Oto kolejne z moich ulubionych dań. Właściwie to mogłabym zjeść wszystko jeśli zostałoby nadziane kapustą z grzybami :-) Te krokiety najczęściej goszczą na moim stole w czasie
peggiwkuchniNa salonach coraz częściej wraca się do tradycyjnych dań. Restauracje serwują świadomie dania znane z czasów PRL-u, proste i smaczne przepisy ceni się coraz bardziej
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPyszne, domowe batoniki owsiane z sezamem i orzechami, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu! Pasują idealnie do zabrania ze sobą na pracę lub do szkoły
Kuchnia ŁukaszaSałatka z pokrojonym w kosteczkę awokado, chrupiącymi szparagami i krewetkami. Całość wymieszałam z serkiem „Apetina” i majonezem. Dodałam czosnek, odrobinę chili, soku z limonki
Oryginalny smakTapenada to pasta z oliwek, kaparów i oliwy z oliwek. Dodatkowo wzbogaciłam jej smak czosnkiem i filecikami anchois, ponieważ w takiej wersji najbardziej mi smakuje. Przygotowanie
Oryginalny smakLekka, pyszna i sycąca zupa krem z pomidorami i dynią. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, bo jej przygotowanie zajmuje zaledwie 30 min. Zupa jest bardzo
Kuchnia Łukaszapodać na deser, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu? Idealnym wyjściem jest kokosowy jagielnik bez pieczenia, który po pierwsze składa się z kilku łatwo dostępnych składników, po drugie jest szybki i prosty w wykonaniu, a po trzecie smakuje wyśmienicie! :D Kokosowy jagielnik Przepis na jedną dużą blachę Potrzebujemy: 1 duże opakowanie herbatników wegańskich* 1 szklanka nieugotowanej kaszy jaglanej 3 szklanki(...)przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Na wierzchu rozsmarowujemy roztopioną w garnku gorzką czekoladę (podczas roztapiania możemy dodać odrobinę mleka, żeby się nie przypaliło) i posypujemy patkami/wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy na jakąś godzinę do lodówki. Jeżeli dla kogoś jest mało słodkie, dodatkowo można posypać je cukrem pudrem. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PolePiecz przez 30.-40 minut w 180°C do suchego patyczka. Po upieczeniu formy wyjmij, przestudź przez 10 minut, a następnie odwróć na blacie lub stolnicy do góry dnem. (Ciasto rośnie z górką, a dzięki temu zabiegowi będzie płaskie). Po całkowitym wystudzeniu każdy blat podziel na pół. Krem cytrynowy z lemon curd Cytryny sparz wrzątkiem. Na tartce zetrzyj skórkę(...)przygotowaniu bardzo szybko tężeje i należy od razu nakładać go na tort!) Krem czekoladowy (ganache) Czekoladę drobno posiekaj i umieść w misce. Kremówkę zagotuj w rondlu i zalej nią czekoladę. Poczekaj, aż się rozpuści, a następnie energicznie zamieszaj. Odstaw do wystudzenia. Gdy zacznie gęstnieć, pokrywamy nim tort. Przygotowanie W formie, w której piekło się ciasto ułóż pierwszy blat. Pokryj
Food SquareCzasami są takie dni, że chcesz pójść po linii najmniejszego oporu. Zrobić szybkie bezglutenowe spaghetti, którego przygotowanie zajmuje mniej więcej tyle co ugotowanie makaronu. Wkraczasz do kuchni z takim właśnie zamiarem a po chwili orientujesz się, że minęło 40 minut, bo dopadła Cię wena twórcza i zamiast zwykłego spaghetti w 10 minut masz buritto i to w dodatku na własnoręcznie(...)mąka jest zrobiona z suszonego korzenia). Ma konsystencję jak kasza manna, dlatego placek nie wychodzi gładki tylko ma chropowatą strukturę. Zamierzam jeszcze popracować nad plackiem, żeby uzyskać bardziej gładkie ciasto ale już teraz musiałam się podzielić przepisem bo w smaku jest naprawdę super i nie mogłam się powstrzymać :) Z mąki z manioku wychodzi też rewelacyjny chleb bez glutenu, bez zakwasu
Book of spellsKaszotto z marchewką i groszkiem to jedno garnkowe danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Jest zdrowe, smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Do tego dania
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!blogu jest kilka. Różnią się między sobą składnikami. Każdy z nich uważam za smaczny. Poniższy przepis na piernik przekładany powidłami z galaretką jest rewelacyjny, bardzo prosty i dość szybki w wykonaniu. Piernik z tego przepisu wychodzi wilgotny i puszysty, co za tym idzie jest mięciutki. Bardzo dobrze łączy się z powidłowo galaretkowym nadzieniem. Piernik przekładany(...)nagrzanym do 180 stopni, aż do suchego patyczka. xxx W rondlu podgrzej 1,5 słoika powideł śliwkowych z galaretka. Mieszaj, aż galaretka się rozpuści. Odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu ciasta, odkrój górkę. Przekrój ciasto na dwa blaty. Kiedy masa śliwkowa zgęstnieje przełóż ją piernikowe blaty. Owiń ciasto ciasno papierem do pieczenia aby utrzymać kształt. Piernik możesz oblać czekoladą Rusty fork
Rusty Forktych samych proporcjach. Tak więc szybki to tort :)Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, w tym poście na odpowiedni przepis.BISZKOPT:6 jajek150 g cukru drobnego do wypieków115 g mąki pszennej25 g kakao40 g masła roztopionegoBISZKOPT:Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, choć ja w przypadku tego ciasta osobiście nie trzymam się tej zasady
Blondynka Gotujebitą śmietaną i owocami – truskawkami, malinami, jeżynami i borówkami. Tort był tak dobry, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Przepis jest bardzo prosty, tort robi się bardzo szybko. Kto z Was ma ochotę na kawałeczek? Biszkopt Składniki na formę o średnicy 20 -22 cm (możesz użyć większej formy) 5 jajek (białka odzielone od żółtek) 3/4 szklanki mąki pszennej(...)cukru. Możesz zrobić to łyżką lub też ułatwić sobie zadanie – i użyć miksera. Pamiętaj jednak o wolnych obrotach ! Dno formy wyłóż papierem do pieczenia – boków tortownicy niczym nie smaruj. Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 35 minut. Każdy ma inny piekarnik więc warto co jakiś czas ciasto sprawdzić i piec do tak zwanego suchego patyczka. Uwaga, teraz najbardziej
Moja pasja smakurazu spód (było dość twarde). Chłodnym ciastem wyklejamy spód blaszki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do schłodzenia do lodówki, na ok.30-60 minut. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto należy ponakłuwać widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy ok.15-20 minut , do lekkiego zezłocenia, na programie z termoobiegiem. Następnie blaszkę wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Galaretka(...)rozmieszać i odstawić na chwilę, gdy dodajemy maliny mrożone. Następnie wrzucamy zamrożone maliny (do jeszcze gorącej galaretki) i energicznie mieszamy, aż galaretka zacznie ściągać (trwa na dosłownie moment). Galaretkę szybko wykładamy na kruchy spód i dokładnie rozprowadzamy tak, by nie było nierówności i by masa malinowa była w miarę gładka. Gdy dajemy świeże owoce, galaretkę odstawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie
Smaczne Zdroweszybko na głębokim oleju. Langosza kocham bo jest kaloryczny ,tłusty, podnosi poziom cholesterolu ,żołądek go nie lubi, prawdziwa bomba kaloryczna z dodatkami jak śmietana i ser. Ale jeżeli go szybko wysmażymy ,osączymy ,albo upieczemy w piekarniku to mogą go pokochać wszyscy, nawet ci z dobrym cholesterolem. Żarty, żartami i zabieramy się do dalszej pracy ,bo langosz upieczony(...)wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy na puree. Łączymy mąkę, ziemniaki, zaczyn, 1 łyżeczkę oleju, sól, resztę mleka dodajemy stopniowo i zagniatamy nieklejące się ciasto. Odstawiamy na 1 h. Przygotowujemy miksturę do smarowania lanoszy. Przeciśnięte 3-4 ząbki czosnku dodajemy do ¾ szklanki ciepłej przegotowanej wody z solą i pieprzem. Mikstura powinna być pikantna. Wyrośnięte ciasto
Kulinarny karnet Christophera