Takie kluseczki kukurydziane są świetnym dodatkiem do zup. Nadają się zarówno do kremów, zup na bazie rosołu a także super dodatek do zupy jarzynowej. Są bardzo proste i szybkie do zrobienie. Możemy zrobić różne wzorki. Ucieszą się z nich również dzieci i będą zajadać zdrowy dodatek w zupie. Ja użyłam ich jako dodatek do kremu z szparagów. Składniki: 1 szkl(...)mieszać i gotować około 2-3 minuty. Gorącą masę rozłożyć równomiernie na foli. Można również przykryć drugą folią i cienko rozwałkować wałkiem do ciasta. Ostudzić. Za pomocą foremek do ciasteczek wykroić różne wzory
Ala piecze i gotujePrzyszła do nas moda z zachodu, aby gości weselnych obdarować jakimś drobnym upominkiem. Można postawić sobie poprzeczkę bardzo nisko, kupić lizaki i przywiązać do nich
Jadło i czytadłoWszyscy pieką ciasta dyniowe, piekę i ja. Polecam pyszne ciasto dyniowe z orzechami, które obok jabłecznika można zaliczyć do kolejnych moich udanych jesiennych wypieków. Do przygotowania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTutaj pisałam ,że będą mini mazurki...i są...Jedna porcja z masą kajmakową..może być nawet z puszki..ja zrobiłam masę samodzielnie..Dekoracja ..dowolna
Moje domowe kucharzenieCo tu dużo pisać...batonik podobny do tego, jaki znajdziemy w sklepie. Jedyna różnica jest taka, że ten bounty, jest dużo zdrowszy-bo bez dodatków chemicznych.Mnie
Smaczne Zdrowetworzenia rzeczy, nad którymi trzeba pochylić z uwagą na dłuższą chwilę. Cały ten proces skrupulatnej dłubaniny sprawia mi ogromną satysfakcję. Nie inaczej jest w kuchni. Owszem, nie umniejszam zasług szybkiego makaronu, który po pracy ratuje życie. Ale o ile większą frajdę mam mieszając pół dnia risotto. Albo czekając, aż skropli się woda różana. I to o tej ostatniej napiszę dziś(...)częsty składnik orientalnych kosmetyków- odmładza i łagodzi podrażnienia (przetestowałam- użądlenie pszczoły mniej swędzi po przemyciu). Ale ja namawiam Was do użycia jej w kuchni- łyżka dodana do ciasta, kremu, ciasteczek czy lemoniady nada im niesamowitego, egzotycznego charakteru. Podobno na uspokojenie świetnie działa szklanka mleka, z odrobiną wody różanej. A dlaczego domowa a nie ze sklepu? Po pierwsze dla frajdy
les mirabellesrękawie cukierniczym rozprowadź na silikonowej macie do pieczenia makaroników. Możesz piec je również na niewoskowanym papierze do pieczenia lub macie teflonowej, wtedy uformuj okręgi o średnicy 3-4 cm. Ciasteczka odstaw na 30-60 minut do wysuszenia, aby z wierzchu powstała twarda skorupka. Piecz w 160ºC przez 12-15 minut. Odstaw do wystudzenia, a następnie ściągnij je z maty(...)lodówki na pół godziny. Po tym czasie podgrzej pozostałą część solonego karmelu w rondlu, ale tylko do momentu, aż stanie się lejący. Rozlej go na górze tortu i szybko (zanim całkowicie zastygnie) ozdób popcornem, makaronikami i cukierkami. Popcorn możesz również polać odrobiną karmelu. Gotowy tort wstaw do lodówki, aby zarówno krem, jak i karmel stężały. Tort przed podaniem dobrze wyjąć
Food Squarewszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki. Można również składniki umieścić w misie miksera i rozdrabniać mieszadłem, aż masa zacznie przypominać okruchy chleba. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na około 40 minut. Jabłka obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Prażyć w garnku przez około 10 minut. Dodać cukier, cynamon(...)wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru. Jabłka wyłożyć na podpieczone ciasto. Zalać je ciepłym budyniem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i za pomocą foremki wyciąć z niego ciasteczka. Ja użyłam foremek w kształcie motyli, ale można oczywiście wykorzystać dowolny kształt. Ułożyć ciastka na wierzchu. Jeśli nie chcemy się męczyć z wycinaniem ciasteczek, możemy ciasto włożyć do zamrażalnika
Mania GotowaniaMuffinki czy babeczki są wspaniałym dopełnieniem słodkiego popołudnia. Lubię takie proste przepisy na nieco większe ciasteczka, chwila mieszania, ciasto uniwersalne. Do gotowego ciasta możemy dodać kakao – jak w tym przepisie, wyjdą muffinki czekoladowe, ale nie tylko. Wspaniale smakują w wersji cytrusowej, wystarczy dodać tartą skórkę z cytryn lub pomarańczy, zapach migdałowy, wiórki kokosowe lub mak do ciasta, a będzie(...)dodawać różne dodatki cukiernicze, posypki, polewy, faszerować muffinki lub babeczki domowymi konfiturami, przetworami, świeżymi lub mrożonymi owocami, suszonymi owocami, budyniem. Lubię takie rozwiązania. Muffinki jeszcze ciepłe są obłędne, znikają szybko. Z gorącym truskawkowym nadzieniem… Na szczęście prosty przepis i składniki, która prawie zawsze mamy w domu kuszą, by często powtarzać takie domowe słodkie pieczenie. Składniki: 1¾ szklanki mąki
Zasmakuj KuchniJak ten czas leci... I nie mam tu na myśli (zupełnie wyjątkowo!) zbliżających się wielkimi krokami Świąt Bożego Narodzenia. Moim oczom, zupełnie niespodziewanie, w statystykach bloga
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto marchewkowe z powidłami, orzechami i suszonymi wiśniami zrobiłam na bazie mojego przepisu na biszkopt. Ten biszkopt piekę gdy robię torty, torciki z owocami, czy też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo smaczne, szybkie i na 4 składnikach zrobione ciastka! Składniki: 500 g dobrej margaryny bądź masła (dobrze zmrożoną) 0,5 piwa 4 szklanki mąki pszennej Bardzo gęsta marmolada: ja użyłam marmolady firmy Jamar Wykonanie : Margarynę ścieramy na tarce, dodajemy piwo oraz przesianą mąkę. Wszystko razem zagniatamy , owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki. Ciasto rozwałkujemy(...)kładziemy porcję marmolady i zawijamy poprzez zlepienie przeciwnych rogów. Trzeba bardzo dokładnie zlepiać bo podczas pieczenia ciastka mogą się rozlepić. Pieczemy przez 15 - 20 minut w temp. 180*C Ciasteczka posypujemy cukrem pudrem albo oblewamy domowym lukrem. Wedle uznania :) Ciastka są bardzo pyszne, a w smaku przypominają coś ala ciasto francuskie nie mając z nim nic wspólnego
W Moim Magicznym DomuKruche, słodkie i kolorowe babeczki z budyniem i owocami. Wyglądają pięknie i smakują rewelacyjnie. Serdecznie polecam! Składniki: (przepis na okolo 20 sztuk) Ciasto: 1,5 szkl
Nastoletnie WypiekanieCzy jest tu ktoś, kto nie lubi czekolady? Pewnie nie;-) Ja uwielbiam czekoladę a najbardziej gorzką. I dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z dodatkiem
Passion of CookingKończący się termin dwóch opakowań śmietany zmobilizował mnie do upieczenia tego pysznego ciasta. Śmietankowo - kokosowa warstwa, kakaowe kruche ciasto i delikatnie kwaskowate wiśnie pasują do siebie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia