Śliwki, które odziedziczyłam na działce po Panu Henryku wyjątkowo wcześnie zaowocowały. Taka odmiana. W ubiegłym tygodniu zrobiłam z nich pierwsze ciasto, a dosłownie przed chwilą skończyłam
bistro mamaCzy miewacie takie dni, kiedy to zjedlibyście coś dobrego, ale nie chce się Wam spędzać dużo czasu w kuchni? Ja właśnie tak miałam od kilku dni
Moja DelicjaTruskawki naprawdę opanowały bloga, ale niestety sezon powoli dobiega końca i trzeba się cieszyć ich smakiem tak długo, jak się da. Postanowiłam zrobić jeszcze naleśniki orkiszowe
Fitkotcytryny i pomarańczy. W małej formie, w małym kształcie, na małą paterę. A może to taki sernik, od którego zacząć naukę pieczenia tego ciasta? Taki sernik dla początkujących Zauważyłam, że grudniowy czas mija niezwykle szybko. W przedświątecznych chwilach jesteśmy zagonieni, zapracowani, nie mamy czasu na drobne przyjemności, bo wciąż gdzieś coś trzeba załatwić. A przecież to najbardziej wyczekiwany czas(...)śmietanki 36% sok z 1/2 cytryny otarta skórka z 1/3 cytryny lukier 4 łyżki cukru pudru + 2 łyżeczki soku z cytryny wierzch pokruszone ciasteczka / pokruszone pierniki / ozdoby cukrowe / świeży owoc Wykonanie Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera i dodajemy cukier oraz ziarenka wanilii. Miksujemy na średnich obrotach miksera. Wbijamy po jajku i miksujemy, aby składniki ładnie sie połączyły
Raj dla PodniebieniaDziś zaproszę Was na szybkie wręcz ekspresowe danie. Deser idealny ale także zaspokoi ten największy głód! Placuszki czekoladowo bananowe - przepyszne! Składniki; (na 6
Radość kipiąca uśmiechem.likieru amaretto? Brzmi zachęcająco? Marmolada jest bardzo prosta i całkiem sprawnie i szybko się ją przygotowuje (także za sprawą użytego żel-fixu). Słoiczków nie trzeba pasteryzować. Marmolada szwarcwaldzka prócz smaku ma też całe mnóstwo innych zalet: można ją użyć praktycznie do wszystkiego! Możemy nią przekładać torty, ciasta, smarować nią naleśniki, dodawać do lodów, nadziewać bułeczki, rogaliki, czy po prostu zjeść(...)rozcinamy, wyjmujemy miąższ i wraz z laską dodajemy do wiśni. Od momentu zagotowania, wiśnie gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut, mieszając dość często. Laskę wanilii usuwamy, a owoce miksujemy i przecieramy przez sito, aby ususzać gładką masę, którą ponownie umieszczamy w garnku. Dosypujemy resztę wiśni i dodajemy żel-fix. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy
MyCookBook.plCiasto jogurtowe z truskawkami to pomysł na szybkie, tanie, lekkie, puszyste i wilgotne ciasto. Pomysł na poniższe ciasto zaczerpnęłam ze strony Słodkie Fantazje . W oryginalnym przepisie dodajemy mąkę pełnoziarnistą i borówki. Jeżeli lubicie słodkości i znudziły się Wam koktajle truskawkowe to wypróbujcie poniższy przepis. Nie zawiedziecie się :) P.S. Podczas pieczenia po całym mieszkaniu roznosi się zapach truskawek... ahh ♥ Składniki(...)pieczenia przesiać do masy jajeczno-jogurtowej. Składniki połączyć ze sobą, np. za pomocą trzepaczki bądź na najniższych obrotach miksera. Ciasto powinno być gęste. Truskawki delikatnie obtoczyć w mące. Do ciasta dodać 3/4 truskawek. Za pomocą łyżki owoce wymieszać z ciastem. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na sam koniec wlać ciasto i na wierzchu ułożyć pozostałe truskawki. Piec
Ugotowaćmnie przepisy nieskomplikowane, które pozwalają na szybkie przygotowanie potraw i chyba dlatego uwielbiam piec babeczki. W swoim repertuarze posiadam już chyba kilkanaście albo i kilkadziesiąt przepisów na te słodkości. Czasem wracam do sprawdzonych przepisów ale jeszcze większą frajdę sprawia mi wymyślanie nowych smaków babeczek. Same babeczki są tak wdzięczne, że przyjmują wszystko: owoce, bakalie, płatki, czekoladę, a nawet warzywa(...)proszkiem do pieczenia. Osobno połączyć jajko z olejem i jogurtem. Pół banana pokroić w cieniutkie plasterki, a resztę rozgnieść dokładnie widelcem. Składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi na ciasto, dodać rozgniecione banany i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do foremek. Na wierzchu poukładać plasterki banana i posypać cukrem trzcinowym. Piec ok pół godziny w piekarniku nagrzanym wcześniej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidokończyć pisanie rozdziału w pracy magisterskiej. Wiem też, że chcę odpoczywać przy czymś smacznym, a Wy? Zdecydowanie mogę polecić Wam takie proste i szybkie babeczki z kremem waniliowym i truskawkami na francuskim cieście. Niebo!"Składniki:Opakowanie ciasta francuskiego400 g truskawekKrem:1/4 szklanki mleka1/2 laski wanilii1/3 szklanki cukru z prawdziwą wanilią1 i 1/2 szklanki mleka w proszku130 g masła1/4 szklanki cukru(...)spożywczą i wstawiamy na około 30 minut do godziny do lodówki.Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, wycinamy koła wielkości szklanki i przekładamy do metalowych foremek na babeczki.Pieczemy w 200`C przez około 15 minut - do zarumienienia. Upieczone babeczki lekko zgniatamy. Pozostawiamy do ostudzenia.Truskawki myjemy, osuszamy i odcinamy szypułki. Każdy owoc kroimy na ćwiartki.Na ostudzone babeczki nakładamy około łyżki kremu
Słodkie Przyjemnościpuder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche; Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy. Ciasto podzielić na 5 części, (3 części i 2 części) każde ciasto włożyć do woreczka i schładzać przez 1 godzinę w zamrażarce. Blaszkę z brzegami o wymiarach 28*20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą porcję ciasta wyłożyć na blaszkę, nakłuć widelcem. Piec w 180 stopniach(...)lśniąca. Dodać cukier waniliowy, proszek budyniowy i miksować na wolnych obrotach dolewając powoli olej rzepakowy. Pianę wyłożyć na podpieczony zimny spód. Na pianę wyłożyć umyte i osuszone borówki. Na owoce zetrzeć na tarce resztę ciasta. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika na 180 st i piec około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Inspiracja: Moje wypieki
Ala piecze i gotujeO babce z majonezem słyszałam już dawno i od dawna miałam ochotę ją upiec. W sumie to nie wiem dlaczego dopiero niedawno zdecydowałam się na to
Czary - gary w kuchniTen torcik z letnimi owocami i galaretką przypomina sernik na zimno, lecz jest bardziej puszysty i delikatny. Poza tym zdecydowanie mniej kaloryczny ;) Idealny na rodzinne
głodny alergikdawki jedzenia. Jest wybredny, bo nie zadowoli się zwykłą marchewką, czy też jakimś owocem. Oprócz głównych posiłków domaga się czegoś więcej, czegoś słodkiego. I nie oszukam go tutaj suszonymi owocami, mega fit zdrowymi zamiennikami słodyczy. Musi być coś naprawdę dobrego, najlepiej z dodatkiem czekolady I tak wpadłam na pomysł ciasteczek owsianych – wersja domowa jest dużo zdrowsza niż(...)pszenną na orkiszową i czekoladę mleczną na gorzką. Nie powiem, że to mega dietetyczne ciastka , bo kalorie swoje mają, ale uważam, że na taki dzień jak dziś są idealne. Szybkie ciasteczka owsiane z czekoladą przepis na 12 ciasteczek 150 g płatków owsianych 80 g mąki orkiszowej 20 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 50 g ksylitolu 100 g masła
365 dni dookoła kuchniDziś kolejne szybkie ciasto bez pieczenia z moimi ulubionymi bananami. Można użyć maślanych lub kakaowych herbatników, wedle upodobana. Ciasto jest bardzo proste, pyszne i pięknie się prezentuje. Składniki: 5 paczek herbatników 6 bananów sok z cytryny do pokropienia bananów, aby nie ciemniały 2 galaretki pomarańczowe Składniki na krem: 750 ml mleka 1 cukier waniliowy 200g cukru 3 żółtka(...)łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła Ciasto robię w formie 20x30cm. Mąkę pszenną i ziemniaczaną zalać częścią mleka, dodać żółtka, dokładnie wymieszać. Pozostałą część zagotować wraz z cukrami. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć, dodać wystudzony budyń, dobrze ucierać na puszysty krem. Banany obrać, zgnieść widelcem, pokropić sokiem z cytryny. Dodać do kremu budyniowego. Formę do pieczenia wyłożyć
Słodki Zakątekostygnie zabieramy się za masę serową. Wykonanie ciasta w takiej właśnie kolejności jest dość ważne, ponieważ masa serowa szybko tężeje i gdy wyłożymy ją już na biszkopt, od razu należy nanieść na nią frużelinę z wiśni. Powodzenia! Składniki na ciasto: 150g masła 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 100ml wody 150g mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mrożone) 120g cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 galaretka wiśniowa +100ml wody Składniki na masę serową: 1kg sera mielonego 40g żelatyny 500ml śmietanki 30% 250g cukru *** Ciasto: masło roztapiamy i studzimy. Kawę zalewamy 100ml gorącej wody, mieszamy i również studzimy. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy przestudzone masło
Blog z ApetytemCześć :D Jakieś 10 lat temu dostałam od koleżanki przepis na sernik na zimno. Przepis to może za duże słowo :D Robię go bardzo często a
Pieprzyć z FantazjąKilka dni temu na blogu widzieliście ciasto ryżowe z rabarbarem. W kuchni nie lubię nudy, dlatego kiedy wczoraj zbierałem następną partię dojrzałego rabarbaru, uznałem, że do
Gar Zdrowiacórka, która nota bene, nie uznaje żadnego ciasta z owocami, no może z wyjątkiem szarlotki, zjadła pokaśny kawałek, jeszcze ciepłej drożdżowki...znaczy, dobre było? Mnie najbardziej smakowało z poranną kawą. Przepis, z drobnymi zmianami ze tej strony( click ). Drożdżówka ze śliwkami i serem Składniki na ciasto( tortownica 27 cm): 400 g mąki 7 g drożdży instant(...)następnie wyrabiamy ręką przez kilka minut. Ciasto powinno byc lśniące, miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykryamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Serek ricotta, śmietanę, cukier i pastę waniliową mieszamy w miseczce na jednolitą masę. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pestkujemy. Wyrośnięte ciasto szybko wyrabiamy na podsypanym mąką blacie i rozwałkowujemy na prostokąt
Mia Cucina Sofietatego wlałam zimną wodę, zmiksowałam do połączenia. I ciasto gotowe. W jakieś 5 minut albo i szybciej. Zawinięte w folię wkładamy do lodówki na 45 minut. Możecie od razu zrobić kilka porcji i zamrozić –kruche ciasto lubi mrożenie, a to ciasto można wykorzystać i do słodkich, i do wytrawnych tart. Ciasto wyjmujemy z lodówki rozwałkowujemy na grubość(...)przenosimy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (średnica 25-27cm). Wyklejamy formę ciastem, ciasto równomiernie dziurawimy widelcem. Wstawiamy do lodówki żeby się schłodziło. Resztę ciasta formujemy w kulę i ponownie schładzamy. W czasie gdy ciasto ponownie się chłodzi, szykujemy nadzienie. Owoce myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. 300ml mleka wlewamy do rondelka, słodzimy i wsypujemy wiórki
Karo in the Kitchentego wlałam zimną wodę, zmiksowałam do połączenia. I ciasto gotowe. W jakieś 5 minut albo i szybciej. Zawinięte w folię wkładamy do lodówki na 45 minut. Możecie od razu zrobić kilka porcji i zamrozić –kruche ciasto lubi mrożenie, a to ciasto można wykorzystać i do słodkich, i do wytrawnych tart. Ciasto wyjmujemy z lodówki rozwałkowujemy na grubość(...)przenosimy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (średnica 25-27cm). Wyklejamy formę ciastem, ciasto równomiernie dziurawimy widelcem. Wstawiamy do lodówki żeby się schłodziło. Resztę ciasta formujemy w kulę i ponownie schładzamy. W czasie gdy ciasto ponownie się chłodzi, szykujemy nadzienie. Owoce myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. 300ml mleka wlewamy do rondelka, słodzimy i wsypujemy wiórki
Karo in the KitchenDziś niemal we wszystkich domach, jak to w Wielką Sobotę, wielkie sprzątanie ;) Szczęśliwi Ci, co mają to już za sobą! Ja tak długo zastanawiałam się, czy
Ratunku obiad