mieszając. Gdy mleko na gazie zaczyna wrzeć wlewamy do niego mieszankę budyniową i całość podgrzewamy, aż do zgęstnienia. 1/3 jeszcze ciepłego budyniu przekładamy na herbatniki. Przykrywamy ją kolejną warstwą ciasteczek i znów wykładamy masę. Mamy 3 warstwy masy i 4 warstwy herbatników. Foremkę odstawiamy na bok do ostudzenia. Gdy jest już chłodna przykrywamy wierzchnią warstwę herbatników folią spożywczą i obciążamy(...)Wylewamy ją na wierzchnią warstwę herbatników, wyrównujemy i znów wstawiamy do lodówki. Im dłużej ciasto siedzi w lodówce tym bardziej herbatniki zmiękną. Przed podaniem posypujemy ciasto wiórkami lub czekoladą. Szybkie i proste ciasto na niedzielę Drewniana deska do serwowania Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe Proste ciasto czekoladowe Smacznego!!! Justyna Źródło przepisu: blog ilovebake.pl
RelaxtimeMalutkie rogaliki z pysznym nadzieniem orzechowo-cynamonowym. Podczas pieczenia uwalnia się cudowny aromat. SKŁADNIKI Ciasto: 135 g masła, 135 g serka do smarowania pieczywa, 1 łyżka
słodki bratekWitam Kochani tego ciepłego jesiennego dnia :) Złota polska jesień sobie o nas przypomniała i nadrabia zaległości racząc nas słoneczkiem od rana. Z tej okazji mam dla
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrzepis na muszelki znalazłam w książce "Ciasta domowe". Musiałam jednak zwiększyć ilość mąki prawie o połowę gdyż ciasto było bardzo luźne i nie dało się z
Smakołyki Asiwytrwają max 2 dni i muszę zabrać się za kolejną porcję ciastek :) Ciastka te są szybkie w przygotowaniu, nie wymagają chłodzenia w lodówce przed pieczeniem, kruche a co najważniejsze szybko znikają z talerzyka :) Składniki: * 400 g mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki kwaśnej śmietany * 3 jajka * 150 g masła * dżem truskawkowy Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Stolnicę(...)ciasta. Zwinięte ciasto pokroić na kawałki długości 4-5 cm. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasteczka około 20 minut. Schłodzone można posypać cukrem pudrem. Mnie z podanych proporcji wyszło 35 ciastek
Zrób to smacznieWczoraj nie miałam za bardzo pomysłu na ciasto, więc stwierdziłam, że wrócę do sprawdzonego biszkoptu kokosowego i wymyślę jakiś krem, bo ciasto na niedzielę do kawy
FitKottaki kompromis, ciastka, które możecie wykonać ze swoimi pociechami, robi się je bardzo prosto. Do wypieku wykorzystałam mąki bezglutenowe, suszoną żurawinę i to co dzieciaki uwielbiają czekoladę na gorąco. Ciasteczka są dwuwarstwowe, dość spore, i bardzo smaczne. Dzięki zastosowaniu mąk bez glutenu nabrały jeszcze dodatkowej kruchości. Polecam szczerze! Sama radocha ;-))) SKŁADNIKI: - 250 g masła z lodwóki (jeśli chcesz by były(...)PONADTO: - 3/4 szklanki żurawiny suszonej - 2 łyżki czekolady na gorąco -proszek - jajko do posmarowania - mąka owsiana do podsypywania WYKONANIE: Masło, mąki, proszek do pieczenia, jajka, miód i cukier zagniatamy szybko w jednolite i gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy żurawinę i zagniatamy. Do drugiej czekoladę i zagniatamy, Każde ciasto owijamy folią i wstawiamy na 20 minut
SMYKWKUCHNIProste rozwiązania bardzo często okazują się najlepsze, dlatego jako słodki dodatek do prezentu wybrałam właśnie kruche ciasteczka. Niewątpliwie uroku dodaje im domowy dżem z soczystych truskawek z dodatkiem wanilii. Lekko posypane cukrem pudrem prezentują się uroczo. Taki prezencik od serca spakowałam do słoika i przewiązałam kokardką. Tego typu podarunek z pewnością wywoła uśmiech na twarzy każdego obdarowanego! No, chyba(...)jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego dowolne nadzienie- dżem, nutella, masło orzechowe itd. cukier puder Z mąki, margaryny, jajka, proszku i cukru szybko zagniatamy gładkie ciasto i chłodzimy 15 minut w zamrażarce. Po tym czasie ciasto wałkujemy podsypując mąką. Szklanką wycinamy okrągłe ciastka. W połowie ciastek pośrodku wykrawamy dowolny kształt foremką lub nożem
Wrzosowa PolanaWłoskie pączki z ricotty, czyli baci di ricotta to małe serowe pączusie, które przygotujemy w pół godziny. Ricotta nadaje im wilgotności, a migdałowe amaretto i cynamon
Poezja smakuNadszedł czas na zrobienie ciasta z rabarbarem, gdy zobaczyłam ten przepis na blogu Eksplozja smaku to postanowiłam go wypróbować, i wyszło naprawdę rewelacyjne ciasto. Kruche
Kulinarne życiepucharku. A że moim zdaniem miód idealnie komponuje się ze smakiem jabłek nie zabrakło go w moim deserze. Zapraszam Was na miodową szarlotkę w pucharku. * przepis własny ... pyszny, szybki deser dla każdego - miodowa szarlotka w pucharku Składniki: 3 małe jabłka 2 łyżeczki miodu lipowego 2 łyżeczki masła 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1 jogurt naturalny 90 g garść słomki(...)miękkości jabłek na małym ogniu. Przed ściągnięciem skrapiamy jabłka sokiem z cytryny (około 1 łyżeczka), jeszcze chwilę mieszamy. Na dno pucharka wkładamy słomkę ptysiową (lekko rozgniecioną, ja połamałam każde ciasteczko na pół). Następnie polewamy je 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Na wierzch wykładamy 3/4 jogurtu naturalnego. Na jogurt nakładamy przygotowane jabłka, zostawiając około 2 łyżeczek. Następnie nakładamy resztę jogurtu
Słodkie okruszkiFaworki, chrust, chruściki - kruche, złociste ciasteczka w kształcie kokardki posypane cukrem pudrem. Sa pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu, a później jeść, jeść, jeść...Składniki:4 żółtkapół szklanki gęstej śmietany1 łyżka spirytusu lub octumąki tyle, ile "zabierze ciasto" (ok. 40 dag)szczypta solicukier puder do posypaniatłuszcz do smażeniaZ żółtek, śmietamy, spirytusu lub octu, mąki, soli zagniatamy ciasto. Kolejno małe(...)ciasta wałkujemy bardzo cieniutko i specjalnym nożykiem kroimy faworki. W garnku rozgrzewamy tłuszcz (ja smażę na oleju). Na rozgrzany olej wrzucamy po kilka faworków. Gdy będą miały złoty kolor szybko wyjmujemy i posupujemy cukrem pudrem.Smacznego
Salonik smakówWszyscy pieką ciasta dyniowe, a ja teraz zabrałam się za ciasto marchewkowe. Polecam przygotować ciasto marchewkowe z dodatkiem skórki pomarańczowej i orzechów, które obok jabłecznika można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrazem kiedy piekę sernik staram się eksperymentować i wymyślić coś nowego. Tak właśnie powstało to ciasto. Uwielbiam wiśnie, więc sernik bardzo przypadł mi do gustu, jest pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu. Ps. Polecam Wam Twaróg Delikatny z firmy President, obecnie mój faworyt jeśli chodzi o ser na serniki. Sernik waniliowy z wiśniami w czekoladzie Składniki: Spód: około(...)łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego Wierzch: 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej około 2 szklanki wiśni z kompotu 1 kieliszek wiśniówki Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Tortownice o średnicy 23 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około
Mania Gotowaniadużą pomocą Małżonka – przy wycinaniu papierków i wyciskaniu ciasta – raz dwa je usmażyłam. Na szczęście pączki hiszpańskie okazały się sporym sukcesem:)! Do tego stopnia, że obiecałam szybkie wrzucenie przepisu na bloga, co niniejszym czynię:)! Te pączki nie mogą nie wyjść, są pyszne i szybciutko znikają, co ma duże znaczenie bo niestety następnego dnia już trochę wysychają. Ja polałam(...)Wielkość kwadracików to ok. 10×10 cm ale można wyciąć większe lub mniejsze w zależności od wielkości rondelka w jakim będziemy smażyć. Do rondelka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy ciasteczka z papierkami w taki sposów aby papierki były na wierzchu. Po minucie smażenia papierek delikatnie ściągamy, jeśli nie schodzi to znaczy, że trzeba jeszcze chwilkę poczekać. Smażymy kilka chwil
UgotujmyTo.pl