szybkie ciasto bez pieczenia - 8029 przepisów (strona:236/536)

CIASTO CZEKOLADOWE Z FIGAMI (BEZ UŻYCIA MIKSERA, EKSPRESOWE) 239

KLIK TUTAJ) , które tak bardzo chwalicie, i które robi się błyskawicznie, bez użycia miksera, łącząc tylko suche i mokre składniki - t ak , żeby się  nie narobić, a móc w szybkim czasie zjeść   kawałek  dobrego, domowego ciasta  😉 Ponieważ wymyśliłam, że ciasto ma być czekoladowe, dodałam do niego sporą ilość ciemnego kakao. Użyłam również(...)soczyste figi, a całość posypałam siekaną, mleczną czekoladą... Ciasto wyszło pyszne,  mięciutkie i pachnące ...  idealne do popołudniowej kawki lub herbatki... 🍵💕  SKŁADNIKI  SUCHE:  ( w temperaturze pokojowej) 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 3 czubate łyżki ciemnego kakao 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 3/4 szklanki cukru SKŁADNIKI MOKRE

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto czekoladowe przekładane powidłem. 181

Dzisiaj polecam Wam bardzo pyszne czekoladowe ciasto, proste i szybkie w wykonaniu. Zapewniam, że uda się każdemu. Miksujemy, pieczemy, przekładamy powidłem, dekorujemy czekoladą i gotowe. Na podwieczorek, poczęstunek i nawet dla gości. Uwielbiam takie ciasta, raz, dwa i gotowe. Bardzo polecam. Upieczcie. Spróbujcie. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru pół szklanki oleju 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki(...)kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 10 dag mlecznej czekolady 5 kopiastych łyżek powidła śliwkowego dowolna posypka cukrowa Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki

Izabelawkuchni
MINI PIZZERINKI FIT (bez drożdży) 162

pizzerinki, nie jemy pustych kalorii bo składniki ciasta są bogate w błonnik i mikroelementy potrzebne naszemu organizmowi, by lepiej funkcjonował. Po drugie - przygotowanie ich zajmuje nie więcej niż 15 min., bo nie musimy czekać aż ciasto wyroście, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Jest to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych, drożdżowych pizzerinek i szybka przekąska na wieczór. Jedząc je nie musimy mieć(...)sumienia 😉 Składniki: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 6 łyżek płatków gryczanych dr Gaja 6 łyżek płatków jaglanych dr Gaja 200 g jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka tymianku suszonego dr Gaja sól Dodatkowo: 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 duża cebula czerwona 100 g żółtego sera ketchup tymianek suszony dr Gaja Wykonanie

Kuchnia MagdaLeny
Muffiny z brzoskwiniami 162

Muffinki smakują rewelacyjnie i są łatwe oraz bardzo szybkie w przygotowaniu. Nie ma takiej opcji, aby nie wyszły! Zawsze się udają. Kuszą wilgotnym wnętrzem z kawałkami pysznych brzoskwiń... Pychaaa! (8 sztuk)   1 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)   1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szklanki mleka   1/4 szklanki oleju(...)posypania W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, mleko oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)   Na samym końcu do ciasta wmieszać pokrojone w niewielką kostkę brzoskwinie (bez skórki).  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem

Di gotuje
Wiśniowa fantazja z bezą 287

małe kawałki masło i żółtka i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażalnika. Na wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie do blachy, a następnie nakłuć widelcem całą powierzchnię.  Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i nakłuć. Tak przygotowany spód podpiec(...)piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru.  W międzyczasie przygotować nadzienie wiśniowe Nadzienie wiśniowe 400 g bardzo gęstych konfitur wiśniowych (można zastąpić miękkim dżemem wiśniowym) 1 łyżeczka dobrego ciemnego kakao (np. VanHouten ) 30 ml rumu Przygotowanie  nadzienia Konfiturę dokładnie wymieszać z rumem i kakao. Powinna powstać dość gęsta masa Beza 6 białek 200 g cukru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kruche ciasto z budyniową pianką ze śliwkami 759

szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm ( lub 25 x 30) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć(...)tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Delikatna budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)* 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Ponadto

Wołowina od rekina
Przepisy na Sylwestra – wesołej zabawy! 1175

łososiem Zapiekane daktyle Sylwestrowe przekąski na ciepło Mini zapiekanki z francuskiego ciasta z daktylami i pleśniowym serem Zapiekane pieczarki z chevre Nuggets z awokado Kruche pierogi z grzybami Przekąska z klopsików i francuskiego ciasta Dania mięsne Udka z kurczaka w musztardzie Klopsiki z parmezanem Mini kebab Pieczone żeberka Wołowy woke Sałatki Sałatka z kaszą i kalafiorem Sałatka ziemniaczana Sałatka makaronowa(...)indykiem Sałatka z kurczaka i awokado Desery na Sylwestra Śliwka w czekoladzie Deser gino Snikers bez pieczenia Pieczywo Oliwkowe zawijańce Bułki ala pizza Nadziewane bajgle Ciasta i ciasteczka Faworki Krajanka czekoladowa Brownie z kawałkami czekolady …I na koniec mój ulubiony drink mohito . Szczęśliwego Nowego Roku 2016 The post Przepisy na Sylwestra – wesołej zabawy! appeared first

codojedzenia
Ciasteczka z wróżbą 237

wyrabiamy ciasto niczym na pierogi. Szybko i energicznie.  Uzyskaną masę rozwałkujemy na cienki placek i wycinamy szklanką kółka (jeżeli jest to konieczne podsypujcie lekko mąką ciasto przy rozwałkowaniu). Do wyciętych szklanką kółek wkładamy pozawijane karteczki i "lepimy pierożki"  I tak postępujemy z resztą ciasta.  Poklejone ciasteczka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy przez

W Moim Magicznym Domu
Marchewkowo-malinowe wegańskie markizy 154

Dziś na szybko coś lżejszego ze świeżych warzyw- marchew i owoców- maliny i aronia. Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej razowej 200 g twardego zimnego masła koksowego (lub innego roślinnego) 3 łyżki cukru trzcinowego łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 200 g startej na drobnych oczkach marchwi słoik dżemu malinowego (truskawkowego, z aronii itp.- ja przesmażyłam(...)odrobiną cukru i zawekowałam) Przygotowanie: Mąki wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiać na dużą deskę, na której będziemy wyrabiać ciasto. Dodać pokrojone w kostkę masło i cukier. Siekać dużym nożem aż masło przestanie być wyczuwalne (około 10 minut mi to zajęło). Powstanie taki mokry piasek (bez obaw, sklei się). Do takiego ciasta dodać startą marchew

greenscarf
Pizza Prezydentowej 188

stopniowym dolewaniu wody. Wyrabiamy dokładnie, żeby ciasto było gładkie i bez grudek, aż przestanie przywierać do rąk i ścianek miski. Powinno być plastyczne, miękkie i elastyczne. Rozciągamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania na kolejne pół godzinki.  Smarujemy ciasto sosem pomidorowym, np. takim i kładziemy dowolne dodatki ( ja dałam cebulę(...)straty ser żółty edamski i cheddar). Co ważne - nie należy przesadzić z ilością dodatków, żeby nie przeciążyć i nie przemoczyć ciasta. Jeśli dajemy pieczarki, to najlepiej lekko podsmażone, a świeże pomidory, najlepiej położyć już na ser, żeby szybko się zapiekły i nie przemoczyły ciasta. Całość przyprawiłam dużą ilością oregano, bazylią, czarnym pieprzem i odrobiną majeranku. Piekłam w piekarniku nagrzanym

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową 220

naprawdę szybko, wystarczy tylko utrzeć wszystkie składniki. Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm Czas przygotowania: 70 minut Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 szklanki drobno utartej marchewki 4 jaja 1 i 1/4 szklanki oleju 2 łyżeczki  cynamonu 1/2 łyżeczki  kardamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)soli płatki migdałowe  do posypania ciasta cukrowe gwiazdki  Polewa czekoladowa: 2 łyżki kakao 8 łyżeczek cukru 2 łyżeczki masła 2 łyżki mleka Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i szczyptą soli. Wszystko dokładnie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy

Kulinarne przygody Gatity
Pączki pieczone 398

chleba]. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat  podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm, w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką aby ciasto się nie kleiło. Szklanką lub obręczą wyciąć kółka. Rozpłaszczyć(...)zachowaniem odstępów. Pączki odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem (najlepiej ogrzanym w temp. pokojowej) i wstawić razem z blaszką do nagrzanego piekarnika do środkowej części. Piec przez 13-15 minut. Od razu wyjąć z piekarnika. Studzić przez

Moje domowe kucharzenie
Tarta półkrucha ze śliwkami 344

wymieszania i następnie szybko zagnieść rękoma.  Należy trzymać się jak najkrótszego czasu zagniatania - "przerobione" ciasto nie jest delikatne, lecz twardawe.   Ciasto uformować w walec, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godz. - na koniec chłodzenia przenieść ciasto na ok. 5-10 min. do zamrażarki, będzie się wtedy lepiej kroiło.   Ciasto kroić nożem w plastry(...)dłońmi . Zrobić mały rant z ciasta dookoła brzegów formy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało.  2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia w kratkę na górze.    Ciasto ponakłuwać widelcem - ma zapobiegać wybrzuszaniu podczas pieczenia.   Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Wyłożyć ją na wylepioną ciastem formę i posypać obficie bułką

Grunt to przepis!
Torcik czekoladowy z kremem i malinami 168

Dzisiaj zapraszam na pyszny, prosty torcik z kremem mascarpone i świeżymi malinami (i resztką borówek :D). Ciasto zrobione jest z mąki pszennej oraz pełnoziarnistej i oczywiście

Healthy food explorer
Tarta na cieście francuskim z botwinką i fetą 229

Tym razem post ściśle kuchenny, poważny i smaczny. Bo ja to tak bez obiadu się uczyć? Nie wypada przecież... A i postępowanie cywilne jakoś lepiej

Fiolka w kuchni
WUZETKA, SŁYNNE CIASTO W-Z 262

końcu w 3 partiach dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie mieszamy po każdym dodaniu. Gotową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.30 minut, na programie góra-dół. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Masa śmietanowa: - 1 litr zimnej kremówki 36% (można dać częściowo mascarpone) - 1/3 szklanki pudru(...)rondelku, zestawić z palnika, dorzucić połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na chwilę. Następnie całość dokładnie zamieszać. Przestudzoną lekko polewę wylać na ciasto i odstawić do zastygnięcia. Ciasto przed podaniem udekorować kleksem śmietany (u nas bez) Smacznego

Smaczne Zdrowe
JAGODZIANKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 321

miękkiego masła i szybko mieszamy, dodajemy kolejne łyżki, mieszamy i tak do wykorzystania całego masła. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania na ok.1,5-2h, do czasu aż podwoi swoją objętość. Następnie zbijamy ciasto pięścią (odgazowujemy), przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na co najmniej 8h (najlepiej na całą noc). Wyjmujemy ciasto na drugi dzień(...)dokładnie sklejamy. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (łączeniem na spód). Przykrywamy i pozostawiamy na ok. 1,5h do wyrastania. Po tym czasie jagodzianki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C, pieczemy w tej temperaturze ok.15-20 minut do lekkiego przyrumienienia, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Drugą partię piekłam już trochę krócej. Jeszcze

Smaczne Zdrowe
Babka kakaowa z malinami, bardzo prosta 211

Babka jest bardzo prosta w wykonaniu i do tego pyszna. Maliny nadają lekko kwaskowatego smaku i miłego aromatu. Do tego babka nie jest sucha. Jajka ubić

Kuchnia Pokoleń
Tort bezowy z pieczonym rabarbarem, śmietaną i pistacjami 226

termoobiegiem. Wyjęłam, ostudziłam. Obiecana na opakowaniu „wyjątkowo krucha beza” jest rzeczywiście wyjątkowo kruchą bezą i trzeba się z nią obchodzić bardzo, bardzo delikatnie przy przekładaniu na talerz. Po takim suszeniu pozostała krucha z zewnątrz i piankowa w środku. Blaty gotowe. Rabarbar umyłam, pokroiłam pod skosem w kawałki długości około 4cm. Do pieczenia rabarbaru przydało się naczynie do zapiekania – wlałam(...)całość w lodówce przez godzinę przed podaniem.   Torty bezowe i ciasta w typie Pavlovej trzeba zjeść w przeciągu maksymalnie dwóch dni. Z każdym kolejnym dniem blaty bezowe miękną, robią się mniej chrupkie, śmietana podchodzi wodą a owoce zaczynają wyglądać mniej świeżo. Ale mnie do szybkiego zjedzenia bezy z takimi dodatkami nie trzeba dwa razy namawiać! SKŁADNIKI 1 opakowanie bezy

Karo in the Kitchen
PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI. 241

jednak, od kogo dokładnie nauczyłam się piec ciasta drożdżowego. Byłam samoukiem w wielu sprawach kulinarnych, ale tutaj nie wiem. Mama też niegdyś spędzała mnóstwo czasu w kuchni, ale od jakiegoś okresu gdzieś to umknęło, a gotowanie to dla niej strata w grafiku i energii. Szkoda. Oczywiście, sezon truskawkowy nie może obejść się bez domowego placka drożdżowego z truskawkami(...)solą. Zagniatam ciasto, na samym końcu dodaję rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto musi być dość luźne, ale odchodzić od rąk - jeśli tak nie jest, dodać nieco mąki. Następnie przykrywam bawełnianą ściereczką i zostawiam na około 1-1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie przygotowuję kruszonkę. Zimne masło siekam z mąką, dodaję cukier, po czym szybko i dokładnie

W kuchni Karmel-itki
KOTLETY Z BOTWINKI I KURCZAKA 182

swojej diety, choć niestety botwina występuje tylko sezonowo... Kotlety z botwinki i kurczaka są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu - wystarczy 10 minut naszej pracy i już lądują na patelni, by się smażyć. Świetnie smakują podane z pieczonymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym. P.S. Z przepisu wychodzi duża rodzinna porcja 👪 Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 pęczek botwiny 1 duża(...)Wykonanie: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z majonezem, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy np. trzepaczką, aby ciasto było gładkie, bez grudek. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części, kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce

Kuchnia MagdaLeny
MALINOWE COULIES 209

Coulies to lekki sos owocowy dodawany do deserów, lodów i ciast. Jest pyszny i fantastycznie podkreśla smak słodkich potraw.  Świetnie sprawdza się jako dodatek do budyniu, puddingu chia, owsianki, jaglanki lub pieczonych serników. Można nim polać naleśniki placki lub racuszki. Przygotujecie go niezwykle prosto i szybko. W mniej niż 30 minut otrzymując pyszną dawkę słodkości. Świeże lub mrożone owoce(...)dać więcej jeśli owoce są bardzo kwaśne WYKONANIE W rondelku na małym ogniu, podgrzewamy maliny z cukrem. Kiedy owoce rozpadną się i zagotują, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy bez przykrycia przez 15 minut. Co jakiś czas mieszamy.  Zdejmujemy z ognia, studzimy i przecieramy przez sitko.  Przed podaniem można podgrzać, ale nie jest to konieczne. W celu

cool and minty
KOTLETY Z BOTWINKI I KURCZAKA 202

swojej diety, choć niestety botwina występuje tylko sezonowo... Kotlety z botwinki i kurczaka są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu - wystarczy 10 minut naszej pracy i już lądują na patelni, by się smażyć. Świetnie smakują podane z pieczonymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym. P.S. Z przepisu wychodzi duża rodzinna porcja 👪 Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 pęczek botwiny 1 duża(...)Wykonanie: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z majonezem, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy np. trzepaczką, aby ciasto było gładkie, bez grudek. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części, kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce

Kuchnia MagdaLeny
Przepis #167 Cukiniowa pizza z patelni 134

zostanie nam kawałek cukinii? P izzę! Taką na szybko - prosto z patelni a do tego ulubione dodatki i kolacja gotowa. To naprawdę ekspresowe i pyszne danie, które świetnie sprawdzi się także na obiad. Na wierzch możecie dodać co tylko lubicie albo to co Wam zostało w lodówce:) Wartości odżywcze na porcję bez dodatków: 279 kcal(...)oleju Dodatki - pół pomidora - ogórek konserwowy - plaster żółtego sera Wykonanie Cukinię trzemy na tarce. Dodajemy jajko oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy nasze ciasto na kształt pizzy. Pieczemy z obu stron na złocisty kolor. Pod koniec układamy kawałki pomidora, pokrojonego ogórka oraz ser. Przykrywamy pokrywą i pozostawiamy dopóki ser się rozpuści.  Pizzę podajemy z keczupem

Health-Fit-Life
RACUSZKI Z JABŁKAMI - na kefirze, wypróbowany przepis 289

chrupiące racuszki na kefirze - wypróbowany przepis na pyszne, domowe racuszki z jabłkami. Zamiast kefiru można użyć tej samej ilości zsiadłego mleka, śmietany lub jogurtu naturalnego. Idealne ciasto na racuchy bez mleka i drożdży. Jak smażyć racuchy z jabłkami? Chyba nikt z nas nie lubi racuchów, tudzież innych placuszków, które po usmażeniu robią się płaskie niczym naleśnik. Na patelni piękne(...)drożdżach, czy na proszku do pieczenia, smażymy na bardzo małym ogniu. Dajemy im czas, aby powoli rosły. Racuszki odwracamy na drugą stronę dopiero, kiedy na wierzchu ciasta pojawią się wyraźne bąbelki powietrza, a samo ciasto lekko się już zetnie. Dlatego tak bardzo ważne jest, aby smażyć racuszki powoli, w przeciwnym razie racuchy zbyt szybko zarumienią się od spodu

Moja Książka Kucharska
Trójkolorowy pełnoziarnisty makaron z cukinią-pora na lunch 179

pieniądze i jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania smacznego dania czy sosu. W zabawny sposób opisują także pomysły na proste i łatwo dostępne opakowania lunchowe. Wyjątkowe przepisy na szybkie dania lunchowe dla każdego: wegańskie, wegetariańskie, z dodatkiem mięsa lub ryb, na ciepło i na zimno. Każdy przepis pomysłowo podzielony jest na dwie części: to, co możesz przygotować w domu(...)zrobienie lunchu, który najbardziej lubisz!  Przygotuj i bądź dumny ze swojego lunchu: zawijas z ciasta filo z serem feta i pikantnym szpinakiem, pikantna zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym, sałatka makaronowa ze szpinakiem, z pomidorami i fetą czy czekoladowa krajanka bez pieczenia i wiele, wiele innych! Tę smakowitą książkę :  PORA NA LUNCH  każdy powinien mieć

Z Kuchni Do Kuchni
PUSZYSTE PLACUSZKI NA SERKU HOMO Z JAGODOWYM SOSEM 220

Prosty, szybki , nieskomplikowany przepis gwarantujący nam 💗💗💗  uuuucztę dla podniebienia! Puszyste, lekko waniliowe placuszki zachwycą małych i dużych. Możemy zaserwować je na obiad np. jako II danie po niezbyt treściwej zupie, albo zwyczajnie jako deser. Są pyszne bez żadnych dodatków ale posypane odrobiną cukru pudru lub polane owocowym sosem to już całkowita eksplozja smaku!  Składniki: 500 g serka(...)jajka 1 czubata  łyżeczka proszku do pieczenia 1  szkl. mąki pszennej szczypta soli olej do smażenia + dowolne dodatki : u mnie mus zrobiony ze zblendowanych z odrobiną cukru jagód. Sprawdzą się tutaj równie dobrze zmiksowane truskawki, nutella, cukier kryształ, cukier puder. Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy do połączenia się. Nakładamy łyżką ciasto i  smażymy placuszki na niewielkiej ilości

Walijskie Pichcenie
Mokre ciasto czekoladowe 213

Puszyste i delikatne mokre ciasto czekoladowe które znika bardzo szybko. Przepis zaczerpnięty jest z tego bloga  z małymi zmianami.  Można dodać do niego owoce, bakalie, kokos, wedle uznania lub jeść bez dodatków, w każdej wersji jest pyszne. SKŁADNIKI: - 125 g masła - 250 ml mleka  - 1 szklanka mąki pszennej - 3/4 szklanka cukru - 1 jajko  - 1 łyżeczka(...)cukier ,  sodę , cynamon , kakao.  Wlewamy mleko , dodajemy jajko i dżem.  Wlewamy roztopioną margarynę i wszystko dokładnie mieszamy lub miksujemy. Przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 40- 50 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.  Życzę smacznego

Kulinarne życie
KRUCHY SPÓD DO MAZURKA 258

składniki szerokim nożem na stolnicy. Dodajemy jajko i szybko, mikserem lub ręcznie, zagniatamy gładkie i jednolite ciasto.  Z ciasta formujemy kulę, lekko ją spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.  Na blacie kuchennym kładziemy arkusz papieru do pieczenia, a na nim schłodzone ciasto. Przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i wałkujemy na prostokąt odrobinę(...)spożywczą. Razem z papierem przenosimy ciasto do blaszki i obcinamy niepotrzebny papier. Ciasto lekko dociskami palcami do dna i boków foremki, formując 1,2 cm. rant. Odcinamy nadmiar ciasta. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na około 15 minut.  Piekarnik rozgrzewamy do 200°C z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu Blachę z ciastem wyjmujemy

cool and minty
Mazurek z masą z mleka w proszku 170

pieczenia. Ciasto zagnieść - starać się to zrobić sprawnie i szybko, by nadmiernie nie ogrzać ciasta rękami. Gdy składniki się połączą owinąć ciasto folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny (w ostateczności można skrócić ten czas wkładając ciasto do zamrażarki).  Schłodzone ciasto rozwałkować w prostokąt. Dodać rant na brzegach (można uformować wałeczek z ciasta(...)ciasto widelcem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni. Wyciągnąć gdy się zarumieni. Spód wystudzić, a następnie wypełnić masą. Wykonanie masy: Rozpuścić masło. Zmiksować mleko w proszku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać wrzącą wodę i rozpuszczone masło. Całość zmiksować. Od razu nakładać na upieczony spód mazurka.Gdy masa zastygnie ozdobić wg własnego pomysłu lub pozostawić bez ozdób

Mania Wypiekania
Makowiec krucho-drożdżowy 675

Całość szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy masę makową – przepis tu . Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy do masy makowej i lekko łączymy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części. Każdą z nich kładziemy na posypanym mąką blacie i cienko rozwałkowujemy (około 0,3 mm). Na przygotowane ciasta wykładamy(...)połowie masy makowej, pozostawiając brzegi bez masy. Rolujemy. Boki ciasta zawijamy i układamy tym zwinięciem na blacie. Z drugim ciastem postępujemy tak samo. Rolady odstawiamy pod przykryciem na około 35 minut – można pominąć, choć wtedy wychodzą dużo smaczniejsze. Wierzch ciast smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 40 minut na złoty kolor

Słodkie Przyjemności
Rogaliki z makiem bez nadzienia 230

Ostatnio zdecydowanie bardziej wolę małe słodkości, na tak zwany jeden kęs:) Dlatego wymyśliłam takie maleńkie rogaliki. Ich ogromną zaletą jest to, że nie zawierają jajek, a

Z miłości do słodkości