oraz wiórek kokosowych, bez dodatku cukru. Wykonane zostały z mąki ryżowej, a słodyczy nadał im dodatek ksylitolu lub erytrolu oraz czekolady. Nie są to ciastka przesłodzone, więc z czystym sumieniem możemy podać je dzieciom. Są proste i dość szybkie w wykonaniu, jednak ciasto po zagnieceniu musi swoje odleżeć, co wydłuża czas ich przygotowania. Podczas pieczenia po całej kuchni
Kuchnia MagdaLenybezą Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z puszystą bezą i dżemem owocowym. Jest naprawdę pyszne, lekka kwaskowatość dżemu świetnie komponuje się ze słodką bezą i rozpływającym się w ustach kruchym ciastem. Polecam! Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 22×27 cm. Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)składników *** *** Przygotowujemy bezę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę *** *** Następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy *** *** Połowę ciasta wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Drugą połowę ciasta nadal przechowujemy w lodówce *** *** Ciasto posypujemy kaszką manną
Blog z Apetytemszybkie ciasto bez ubijania białek, do którego można wykorzystać każde owoce sezonowe. Wilgotne i mięciutkie ciasto to fajny sposób na wykorzystanie białek z innych wypieków. Składniki: (duża keksówka lub dwie małe) 5 białek 180 ml mleka 315 g mąki pszennej 250 g cukru 170 g masła 5 g soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy
talerz przyjemnościmiski, szybko zagnieść. 4. Z ciasta uformować w rękach 20 kulek, lekko je spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. 5. W każde ciasteczko lekko wcisnąć wybrane dodatki. U mnie to były kawałeczki czekolady deserowej. 6. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC w opcji termoobieg (jeśli pieczemy bez termoobiegu, wówczas należy
W mojej kuchniProste, szybkie i bardzo smaczne ciasto marmurkowe. Bez zbędnych składników, tak jak kiedyś. I do tego wszystko zrobione w jednej misce. Do dzieła ;) Składniki (na foremkę o wymiarach 24cm x 11 cm): - 3/4 szklanki mąki pszennej - 1/2-2/3 szklanki cukru - 2 jajka - 100g miękkiego masła - 1 czubata łyżka kakao - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przed przystąpieniem do pieczenia
CookYourselfpieczenia umyte śliwki bez pestek ułożyć na środku, posypać cynamonem, cukrem brzegi ciasta ponacinać nożyczkami na paski z 2 cm szerokości, nakładać na śliwki pędzelkiem maczanym w zimnej wodzie posmarować ciasto i obficie posypać słonecznikiem piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, wystudzone przed podaniem posypać pudrem cukrem - na szybko prosty
W Mojej Kuchni Lubiędość szybkie w wykonaniu ciasto, a jego jedynym minusem jest czas oczekiwania na stężenie galaretki i masy twarogowej ;) Tak więc jeśli szukacie czegoś w sezonie truskawkowym, co nie wymaga włączenia piekarnika ani użycia miksera, to gorąco polecam wypróbować ten przepis ;) Podane składniki dotyczą blaszki o wymiarach 20cm x 20cm. Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziecie tutaj: CIASTA
Kulinarne Przebojełatwe i szybkie ciasto, bez żadnych mas i skomplikowanych warstw. I nie wiem jak to się dzieje, że takie właśnie zawsze znikają w tempie ekspresowym. Skusicie się i Wy? Składniki: 1 masło 3/4 szklanki cukru szczypta soli mały jogurt naturalny (200 g) 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 budyń waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia tabliczka gorzkiej
Cynamonowe szczęścieszybko rumienić. Po godzinie wyjąć ciasto z piekarnika, ostrożnie oddzielić boki ciasta od rantów tortownicy (uwaga, by się nie poparzyć). Ciasto odwrócić do góry nogami tak, by śliwki były na górze, delikatnie oderwać papier do pieczenia. I teraz w zależności od rodzaju użytych śliwek może być konieczne dodatkowe podpieczenie góry ciasta przez 10-20 minut bez rantów
Nastoletnie Wypiekaniepołówki śliwek bez pestek, posypać przyprawą korzenną wystające ciasto naciąć na paski i nakładać na śliwki, dwa paski zbędne odciąć i nałożyć na środek, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem brązowym piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35-40 minut, zostawić do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach - ciasto jest szybkie, smaczne na deser
W Mojej Kuchni Lubiępieczenie zależy od wilgotności masy i może być dłuższy. Stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem. Upieczone ciasto powinno odstawać od boków formy. Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z formy. Ciasto można dowolnie udekorować, ale najlepiej smakuje bez dodatków (słodycz masy makowej jest wystarczająca). Smacznego Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście – to już ostatni kawałek ciasta, które cieszyło się niebywałą popularnością. Szybkie
Słodkie okruszkiłyżeczki gałki muszkatołowej BEZA: 3 białka 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego Przepis-Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier oraz przyprawy. Dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło i wszystko miksować mikserem, melakserem lub rozcierać ręcznie, aż powstaną drobne okruszki ciasta (jak kruszonka). Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto łącząc
Gotowanie-ukkiedyś na szybko przed północą :) Oczywiście drugą galaretkę wyłożyłam nazajutrz rano, ale do popołudniowej kawki ciasto było gotowe :) Aha i zaznaczam, że te czereśnie były bez robaków :) Składniki: Na kwadratową formę o boku 24cm: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki krupczatki 2/3 szklanki cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa
Kuchnia w czekoladziemuffinki pieczone w kąpieli wodnej dokładnie takie są: lekkie, delikatnie serowe, puszyste i pyszne. Do tego naprawdę szybko sie je robi, więc .... do kuchni marsz!!! 👍👍👍 Składniki: 500 g mielonego twarogu (u mnie wiaderkowy z Piątnicy) 3 całe jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy bez cukru Dodatkowo : owoce(...)ciasta) na konsystencję piasku. Dodajemy roztopione mało. Mieszamy. Wykonanie: Wszystkie składniki masy twarogowej umieszczamy w blenderze. Miksujemy chwilę do połączenia się składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na sod każdej nakładamy po łyżeczce utartych z masłem herbatników, ugniatamy, a na to wykładamy masę serową. Na wierzch masy układamy lekko wciskając w masę owoce, posypujemy płatkami migdałów. Piec rozgrzewamy
Walijskie Pichceniemięty, polewą czekoladową, lukrem cytrynowym lub oprószcie zwyczajnie cukrem pudrem, jak ja. Każda wersja pyszna, kaloryczność inna:) Polecam szybki, prosty i smaczny przepis na mini wypiek! Muffiny bananowo-borówkowe SKŁADNIKI ( na 12 muffinek): 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki drobnego cukru 1 opakowanie cukru z wanilią szczypta soli 2/3 szklanki maślanki, jogurtu naturalnego lub kefiru(...)rozgniecione widelcem banany PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre. Dobrze mieszam rózgą kuchenną, później gdy ciasto zgęstnieje łyżką. Napełniam formę na muffiny papilotkami. Napełniam do 2/3 wysokości, wtykam borówki. Piekę w temp. 175 C grzaniem góra plus dół (bez termoobiegu) na środkowej półce piekarnika przez 30-35 minut. Gotowe posypuję cukrem pudrem. SMACZNEGO
Zasmakuj Kuchniwanilinowego 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego bez cukru szczypta soli *można także użyć z wiaderka, jednak najlepiej dobrej jakości, o zawartości tłuszczu min 10%, wtedy można zmniejszyć ilość masła nawet do 100 g. Przygotowanie: Kruche ciasto: Zimne masło posiekać nożem z przesianą mąką, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Ciasto przedzielić na pół i uformować dwie kule(...)Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Białka przełożyć do masy serowej i delikatnie połączyć. Okrągłą formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce o dużych oczkach pierwszą połowę zamrożonego ciasta. Spód podpiec około 15 min. w temp 180 st. Odstawić do przestudzenia. Na podpieczony spód wyłożyć
My sweet a lifeW weekend przetestowałam kolejny przepis bezglutenowy. Jabłecznik na kruchym cieście z duuużą ilością jabłek. Wypiek wyszedł pulchny, lekki, słodki i pachnący cynamonem, jabłkami i brązowym cukrem
Ze smakiem bez glutenumisce umieszczamy wszystkie składniki i dokładnie je ze sobą rozcieramy do momentu, aż będziemy w stanie zagnieść gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wałkujemy je, wylepiamy nim formę do tarty, nakłuwamy ją i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni(...)bardzo płynna, ale nie przejmujcie się tym - taka właśnie ma być i zgęstnieje w czasie pieczenia. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy około 40 minut. Beza Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy po łyżce cukru cały czas
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Pomału truskawki zaraz się skończą i pozostaną tylko te zamknięte w słoiczkach na zimę i zamrożone, wykorzystajmy te które jeszcze kuszą na krzaczkach i na niedzielę
Z Majeczką w kuchniCiasto kakaowe z ekstraktem z wanilii z dodatkiem powideł śliwkowych, z polewą… bez miksera. Idealne i szybkie ciasto do popołudniowej kawy. Taki murzynek, dodatkowo upieczony w formie do babki, świetnie się prezentuje. Można oblać polewą ciemną lub białą, lukrem lub posypać cukrem pudrem. U mnie gorzka czekolada 100 g roztopiona i połączona z 60 ml ciepłej śmietanki(...)tłustsze też będą ok). Możecie roztopić 100 g czekolady z 2 łyżkami masła. Na polewę posypałam posypkę o smaku czekoladowym. Ciasto kakaowe z wanilią SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 1 łyżka dobrego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 200 g cukru trzcinowego 2 jaja roztrzepane widelcem 1 szklanka mleka 2 łyżeczki ekstraktu
Zasmakuj KuchniSzybki przegląd lodówki zaowocował jeszcze szybszym wypiekiem. Gdzieś się przyczaił serek mascarpone. Do czegoś trzeba go było zużyć. Podpowiedzi udzieliła mi Dorota Smakuje , wychodząc z propozycją na pączki z serka mascarpone. Składniki: - 250g serka mascarpone (miałam trochę więcej, proporcje dopasowałam do ilosci serka) - 1,5 szkl mąki tortowej - 3 jajka - łyżeczka proszku do pieczenia - łyżka rumu (lub innego(...)pieczenia, rum, aromat rumowy, wbić jajka (kolejność bez znaczenia). Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką, aż powstanie gładkie ciasto. W szerokim garnku (może też być frytownica, albo wysoka patelnia) rozgrzać olej. Nabierać porcje ciasta łyżką do lodów i kłaść na rozgrzany olej. Można też, jak Dorota – przełożyć ciasto do woreczka, wyciąć otwór i wyciskać porcje ciasta na olej (robiłam
mojewypiekiinietylkocukier waniliowy 2 budynie waniliowe 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: 500 g truskawek Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagniatamy ze sobą. Ciasto dzielimy na dwie części (40 % i 60 %) i wkładamy do zamrażarki. Blachę o wymiarach 33x20 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy większą część ciasta, lekko je wklepując. Podpiekamy na złoty kolor przez 20 minut w temperaturze 190 stopni(...)cukier waniliowy. Mieszać do uzyskania gładkiej i lśniącej bezy. Następnie dodać budynie, wymieszać, a na końcu wlewać powoli olej. Na wystudzony spód wyłożyć pianę. Truskawki umyć i obrać z szypułek. Większe owoce pokroić na połówki. Układać je otworami do góry, lekko wciskając w pianę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około 30-40 minut w temperaturze 190 stopni, wystudzić
My simple kitchenLato to czas lekkich dań. Ale przede wszystkim lato to czas owoców sezonowych!!! Dlatego kilka lat temu zrobiłam z truskawek lekkie, jogurtowe i szybkie ciasto, taki eksperyment, bo na sernik na zimno nie miałam ochoty, na ciasto z ciężką masą, ani nawet z ubitą śmietaną też nie. Dlatego wybór padł na jogurt. Dlaczego by nie? Tylko jak zrobić(...)wyszło pysznie! Od tamtej pory, gdy tylko pojawiają się owoce sezonowe, począwszy od truskawek, poprzez porzeczki, maliny, wiśnie, jagody a nawet borówki, to robimy to proste ciasto bez pieczenia. Idealne na gorące letnie dni. JOGURTOWIEC MALINOWY Składniki: biszkopty w ilości na blaszkę esencja z herbaty około 0,5 kg owoców sezonowych (u nas są to akurat maliny) cukier
dobra gospodyni dom wesołym czyniNajprostsza wersja sałatki ziemniaczanej - z ogórkiem kiszonym i cebulą, z dodatkiem koperku oraz szczypiorku, podana z sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem musztardy. Tylko 5 podstawowych składników
Kuchnia MagdaLenyCiasto które pachnie pomarańczami, czekoladą i makiem. Jest lekkie, delikatne i na pewno szybko zniknie ze stołu. Budyń pomarańczowy ze świeżych pomarańczy jest przepyszny. biszkopt makowy: 4 jajka wielkość M 4 łyżki cukru trzcinowego 50 g maku mielonego 3 łyżki płaskie mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa pomarańczowa: 1 litr soku z pomarańczy świeżo wyciśnięty /oko(...)końcu dodaję żóltka i już tylko mieszam mikserem do połączenia składników. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam i łącze z makiem. Dodaję do jajek i mieszam delikatnie od spodu łyżką. Formę o wymiarach 24X24 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę makową. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20 minut. Biszkopt studzę
wesoła kuchniaciasto, z którego już niedługo powstaną te wszystkie pyszności z tytułu posta. Niezwykle pomocny w wyrabianiu ciasta idealnego okazuje się Mąż, a już zwłaszcza taki, który ostatecznie stwierdza, że Jemu to ZAWSZE lepiej wychodzi :))) A potem w ogóle przejmuje robienie pizzy, pizzerenek dla dzieci, ruloników z kapustą, pierożków z pieczarkami, bułek, słodkich rolad i innych wariacji w temacie ciasta(...)NASTAWIAMY PIEKARNIK (220 stopni, pieczenie góra-dół) i wracamy do wyrośniętego już ciasta. Z ilości podanej w przepisie wychodzą 2 blachy piekarnikowe, więc dzielimy ciasto na pół i 1 część rozwałkowujemy - najwygodniej od razu na blaszce, posmarowanej wcześniej lekko olejem. Zawijamy brzegi, smarujemy sosem, układamy co tam chcemy i pierwsza pizza leci do pieca. Pizza jest gotowa kiedy brzegi
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE