W tym roku brzoskwinie u moich rodziców bardzo obrodziły. Owoców było tyle, że aż gałęzie się łamały, trzeba było je podbierać. Część poszła w słoiki, trochę
Passion of CookingDziś naszła mnie nieodparta ochota na coś słodkiego. W moim życiu mnóstwo zmian, te najbliższe dni będą pełne pracy... Dlatego przyrządziłam sobie i najbliższym szybki, pyszny i pożywny deser. Połączenie płatków ryżowych i słodkości zawsze sprawdza się u mnie w 100%. Spróbujcie. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin(...)błyskawicznych 2 szklanki mleka (u mnie 2%) 3 czubate łyżki masy kajmakowej 330 ml śmietanki 30% 3 łyżki gorącej wody 3 łyżeczki (płaskie) żelatyny 1/2 małego banana kilka kakaowych ciasteczek - u mnie domowe kakaowe miodusie Dodatkowo: 3 małe szklaneczki lub 2 pucharki Przygotowanie: W szklaneczce rozpuszczamy żelatynę w 3 łyżkach gorącej (nie wrzącej!) wody. Odstawiamy. W garnku z grubszym dnem
Słodkie okruszkiskładniki * 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka cukru pudru * 200 g masła lub margaryny * 1/6 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 żółtka * 2 łyżeczki
Mix smakuchrupiące. Przed zjedzeniem zazwyczaj zanurza się je w winie lub kawie, a dzieci mogą maczać w herbacie. Biscotti to włoskie ciasteczka, przeważnie z migdałami czy pistacjami. Moje suche ciasteczka zostały wypełnione miękkimi, słodkimi akcentami -suszonymi owocami. Są naprawdę pycha. Składniki, ok. 12 szt 100 g suszonych śliwek, 40 g suszonych daktyli, 40 g suszonej żurawiny, 1 jajko(...)uniesieniu trzepaczki mieszanina powinna tworzyć smugę na powierzchni. Dodajemy skórkę z pomarańczy i suszone owoce. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową. Szybko zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy niewielka ilość mąki. Formułujemy prostokątny placek o wymiarach ok. 25 x 5 cm. Ciasto przekładamy na wyłożonej papierem blasze do pieczenia
Moniki Smakołyki4-5 dojrzałych pomidorów 1 średnia cebula dwa ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek oregano sól, pieprz i odrobina cukru do
Maślane ciasteczkozmrożoną kostkę margaryny ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wlewamy pół szklanki piwa i zaczynamy ugniatać ciasto do momentu aż osiągnie odpowiednią "plastyczną" konsystencję. Ciasto można wykorzystać zarówno na ciasteczka, rogaliki w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Ja zrobiłam tym razem na słodko w formie rogalików z powidłami śliwkowymi mojej babci :) Pieczemy w temperaturze 180 stopni do momentu aż się(...)styk :) Zapach unosił się w całym mieszkaniu i wygrywał znajomą nutę na naszych kubkach smakowych. Jak zapewne się domyślacie, świeżo wyciągnięte z piekarnika rogaliki znikały z talerza bardzo szybko! ...taki łasuch z tej mojej przyjaciółki, co by nie wspominać już o mnie samej ;) Tym akcentem życzę Wam smacznego
wege i kropkaCiemno. Pada. Śnieg? Deszcz? I jedno, i drugie. W sumie najlepsza pogoda do pieczenia ciasteczek. Ale skoro nawet kawa nie stawia dziś na nogi to wolę nie ryzykować katastrofy cukierniczej :P Zapowiada się leniwe po południe... Chociaż nie - młoda pewnie zapewni mi setki atrakcji byle bym tylko nie usiadła na tyłek :P Czas ucieka niemiłosiernie jak tykająca bomba zegarowa. Dopiero(...)uśmiechem i swoją obecnością... Sernik gotowany w wersji na bogato. Zapewniam Was, że był przepyszny! I ładnie prezentował się na stole :) Placków miodowych nie trzeba dodatkowo obciążać, bo dość szybko miękną. Ciasto długo zachowuje świeżość i jest całkiem wydajne - 1 kawałek potrafi zaspokoić nawet apetyt dużego łasucha. Choć pewnie na jednym kawałku nie poprzestaniecie :) Na święta czy inne uroczystości idealny
My simple kitchenwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Uwaga - kuleczki są obłędnie pyszne! Mają intensywny smak chałwy, który idealnie współgra z chrupiącym kokosem. Do tego moje ulubione - maślane ciasteczka. Pycha! Już sama nie wiem, czy przy następnej okazji robić domową chałwę ( klik ), czy te pralinki.. Koniecznie spróbujcie obu przepisów! (20-21 sztuk) 30g wiórek kokosowych 120g masła 50g cukru(...)wiórki, które należy wymieszać i delikatnie zarumienić. Do masła (ciepłego) dodać pastę tahini, cukier puder i po wymieszaniu (użyłam łyżki) - wiórki. Całość dokładnie połączyć z mlekiem w proszku. (Masa szybko gęstnieje). Na samym końcu wlać mleko i ponownie wymieszać (najlepiej dłonią). Masę wstawić do lodówki - na około 30 minut. Po tym czasie uformować z niej niewielkie kuleczki. Kulki obtoczyć
Di gotujeDziś zapraszam Was na pyszny, prosty w przygotowaniu sernik kajmakowy (bez spodu) . Dosłownie rozpływa się w ustach, każda łyżeczka to czysta przyjemność. Sernik nie jest za
Słodkie okruszkiN ie pamiętam, który to już raz robię te sakiewki. Są nieziemskie! Sprawdzą się doskonale jako przekąska w ciągu dnia. Serdecznie polecam! Składniki: (na okolo 40
Nastoletnie WypiekanieCiasto dyniowe z dodatkiem zdrowszej mąki pełnoziarnistej to jedno z najprostszych ciast. Jak większość wypieków przygotowujemy je z puree dyniowego. Aby je wykonać wystarczy wydrążyć i
Poezja smakupostaram się usystematyzować wiedzę oraz przepisy. Ciasto kruche ma szereg zastosowań w kuchni. Nie wyobrażam sobie bez niego sernika czy szarlotki. Na bazie ciasta kruchego powstają przepyszne rogaliki czy ciasteczka. Możliwości jest bardzo dużo, wszystko zależy od naszej wyobrażni. Jakie proporcje składają się na ciasto kruche? Tak naprawdę to 3:2:1 czyli 300 g mąki, 200 g masła(...)ciasto kruche(słodkie): Składniki: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka Suche składniki łączymy ze sobą. Następnie dodajemy pokrojone zimne masło i żółtka. Zagniatamy szybko i chłodzimy w lodówce minimum 45 minut. Podstawowy przepis na ciasto kruche(słone): Składniki: 300 g mąki 200 g masła 1 jajko sol Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy jajko
Ciasta z tradycjamiPodsumowanie miesiąca, czyli o tym, co udało się ugotować, co smakowało Wam najbardziej, jakie były moje sukcesy i porażki oraz jakie są moje plany na październik
Cooking MonsterPodsumowanie miesiąca, czyli o tym, co udało się ugotować, co smakowało Wam najbardziej, jakie były moje sukcesy i porażki oraz jakie są moje plany na październik
Cooking Monsterpodstawowej wymagają naprawdę niewiele składników :-) Punktem wyjścia przy robieniu ciasta były dla mnie rogaliki trzyskładnikowe i chociaż efekt końcowy różni się znacznie to zachęcam Was do tworzenia takich właśnie szybkich ciastek, idealnych na drugie śniadanie :-) W końcu możecie nadać im smak najbardziej Wam odpowiadający, a to duża ich zaleta :-) SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka drobnych płatków(...)kawałki aż powstaną wilgotne grudki. Dodajemy jogurt i wybrane dodatki (orzechy, żurawinę, suszone śliwki, rodzynki, migdały - musicie drobno posiekać, łatwo wtedy wgniotą się w ciasto i będzie wygodniej formować ciasteczka). Całość wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie robimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Czary - gary w kuchni