tegorocznej kolekcji ciasteczek świątecznych dodałam również kruche, budyniowe rogaliki obtoczone cukrem z dodatkiem wanilii. Są dosyć szybkie do wykonania, a ich waniliowy aromat jest już wyczuwalny na etapie ugniatania ciasta. Trzymane w puszce długo zachowują świeżość i ładny wygląd. Składniki na około 35 szt.: 220 g mąki pszennej 110 g miękkiego masła 95 g cukru 5 g cukru waniliowego
Świat Ciastakolejne małe, słodkie kuleczki ;) Tym razem mam dla Was wersję kajmakowo - migdałową tych smakołyków. Bardzo szybko się je robi i rzecz jasna - szybko znikają ze stołu ;) Słodkie, z delikatnie słoną nutką. Polecam! :) Składniki: 200 g pokruszonych ciasteczek 175 g serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego 100 g masy kajmakowej szczypta soli morskiej zmielone migdały Masę kajmakową lekko podgrzać, by była płynniejsza
Domowa cukiernia EwyKompoty, aromatyczne konfitury, ciasta, ciasteczka, kisiel to wszystko pojawia się u mnie na stole wiosenną porą. Do moich ulubionych rabarbarowych smakołyków należą serowe ciasteczka. Są kruche i kwaśno-słodkie jednocześnie . Bardzo wiosenne i orzeźwiające. Pyszne i szybkie w przygotowaniu. POTRZEBUJEMY: 150 g serka waniliowego typu Almette lub serek śmietankowy +cukier waniliowy 150 g mąki pszennej 2 łyżki cukru
WYSPA SZCZĘSLIWACzasami jakieś ciasto się nie uda. Albo upiecze się go za dużo (to często mi się zdarza). I co wtedy zrobić z nadmiarem? Żal przecież wyrzucać
Życie zamknięte w smakumyśl grudniowe wieczory. Całkiem niegłupim pomysłem byłoby upieczenie tego ciasta na Boże Narodzenie- może wrócę do tego przepisu? Niniejszym jestem prawie tak szybka jak Lidl i Tesco. Doszły mnie pierwsze wieści o kalendarzach adwentowych i świątecznych ciasteczkach w tych dwóch sklepach. Osobiście jeszcze nie widziałam, ale wpisuję się w tendencję. Chociaż szczerze powiedziawszy przy 20 stopniach jakoś bardziej na miejscu
les mirabellesSkładniki: 300 g OREO 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1/4 kostki masła 150 g pianek marshmallows kubek pełnego mleka (3,2%) 0,5 kubka
Luźna KuchniaKolejna propozycja na błyskawiczny deser, który możemy szybko zrobić, nawet w razie niezapowiedzianej wizyty znajomych. W kuchni spędzimy niewiele czasu, a ciasteczka do kawy będą jak znalazł. Smakują zarówno na ciepło jak i zimno. SKŁADNIKI: na 8 sztuk 1 płat ciasta francuskiego 1 serek ricotta cukier trzcinowy do smaku wydrylowane wiśnie (moje były z kompociku) 1 żółtko
Kuchnia w opałachsobie siedząc i mając ochotę na coś słodkiego wymyśliłam te ciasteczka. Nie wyglądają zbyt pięknie, ale za to są smaczne. Robi się je bardzo szybko i bardzo szybko znikają. Ale najfajniejsze jest to, że do pracy możemy zachęcić swoje dzieci, będą miały fajną zabawę.450 g mąki pszennej typ 500250 g margaryny Kasia2 żółtka 1 jajko2 łyżki jogurtu greckiego75
Ewa w kuchnirazy. Łykam więc tabletki, w które zaopatrzyła mnie Mamunia, piję okrutnie kwaśne roztwory, i mam nadzieję, że mi to pomoże. I to szybko, bo przedświątecznych planów mamy sporo, a czasu niewiele. Kolejne przepisy na różne świąteczne ciasteczka i pierniczki czekają w kolejce, wypadałoby przetestować też jakieś ciacha, bo przecież nie tylko ciasteczkami człowiek żyje. O lepieniu pierogów nawet nie wspomnę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeświętami Bożego Narodzenia - ja takich skojarzeń nie mam. Po prostu bardzo lubię dodatek kwaskowej żurawiny w wypiekach, stąd pomysł na upieczenie ciasteczek. Te ciastka są super z wielu przyczyn. Robi się dosłownie 15 minut. Są szybkie, dziecinnie proste i baardzo smaczne. Uprzedzam, żeby nie wydłużać czasu wypieku ciastek. Są one jasne, mają tylko lekko zrumienione brzegi
Walijskie Pichcenieżyczenie;) Przygotowałam pyszny sernik na czekoladowo- ciasteczkowym spodzie, z truskawkową masą serową oraz sporą warstwą musu truskawkowego. Ciasto rozeszło się tak szybko, że zdążyłam skubnąć tylko maleńki kawałeczek:) Inspirowałam się przepisem Oli. Spód:330 g ciasteczek z nadzieniem czekoladowym, 70g masła, czubata łyżka nutelli lub innego kremu czekoladowego. Masło i nutellę stopić. Ciastka połamać na kawałki i zmielić
Z miłości do słodkościłóżka. Gdy w końcu niechętnie poddałam się głosowi rozsądku, który podpowiadał mi, że chorobę trzeba wygrzać, rzeczywiście szybko wróciłam do zdrowia. Stanęłam na nogi dzięki męskiej części rodziny, która donosiła kolejne porcje herbaty i kanapek z miodem. Kanapki, lekarstwa, herbata, ciasteczka i książka. I po chorobie. Tak się kończy, gdy w środku lata, mino chłodu pojechałam do Selgrosa w bluzce
Posadzone i zjedzonenaprawdę szczypią w język. A przy tym pokryte są chrupiącą, karmelową skorupką, która ten ostry smak równoważy. Wyjątkowo szybko znikające, cieniutkie, niesamowicie wciągające. Zanim zdążycie się obejrzeć, znikną z miseczki. Gwarantuję.A dlaczego ślimaczki? Otóż, jak już wpadłam na pomysł robienia ciasteczek, ruszyłam do mojej przepastnej komody, w której trzymam wszystkie kuchenne różności, nieużywane na co dzień. I zamiast standardowych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki: 260 g mąki 20 g drożdży 200 ml mleka, ciepłego 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jabłko 100 g rodzynek 2 łyżeczki
Domowy Smak Jedzeniaproszku Wykonanie : Mąkę posiekać z masłem , cukrem solą i proszkiem .Dodać żółtka i śmietanę jeśli ciasto będzie za sypkie .Szybko zagnieść , spłaszczyć , odstawić do lodówki na minimum 30 min .Po tym czasie możemy użyć ciasta np do ciasteczek . Ciasto wałkujemy ( nie za cienko ) i wycinamy ciasteczka .Pieczemy w 180 - 200 stopniach ( jeśli z termoobiegiem to w tej niższej temperaturze
Od kuchni czyli o wszystkim po trochę