bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Można również formować z ciasta kulki, które od razu nadziewamy dżemem (ja zawsze nadziewam już po usmażeniu). Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać
Motylkowa Kuchniaminimum godzinę. Rozwiń stolnicę ( ja mam silikonową) i zacznij wałkować ciasto na bardzo cienki placek 2-3 mm.Wytnij koła - najlepiej sporą salaterką, ja wycięłam pucharkiem do lodów, bo jest dość spore kółko. Teraz zawijamy je wokół metalowych rurek ( do dostania w internecie). Rurki smażymy w oleju roślinnym, dosć szybko i przekładamy ręczniczkami papierowymi. Szprycą nakładamy serowy krem i kładziemy
AZgotuj!gładką masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do formy i na wierzchu układamy owoce (jeśli są duże należy pociąć je na kawałki). Owoce posypujemy z góry brązowym cukrem. Pieczemy ok. 50 minut. Blacha: kwadratowa o wymiarach 24x24cm Przepis pochodzi z książki Donny Hay "Szybkie, świeże, proste", zmieniłam w nim owoce i zwiększyłam ilość składników
Mania WypiekaniaSzybkie naleśniki na idealny początek dnia. W tym przepisie zwykła mąka została z powodzeniem zastąpiona orkiszową tylko nieznacznie zmieniając proporcję składników w daniu. Podstawę smaku tworzą czereśnie, które (jak większość owoców sezonowych) dobrze się komponują z tego typu ciastem
Milion SmakówParówka to szybki i tani sposób na śniadanie. Można ją zjeść na wiele sposobów: Ugotować, polać ketchupem i musztardą i zjeść. Usmażyć na patelni, polać ketchupem i musztardą i zjeść. Zjeść na zimno, polewając ją ketchupem i musztardą Zawinąć w ciasto francuskie i upiec w 220 stopniach Celsjusza, i… polać ketchupem i musztardą Pojechać na stację benzynową, kupić
WojnaNaSmaki.plsię tym silnym męskim ramionom lekko przyprószonym mąką, które rzeczone ciasto wyrabiają. Czar! W ogóle wszystkie zdjęcia w książce są piękne. Oszczędnie skomponowane, bez porozsypywanych po blacie przypraw… Trudniejsze wypieki są sfotografowane „krok po kroku” podczas procesu wyrabiania, łatwiejsze – operują tylko pokusą „gotowego”. Tym razem daliśmy się skusić szybko. Czasem się zdarza… Opanujcie antyglutenowy obłęd i pieczcie chleb! Click
GRUBY WAŁEKopakowanie gotowego ciasta kruchego i jabłko pokrojone na plastry. Z ciasta wycinamy np. za pomocą szklanki kółka, nadziewamy plastrem jabłka. Zlepiamy jak pierogi. Smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem i po 35 minutach wyciągamy z piekarnika (temp. 180 st.). Tak to już koniec tego przepisu :) Świetnie smakują z poranną kawą :) Szybko, prosto i bezproblemowo, prawda
Mój Smak na Życiecałym pociągu słychać było. Na szczęście obie szybko się zreflektowały i przeprosiły za pomyłkę. Droga więc minęła nam radośnie, z kawą, czekoladkami, które dostałyśmy, i muffinami, które dla nas zabrałam (moje towarzyszki podróży, wcinając z apetytem, wyśmiewały się z tego, że zawsze mam ze sobą ciasto. Ciekawa jestem, czy by się tak śmiały, jakby musiały całą drogę jechać głodne...).Wróciłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChlebek idealny do TAHINI znajdziecie TUTAJ SŁODKI CHLEBEK Chlebek-ciasto- posmarowane z wierzchu TAHINI daje posmak chałwy...Połączenie kandyowanych owoców tropikalnych tylko wzmacnia smak sezamu. To był mój strzał w przysłowiową dziesiątkę! Mój indywidualny ekspryment i praca zwieńczona sukcesem. Caly problem w tym, że to wszystko tak szybko znika...! Smacznego ! Głodni ZDROWIA zajrzyjcie do PRIMAVIKA WIESZ CO JESZ
Z Kuchni Do Kuchniręką wyciągnąć każdy z boków ku górze na tyle, żeby nie rozerwać ciasta i złożyć do środka. Czynność tą powtórzyć jeszcze raz po około 40 minutach. Następnie, gdy ciasto ponownie wyrośnie, czyli po około 2 godzinach, podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch nasmarowanych podłużnych foremek (około 22 cm). Włożyć do reklamówki i wstawić na noc (około(...)ładnie wyrósł. Rozgrzać piekarnik do 240 stopni C ** . Naciąć bochenki i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Na spód piekarnika wlać 100 ml zimnej wody ( wlałam pół litra ) i szybko zamknąć piekarnik. Piec około 45 minut ** . Po upieczeniu wyjąć z foremek i odstawić na kratkę do pieczenia, żeby chleb odparował. *Jeśli nie mamy zakwasu pszennego, a mamy np. żytni
Weekendy w domu i ogrodziepudding nie może nie udać, serio nawet facet (sorry panowie) jest go w stanie zrobić, bo wystarczy wszystkie składniki po prostu wymieszać i upiec. Jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu, ale w smaku to niebo truskawkowe, a poza tym jest bardzo efektowny. Na drugi i trzeci dzień po upieczeniu smakuje równie dobrze. Składniki na małą tortownicę(...)dużej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cukier, dodaj papkę bananową i wymieszaj dokładnie. Na samym końcu dodaj truskawki, każda pokrojona na minimum 4 części. Przełóż ciasto do formy lekko wysmarowanej olejem kokosowym i piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem, jeżeli pieczesz całość w jednej formie to przez około 40 minut, jeżeli
greenscarfwykorzystałam metalowe puszki po brzoskwiniach. Po upieczeniu kulicze dekorowane są lukrem, kolorowymi posypkami z napisem XB czyli Христос Воскресе! (Chrystus Zmartwychwstał!) Dobrze wyrobiony kulicz długo zachowuje świeżość, a ciasto się nie psuje. Składniki: 500g mąki 25g drożdży 250ml mleka 6 żółtek 150g cukru 150g masła 70g rodzynków (dałam Helio ) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 25ml koniaku łyżka cukru waniliowego(...)szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli lukier: 0,5 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny posypka cukiernicza do dekoracji Pół szklanki mleka mocno podgrzać, wsypać pół szklanki mąki i szybko wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić. Drożdże pokruszyć z łyżką cukru, wymieszać z pozostałym mlekiem (ma być ciepłe, nie gorące!) i łyżką mąki, odstawić na 10 minut, aż zaczyn ruszy
Obiad gotowyKolejne ciasto bazujące na dobrodziejstwach wiosennych smaków. Połączenie iście królewskie. Sezonowe truskawki prosto z ogródka, domowej roboty tegoroczny syrop z płatków róży, czekoladowy spód i delikatna bita śmietana... Dlatego też postanowiłam nazwać tą tartę królową czerwca. A olej rzepakowy, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3, jak widzicie może znaleźć(...)zastosowanie nie tylko do smażenia. Ciastka są z przepisu mojej babci. Szybki,e można nazwać również kryzysowe ;) Ale do rzeczy... Składniki: 250 g swojej roboty ciastek pieczonych z olejem rzepakowym* 100 g ciemnej czekolady 100 g masła/margaryny 2 łyżki kakao 600 g truskawek (kaszubskie) 2 galaretki truskawkowe syrop różany z płatkami 200 ml śmietany
Malinowe Pocałunkiowoców, które mamy aktualnie dostępne lub te, które uwielbiamy. Połączenie takich smaków - biszkopt, mus owocowy i bita śmietana - uważam za cudowny :) Typowy smak ciepłego lata.Wszystkim życzę smacznego! :)SKŁADNIKI:CIASTO:1/3 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej3 jajka 1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka octuszczypta soliMUS:850 g wiśni3 łyżki cukru pudru2 galaretki wiśniowe1/4 szklanki wodyPONCZ(...)proszek do pieczenia i ocet - szybko wymieszać i połączyć z ubitymi białkami. Połączone składniki można przełożyć na formę i włożyć do piekarnika na 20 minut.Po upieczeniu wyciągnąć biszkopt i pozostawić do ostygnięcia.Przygotowanie ponczu - do gorącej wody dodać cukier i sok z cytryny, wszystko razem wymieszać. Kiedy biszkopt będzie zimny to rozprowadzamy poncz na cieście. Gdy mus wiśniowy zaczyna
Serce zamknięte w formie pysznościPotrawka jednodaniowa z białej kapusty z dodatkiem wołowiny, duszona w soku pomidorowym. Pyszne, a zarazem proste danie obiadowe - zaledwie 5 składników głównych plus przyprawy. Samo przygotowanie
Kuchnia MagdaLeny