Nie jestem fanką mega słodkich deserów – ten jest bardzo przyjemny, lekko słodki, półwytrawny i bardzo satysfakcjonujący. Połączenie koziego twarożku z figami, jogurtem i twarogiem z mleka
Karo in the Kitchentwórcze warsztaty :) Słodkie jak diabli, ciągnące z wierzchu a od spodu chrupiące. Dla mnie bajeczny słodycz. Przepis podpatrzony w Małej Cukierence . PS. zdjęcie niestety nie ostre, robione na szybko, rano, nim ciasto zostało pożarte, wybaczcie! Ciasto kokosowe z ciągutka ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego) 110 g masła ciągutka: 2 kopiaste łyżki(...)polewa troszkę zgęstnieje. Polewę rozprowadzić równomiernie na podpieczonym spodzie i blaszkę wstawić do piekarnika na około 15-20 minut. Pieczemy, aż polewa zbrązowieje (trzeba obserwować, żeby nie przypalić, moje ciastka wyszły dosyć ciemne). Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 15 minut do przestygnięcia. Następnie nożem trochę nacinamy ciasto, zaznaczając porcje, będzie nam wtedy łatwiej je pokroić (ponieważ polewa stwardnieje
Dzieje kuchennej WiewiórySą to chyba najprostsze ciasteczka jakie w życiu przyszło mi robić :) Po upieczeniu są delikatne, kruche, z wyraźną nutą masełka, dosłownie rozpływają się w ustach, a
My Culinary ArtDo przygotowania tego ciasta nie potrzeba ani sody ani proszku do pieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z białek jaj i przykryte jest także pianą
prawdziwe jedzenieSezamki - to popularne batoniki przygotowywane z prażonych ziaren sezamu, miodu oraz cukru. Sezamki to smak dzieciństwa, gdzie królowały proste słodycze o niezapomnianym smaku. Znane "ciastka" możemy przygotować samodzielnie w domu, są równie smaczne jak te sklepowe, a nawet lepsze.... Sezamki są stosunkowo zdrowe w porównaniu do innych łakoci, dlatego warto przygotować je dla dzieci. Zaspakajają ochotę(...)ziarno. Przygotowaną masę wykładamy na formę i szpatułką lub nożem równomiernie rozprowadzamy na grubość ok. 3-4 mm (można również użyć natłuszczonego wałka). Całą czynność należy wykonać bardzo szybko ponieważ karmel natychmiast zastyga.Gdy karmel lekko przestygnie ostrym nożem kroimy blok na nieduże batoniki (ok. 4 x 9cm). *karmel ma odpowiednią konsystencję w momencie gdy jego kropla upuszczona
Słodka Stronakurkowym, mogę śmiało powiedzieć, że mamy jesień zamkniętą na talerzu. Zobaczcie również: Co zrobić z dyni, czyli prosty przepis na kaszotto Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów Owsiane ciastka z dyni z żurawiną i miodem Domowe gnocchi w sosie szpinakowym z fetą Domowy chleb bezglutenowy z dyni piżmowej Zupa z dyni piżmowej – bez dodatku śmietany Trudność Średnio zaawansowany(...)Upieczoną dynię obierz ze skórki, dodaj niewielką ilość wody i zblenduj na gładkie purée. 3 Miąższ z dyni przełóż do miski, dodaj mąki, jajko oraz sól i pieprz. SZYBKO zgnieć ciasto aż do połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj więcej mąki. 4 Na blacie oprószonym mąką uformuj wałeczki o średnicy 2 cm, które pokrój na kawałki o grubości
A to pestkaNie to, że uwielbiam baklavę, ale ją lubię Chociaż po tym wypieku, to może zaliczę ją do kategorii uwielbiam. Ta domowa baklawa, z tą kupną ma
Mieszam w GarnkuSłoneczna aura za oknem sprawia, że chce mi się wiosny, kwiatów, ciepła itp itd. Dlatego na moim stole pojawił się już kwiecisty, wiosenno wielkanocny obrus, a
Cynamonowe szczęściedzięki jabłkom. Jednocześnie jest chwilami chrupkie dzięki orzechom, których nie należy skąpić w tym cieście. W końcu to ciasto wiewiórka, więc trzeba ich trochę zgromadzić ;) Jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Tego roku to moje ostatkowe ciasto. Następne po Wielkim Poście. Składniki (na formę (27 x 18 x 3) cm ): 1 kg jabłek (masa przed obraniem) 4 łyżki cukru(...)piec ok. godziny w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, a gdy ostygnie usunąć papier do pieczenia. ----- Podobne: Ciasto "wiewiórka" lub brzydal Jabłka faszerowane amarantusem Portugalskie ciastka arachidowe "Bóg, kasa i rock'n'roll" Szymona Hołowni i Marcina Prokopa to książka, którą kupiłam zaraz po jej wydaniu, ale odłożyłam na "lepsze czasy". Zazwyczaj tego typu pozycje
Weekendy w domu i ogrodzieKlasyka, prawda? Wisienka na bitej śmietanie :) Przepis na kruche jest przepisem mojej Świętej Pamięci Mamy. Co to oznacza? Oznacza, że przepis jest idealny i przepyszny. Jak
Blondynka GotujeBardzo, bardzo dawno zrobiłam naprawdę pyszny sernik. Na zimno, więc był wyjątkowo szybki w przygotowaniu. Tak cudownie delikatny, że rozpływał się w ustach. Pastelowo różowy, z lekkim aromatem lawendy. Jeny, jakie to było dobre...Najpierw zobaczyłam go u Kasi - kolor mnie zafascynował, dodatek czereśni oczarował - to moje wspomnienie letnich, dziecięcych dni, spędzanych na dziadkowej działce, gdzie mogłam wdrapywać się(...)zakochacie się w tym serniku bez pamięci. Szkoda, że dopiero w przyszłym roku...Sernik czereśniowy z lawendą i waniliąSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:120 g ciastek digestive2 łyżki kakao75 g masłamasa serowa:500 g czereśni70 g cukru1 laska wanilii2 łyżeczki suszonej lawendy8 listków żelatyny2 łyżki wody3 żółtka85 g cukru pudru400 g serka kremowego300 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis na kruche ciasteczka z dodatkiem mąki krupczatki gwarantuje nam niesamowitą kruchość ciasteczek. Uwielbiam takie domowe małe "co nieco" do popołudniowej kawki ... ☕ Składniki: (na
Walijskie Pichceniechleb z dynią na zakwasie, który dosyć długo zachowuje świeżość. A także domowe, drożdżowe bułki. Domowe bułki mają to do siebie, że gdy są świeże smakują idealnie, ale bardzo szybko robią się twarde jak kamień. Każdego dnia określałam przydatność do spożycia w skali od 1 do 5, gdzie skala oznaczała: nie do spożycia – zepsuty lub za twardy może być(...)świetnej jakości. Producent podpowiada, by worek pozostawić w miejscu przewiewnym i zacienionym i tak też zrobiłam. A jak przechowywałam pieczywo do tej pory? W dużej, ozdobnej puszce po ciastkach ;) A w środku, w woreczku lub papierowej torebce, w których zostało kupione. Natomiast domowe bułki zawsze kładłam na talerzyku i przykrywałam bawełnianą ściereczką. Przejdźmy do testu z chlebem kupionym
Mienta blogCiasto jest naprawdę smaczne i przy tym bardzo szybkie oraz proste w przygotowaniu. Herbatniki przełożone grubą warstwą kremu maślano-orzechowego i czekolada tworzą świetne połączenie. Wadą jest fakt, że ciężko poprzestać na jednym kawałku, ale bez obaw dwa wystarczą, ponieważ pomimo świetnego smaku kremu na bazie masła chyba nie zje się za dużo... Polecam! (Forma o wymiarach(...)dowolny alkohol. Krem dokładnie zmiksować na średnich obrotach miksera. Całość. Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia kolejno ułożyć warstwę herbatników, połowę masy orzechowej, herbatniki, resztę masy i ponownie ciastka. Wierzch ciastek posmarować kremem czekoladowym (ew. polać polewą) i obsypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc, aby herbatniki zmiękły. (*) Tym razem użyłam kremowego
Di gotujeCo zrobić z samych białek? Oto przepis na pyszne, kruche kokosanki polane gorzką czekoladą. Składniki: 3 białka szczypta soli 150 g cukru 150 g wiórków
Kukuleczki