pokrojonych boczniaków. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni C. Pod koniec pieczenia rozłożyć plastry mozzarelli na wierzchu placka. Podawać gorącą. Świetnie sprawdza się jako kanapka do pracy bez konieczności odgrzewania. ------------ Podobne: Wytrawny rogal z wędliną i serami Zapiekanka "nawinie" z dynią Szybka zapiekanka naleśnikowa
Weekendy w domu i ogrodziesernik bez kruchego spodu, gdzie do masy serowej dodaje się m. in. budyń (postaram się wrzucić przepis w kolejnych dniach :)). Tym razem umieszczam serniczek od teściowej – ten konkretny skład na kruche ciasto sprawdza się w serniku znakomicie. Co do masy serowej w oryginalnym przepisie było 40 dkg cukru, ja zdecydowanie wolę dodać mniej – wtedy ciasto jest mniej(...)słodkie i zadowala w pełni moje kubki smakowe. Wychodzi zawsze i smakuje pysznie ;) . Kruche ciasto: 20 dkg mąki 12 dkg masła 7 dkg cukru pudru 1 całe jajko 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na początek siekamy nożem a potem szybko zagniatamy. Wkładamy ciasto do lodówki zawinięte w folię spożywczą i zostawiamy by się schłodziło
kuchcikowniaSzybko, szybko, nie ma czasu! Ani się obejrzę, a już mija kolejna godzina. Kolejna doba, tydzień, miesiąc, tak bez ustanku. Dlatego warto jest mieć coś w swoim "repertuarze", co smakuje wybornie, nie jest skomplikowane i nie zabiera aż tak wiele czasu. Poniższy jabłecznik poznałam za sprawą Babci. To właśnie ona przyrządzała go zawsze wtedy, gdy była ochota na coś(...)innego, niż ucierane. Dobrze też sprawdza się jako ciasto na niedzielę, dla gości. JABŁECZNIK Z GALARETKĄ NA BISZKOPCIE. /od Babci;/ biszkopt: /wersja ekspress - gotowy/ 6 białek 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku od pieczenia cukier waniliowy Ubiłam białka na sztywno, po czym stopniowo dodawać cukier puder, ciągle miksując. Dodałam żółtka, cukier waniliowy
W kuchni Karmel-itkimaczne, proste i stosunkowo szybkie "ciasto na niedzielę". :) Nie sprawia większych kłopotów. Pasują tutaj chyba wszystkie owoce (świeże sezonowe i mrożone). Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Zrobiłam z połowy porcji. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = '';var pfBtVersion='1';(function(...)pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową PRZEPIS /tortownica: śr. 23 cm/ Temperatura pieczenia: 190ºC Czas pieczenia: 35-4 5 min. (bez czasu na podpieczenie spodu) Ciasto kruche 1,5 szkl. mąki 150 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia
coolinarnastrefa.blogspot.comsobą do biura? Dobrze wygląda słoik po kreolsku z ryżem i krewetkami, oraz nordycki z łososiem i ziemniakami. Z deserów chętnie bym zjadła tutti frutti, oraz rabarbar z bezami. Pyszne do pudełka Autorka: Grażyna Bober-Bruijn Wydawnictwo MUZA S.A., 2015 Zabieranie jedzenia do pracy to już nie tylko konieczność, ale i moda. Niech naszą inspiracją będzie tu wysmakowane i pięknie(...)bobem, meksykańska zupa z kukurydzy, kalafior z pęczakiem i ziołami, oraz turecka zupa z soczewicy. Na deser wzięłabym sahlab z czekoladą lub ciasto z różą i rabarbarem. Śniadanlove Autor: David Bez Wydawnictwo: Buchmann, 2016 David Bez nie jest szefem kuchni, ale stał się sławny ze względu na pewien bardzo ciekawy projekt. Przez 4 lata, w każdy dzień roboczy
Ugotowane pozamiataneLekkie, aromatyczne i soczyste ciasto. Świetnie sprawdzi się na Boże Narodzenie jako alternatywa dla tradycyjnej strucli drożdżowej czy makowca na kruchym cieście. Łatwe i szybkie w
Ze smakiem bez glutenuSerniki uwielbiam, zarówno te pieczone, gotowane i te na zimno. Dziś polecam przepis na pyszny, lekki, aksamitny sernik na zimno na biszkoptach, z owocami i galaretką
Zrób to smacznieukrywać, ciasto jest pracochłonne, w szczególności pieczenie poszczególnych płatów ciasta wymaga od nas trochę więcej zaangażowania. Efekt końcowy (zarówno wizualny, jak i smakowy) jest powalający! Wysoki przekładaniec składający się z 6 miodowych płatów ciasta i 6 warstw kremu. To jest właśnie Marlenka. Kilka osób na FB zgadło co to za ciasto, więc wszystkim szczęśliwcom gratuluję :) Serdecznie polecam wypróbować(...)pracować z nią bardzo szybko! Po dodaniu jajek wsypać mąkę i dalej miksować. Gdy masa będzie tak gęsta, że mikser odmówi posłuszeństwa, przełożyć ją na blat i zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, miękkiego ciasta. Tak przygotowane ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą część cieniutko rozwałkować na poprószonym mąką kawałku papieru do pieczenia o rozmiarze dużej
Nastoletnie Wypiekanie(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tym razem przepis na domowy sos czosnkowy . To jeden z najbardziej popularnych i najbardziej lubianych sosów. Świetnie pasuje do różnego rodzaju dań obiadowych
Przepiski.plczasu. Bez względu na to czy wybierzemy klasyczny chleb na zakwasie czy szybkie pieczywo na drożdżach czas odgrywa tu kluczową rolę . Podobnie jak cały proces wyrabiania ciasta . Ale jeszcze ważniejsza jest mąką. Pszenna, razowa, orkiszowa, kukurydziana, graham… Ważne by była to najwyższej jakości mąka w sklepie online Bo podobnie jak w przypadku wypieku słodkich ciast czy ciasteczek(...)wyrzuć. Proste i szybkie przepisy na domowy chleb Przepisów na chleb jest naprawdę wiele. Ostatnio spotkałam się z pomysłem na chleb pszenno-kukurydziany. I muszę przyznać, że wyszedł naprawdę dobry. Ale podam przepis dopiero jak go lepiej dopracuję. Tym czasem polecam sprawdzony przepis na szybki chleb pszenny na drożdżach, chleb owsiany i chleb pszenno-żytni. Szybki chleb pszenny na drożdżach
Słodkie okruszkipieczenia przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne . Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne . Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią. Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść(...)Schłodzone ciasto kroić nożem w plastry i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zrobić mały rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. 2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia na górze. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Połowę piany wyłożyć na wylepioną ciastem blachę i posypać
Grunt to przepis!Smaczna nowa wersja serniczka, bardzo polecam. Możecie zrobić z innymi owocami np malinami, wiśniami itp. Wykonanie ciasta kruchego – masło, żółtka, cukier puder, mąkę, szczyptę soli
Kuchnia PokoleńDzisiaj mam dla Was propozycję na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Szybkie, zdrowe i bardzo smaczne. Batoniki zbożowe. Zapraszam! Składniki: 200 g płatków
Trufelkowoprostu na kluskach ziemniaczanych Bez względu na nazwę są pyszne i naprawdę sycące. Dodatkowo podałam je z sosem do pieczeni jasnym i posypałam zieloną pietruszką. Nie zabrakło też zestawu surówek. Syty, prosty obiad, który polecam Składniki: około 1-1,2 kg ziemniaków* mąka ziemniaczana sól woda do gotowania 1 jajko sos do pieczeni jasny Cykoria zielona pietruszka *ilość orientacyjna(...)garnku gotujemy wodę. Z ziemniaczanego ciasta odrywamy kawałki i formujemy w dłoniach kulki, lekko je spłaszczając i robiąc w każdej wgłębienie w środku palcem. Kluski wrzucamy ostrożnie do gotującej się wody (nie powinna mocno buzować, żeby się nie rozpadały). Po wypłynięciu na wierzch kluski wyciągamy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Polewamy wcześniej przygotowanym szybkim sosem do pieczeni jasnym
Słodkie okruszkiDOMOWY CHLEBEK BEZ WYRABIANIA Sprawdzony przepis na szybki, domowy chlebek bez wyrabiania. Prosty przepis, z którym każdy sobie bez wątpienia poradzi! Nawet Ci, którzy nigdy w domu chleba jeszcze nie piekli. A przecież nie ma piękniejszego zapachu niż roznoszący się po domu zapach pieczonego chleba. Ponieważ to właśnie swojskie, proste smaki i aromaty pobudzają najbardziej nasze zmysły(...)wysypujemy otrębami. Następnie wkładamy ciasto i rozprowadzamy równo po całej formie. Wierzch smarujemy wodą, posypujemy otrębami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 – 30 minut, żeby zaczęło rosnąć. Godne uwagi jest to, aby przed wstawieniem do piekarnika zrobić w cieście 3 ,4 dziurki wykałaczką. Zapobiegnie to stworzeniu tzw. komina, czyli dziury pomiędzy ciastem a skórką. 4. Następnie wstawiamy do nagrzanego
Kuchnia Na Wypasie