Kruche ciasteczka maślane... Proste do wykonania, a w dodatku ze składników, które zawsze mamy w domu. Tak szybko jak się je robi, tak szybko też znikają. Idealne dla dzieci, bez zbędnych spulchniaczy i jajek. Składniki na ok. 20 sztuk: 120 g masła 3 łyżki cukru pudru 150 g mąki kilka kropel ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki zagniatamy na kulkę(...)Następnie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy kuleczki widelcem. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. W czas nagrzewania piekarnika, wkładamy blaszkę z ciasteczkami do lodówki. Pieczemy w 200 stopniach ok. 12-15 min. (do zarumienienia
Pelusiowa KuchniaKiedy rodzinka ma ochotę na coś słodkiego najczęściej przygotowuje szybkie wypieki z ciasta francuskiego. Francuskie grzebyki chodziły już za mną od dłuższego czasu. Postanowiłam, że uraczę najbliższych smakiem truskawek i upiekłam je z domową konfiturą truskawkową. Do wypieku posłużyła mi silikonowa mata firmy Tupperware, którą otrzymałyśmy do przetestowania. Sprawdziła się idealnie. Grzebyki z truskawkową konfiturą SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta(...)środek pasków nakładamy domową konfiturę z truskawek i posypujemy mielonymi migdałami. Składamy Paski na pół zlepiając końce. Następnie nacinamy ciasto przez całą długość na około 1/3 głębokości ciasteczek. Kroimy paski na mniejsze ciasteczka tworząc grzebienie. Silikonową matę przekładamy na kratkę do pieczenia, na macie układamy francuskie grzebyki - smarujemy białkiem. Grzebyki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibędą się dały formować w kulki. Markizy można potraktować na dwa sposoby – rozłożyć je na połowy, osobno ciasteczka pokruszyć a krem dodać do ubitej śmietany, albo szybciej – pokruszyć ciastka w całości, z nadzieniem, np. w malakserze. Ja lubię to załatwić szybko, korzystam z drugiego sposobu. Jeśli zobaczycie że ubijaczki miksera zostawiają na śmietanie wyraźny ślad – sprawdzajcie czy formują się już
Karo in the KitchenCiasteczka z m&m's Nawet nie obejrzałam się a październik prawie się już kończy... Okazał się dla mnie bardzo szybkim i pełnym wrażeń miesiącem. Zresztą nie tylko dla mnie. Syn Starszy został pasowany na ucznia, a Syn Młodszy postarzał się o rok. Dobrze, że tylko On, a nie ja ;) Takie imprezy wymagają słodkości. Najlepiej kolorowych, jak te ciasteczka, które
Pełny talerzDziś mam dla Was pyszny i naprawdę szybki przepis, na rozpływające się w ustach delikatnie kokosowe babeczki . Ja swoje przygotowałam specjalnie dla chorej córeczki. „Mamusiu
Słodkie okruszkiPierwsze wrażenie? Wow, jak pięknie wyglądają :) Na prawdę są wykonane bardzo estetycznie (w końcu to "ręczna robota"), bardzo precyzyjnie, bowiem znajdziemy na nich informacje o składzie i bardzo smacznie :) Ciasteczka ważą nieco ponad 60g i kosztują 2,50 zł za sztukę. Każde jest zapakowane w folię biodegradowalną, przyjazną dla środowiska. Dzisiaj mam dla Was dwie recenzje wyżej wymienionych produktów(...)wypieków i staramy się dawać słodyczy jak najmniej. Ale wracając do brownie, pięknie pachnie czekoladą, jest lekko wilgotne i co najgorsze.....szybko znika :D Nam smakowało bardzo i nawet Tata się załapał i pochwalił :) Następnie skosztowałyśmy ciasteczko "Chocolate Chip". Było ono bardzo kruche, przyjemnie się je jadło, zawierało duże kawałki czekolady i przepięknie pachniało, a to za sprawą
Zdrowie na języku :PBardzo lubię kawę, a połączenie kawy i sernika to dla mnie poezja :). Zapraszam na pyszny, kremowy, wilgotny sernik na spodzie z ciasteczek. Aromatyczny, ze świetnie wyglądającą polewą czekoladową posypaną kakao, pychotka. W przygotowaniu jest prosty i szybki, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik kawowy z czekoladą Składniki: Spód: 200g ciastek(...)czekolady 50g mlecznej czekolady 1 łyżka masła 50g śmietanki kremówki 30% lub 36% 3-4 łyżki gorącej wody Dodatkowo: kakao do posypania czekoladowe ziarenka kawy do ozdoby Spód: 1. Ciasteczka zemleć w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23cm i wyrównać, wstawić do lodówki. Masa serowa: 2. Oba sery
Mała CukierenkaObłędne, bezglutenowe ciasteczka gryczane z dodatkiem mąki migdałowej i sezamu czarnego oraz białego. Cudownie kruche i chrupiące! Bardzo proste i szybkie do wykonania, a efekt końcowy po prostu przepyszny! Ja użyłam mąki gryczanej białej ponieważ jest delikatniejsza w smaku, ale z powodzeniem możecie użyć zwykłej. Oryginalny przepis pochodzi z włoskiego magazynu La cucina naturale. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI na ok.20 ciastek(...)małe kawałki. Zagnieś szybko wszystkie składniki, dodaj jajko i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj wałek o średnicy 4-5 cm, zawiń w papier do pieczenia i wstaw do lodówki na mniej więcej godzinę. Schłodzone ciasto pokrój w poprzek na kawałki szerokości 1 cm i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka posyp z wierzchu brązowym cukrem
Kuchnia bezglutenowamiałam możliwość wybrania upominków dla siebie. Wybrałam kubek, drewnianą tabliczkę do powieszenia na ścianie i słoik na pyszne ciasteczka, a wszystko to z grawerowanym napisem "Zrób to smacznie" :) Kontakt mailowy ze sklepem ePrezenty.pl był świetny, bardzo szybko otrzymywałam odpowiedzi na moje pytania. Ekspresowo zrealizowane zamówienie i tak samo ekspresowa wysyłka. Także gorąco polecam sklep, mnóstwo gadżetów do wyboru
Zrób to smacznieNiezwykłe zwykłe kruche ciastka z dodatkiem dżemu. Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu. Kształtem przypominają kluski śląskie a w "dołeczkach" wypełnione są dżemem. Szybko się robi i szybko znikają. składniki: 450 g mąki pszennej 250 miękkiego masła 2 jajka 150 g cukru szczypta soli ulubiony dżem, u mnie truskawkowy Łowicz Do miski wsypać mąkę. Dodać sól oraz cukier i wymieszać(...)minut do schłodzenia. Potem z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego ok 20-22 g. W każdej kulce zrobić wgłębienie, palcem lub zaokrąglonym trzonkiem drewnianej łyżki. Ciasteczka mają kształtem przypominać kluski śląskie. Ciasteczka ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Wgłębienia w ciastkach wypełnić dżemem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasteczka lekko się zarumienią
Monia miesza i gotujeciasteczka z malinami i czekoladą to zdrowsza wersja przekąski, która idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie lub podwieczorek. My osobiście zabraliśmy pudełeczko ciasteczek ze sobą na bawialnię. Rozeszły się jak świeże bułeczki. Dzieci je polubiły, dorośli również. Szybkie, bezproblemowe w przygotowaniu, smaczne, zdrowe… Koniecznie do zrobienia na Waszej liście. Składniki na 13 sztuk: 100 g płatków owsianych(...)Wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Formujemy 13 kulek, układamy w odstępach, na formie wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczamy delikatnie. Wciskamy w ciasteczka pozostałe groszki czekoladowe. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 10-12 minut. Zostawiamy na formie do ostygnięcia. Przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemniku. The post Owsiane Ciasteczka
Made By Mom And Sonszybka. Na słodko. Takie małe co nie co do popołudniowej herbatki. Składniki : * opakowanie ciasta francuskiego * ulubiony dżem * żółtko jajka * cukier puder Przygotowanie : Ciasto francuskie kroimy na 12 kwadratów. Na każdy nakładamy łyżeczkę dżemu i składamy na pół. Brzegi zlepiamy widelcem. Układamy na blaszkę, smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy na złoty kolor. Ciepłe ciasteczka oprószyć cukrem pudrem
Magiczne Życie Martyciastku po upieczeniu słabo widoczny..nie mam pojęcia czemu..Miałam resztkę mąki krupczatki i postanowiłam właśnie upiec z niej ciasteczka...znalazłam przepis w necie..no i nie zapisałam linku..Ciasteczka upiekłam..spróbowałam..smaczne..ale nie słodkie..co za pech..zapomnieć dodać cukru..to chyba tylko mi może tak się przydarzyć.. 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl.mąki krupczatki(...)wymiesza.Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać skórkę pomarańczową.Żółtka wymieszać widelcem z wanilią i solą.Dodać do reszty składników, szybko zarobić ciasto i włożyć do lodówki na pół godziny.Wałkować na grubość 5 mm, wykrawać ciasteczka foremką lub szklaneczką, wycisnąć foremką wzorek i układać na blaszce wyłożonej papierem dnia.Piec 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Moje domowe kucharzenieCiasto przed pieczeniem warto trzymać w lodówce. Wtedy jest wystarczająco twarde i bez problemu można uformować wałek, z którego odcinane będą pojedyncze ciasteczka. Tuż po upieczeniu ciastka są lekko twarde. Zwłaszcza skórka, która jest delikatnie chrupiąca. Szybko jednak kruszeją, miękną i są zaskakująco delikatne. Lukier nie jest za gęsty, jest na tyle rzadki, że fefernuski bez problemu można(...)piekarnika. Przełóż fefernuski na kratkę do ostygnięcia.Po ostygnięciu fefernusków przygotuj rzadki lukier - w misce dokładnie wymieszaj cukier puder, sok z cytryny i wodę.Do lukru partiami wkładaj wystudzone ciasteczka. Delikatnie je zamieszaj, aby całe pokryły się lukrem i wyjmuj pojedynczo, aby ociekły z lukru. Ociekające fefernuski układaj na kratce do stygnięcia chleba lub na ruszcie do piekarnika. Warto podstawić
Grahamka, weka i kajzerkaWarto upiec nie tylko na święta Bożego Narodzenia :)Robi się szybko, a są naprawdę smaczne.Składniki : 1/2 kg mąki 25 dag cukru 25 dag masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie : Masło utrzeć do białości, dodać stopniowo cukier, a potem jajka Potem dodajemy stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem(...)pieczenia oraz cynamon -doskonale wyrabiamy na stolnicy Wyrobione ciasto dzielimy na części i wałkujemy na grubość około 5 mm.( podsypujemy mąką, by nie przywierało) Z rozwałkowanego placka wycinamy ciasteczka dowolnego kształtu Pieczemy w temp. 180 stopni C do zarumienienia - około 10 -15 min ( nie smarujemy jajkiem) Po przestudzeniu przechowujemy w szczelnym naczyniu, jeśli oczywiście nikt nie znajdzie ich przed czasem
Proste Potrawy