szybkie ciasto z owocami - 5500 przepisów (strona:268/367)

Bułki na parze z truskawkami. 154

Witajcie:) Rozpoczął się sezon truskawkowy a niedługo zacznie jagodowy więc do zmiksowanych owoców polecam pyszne bułeczki na parze, u mnie one znikają w mig.Kiedy nie mam owoców robię do nich sos grzybowy lub pieczarkowy, smakują wyśmienicie. Przepis na te bułeczki znalazłam w książce siostry Marii.  Zapraszam :)   Składniki : 4 szklanki mąki + do podsypania 1i 1/2 szklanki mleka(...)odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mleka, mąki, szczyptę soli i jajka, dobrze wyrobić ciasto, musi odchodzić od ręki.Jeśli będzie Wam się kleiło możecie troszkę dosypać mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i lekko rozwałkowujemy tak na 1cm, wykrawamy kółka od szklanki lub obręczy do pierogów, przykrywamy

Sama słodycz i szczypta chili
Rabarbarowo-jabłkowe ciasto waniliowe. Szybkie ciasto na oleju rzepakowym. 267

Dziś zapraszam Was na jedno z moich ukochanych ciast. Gdy tylko na działce pojawiają się wspaniałe łodygi rabarbaru nie może zabraknąć wypieku z jego udziałem. Połączenie

Słodkie okruszki
Muffiny z aronią 191

kiedy mam ten przepis, piekę je dość często. Raz na słono, raz na słodko.  Dopiero wczoraj jednak udało mi się sfotografować te słodkie - znikają bardzo szybko i nawet nie wiem jak i gdzie :)Składniki na 12 muffinek:1 szklanka mąki,pół szklanki mleka,ćwierć szklanki oleju,1 jajko,pół szklanki cukru,pół łyżeczki proszku(...)drugiej misce wymieszać mokre: mleko, olej i jajko. Do mokrego wsypać suche i wymieszać. Nie miksować, wystarczy połączyć wszystko łyżką. Połową ciasta wypełnić foremki. Do każdej nałożyć na środek po pół łyżeczki konfitur, a następnie na konfitury resztę ciasta. Piec około 20 minut w temperaturze 180 -200 stopni.Upieczone wykładamy na kratkę, aby przestygły. Ja dzisiaj swoje posypałam tylko cukrem

Codzienna kuchnia niecodzienna
CIASTO PÓŁKRUCHE Z MORELAMI I BEZĄ – bardzo szybkie! 162

moich ulubionych owoców! Z wielką przyjemnością jem je nie tylko na przekąskę w szalonym dniu, ale też dodaję do swoich wypieków! Na blogu wypieków z morelami i brzoskwiniami znajdziecie już kilka! Nie znajdziecie jeszcze natomiast ciasta, które dziś dla Was przygotowałam! Dziś mam dla Was przepis na ciasto z morelami i bezą. Delikatne, półkruche ciasto przykryte słodkimi morelami(...)dodajemy żółtka, posiekane masło, cukier i proszek do pieczenia – zagniatamy ciasto. Wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy. Układamy pokrojone w plasterki morele. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier – ubijamy bezę. Wykładamy na rabarbar, zapiekamy ok. 50 minut w 170C ( gdyby beza za szybko się rumieniła – przykrywamy ). I gotowe! Smacznego

Ostra na Słodko
Bezcukrowy sorbet czekoladowo-kawowy (wegańskie lody) 175

Sorbet czekoladowo-kawowy… z bananów! W smaku przypomina najlepsze kremowe lody, ale nie dodaje się do niego ani mleka, ani śmietany, ani jajek – więc

Poezja smaku
Tarta śmietanowa z jeżynami 125

drobne grudki. Dodać jajko, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość około 3 mm, przenieść na wałku i wylepić nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Ja rozwałkowałam ciasto na silikonowej podkładce, ale przy jej braku, trzeba to zrobić między warstwami folii. Nadmiar ciasta odciąć, dno nakłuć widelcem(...)tartą upiec listki z ciasta, pilnując, żeby się nie przypaliły. Czekoladę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dwie łyżki odłożyć, resztę rozsypać równą warstwą na wystudzonym cieście. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dosłodzić według smaku, zmiksować ze schłodzoną żelatyną i przy pomocy łopatki wymieszać z jeżynami – kilka owoców zostawić do dekoracji. Masę śmietanową

Kuchenne zapiski Edyty
Sernik gotowany z jabłkami i 3 urodziny bloga 181

waniliowego 200 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka Wszystkie składniki przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części, każdą z nich owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Po około 15-20 minutach wyciągnąć pierwszą część ciasta, wylepić nią blachę o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Piec(...)temperaturze 170 stopni przez około 15 minut, na złoty kolor. W ten sam sposób upiec pozostałe dwie części ciasta. Masa serowa: 1 jajko 225 g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 100 g miękkiego masła 1 kg twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 1 budyń śmietankowy Jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać miękkie masło i twaróg, zmiksować. Wsypać budyń

Domowa cukiernia Ewy
NALEŚNIKI KAKAOWE Z MĄKI KOKOSOWEJ Z MUSEM BRZOSKWINIOWO-DYNIOWYM – dietetyczne – BE FIT! 182

warto wprowadzić ją na stałe do swojego menu! Świetnie nadaje się do naleśników , pankejków , ciast , ciasteczek i innych wypieków, ale uwaga: pobiera dużo więcej płynów niż mąka pszenna! Tym razem postawiłam na kakaową wersję naleśników, które po brzegi wypełniłam musem dyniowo-brzoskwiniowym ( z owoców z własnego ogródka! ). Naleśniki są niezwykle sycące, bardzo aromatyczne, a przede wszystkim dietetyczne i lekkie(...)kakaem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodajemy jajko, olej kokosowy i napój owsiany / mleko – mieszamy. Smażymy 3 średniej wielkości naleśniki – uważamy, gdyż kakaowe naleśniki lubią szybko się przypalać! CAŁOŚĆ: Naleśniki nadziewamy przygotowanym musem! Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
BŁYSKAWICZNE, PYSZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM 190

expresowa, a to wszystko dzięki cudownemu ciastu, które nie potrzebuje wyrastania. Wykorzystuję do tego przepis na ciasto drożdżowe , dzielę je na kawałki i formuję drożdżówki, daję owoce, kruszonkę i do pieca. To ciasto dzięki temperaturze, jaką uzyskuje po zalaniu bardzo ciepłym mlekiem, dosłownie "rośnie w oczach". Polecam, pracy przy nich niewiele, a smak Was oczaruje... :-) Z podanych składników wychodzi(...)zimnego masła Do miski wsypać mąkę i ksylitol, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i energicznie zagnieść kruszonkę. Odstawić. Kruszonkę musimy sobie przygotować przed zarabianiem ciasta. Później nie zdążymy jej zagnieść, tak szybko wyrasta ciasto. W misie miksera utrzeć żółtka z solą, cukrem, cukrem waniliowym i rozkruszonymi drożdżami na puszystą, gładką masę. W rondelku roztopić masło z 1/2 szklanki mleka

Smaczne Zdrowe
Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 209

potraktować jako samodzielny byt – co zdarza mi się czasami robić. Tu jednak zawartość słoika z wiśniami w zalewie (takimi jak do ciast) dzielimy w ten sposób, że w soku dusi się mięso, a owoce podajemy na zimno w sałatce. To w zasadzie bardzo proste do przygotowania danie. Kaczkę i przyprawy wkładamy do naczynia żaroodpornego z sokiem, winem i bulionem(...)smak i aromat. Możecie je przygotować samodzielnie – należy przez kilka minut prażyć je na suchej patelni na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Orzechy i cienkie łupinki je pokrywające szybko ściemnieją. Kawałki orzechów warto potem delikatnie potrzeć palcami, aby sprażone, suche łupinki odpadły. Wymaga to chwili wysiłku, ale efekt końcowy jest tego warty. Jest to zmodyfikowana wersja przepisu jaki można

Kulinarna Pokusa
Sushi w tempurze 152

Tempura to charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw. Ciasto tworzy wtedy charakterystyczną, chrupiącą mgiełkę. Tempurę obowiązkowo podaje się z sosem. Potrawy przyrządzane w ten sposób są niezwykle pyszne. Osobom, które okiełznały już technikę przygotowywania sushi, polecam przygotowywanie maków(...)słonecznikowy lub rzepakowy).Przygotowanie:Olej podgrzać do 170°C.Wszystkie składniki przełożyć do shakera i wymieszać mocno nim potrząsając, a następnie przelać do miski. Można je również zmiksować na bardzo szybkich obrotach. Jednak polecam pierwszy sposób.Rulony sushi maczać dokładnie w cieście i od razu wrzucać na głęboki olej. Smażyć 2-3 minuty, aż staną się złociste.Wyjąć, odsączyć na ręczniku

Food Square
Dodatki poprawiające jakość bezglutenowych wypieków 155

ciasta naleśnikowego lepiej dodawać małą ilość (1 łyżeczkę), bo siemię szybko pęczniej nawet w zimnej wodzie, ciasto robi się zbyt gęste i nie da się go rozprowadzić cienką warstwą na patelni. mielone siemię lniane Łupiny nasienne babki jajowatej – bardzo silnie pęcznieją w wodzie, świetnie poprawiają elastyczność ciasta np. naleśnikowego. Nie mają smaku ani zapachu, można ich używać w postaci zmielonej(...)wodzie tworząc roztwory o dużej lepkości. Dodajemy ją do mieszanek w ilości 1 łyżeczki ma 2 szklanki mąki/ skrobii bezglutenowej. Karob, guma karobowa, mączka chleba świętojańskiego – otrzymywana z owoców Szarańczynu strąkowego, rosliny z rodziny bobowatych.  Mielony karob ma brązowy kolor i korzenny zapach.  Jest używany jako zamiennik kakao. Dodany do ciasta nadaje jednak wypiekom jaśniejszy, szarobrązowy kolor

głodny alergik
Noże - który, do czego ? 195

każdy o innym przeznaczeniu. Są najczęściej i najbardziej eksploatowanym sprzętem kuchennym, a pomimo tego nie przywiązujemy większej uwagi do ich zakupu. Dobrze wyważony, ostry nóż to podstawa wygodnej i szybkiej pracy w kuchni, a często także nasze bezpieczeństwo. Nie mniej ważnym elementem jest odpowiedni dobór noża do wykonywanych czynności. W marketach i sklepach specjalistycznych dostępne są zarówno pojedyncze noże(...)posiada ząbkowane ostrze, dzięki czemu możemy łatwo pokroić nawet bardzo świeże bułki lub chleb bez poszarpania skórki. Przydatny także do krojenia śliskich lub twardych warzyw i owoców (np. pomidory, ananasy) oraz kruchych ciast. U nas dobrze się sprawdza, kiedy muszę przeciąć ugotowane na twardo jajka do faszerowania, w taki sposób aby nie uszkodzić skorupki.  nóż do pieczywa noże

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Skomponuj swoje własne musli na Mixit.pl 179

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To właśnie ono daje nam energię na cały dzień, ale również reguluje i pobudza pracę naszego układu trawiennego zapewniając

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mocno pomarańczowe ciasto urodzinowe. Szybkie, niezawodne ciasto o wspaniałym aromacie i smaku pomarańczy. 230

tradycyjny tort. Przygotowałam za to coś innego i naprawdę pysznego - mocno pomarańczowe ciasto urodzinowe. Szybkie, niezawodne ciasto o wspaniałym aromacie i smaku pomarańczy, który tak uwielbiam. Zapach podczas przygotowań i pieczenia był wprost obłędny... Wszystkich wielbicieli pomarańczy i słodkich wypieków zachęcam do przygotowania tego ciasta. Jest naprawdę proste. U mnie powstało w przypływie chwili. Idąc do kuchni i znając krótką(...)oczom ukazały się 3 ostatnie pomarańcze... I tak na bazie podstawowego przepisu na inne ciasto i uruchomieniu kulinarnej wyobraźni upiekłam, to wspaniałe, mocno pomarańczowe ciasto urodzinowe, na które Was zapraszam. Ten mały szkrab na zdjęciu nie mógł się oprzeć i musiał pierwszy spróbować pomarańczowego ciasta mamusi ;) Składniki: skórka starta z 2 średnich pomarańczy 4/5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Słodkie okruszki
Tarta z grzybami leśnymi 155

Po poranku spędzonym na grzybach zastanawiałam się co z nimi zrobić, ponieważ uwielbiam tarty za równo na słodko jak i na obiad, postanowiłam przygotować taka obiadową

Niezły Młynek
Tradycyjny sernik z brzoskwiniami 196

Serniki są ulubionymi ciastami w moim rodzinnym domu. Nie używamy tych gotowych mas sernikowych tylko sami mielimy ser - wtedy sernik jest ciężki i wilgotny. Każdy ma

sierotka maRysia w kuchni