szybkie ciasto bez pieczenia - 8029 przepisów (strona:142/536)

Zdrowe biszkopty 163

pożegnanie tegorocznej pięknej zimy zrobiliśmy serię biszkoptów w kształcie bałwanków. Ciasto oczywiście jest bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty można też zrobić w foremkach do mufinek.  Ciastka będą wtedy w kształcie grzybkow. A okrągłe biszkopty robimy na papierze do pieczenia.  Składniki: 4 jajka 80 g mąki  pół szklanki cukru (lub mniej)  szczypta soli(...)czasie blenderem ucieram żółtka z cukrem, dodaję sok z cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki i kakao wciaż mieszając. Łączę obydwie masy dość szybko uważając żeby nie zniszczyć piany. Ciasto przekładam do silikonowej formy (lub do mufinek) delikatnie nasmarowanej tluszczem. Mniej więcej jedna duża łyżka na ciastko. Zamiast foremek można użyć papieru do pieczenia i łyżką

prawdziwe jedzenie
Wegański bezglutenowy murzynek 198

Czyli coś pysznego na świąteczny stół dla każdego roślinożercy, i nie tylko. Ciacho jest bez glutenu, bez nabiału i bez jajek, pyszne i zdrowe, i co najważniejsze w tym napiętym przedświątecznym okresie, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Składniki: 2 dojrzałe banany 2 łyżki nasion chia plus 4 łyżki ciepłej wody 3 łyżki roślinnego oleju 2/3 szklanki(...)ryżowej ¼ szklanki mąki kukurydzianej 3 łyżki kakao 4 łyżki cukru kokosowego (lub innego) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i natłuść. Obrane banany, nasiona chia namoczone w wodzie, olej oraz mleko przełóż do miski i za pomocą ręcznego blendera

Roślinna - blog wegański
Łatwe bułeczki pszenne 199

dłuższy czas ręką, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. W trakcie wyrabiania można podsypać rękę mąką. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (czas około 45-60 minut w zależności od panujących warunków). Ciasto przekładamy na podsypany mąką blat/matę. Dzielimy na mniejsze bułeczki. Ja zazwyczaj formuje gruby wałek z ciasta i kroję go na kawałki(...)bułeczkę. Dziś zrobiłam, to na szybko dlatego bułeczki nie wyszły zbyt piękne, ale są naprawdę pyszne Bułeczki układamy na blaszce w odstępach (u mnie na dwóch mniejszych). Odstawiamy jeszcze na chwile przykryte ściereczką (najlepiej około 10 minut, ja dziś zostawiłam krócej). Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przed pieczeniem bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wkładamy

Słodkie okruszki
Sernik Krakowski 172

jest to, że wszystkim w domu smakowało ;) Sernik zrobiłam bez rodzynek bo u mnie w domu nie wszyscy lubią sernik z rodzynkami. Szczerze powiem, że nawet bez lukru jest dobry ;) Zamiast kratki na moim serniku zawitały tulipanki :D A o to przepis: Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 125 g masła, zimnego(...)Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść i wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą, lekko spłaszczyć, włożyć do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia), po nakłuwać widelcem. Podpiec

Motylkowa Kuchnia
Dyniowa tarta na pochmurne poniedziałki i inne dni tygodnia 150

oprócz szpinaku) szybkimi ruchami zagnieć ciasto. 3. Z rozmrożonego szpinaku odciśnij jak najwięcej wody i dodaj co ciasta- zagnieć ponownie ( jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie dodaj 1 łyżkę mąki - ciasto powinno być gładkie i sprężyste.) 4. Formę do tarty posmaruj cienką warstwą oleju, wysyp mąką/ bułką tartą i wylep ją ciastem. 5. Ciasto obficie ponakłuwaj widelcem i piecz 15min(...)Farsz: 1. Dynię ugotuj do miękkości w wodzie bez soli. 2. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj szczyptę soli. 3. Ugotowaną dynię rozgnieć na puree i wymieszaj z rozkłóconymi jajami, mlekiem i przyprawami. 4. Dodaj do całości groszek i cebulkę i wymieszaj wszystko razem. Całość: 1. Gotowy farsz wylej na upieczony spód ciasta i zapiekaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sernik na zimno z matchą 255

Już dawno nie pamiętam, kiedy maj był tak ciepły. W upały dogrzewanie mieszkania piekarnikiem nie jest najlepszym pomysłem, dlatego desery bez pieczenia – na zimno, częściej goszczą w mojej kuchni. Efektowny deser może być bardzo prosty do przygotowania. Ja tym razem wykorzystałam swój stary przepis na sernik na zimno, ale na wierzchu zamiast standardowej galaretki, zrobiłam kremowy topping(...)naturalnego serka i japońskiej herbaty matcha. Nadaje ona zielony odcień i intensywny smak. Do tego beziki, maliny, pistacje – i już mamy coś niezwykłego. Ciasto tak szybko znikło, że zabrałam się za kolejne wersje. Polecam zaufać swojej intuicji i pobawić się składnikami – różne owoce, różne wersje smakowe – w tym serniczku prawie wszystko dozwolone. Sernik na zimno – spód

Poezja smaku
Ciasto czekoladowe ze śliwkami 226

Ciasta mogłabym piec niemal codziennie. Bardzo lubię, gdy w domu czuć zapach świeżo pieczonego ciasta. Niestety nie mam tak dużej rodziny, która poradziłaby sobie z rozpracowaniem

Pobite gary Barbary
Tarta cytrynową z bezą 146

Beza – 4 białka – 200 g cukru – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej   Wykonanie: Kruchy spód – Mąkę połączyć z cukrem i solą, dodać pokrojone na kawałeczki masło i rozcierać ciasto palcami. – Dodać żółtko i wodę, zagniatać ciasto do połączenia składników w jednolite i gładkie ciasto. – Zawinąć kruche ciasto(...)ognia i do gorącej masy dodać pokrojone na kawałeczki masło. Szybko mieszać, aż się roztopi i połączy z masą. – Następnie dodać jajko i żółtka, i szybko wymieszać. – Na upieczony kruchy spód wyłożyć krem cytrynowy. Beza – Białka wlać do miski i ubić mikserem na pianę. Następnie dodawać

To co kocham
Ciasto waniliowe bez miksera 114

Ciasto waniliowe, proste, szybkie, bez miksera, które wykonasz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Ciasto można podzielić na dwa, do jednej dodając, np. łyżkę kakao lub masła orzechowego i na przemian wylewać je do formy. To idealne i pyszne ciasto do popołudniowej kawy, aromatycznej herbaty lub kubka kakao. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zasmakuj Kuchni
Ciasteczka kruche-jajka wielkanocne 194

ciasta szybko zagnieść ,owinąć w folię .Schłodzić w lodówce co najmniej 1 godzinę.Następnie ciasto cienko rozwałkować. Za pomocą foremki wykrawać jajka. W połowie ciasteczek zrobić dodatkową dziurkę . Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Upieczone ciasteczka ostudzić. Ciasteczka z dziurką posypać cukrem pudrem. Na ciasteczka bez dziurki

Moje domowe kucharzenie
Orzechowiec 180

łatwe i szybkie, szybko się piecze, nic nie trzeba ucierać, a smakuje... rewelacyjnie Składniki: Ciasto miodowe 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru brązowego pół szklanki oleju kostka margaryny 5 jajek 4 łyżki śmietany 18% 4 łyżki miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej Masa 1 litr mleka 2 budynie bez cukru 1 kostka(...)łyżki masła 150 g - 200 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i wyrobić ręką na jednolitą masę. Ciasto jest dość rzadkie i takie ma być. Podzielić na 2 części. Blaszkę 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć 1/2 ciasta, rozsmarować na blaszce, można pomóc sobie łopatką maczaną w gorącej

kgwjanczewo
Kruche z rabarbarem 150

pieczenia Rabarbar • 5 łodyg rabarbaru • 1 budyń waniliowy • 4 łyżki wiórek kokosowych Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 2 budynie waniliowe • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać mąkę(...)masłem między dłońmi jak kruszonkę. • W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem. • Szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 1/4 do zamrażarki, resztę odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto przykryć, aby nie wysychało. • Ciasto bardzo trudno się zagniata i należy je tylko lekko połączyć, ale dzięki temu jest pyszne

To co kocham
rogaliki półfrancuskie 623

szybko ciasto, które następnie schłodziłam w lodówce przez godzinę. Po tym czasie podzieliłam ciasto na 4 części, każdą rozwałkowałam dość cienko na kształt przypominający koło. Każde koło podzieliłam przez środek (jak tort) na 8 części, rozłożyłam nadzienie i zwinęłam rogaliki. Piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Ponieważ ciasto jest bez

babka w formie
Snickers 204

orzechy i przesmażyć szybko mieszając. ( ok. 3-4 min. od rozpuszczenia masła ). Gotową masę wylać na drugą część ciasta i upiec w tej samej temperaturze co pierwszą część. ( Masa nie musi być idealnie równo rozprowadzona, ponieważ podczas pieczenia rozpuszczone składniki "bomblują" i rozmieszczają się na całą powierzchnię ciasta) 4. Z upieczonego ciasta ściągnąć papier do pieczenia. Na blachę(...)położyć pierwszą część bez orzechów. 5. Przygotować masę budyniową. Mleko zagrzać w garnku. W misce rozmieszać budyń  i cukier. Dodać do gotującego się mleka. Gdy budyń zacznie gęstnieć dodać masło i cały czas mieszając gotować do momentu zgęstnienia masy. Wylać na pierwszą część ciasta i przykryć ciastem z masą orzechową. Odstawić do wystygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce

A Ty Smakuj Mnie
Ciasto banoffee 5895

Nazwa ciasta pochodzi od połączenia smaków banana z masą toffi i bitą śmietaną. Jest to ciasto na kruchym spodzie. Żeby móc się nim dektowac , wystarczą zaledwie

Słodkości i nie tylko

Proponowane wyszukiwania