Ciasto z truskawkami na maślance. Placek z truskawkami i cukrem pudrem . Ciasta z tymi owocami to hit nad hity w sezonie truskawkowym, są szybkie, pyszne i łatwe do przygotowania. Przeważnie piekę moje Najlepsze ciasto z truskawkami i kruszonką, ale tym razem nie miałam jogurtu, upiekłam więc ciut zmienioną wersję na maślance. Dzięki dodatkowi maślanki ten placek z truskawkami jest dłużej(...)wilgotny. doskonale smakuje do kawy jak i do herbaty. Przepis jest bardzo prosty, ciasto wychodzi puszyste, bez zakalca, gdy piekę je w tortownicy to wygląda na ciasto drożdżowe, gdyż jest bardzo wyrośnięte! Można to ciasto upiec z innymi owocami, ja dodałam jeszcze mrożone borówki i porzeczki. Polecam inne nasze sezonowe przepisy z truskawkami: 65 przepisów . Przepis na proste ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOdkąd pamiętam lubiłam chałkę. Delikatne lekkie drożdżowe ciasto, które można jeść nawet bez dodatków, choć ja lubię najbardziej z domowym dżemem truskawkowym (już stoi gotowy u mnie w spiżarni) i kubkiem zimnego mleka lub kakao. Przyszedł czas zrobić ją samodzielnie. Muszę przyznać, że największą trudność miałam w splataniu chałki, no ale od czego są filmiki na necie:) Wyszła pyszna(...)wyrabiać przez 10 minut. Odstawić ciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 wałeczki, spleść chałkę i pozostawić do ponownego rośnięcia na ok. 40 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 175 st C bez termoobiegu. Zimne masło na kruszonkę posiekać nożem z mąką i cukrem, a następnie szybko zagnieść kruszonkę. Wyrośniętą chałkę posmarować
Krylowa Kuchnia“ Owocowe historie. Desery i Przetwory bez cukru ” to najnowsza książka, której jestem współautorem. Specjalnie na jej potrzeby przygotowałam i samodzielnie sfotografowałam 55 pysznych
Moja Delicjabardzo szybko..wystarczy zmiksować wszystkie składniki bez wcześniejszego ubijania piany.Gofry można posypać cukrem pudrem,położyć bitą śmietanę lub nawet jakiś dżem.. 2 szkl. mleka 1/3 szk.oleju Polskiego Rzepakowego 2 jajka 2 szkl. mąki szymanowskiej Polskie Młyny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru cukier waniliowy szczypta soli Wszystkie składniki razem zmiksować.Wylewać porcje ciasta na rozgrzaną
Moje domowe kucharzenieBezglutenowe babeczki - muffinki ze śliwkami i orzechami włoskimi upieczone w porcelanowych koklikach. Mają cudownie chrupiącą skórkę i pięknie pachną śliwkami i pieczonymi orzechami. Aromatyczne, puszyste
Kuchnia bezglutenowaszybkie w przygotowaniu ciasto robi niesamowitą furorę ilekroć pojawi się na stole. Wypróbujcie bez wahania! Ten przepis na pewno znajdzie miejsce w Waszych sercach! Składniki na ciasto: 200g mielonego maku 6 jajek 300g cukru 250g masła w temp. pokojowej 6 łyżek kaszy manny 500g startych jabłek 1 łyżka kokosu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania: Sześć
Kuchnia Pani Wiosnyszybkie i nieskomplikowane w wykonaniu ciasto. Sięgnęłam na półkę po miskę, wydobyłam z szafki mąkę, wyciągnęłam cukier, przygotowałam tortownicę do pieczenia. Zaglądam do lodówki po resztę składników, a tu zonk! Brak jajek! A ochota na ciasto nie przechodzi... No to w te pędy lecę pytać Wujka Googla, co tu zrobić w takim przypadku. Ano ciasto bez
Grunt to przepis!Szybki torcik bez pieczenia to najlepszy deser na lato. Najprostsze rzeczy są najsmaczniejsze. Mocno chrupiacy spód z orzechami laskowymi, kremowa masa z serka mascarpone z dodatkiem jogurtu greckiego i dużo świeżych jagód i truskawek pokryte cieniutką warstwą Tortengussu, zamiast ciężkiej galaretki. Spód wystarczy zmiksować, krem wymieszać, rozpuścić Tortenguss i pyszny torcik gotowy. Zamiast piekarnika, ciasto z lodówki. Polecam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przyjaciół bez najmniejszych przeszkód. Jednak nie tylko za to są one uwielbiane przez wielu .... również za to że są one tak proste i szybkie w przygotowaniu. Połączenie cytrynowych muffin z czereśniami które ukryłam pod kruszonką jest dobrym wyborem. Cytrynowe muffiny z czereśniami SKŁADNIKI : ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisłodko bez użycia piekarnika :) Budyń czekoladowy i kaszka ... smak dzieciństwa, mam nadzieję, że dla większości z Was miłe wspomnienia. Ja pamiętam, że budyń i kisiel gotowało się u mnie w domu bardzo często, a ciasto piekło się tylko na niedzielę. Teraz pomału i kisiel i budyń odchodzi w zapomnienie, a szkoda bo to szybki i bardzo smaczny
Walijskie Pichceniedość szybko mieszam. Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Odstawiam na godzinę by biszkopt przestygł (najlepiej do góry dnem). Ubijam pianę z 3 białek a pod koniec ubijania dodaję po trosze cukru pudru. Na biszkopcie rozkładam gęsto jagody i przykrywam pianą. Suszymy bezę w piekarniku
prawdziwe jedzenieposmarowania ciasta - 500 ml śmietany kremówki ( 30%) - 1 łyżeczka pasty waniliowej, ekstraktu z wanilii lub laska prawdziwej wanilii ( aby nie cukier) - 0,5 litra mleka ( u mnie 3,2%) - 150g cukru - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 6 żółtek - 100g masła ( miękkiego) - dużo cukru pudru ( do obfitego posypania wierzchu ciasta) Ciasto wykładamy na formę wyłozoną papierem do pieczenia,( ja ułożyłam(...)urosło smarujemy rozkłóconym jajkiem i każdy blat pieczemy w temp. 200C ( bez termoobiegu) przez ok.15 -20 min - na złoty kolor. Odkładamy do wystudzenia. Potem w zależności od rozmiarów waszej blachy możecie ciasto przyciąć lub zostawić w jednej blaszce, w której się ciasto piekło. Zabieramy się za istotę ciasta czyli krem. Odlewamy pół szklanki mlekai. Resztę mleka
Kuchnia Pełna EmocjiCIEMNE CIASTO: 230 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli 7-8 łyżeczek kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 115 g cukru pudru 115 g zimnego masła 3 białka 1-2 łyżki startej skórki pomarańczowej (ja użyłam kandyzowanej skórki pomarańczowej ) Oba ciasta wykonujemy oddzielnie, w ten sam sposób, a mianowicie: wszystkie(...)szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce co najmniej 60 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Wyjmujemy ciasta z lodówki, z każdego odcinamy równą część, łączymy je razem, rolujemy na wałeczek grubości najmniejszego palca, skręcamy, dzielimy na kawałki i formujemy kółeczka. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy
Rozpustne gotowanieDziś znów ciasto bez miksera, szybkie i łatwe z dodatkiem żurawiny ze słoika, na maślance. Mam swój sprawdzony przepis na jedną keksówkę, wracam do niego często. Przygotowanie takiego ciasta to chwila, sprowadza się do wymieszania składników suchych z mokrymi, wstawienie do piekarnika i gotowe. Zdarza się, że dodaję do ciasta kakao, sezam, suszone lub świeże owoce, wszelakie konfitury, dżemy(...)PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 55 minut. Sprawdzam cienkim nożem czy ciasto jest gotowe. Jeśli nóż wychodzi suchy
Zasmakuj Kuchniznikało to ciacho bardzo szybko. Nie należy o najsłodszych, ale w taki upał sprawdziło się idealnie. Składniki : Biszkopt : * 4 jajka * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru Przygotowanie : Jajka ubić na puch dodając cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty kolor(...)stopniach. Masa budyniowa : * 900ml soku przecierowego malinowego bądź truskawkowego * 3 budynie malinowe bez cukru * dodatkowo duże opakowanie ciastek typu delicje malinowe - około 30 sztuk Przygotowanie : Budyń przygotować według zaleceń producenta, tylko zamiast mleka ugotować go na soku. Będzie gęsty. Wylać masę na ostudzony biszkopt. Ułożyć delicje. Schłodzić. Masa śmietanowa : * 3 kremówki po 200ml * łyżka cukru pudru * 2 galaretki malinowe
Magiczne Życie Martygęste ciasto to chlebki wyjdą zbite, ciężkie i suche. Ciasto podzielić na 2 części i na papierze do pieczenia uformować z nich 2 płaskie kromki. U mnie takie prostokątne. Następnie przełożyć chlebki na rozgrzaną patelnię i podpiekać przez kilka minut pilnując by się nie przypaliły. Kromeczki można też formować bezpośrednio na patelni, ale trzeba to robić szybko. Polecam użyć(...)patelni można podawać jako tradycyjne kanapki posmarowane masłem, smalcem, serkiem, pastą w towarzystwie warzyw albo podczas pieczenia po przełożeniu na drugą stronę ułożyć na nich plasterki sera żółtego, boczku czy kiełbasy i zapiekać pod przykryciem by ser się rozpuścił. Smacznego! BTW całości bez dodatków (2 kromki): 145 g, 249 kcal
Ola la LCHFgęste ciasto to chlebki wyjdą zbite, ciężkie i suche. Ciasto podzielić na 2 części i na papierze do pieczenia uformować z nich 2 płaskie kromki. U mnie takie prostokątne. Następnie przełożyć chlebki na rozgrzaną patelnię i podpiekać przez kilka minut pilnując by się nie przypaliły. Kromeczki można też formować bezpośrednio na patelni, ale trzeba to robić szybko. Polecam użyć(...)patelni można podawać jako tradycyjne kanapki posmarowane masłem, smalcem, serkiem, pastą w towarzystwie warzyw albo podczas pieczenia po przełożeniu na drugą stronę ułożyć na nich plasterki sera żółtego, boczku czy kiełbasy i zapiekać pod przykryciem by ser się rozpuścił. Smacznego! BTW całości bez dodatków (2 kromki): 145 g, 249 kcal
Ola la LCHFsera cheddar startego 4 dymki drobno posiekane łyżka drobno posiekanej natki pietruszki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka soli czosnkowej łyżeczka soli morskiej 2 łyżki Tabasco łyżeczka mielonego kminku 150 ml piwa (lub trochę więcej gdyby ciasto wyszło zbyt gęste) jajko Pełen przepis tutaj. 4. Salsa z truskawek i chipsy Klasyczna salsa truskawkowa do chipsów. Dzięki zawartości(...)wietnamsku kolendra i dymka do posypania sos Pełen przepis tutaj. 10. Ciasto czekoladowe z chili Spójrzcie na ten piękny czekoladowy kolor ciasta i jego aksamitną konsystencję. Pikantny smak będzie miłą niespodzianką, a ciasto jest warzywne, więc dość zdrowe. Składniki: 1,5 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody ¾ szklanki cukru 4 łyżki kakao łyżeczka cynamonu ćwierć łyżeczki
Ugotowane pozamiatanePierwszy raz je piekłam i na pewno nie ostatni ;) Są przepyszne i prawie jak te z piekarni, a może i na dzisiejsze czasy lepsze, smaczniejsze bez tych spulchniaczy... :) Składniki na około 9 amerykanów: 50 gr masła 1 jajko kl L 1/3 szkl cukru 1 i 1/4 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mleka 1 płaska łyżeczka amoniaku parę kropel esencji(...)był dość gęsty, ale wciąż lejący, wtedy szybko zastygnie. 1. Masło zmiksować z cukrem na puch, pod koniec miksowania wbijamy jajko i miksujemy do połączenia się. 2. Następnie dodajemy przesianą mąkę, mleko, esencję waniliową oraz amoniak. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto jest dość gęste. 3. Blaszkę od piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia i w ramach pomocy ;) możemy sobie
Gotowanie...to proste !pożegnanie tegorocznej pięknej zimy zrobiliśmy serię biszkoptów w kształcie bałwanków. Ciasto oczywiście jest bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty można też zrobić w foremkach do mufinek. Ciastka będą wtedy w kształcie grzybkow. A okrągłe biszkopty robimy na papierze do pieczenia. Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli(...)czasie blenderem ucieram żółtka z cukrem, dodaję sok z cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki i kakao wciaż mieszając. Łączę obydwie masy dość szybko uważając żeby nie zniszczyć piany. Ciasto przekładam do silikonowej formy (lub do mufinek) delikatnie nasmarowanej tluszczem. Mniej więcej jedna duża łyżka na ciastko. Zamiast foremek można użyć papieru do pieczenia i łyżką
prawdziwe jedzenieCzyli coś pysznego na świąteczny stół dla każdego roślinożercy, i nie tylko. Ciacho jest bez glutenu, bez nabiału i bez jajek, pyszne i zdrowe, i co najważniejsze w tym napiętym przedświątecznym okresie, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Składniki: 2 dojrzałe banany 2 łyżki nasion chia plus 4 łyżki ciepłej wody 3 łyżki roślinnego oleju 2/3 szklanki(...)ryżowej ¼ szklanki mąki kukurydzianej 3 łyżki kakao 4 łyżki cukru kokosowego (lub innego) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i natłuść. Obrane banany, nasiona chia namoczone w wodzie, olej oraz mleko przełóż do miski i za pomocą ręcznego blendera
Roślinna - blog wegańskidłuższy czas ręką, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. W trakcie wyrabiania można podsypać rękę mąką. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (czas około 45-60 minut w zależności od panujących warunków). Ciasto przekładamy na podsypany mąką blat/matę. Dzielimy na mniejsze bułeczki. Ja zazwyczaj formuje gruby wałek z ciasta i kroję go na kawałki(...)bułeczkę. Dziś zrobiłam, to na szybko dlatego bułeczki nie wyszły zbyt piękne, ale są naprawdę pyszne Bułeczki układamy na blaszce w odstępach (u mnie na dwóch mniejszych). Odstawiamy jeszcze na chwile przykryte ściereczką (najlepiej około 10 minut, ja dziś zostawiłam krócej). Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przed pieczeniem bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wkładamy
Słodkie okruszki