Ciastka, ciasteczka...mogę je jeść o każdej porze. Od kilku miesięcy unikam glutenu (nie jestem całkiem bezglutenowa ale staram się unikać) a te nie różnią się smakiem w niczym od normalnych ciastek. Przepis jest szybki i warto zrobić większą porcję, którą można zamrozić na wszelki wypadek. Składniki na 18 sporych ciastek: 1/2 szklanki (110 g) niesolonego masła w temp
Smaki Przyprawy i Koloryrozpuścić masło z miodem. Następnie rozpuścić sodę w 1 łyżce gorącej wody i szybko wlać do masła z miodem. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki. Z ciasta formować kulki, ściskając je chwilkę w dłoniach i układać na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, spłaszczając je delikatnie. Ciasteczka piec w temperaturze 160*C przez ok 15 ,minut w termo obiegu
The Sweet DamselA może nowy w moim domu sposób na masę do wafla? Testowałam i jest pyszne! Pierwszy raz robiłam jednocześnie dwukolorową masę ;) Szybko się robi i
Lawendowe NieboMam dla Was przepis na prosty chlebek, od którego nie będziecie mogli się oderwać lub będziecie wyrywać go sobie z rąk ;) Szybki i nieskomplikowany, otwarty na
Pink EnvelopeBatoniki owsiane bez pieczenia...Proste i szybkie w wykonaniu.Słodkie i pyszne w smaku.Wypełnione bakaliami.Delikatnie chrupiące.Polane czekoladą.Pycha!Składniki:100 g płatków owsianych, górskich
Gospodyni MiejskaTo najprostszy i zarazem jeden z moich ulubionych przepisów (co widać po częstotliwości występowania na stronie). W zależności od fantazji, dostępnych produktów lub czasu można z
CiastkozercyWalentynki już jutro ! Jeśli nie macie żadnego pomysłu ani zbyt wiele czasu, żeby coś przygotować, to podpowiadam Wam dziś jak zrobić szybkie, wilgotne i pyszne babeczki
Kulinarne przygody GatityPrzez ten okres świąt wypróbowałam z trzy przepisy na pierniki, a oto jeden z nich... szybki przepis na miękkie pierniczki na koglu-moglu z dodatkiem alkoholu :) Składniki: 125 g miodu 75 g cukru trzcinowego 75 g masła 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki płaskie sody 0,5 łyżki kakao 20 g przyprawy do piernika 2 jajka 50 ml wódki(...)pamiętać ,że ciasta powiększą nieco swoją objętość. Układamy powycinane ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180*C przez od 10 - 15 minut ( najlepiej obserwować pierwszą porcję ciastek ile czasu potrzebują) moje gotowe były po 10 minutach, ale wszystko zależy od grubości rozwałkowanego ciasta. Ciastka bardzo szybko miękną. Dla pewności można zamknąć je w pojemniku
W Moim Magicznym Domuherbaty albo dla dzieciaków do kakao. Ja przygotowałam rolowane ciasteczka kokosowo-orzechowe, rogaliki z orzeszkami ziemnymi, i rogaliki z nadzieniem z czeko-śliwką oblane czekoladą i obsypane płatkami migdałowymi. Ciasteczka kruche można przechowywać kilka dnia w szczelnie zamkniętej puszcze lub słoju. Nadają się idealnie też na prezent ;-) Zapraszam po przepis ;-)) SKŁADNIKI: - 250 g masła - 350 g maki pszennej(...)składników zagniatamy szybko ciasto, na jednolitą gładką kulkę. Owijamy je folią i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odrywamy kawałek, który wałkujemy na blat, wycinamy np. kółeczka i robimy rogaliki. Ja nadziewałam rogaliki czekośliwką. Pamiętajcie aby dobrze sklejać brzegi. Rogaliki zrobiłam na prawdę malutkie, chciałam aby ciasteczka, zmieściły mi się w puszce. Rogaliki układamy
SMYKWKUCHNIInspiracja z blogu: Moje Wypieki . Ciasteczka są przepyszne i cuuuudownie pachnące. Idealnie sprawdzą się jako świąteczne łakocie oraz zastąpią tradycyjne pierniczki. Jednakże u mnie zagoszczą częściej i w przeróżnej wersji! Idealnie smakują bezpośrednio po upieczeniu, jak zarówno kilka dni później. Kuszą kruchością i swoim wyglądem, ponieważ odciśnięty wzór - nie zmienia się pod wpływem temperatury. Przyznajcie, że foremki Protonik są świetne(...)Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolitą masę. Gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować (delikatnie podsypując mąką) na grubość około 4 mm. Z placka wykrawać dowolne kształty, które należy ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-12 minut w 180-190 stopniach. (Ciasteczka powinny być
Di gotujeinaczej zwane chrusty, chruściki to pyszne ciasteczka kruche smażone na głębokim tłuszczu i posypane dużą ilością cukru pudru. Przyrządza się je najczęściej na tłusty czwartek, ale u nas w domu goszczą częściej. Faworki z tego przepisu wychodzą naprawdę bardzo smaczne! Są w miarę kruche, lekko słodkie, łatwe, szybkie w przygotowaniu i nie przesiąknięte tłuszczem. Przepis ten, jak i kilka(...)jeżeli chcemy większe faworki, lub 6x3 cm jeżeli mniejsze. Na środku każdego pasku robimy nacięcie i jeden koniec przewlekamy przez dziurkę, aby wyszła tradycyjna forma chruścika. Tak przygotowane ciasteczka smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu (175 stopni) z obu stron na złoty kolor. Dzięki temu, że w przepisie jest spirytus nie będą wchłaniały tłuszczu, a zamienienie cukru na cukier puder powoduje
Kuchnia ŁukaszaKochani, przepraszam za kilkudniową nieobecność, ale nie czuję się najlepiej i nie miałam ostatnio siły na pisanie. Za to dziś polecam przepyszny pieczony udziec z indyka
kuchnia doskiZapraszam na pyszny i niesamowicie prosty w przygotowaniu deser. Każdy według własnego gustu może dobierać smaki budyniu i kisielu, oraz dodawać ulubione owoce. U mnie budyń
kuchnia doskijajko, siekam jeszcze przez chwilę, a potem szybko zagniatam ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste- formuje kulę Kulę ciasta wkładam do lodówki (można na dobę) a kiedy się schłodzi, natłuszczam brytfannę do pieczenia lub wykładam papierem do pieczenia Przygotowuję foremki, wałek i słomkę do napojów do wycinania dziurek (jeśli ciasteczka mają być na choinkę). Ciasto rozwałkowuję na grubość
Proste Potrawysama nazwa mówi, jest z niej zrobiony. Jest ona także podstawą ciast, ciasteczek, placków czy klusków. Ja postawiłam tym razem na placki. W przyszłości postaram się zastosować ją także do słodkich wyrobów. Kiedy przygotowywałam to danie zauważyłam, mąka iż połączona z mokrymi składniami nie gęstnieje tak szybko jak mąka pszenna. Ma też zupełnie inną konsystencję. Placki, o których mowa sprawdzą
mecooks