jedno ciastko - nie sposób oprzeć się pokusie i sięgnąć po drugie i kolejne. Ciasteczka są lekko orzechowe (ze względu na dodatek mąki żytniej) i świetnie również smakują bez nadzienia. Ja je przełożyłam konfiturą, ale można też masłem orzechowym - czy kremem czekoladowym. To idealna alternatywa na szybką i zdrową przekąskę. (U mnie wyszły 23 pojedyncze sztuki) 160g mąki żytniej (użyłam razowej
Di gotujepowstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtko. Wymieszać nożem, po czym szybko zagnieść ciasto. W przypadku, gdy ciasto klei nam się do dłoni, można dodać trochę mąki pszennej. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto o grubości około 1/2 cm i wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Wychodzi około 30 sztuk. Piec
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 1,5 szkl mąki 0,5 szkl miodu 0,5 kostki margaryny Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżeczka
Luźna Kuchniawiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju zdrowe, chrupiące ciasteczka pełne bakalii, które są świetnym zamiennikiem drugiego śniadania.Dziś mam dla Was przepis na bananowe.Bez dodatku mąki, bez jajek … ale za to z płatkami owsianymi , miodem i rodzynkami.Zdrowe , pyszne , szybkie i tanie!Polecam!SKŁADNIKI:( 6 dużych ciastek )* banan – 1 szt* miód – 1 łyżka* płatki owsiane – 3/4 szkl* rodzynki
Ostra na Słodkowanilia i sernik. Niewiele wysiłku i czasu trzeba by stworzyć wyśmienite połączenie. Szczególnie łatwe jest to wtedy, gdy pod ręką mamy świeże, soczyste i dorodne sezonowe owoce, które temu szybkiemu i prostemu deserowi dodają smaku, koloru i lekkości, a także urody. Ten sernik szykowałam na małą, wysoką foremkę o średnicy 18cm. Jeśli chcecie robić go w większej tortownicy(...)Rozpinamy obręcz tortownicy, na dno wykładamy papier do pieczenia (lepiej) lub folię aluminiową albo grubą folię spożywczą. Zapinamy obręcz. Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu lub w mikrofali. Ciasteczka wrzucamy do misy malaksera i mielimy. Wlewamy masło i łączymy ciastka z masłem. Wysypujemy masę do tortownicy i równą warstwą uklepujemy – mnie najwygodniej robi się to dnem szklanki. Uklepany spód
Karo in the KitchenNa blogu pojawiło się już sporo pomysłów na wykorzystanie płatków owsianych, które uwielbiam, tym razem ponownie używam ich do zrobienia ciasteczek - bananowych. :) W domu zawsze muszę
Cooking Monsterciasteczka na talerzu w domu od razu robi się wiosenniej:) Składniki: 450 g mąki pszennej 2 jajka 250 g masła 130 g cukru pudru 1/3 łyżeczki soli łyżeczka kakao barwniki: zielony, żółty, czerwony ewentualnie marmolada do przełożenia Mąkę i cukier puder przesiać. Zimne masło pokroić na kawałki, dodać do mąki. Wbić jajka, dodać sól i cukier puder. Zagnieść szybko(...)mąką blacie. Wykrawać kwiatki, małe i średnie kółeczka i naklejać jedne na drugie w różnych konfiguracjach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut. Wystudzone ciasteczka można posmarować marmoladą i sklejać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskładniki: 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 g cukru 4 łyżki miodu, płynnego 125 ml oleju 125 ml wody 1 jajko 2 łyżeczki przyprawy do
Domowy Smak Jedzenia(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); *składniki: ok. 55 g płatków owsianych 250 ml mleka 1 łyżka miodu 5 migdałów garstka orzechów cynamon plasterki jabłka wykonanie: Mleko zagotowujemy, dodajemy
Domowy Smak Jedzeniapiankowe ciasteczka z ubitych na sztywno białek i wiórków kokosowych, idealne do kawy. Jeśli zamkniemy je w szczelnym pojemniku możemy cieszyć się nimi przez kolejny tydzień. Co oznacza, że warto zrobić więcej, zamknąć i zaprosić gości:) Lekko zmodyfikowany przepis z książki Ani Starmach Pyszne 25 - uwielbiam tę i inne książki z tej właśnie serii. Każde danie jest proste, szybkie(...)Poniżej podam dwa warianty: ilość składników jakich ja użyłam po zmodyfikowaniu oryginalnego przepisu oraz poniżej ile użyto w oryginalnym przepisie z książki. Kokosanki I Składniki na moje zmodyfikowane ciasteczka: 90 wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 białka szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie ciasteczek: Rozgrzej piekarnik do temp. 180 C (bez termoobiegu
Zasmakuj Kuchniskórką pomarańczową na spodzie z herbatników z dodatkiem imbiru. Wierzch to czekoladowe ganache. Całość komponuje się idealnie! Sernik jest aksamitny i przepyszny. Jeśli lubicie piernikowe klimaty zapewniam, że ciasto szybko zniknie Polecam Składniki: Spód: 180 g herbatników 70 g masła 2 łyżeczki suszonego imbiru Masa serowa: 800 g mielonego twarogu do sernika 200 g serka mascarpone 1 i 1/2 szklanki(...)włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i imbirem. Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę z ciasteczek, dokładnie ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki. Masa serowa: ∗Aby zrobić mus z dyni należy dynię umyć, pokroić na kawałki i usunąć pestki razem z włóknistym środkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej
Oryginalny smakUwielbiamy wszelkiego rodzaju ciastka i ciasteczka. Patrząc po statystykach bloga to Wy też je lubicie W sumie kto ich nie lubi ?! Szczególnie np. TAKICH kruchych, które mają tylko kilka składników i robią się max w 15 minut. Ale zanim przejdziemy do ciastkufff to szybko napiszę co u nas. Jesteśmy w trakcie małego remontu kuchni. Odkładaliśmy go już od jakiegoś czasu(...)dodać odrobinę więcej miodu, jeśli jest zbyt klejące to dodajemy mąki, easy. Formujemy kulkę, którą następnie wkładamy pomiędzy papier do pieczenia i rozwałkowujemy na ( w miarę ) cienkie ciasto. Wycinamy ciasteczka i powtarzamy operację z resztkami ciasta – kulka, wałkowanie, wycinanie. Pieczemy w zależności od grubości ciastek około 5-9 minut, aż zrobią się złociste od góry. Po tym czasie wyciągamy
PaleoLifeprzedstawiające potrawę, ale nie jest to warunek konieczny. Zachęcam do udziału w konkursie. Pełen regulamin znajdziecie pod koniec wpisu . A teraz zapraszam Was na przepis na delikatnie pomarańczowe ciasteczka. Składniki (na 1 blaszkę): 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego (używam Zott) 2-3 krople aromatu pomarańczowego(...)aromat pomarańczowy i na początek 1 łyżeczkę jogurtu (w razie potrzeby dodajemy dwie, ja miałam małe jajka i musiałam użyć 2 łyżeczek, aby ciasto ładnie się lepiło). Całość szybko zagniatamy do połączenia składników. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę (u mnie ciasto chłodziło się dłużej). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (u mnie grzanie góra-dół). Ciasto wałkujemy
Słodkie okruszkinaszą zmorą jest wszystko ubrudzone czekoladą. Znalazłam na to sposób- paluszki z kruchego ciasta do połowy zamoczone w czekoladzie i obtoczone w kokosie. Trzymając za "suchy" koniec zajada ciasteczka nie brudząc rączek. Ciastka z tego przepisu są bardo delikatne i kruche, zachwycała się nimi nawet moja babcia. Dlatego polecam nie tylko dzieciom. A następnym razem na pewno zrobię z podwójnej(...)Szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć je folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na małe kulki a następnie formować z nich wałeczki o długości około 12 cm. Układać na blaszce wyścielonej papierem i piec w 200*C kilka minut aż będą rumiane. Mleko wlać do miseczki, wrzucić połamaną czekoladę i mieszając rozpuścić nad parą. Ciasteczka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJeśli czasem macie problem z nadmiarem białek, nie chcecie robić kolejnych ciasteczek bezowych czy kokosanek to spróbujcie tego ciasta ;) To bardzo fajny pomysł na "kuchenny recykling
FitKot