Lekkie, aromatyczne i soczyste ciasto. Świetnie sprawdzi się na Boże Narodzenie jako alternatywa dla tradycyjnej strucli drożdżowej czy makowca na kruchym cieście. Łatwe i szybkie w
Ze smakiem bez glutenuSerniki uwielbiam, zarówno te pieczone, gotowane i te na zimno. Dziś polecam przepis na pyszny, lekki, aksamitny sernik na zimno na biszkoptach, z owocami i galaretką
Zrób to smacznieukrywać, ciasto jest pracochłonne, w szczególności pieczenie poszczególnych płatów ciasta wymaga od nas trochę więcej zaangażowania. Efekt końcowy (zarówno wizualny, jak i smakowy) jest powalający! Wysoki przekładaniec składający się z 6 miodowych płatów ciasta i 6 warstw kremu. To jest właśnie Marlenka. Kilka osób na FB zgadło co to za ciasto, więc wszystkim szczęśliwcom gratuluję :) Serdecznie polecam wypróbować(...)pracować z nią bardzo szybko! Po dodaniu jajek wsypać mąkę i dalej miksować. Gdy masa będzie tak gęsta, że mikser odmówi posłuszeństwa, przełożyć ją na blat i zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, miękkiego ciasta. Tak przygotowane ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą część cieniutko rozwałkować na poprószonym mąką kawałku papieru do pieczenia o rozmiarze dużej
Nastoletnie Wypiekanie(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tym razem przepis na domowy sos czosnkowy . To jeden z najbardziej popularnych i najbardziej lubianych sosów. Świetnie pasuje do różnego rodzaju dań obiadowych
Przepiski.plczasu. Bez względu na to czy wybierzemy klasyczny chleb na zakwasie czy szybkie pieczywo na drożdżach czas odgrywa tu kluczową rolę . Podobnie jak cały proces wyrabiania ciasta . Ale jeszcze ważniejsza jest mąką. Pszenna, razowa, orkiszowa, kukurydziana, graham… Ważne by była to najwyższej jakości mąka w sklepie online Bo podobnie jak w przypadku wypieku słodkich ciast czy ciasteczek(...)wyrzuć. Proste i szybkie przepisy na domowy chleb Przepisów na chleb jest naprawdę wiele. Ostatnio spotkałam się z pomysłem na chleb pszenno-kukurydziany. I muszę przyznać, że wyszedł naprawdę dobry. Ale podam przepis dopiero jak go lepiej dopracuję. Tym czasem polecam sprawdzony przepis na szybki chleb pszenny na drożdżach, chleb owsiany i chleb pszenno-żytni. Szybki chleb pszenny na drożdżach
Słodkie okruszkipieczenia przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne . Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne . Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią. Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść(...)Schłodzone ciasto kroić nożem w plastry i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zrobić mały rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. 2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia na górze. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Połowę piany wyłożyć na wylepioną ciastem blachę i posypać
Grunt to przepis!Smaczna nowa wersja serniczka, bardzo polecam. Możecie zrobić z innymi owocami np malinami, wiśniami itp. Wykonanie ciasta kruchego – masło, żółtka, cukier puder, mąkę, szczyptę soli
Kuchnia PokoleńDzisiaj mam dla Was propozycję na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Szybkie, zdrowe i bardzo smaczne. Batoniki zbożowe. Zapraszam! Składniki: 200 g płatków
Trufelkowoprostu na kluskach ziemniaczanych Bez względu na nazwę są pyszne i naprawdę sycące. Dodatkowo podałam je z sosem do pieczeni jasnym i posypałam zieloną pietruszką. Nie zabrakło też zestawu surówek. Syty, prosty obiad, który polecam Składniki: około 1-1,2 kg ziemniaków* mąka ziemniaczana sól woda do gotowania 1 jajko sos do pieczeni jasny Cykoria zielona pietruszka *ilość orientacyjna(...)garnku gotujemy wodę. Z ziemniaczanego ciasta odrywamy kawałki i formujemy w dłoniach kulki, lekko je spłaszczając i robiąc w każdej wgłębienie w środku palcem. Kluski wrzucamy ostrożnie do gotującej się wody (nie powinna mocno buzować, żeby się nie rozpadały). Po wypłynięciu na wierzch kluski wyciągamy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Polewamy wcześniej przygotowanym szybkim sosem do pieczeni jasnym
Słodkie okruszkiDOMOWY CHLEBEK BEZ WYRABIANIA Sprawdzony przepis na szybki, domowy chlebek bez wyrabiania. Prosty przepis, z którym każdy sobie bez wątpienia poradzi! Nawet Ci, którzy nigdy w domu chleba jeszcze nie piekli. A przecież nie ma piękniejszego zapachu niż roznoszący się po domu zapach pieczonego chleba. Ponieważ to właśnie swojskie, proste smaki i aromaty pobudzają najbardziej nasze zmysły(...)wysypujemy otrębami. Następnie wkładamy ciasto i rozprowadzamy równo po całej formie. Wierzch smarujemy wodą, posypujemy otrębami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 – 30 minut, żeby zaczęło rosnąć. Godne uwagi jest to, aby przed wstawieniem do piekarnika zrobić w cieście 3 ,4 dziurki wykałaczką. Zapobiegnie to stworzeniu tzw. komina, czyli dziury pomiędzy ciastem a skórką. 4. Następnie wstawiamy do nagrzanego
Kuchnia Na Wypasiedziesiątkę. Ciasto wychodzi elastyczne, łatwe do wyrobienia, po upieczeniu fajnie kruche. Kruchy spód do tarty zrobiony jest bez dodatku masła, jest prosty i szybki w przygotowaniu. Łatwo go też rozwałkować, wyklejanie formy ciastem nie sprawia więc żadnego problemu. Jeśli chodzi o wypełnienie tarty to tym razem rolę główną otrzymał zielony groszek. Chyba próbuję przywołać wiosnę kolorami na talerzu(...)tutaj także ser pleśniowy, więc jeśli macie ochotę na więcej wyrazistych smaków, to będzie to świetny wybór. TARTA Z ZIELONYM GROSZKIEM NA CIEŚCIE BEZ MASŁA I BIAŁEJ MĄKI Czas przygotowania 15 minut + 40 minut pieczenia Składniki na formę 22 cm Kruche ciasto na spód 100 g mąki z ciecierzycy 50 g mąki gryczanej pełnoziarnistej 50 g serka naturalnego/g
HealthyCreationswłaśnie te owoce wykorzystuje ona do przygotowania swojego ciasta. Ale równie dobrze sprawdzą się tu także jesienne owoce takie jak jabłka lub gruszki. Już niedługo na blogu pojawi się kolejny przepis na szybkie ciasto z owocami jesieni z dodatkiem bananów, z którymi Agata ostatnio dosyć często eksperymentuje w swojej kuchni. Ciasto z owocami na oleju Składniki: 4 duże jajka ¾ szklanki(...)cukru (165 g) ½ szklanki oleju rzepakowego (115 g) 1,5 szklanki mąki pszennej (255 g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel ulubionego naturalnego aromatu lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć) 500 g dowolnych owoców (u Agaty dzisiaj truskawki) Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Oddzielamy białka od żółtek, białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy
KulinarneImpresje.plsezonowe owoce i zawsze będzie pyszne. Jest to szybkie i proste do zrobienia ciasto. Ja korzystam z niego bardzo często i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mi się nie udało. Składniki: 3 duże jajka 3/5 szkl cukru 2 łyżeczki cukru w wanilią 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl maślanki * 3/4 szkl oleju śliwki(...)wlewać powoli maślankę na przemian z olejem. wyłączyć mikser wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenie i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy 25*35 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Poukładać śliwki bez pestek skórką do dołu jedna przy drugiej. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około
Ala piecze i gotujemiksować.Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozwałkowa. Wyłożyć całą formę (łącznie ze ściankami). Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez około 25 minut. Można zastosować obciążenie z fasoli. W tym czasie możemy wykonać(...)zagotować (masa powinna zgęstnieć). Odstawić z ognia i do gorącej masy dodać pokrojone masło. Mieszać energicznie aż się roztopi i połączy z masą. Następnie dodać jajko i żółtka i szybko wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka wlać do miski i ubić mikserem na pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier
KuukBuukTymbaliki wytrawne zyskały światową sławę i zawsze cieszą się powodzeniem, dlaczego więc nie spróbować ich zrobić na słodko. Zwłaszcza, że upalna pogoda nie nastraja do pieczenia ciast. Taki deser będzie szybki, tani i ciekawie wyglądający. A jeśli Wasze dzieci rzadko jadają owoce to pod taką postacią łatwo będzie je przemycić. Składniki na 4 sztuki; 1 opakowanie galaretki zielonej(...)foremkach (użyłam kubeczków po jogurtach ale mogą być np. silikonowe foremki na muffinki). Zalać płynną galaretką i odstawić do lodówki do stężenia. Tymbaliki zrobione w foremkach silikonowych wyciąga się bez problemu. Te zrobione w plastikowych kubeczkach wystarczy na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia