Racuszki uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Delikatne w
Kuchcik gotujeDzięki uprzejmości firmy Kamis i serwisu internetowego polska-gotuje.pl mam przyjemność zaprezentować Wam danie z wykorzystaniem tejże nowości. Niedawno na rynku wyszła seria produktów "Kulinarne Inspiracje
W kuchni Karmel-itkiNaleśniki na mące ryżowej z dodatkiem mąki kokosowej. Uwielbiam naleśniki i stanowczo za rzadko je wykonuje! Mam już na tyle wprawy, że wychodzą mi z praktycznie
zdrowo i aktywnieJeżeli znudziły się Wam placki ziemniaczane, szukacie odmiany, chcia ł am zaproponowa ć Wam chrupi ą ce placki marchewkowe. Proste i szybkie w przygotowaniu, podane z kwaśną śmietaną mogą być miłym zaskoczeniem dla domowników. Smacznego! SKŁ ADNIKI (na ok. 25 sztuk) 500 g marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki m ą ki 2 łyżki szczypiorku(...)tritati finemente insieme con una cipolla; aggiustando di sale e pepe. Mescolate bene tutti gli ingredienti. Na rozgrzanej patelni z 1-2 łyżkami oliwy łyżką nakładamy ciasto, formując okrągłe placuszki; smażymy ok. 3-4 minut z każdej strony na złoty kolor. Placuszki podajemy od razu po przygotowaniu np. z kwaśn ą ś mietan
La grande e la piccola cuocaGalaretkowiec to efektowny i łatwy w przygotowaniu deser. Cieszy oczy i podniebienie. Polecam. SKŁADNIKI : 4 galaretki o różnym kolorze 1 l mleka
Kulinarne Fantazje MarioliSprawdzony przepis na szybki i puszysty omlet podany na słodko. Wykonasz go w kilka chwil, jest puszysty i bardzo smaczny. Idealna propozycja dla całej rodziny na ciepłe śniadanie, szczególnie w weekend gdy mamy na spokojnie poranki dla siebie. Omlet możecie podać z cukrem pudrem i owocami lub miodem, syropem klonowym, polewą czekoladową, a nawet jogurtem naturalnym. Polecam przepis na omlet(...)mniejszych obrotów powoli je zwiększając. Gdy uzyskasz sztywną pianę dodaję mąkę i żółtka. Krótko zmiksuj do połączenia. Na patelnię wylej łyżeczkę oleju i wysmaruj pędzelkiem. Nałóż szpatułką delikatnie ciasto na patelnię, wyrównaj. Smaż przez ok. 3 minuty z jednej strony na średnim ogniu. Przewróć delikatnie omlet na drugą stronę szpatułką. Gotowy omlet zsuń na płaski talerz, udekoruj owocami i posyp
Zasmakuj KuchniKuchnia wegetariańska to jeden z najmodniejszych trendów jedzeniowych obecnego sezonu. Jej potrawy pojawiają się coraz częściej w restauracjach, a zainteresowaniem zaczynają cieszyć się też bezmięsne wersje
Kuchcik gotujeSzukałam pomysłu na obiad bez konieczności wychodzenia do sklepu, czyli… wyłącznie z produktów, które miałam w kuchni. Tak trafiłam na tatrę z kurczakiem na
Kulinarny S.O.S.mogą wprowadzić każdego w przygnębienie. Chociaż każda pora roku ma swój urok, to chyba najbardziej przygnębiająca jest jesień, ta późna jesień. Szczególnie, kiedy za oknem robi się szybko ciemno a wiatr dzwoni o parapet okienny strugami deszczu. W takie dni piecze mi się najlepiej:) Wstaję wczesnym rankiem, zaglądam po cichutku do kuchni, aby sprawdzić, czy zaczyn jest już gotowy(...)najlepiej połączyć z wodą, zanim dodamy do zaczynu mąkę. Mieszamy do połączenia i pozostawiamy do przefermentowania maksymalnie 4 godziny. U mnie fermentował 2,5 godziny i zaczyn pięknie urósł. Ciasto właściwe: 750g zaczynu, łącznie I i II faza, 400g mąki pszennej zwykłej, niekoniecznie chlebowej, użyłam typ 450, 125g wody. Łączymy zaczyn z mąką i wodą łyżką, nie wyrabiamy zbyt długo
Leśny Zakątek