Sernik w wersji mini, na ciasteczkowym spodzie- bo małe jest .... urocze. Szybkie w przygotowaniu i pieczeniu, zachwycające w smaku. Masa serowa z białą czekoladą jest delikatna i kremowa. Polecam gorąco! Koniecznie wypróbujcie też przepis na mini serniczki w wersji z ciemną czekoladą (przepis) . Składniki: 200 g ciasteczek owsianych 50 g masła 200 g śmietany 30% 200 g białej
Smakowity Blog Kulinarnyciast, ciasteczek, deserów, koktajli, owsianki a nawet herbaty. Pełnoziarniste ciasteczka z jagodami goji Składniki 150g masła 90g cukru trzcinowego muscovado 200g maki pełnoziarnistej pszennej typ 2000 2 żółtka 40g jagód goji 40g nasion słonecznika Sposób przygotowania Mąkę przesiewamy, podajemy cukier, masło i żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto. Na końcu dodajemy jagody goji i słonecznik. Z ciasta formujemy walec
Pyry na Gazprzepadam za "suchymi" ciastami. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka czy rogaliki bez kremów czy mas. Poniższy przepis na rogaliki dostałam bardzo dawno temu, kiedy chodziłam jeszcze do szkoły. Piekłam je na różne sposoby: nadziewane owocami, marmoladą, a nawet kawałkami czekolady. Przygotowuje się je szybko i prosto. Zjada jeszcze szybciej ;)Składniki:1/2 kg mąki,10 dkg cukru
Codzienna kuchnia niecodziennawyłuskane z strąka, dodać przesianą mąkę i pocięte w drobne kawałki masło. Szybko zagnieść z tego jednolite ciasto. Owinąć folią i pozostawić do schłodzenia w lodówce na ok 1 godzinę.- po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni,- rozwałkujemy ciasto na ok 3-4 milimetry i wycinamy ciasteczka, ja dodatkowo zrobiłam stempelkiem wzorek na każdym serduszku- wykładamy na blachę wyłożonym
Basia w kuchnizadomowiła się u nas na dobre, były już naleśniki jaglane, chlebki, ciasteczka, bywa często jako dodatek do obiadu ale jeszcze nigdy nie była dodatkiem do dań z grzybów. Wyszło tak w sumie przypadkiem, a okazało się iż jest to połączenie bajeczne. Przypadkiem bo po grzybobraniu i szybkim przygotowywaniu obiadu z darów lasu jakoś tak nie chciało się nikomu gotować makaronu
Smaczne ZdroweKruche ciasteczko jest dobre na każdą okazję, nawet do zwykłej herbatki w ciągu tygodnia. Sklepowe ciastka może i są smaczne ale ich składu lepiej nie czytać. Dlatego preferuję domowe ciasteczka, bo są i smaczniejsze i zdrowsze. Te zrobiłam z kokosem a przełożyłam je konfitura malinową. W pierwszy dzień po upieczeniu były chrupiące ale już drugiego dnia rozpływały się w ustach(...)dodatkowo: słoiczek konfitury z malin Stovit duża łyżka galaretki malinowej sypkiej 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki wódki lub wrzątku 2-3 łyżki drobnych wiórek kokosowych Składniki ciasta szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć ją w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na dobrze podsypanym maka blacie. Kieliszkiem wycinać krążki i układać na blaszce do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazabrałyśmy się do dzieła. I szczerze Wam powiem, że ciacha wyszły mega kruche i delikatne. Pięknie się prezentują zwłaszcza obsypane cukrem pudrem, rozpływają w ustach. Obiecuję, że takich pysznych ciasteczek nie kupicie nawet w najlepszej cukierni. Polecam :) SKŁADNIKI : 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 1 kostka masła lub margaryny (użyłam Palmy z murzynkiem) 1 całe jajko(...)cukier puder do posypania WYKONANIE : Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder. Dodajemy zimną margarynę i dokładnie siekamy nożem. Robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka oraz jogurt lub śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Można schować na całą noc, ciastka zyskają dodatkowo na swojej kruchości. Ciasto dzielimy na pół, Cienko wałkujemy, jedną połowę wykrawamy
Pani na deserstaną się nieodłącznymi kompanami długich, deszczowych wieczorów, które pewnie w końcu nadejdą. Zapraszam na przepis! Czekoladowe ciasteczka z nadzieniem z masła orzechowego porcja na ok. 35-45 ciasteczek - wszystko zależy od ich wielkości Będziemy potrzebować: 2 szklanki mąki 1 szklankę brązowego cukru 0,5 szklanki naturalnego kakao 2 jajka 1 łyżeczkę sody oczyszczonej 100 g dobrej jakości masła(...)połową masła orzechowego i cukrem. Dodajemy jajka, krótko miksujemy, a następnie wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. Mieszamy łyżką, a kiedy stanie się to trudne, szybko zagniatamy dłońmi. Jeśli masa bardzo się lepi, można ją przez chwilę schłodzić w lodówce.Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Łyżką nabieramy porcje ciasta
Ratunku obiadjedne z najlepszych ciasteczek, które będę piekła do momentu, aż sama się nimi nie przejem. Nie wiem, czy to możliwe, bo ich smak naprawdę uzależnia i pozytywnie zaskakuje. Co prawda, należą do kategorii - niezbyt pięknie wyglądających, ale w tym przypadku to nie ma większego znaczenia. (Próbowałam różnych sposobów.) Robi się je niezwykle szybko, a najlepsze jet to, że cudownie chrupią(...)formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 190 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. Możecie zrobić te ciasteczka na taki sposób
Di gotujedziękuję, są przeurocze :), stempelki nadają się również do lukru. Moi goście do herbaty dostawać teraz będą takie urocze, kruche ciasteczka :) z napisem Mała Cukierenka. Przepis autorski, bardzo polecam… Kruche ciasteczka stempelki Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 300g miękkiego masła 230g cukru 1 jajko 1 żółtko 530g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli aromat waniliowy lub śmietankowy lub ekstrakt waniliowy(...)jajko, żółtko i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, sól, aromat, krótko wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma szybko zagnieść cisto. 3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować. W cieście odbijać stempelki
Mała CukierenkaDziś zapraszam Was na pyszne bananowo-kajmakowe kruche babeczki . Proste, pyszne, ze słodziutkim wnętrzem. Idealne od tak, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Możecie je również
Słodkie okruszkiMój ranking na ulubione ciasto jest bardzo zmienny – kiedy próbuję nowych przepisów często myślę, sobie, że tak, właśnie to jest najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam
CiastkozercyDziś zapraszam Was na pyszne owsiane babeczki z truskawkami . To taka moja letnia lżejsza propozycja na nasze ulubione małe wypieki . Idealne same – takie lubię najbardziej
Słodkie okruszkiCiasteczka bardzo podobne do serii tych ( klik ), tyle tylko że bez dodatku płatków owsianych, dzięki czemu są bardziej chrupiące i maślane. Mają ładny, lekko brązowy kolor przez użycie cukru trzcinowego i mąki razowej. Rozeszły się bardzo szybko :) Składniki 110 g masła w temp. pokojowej 150 g cukru trzcinowego 75 g cukru białego 1 duże jajko łyżeczka ekstraktu z wanilii łyżeczka
Słodkie inspiracje