szybkie do przygotowania ciasto z truskawkami. Oszukana drożdżówka to ciasto przyrządzone na maślance i proszku do pieczenia, które w smaku przypomina tradycyjne ciasto drożdżowe. Dodatkowo, oszukana drożdżówka jest posypana kruszonką i nadziana dużą ilością świeżych truskawek. Ciasto łatwe i tanie w przygotowaniu :) Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: ciasto 2,5 szklanki(...)szklanki oleju (110 g) 3 jajka (rozmiar l) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kruszonka 1/4 kostki masła (50 g) 1/2 szklanki mąki pszennej (70 g) 1/4 szklanki zwykłego cukru (60 g) do nadziania 250 g truskawek bez szypułek 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Na samym początku piekarnik rozgrzać do 180ºC. Do miski wsypać mąkę oraz proszek
UgotowaćPrzepyszne angielskie bułeczki z dodatkiem płatków orkiszowych przygotujecie dosłownie w pół godziny. Są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia a jeszcze ciepłe i chrupiące będą doskonale smakowały z nowym dżemem Łowicza z czarnego bzu . Bowiem w ofercie Łowicz pojawiły się nowe prozdrowotne dżemy 100% owoców tylko z naturalnymi cukrami występującymi w owocach. Takie bułeczki z samymi zdrowymi dodatkami(...)owsianych 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu 2 łyżki cukru pudru 2 jajka ok 1/2 szkl mleka Dżem Łowicz 100% Czarny Bez Do większej miski przesiać i wymieszać suche składniki. Dodać miękkie masło i jajka, wymieszać. Wlać tyle mleka aby dało się zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok 2 cm, szklanką wyciąć kółka
Smakołyki Asiwymieszajcie, odstawcie na około 30-60 minut- to nasz szybki zaczyn. W tym czasie na suchej patelni podprażcie płatki owsiane. Zalejcie wodą i odstawcie, aby zmiękły. Gotowy zaczyn wymieszajcie z płatkami owsianymi, mąką i solą na jednolitą masę. Przez kilka minut wyrabiajcie w misie ręką lub mikserem z hakiem, aż ciasto będzie jednolite i gładkie (będzie dosyć rzadkie). Przykryjcie misę(...)wyrośnięcia na około 1,5- 2 godziny. Ciasto będzie gotowe gdy co najmniej podwoi swoją objętość. Przygotujcie formę do pieczenia, możecie wysmarować ją masłem. Przełóżcie tam ciasto, przykryjcie folią lub ściereczką i odstawcie do garowania na kolejne 1-1,5 godziny. Nagrzejcie piekarnik do 220 st. , koniecznie bez termoobiegu (termoobieg wysusza pieczywo). Chleb posmarujcie wodą, obsypcie
OliveandThymedodatkiem wanilii. Są dosyć szybkie do wykonania, a ich waniliowy aromat jest już wyczuwalny na etapie ugniatania ciasta. Trzymane w puszce długo zachowują świeżość i ładny wygląd. Składniki na około 35 szt.: 220 g mąki pszennej 110 g miękkiego masła 95 g cukru 5 g cukru waniliowego 40 g budyniu waniliowego bez cukru 2 żółtka 2 łyżki mleka(...)łyżki drobnego cukru 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagnieść z nich jednolitą bryłę. Rozdzielić na dwie kule, zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez 15 minut. Najpierw przygotować pierwszą blachę rogalików, a w trakcie pieczenia, przygotować drugą blachę – tak by niepotrzebnie nie trzymać ciasta poza lodówką. Ciasto rozwałkować
Świat CiastaJakiś czas temu wstawiałam przepis na chlebuś na maślance, tym razem mam przepis z samymi zdrowymi dodatkami, jest szybki, bez wyrastania. Pięknie wyrasta, długo pozostaje świeży i idealnie smakuje :-) Bardzo Wam polecam ten przepis, sama bardzo często piekę ten chlebuś i jestem w nim zakochana. SKŁADNIKI przepis na 1 chlebuś upieczony w formie 12x22 cm -2 szklanki(...)miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże oraz sól i cukier. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży. następnie dodajemy siemię lniane, słonecznik, płatki owsiane oraz mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. powstałe ciasto dajemy do foremki, posypujemy słonecznikiem i siemieniem lnianym Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni na złoty kolor. I gotowe :-) Chleb jest wspaniały,bardzo Wam polecam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujabłka prosto z targu. Powstał przepis na szybkie ciasto drożdżowe, na maślance (zalegającej w lodówce). Cynamonowa drożdżówka z antonówką i śliwkami, na maślance 130 ml maślanki łyżka cukru waniliowego 25 g świeżych drożdży 400 ml maki pszennej 70 g masła, rozpuszczonego 50 g cukru 1 żółtko 1 mała antonówka, bez skórki i gniazda nasiennego 5 śliwek węgierek, pokrojonych(...)maślanki, cukru waniliowego i drożdży robimy zaczyn. Mieszamy składniki i odstawiamy by drożdże ruszyły. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Mieszamy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut. W tym czasie przygotowujemy owoce. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy 1/2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżeczki rafinady. Wrzucamy kawałeczki masła. Ciasto mieszamy z owocami i przekładamy do blaszki
Dzieje kuchennej Wiewiórycoś mega czekoladowego i wtedy sięgam po moje ciasteczka. Ciasteczka bez cukru, z du ż ą ilością płatków owsianych i jeszcze większą czekolady gorzkiej i białej. Jedno ciasteczko bardzo szybko zaspokaja ochotę na coś słodkiego i czekoladowego, smacznego :) SKŁADNIKI(...)kakao 1 łyżka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE Miękkie masło miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jaja, płatki owsiane i łyżkę mleka. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodajemy pokrojono drobno czekoladę, wszystko dobrze mieszamy. Z ciasta formujemy ciasteczka, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem
La grande e la piccola cuocaczyli szybko, sprawnie i bez bólu ;-), za to że mają ten specyficzny aromat ciasta ucieranego, które zawsze kojarzy mi się troszkę z ciastami mojej babci, właśnie takie u niej królowały często w niedzielne popołudnia, wilgotne, z rodzynkami lub owocami sezonowymi. Są lekkie, aromatyczne, długo utrzymują świeżość. Zarówno ja jak i mój K. zajadaliśmy się cytrynowym ciastem z gruszkami(...)kochani, że muszę mieć duuużo silnej woli żeby nie podejść jeszcze raz do patery ;-) ! Zapraszam na CYTRYNOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ I GRUSZKAMI! SKŁADNIKI NA CYTRYNOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ I GRUSZKAMI: - 200 g masła lub margaryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 120 ml mleka 3,2% tłuszczu - 150 g mąki tortowej - 100 g mąki pszennej - 160 g cukru - 2 jajka
SMYKWKUCHNIsycącym daniem. Dobrze mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie. Dzięki niemu zawsze uda się nam stworzyć coś dla niespodziewanych gości lub po prostu szybki, ciepły posiłek kiedy brakuje czasu na większe gotowanie. Polecam! składniki paczka gotowego ciasta francuskiego (275 g) - nie zużyłam całego 120 świeżego szpinaku baby 125 g łososia wędzonego na gorąco 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki(...)pieprz ewentualnie sól przygotowanie Przygotować spód z ciasta. Piekarnik nagrzać do 200 st c. Formę do tarty (użyłam prostokątnej 13x35 cm), wyłożyć ciastem, obciążyć ( surowe ciasto przykryć papierem do pieczenia, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą lub grochem ) piec ok 15 - 18 minut. Jeżeli ciasto nie podpiekło się wystarczająco, podpiec bez obciążenia jeszcze ok 10 minut. Składniki
Stare Garywlać żółtko. Wymieszać nożem, po czym szybko zagnieść ciasto. W przypadku, gdy ciasto klei nam się do dłoni, można dodać trochę mąki pszennej. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto o grubości około 1/2 cm i wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Wychodzi około 30 sztuk. Piec 20 - 30 minut w temperaturze(...)Rada: w przypadku, gdy ciasto klei nam się do dłoni, można dodać trochę mąki pszennej można użyć innej czekolady np. mlecznej (wtedy ciasteczka będą słodsze) w przypadku użycia białej czekolady ciasteczka mogą zmienić kształty, troszeczkę mogą się rozlać pod czas pieczenia jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli
Ciastka - domowe słodkościAksamitne puree z dyni, doskonałe do ciast, babeczek, placuszków lub na wytrawnie. Podstawa naszych jesiennych, aromatycznych wypieków ;) Puree możemy przygotować na dwa sposoby: zapiekając lub gotując. Zarówno jeden jak i drugi sposób jest sprawdzony i bardzo dobry. Składniki: (na 2 średnie słoiczki) 1 mała dynia Przygotowanie: Dynię przekroić na ćwiartki i za pomocą łyżki oczyścić z nasion. Przekroić jeszcze(...)czasie- pokroić w kostkę. Umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 180 st.C przez około 30-60 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków dyni. Jeśli za szybko się rumieni, należy przykryć ją folią aluminiową i dalej zapiekać. Dynia jest gotowa, gdy bez problemu możemy nabić ją na widelec. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie przy
Nastoletnie Wypiekaniemuffinki, są świetne jako przekąska do kawy albo herbaty, robi się je bardzo szybko i można urozmaicać ich smak różnymi dodatkami. Dzisiaj ulubione muffinki Taty - muffinki czekoladowe. Z kawałkami czekolady, mięciutkie, na bazie mleka kokosowego . Zapraszam do spróbowania! 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżki dobrego kakao 1 żółtko 1/3 szklanki oleju(...)cukrem. Dodać do nich wymieszane żółtko z wodą i olejem. Połączyć niezbyt dokładnie. Do foremek na muffinki nakładać ciasto d 3/4 wysokości. Do każdej muffinki włożyć po kawałku czekolady. Piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach. Muffinka bez czekolady dla starszego dziecka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedomowników ma ochotę na coś słodkiego, szybkie, banalnie proste, składniki zawsze się znajdą bez wychodzenia do sklepu i przede wszystkim smaczne. Tym razem wykorzystałam gotową masę kajmakową, która już od jakiegoś czasu czekała na swoją kolej :) Składniki: 2 szklanki mąki pół szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka(...)gotowanego trzy godziny) Przygotowujemy dwie miski. W jednej z nich mieszamy składniki suche, tj. mąka, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej mleko, jajko i olej, następnie łączymy składniki z obu misek i mieszamy łyżką, ciasto dzielimy na pół. Do jednej miski dodajmy 2 łyżki kakao. Do foremek od muffinek łyżką nakładamy masę białą, łyżkę
Słodka Kraina WypiekówKiełbaska na gorąco? Czemu nie! Szybko ciasto zagniatamy, kiełbaski w nie zawijamy, w piekarniku pieczemy i potem sobie jemy :) Składniki: 4 szt. kiełbasy parzonej, 200 g mąki pszennej, 15 g świeżych drożdży, 150 ml wody, szczypta cukru, 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1 płaska łyżka suszonego lubczyku. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy cukier(...)ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy sól, pieprz, lubczyk, pozostałą część mąki i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Ciasto dzielimy na 4 równe części, rozwałkowujemy na prostokąty o długości kiełbasy plus 1 cm. Kiełbaski (bez skórki) zawijamy w ciasto, końcówki łączymy. Kiełbasę w cieście pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku
Moniki Smakołykizbyt szybko zniknęło i nie zdążyłam.:D Ale antyreklama mojego wypieku . Mam tylko nadzieję, że to Was nie zniechęci, a wręcz przeciwnie. Wypróbujcie na różne sposoby i dajcie znać jak wyszło :) Mnie osobiście smakowało :) Składniki: 10 dag masła 10 dag cukru 2 jajka skórka starta z 1/2 cytryny 15 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cukru i skórkę z cytryny ucieram na krem dodając po 1 jajku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy maślanej. Zagniatam ciasto i wylepiam nim posmarowaną i posypaną bułką tartą tortownicę. Opłukane i bez szypułek porzeczki mieszam z cukrem i wykładam na ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 35-40 min. Wyjmuję
Ciasteczkowy Potwór