sobotę i niedzielę miała być kaczka, ale chciałam upiec ciasto, a że nie miałam wszystkich składników, to wybrałam się z mężem na większe zakupy do miasta. I to właśnie w Kauflandzie, coś mnie naszło, żeby kupić składniki na obiad w stylu chińskim. Muszę przyznać, że robi się go bardzo szybko, łatwo i jest bardzo smaczny, więc gorąco polecam. Do dania
Passions hobbies lifeTahini – pasta na bazie sezamu służąca do przygotowywania wielu potraw zarówno obiadowych , jak i deserowych.Jest składnikiem hummusu i baba ghanoush – specjałów kuchni bliskowschodniej. Częstowałam
Ostra na Słodkouzyskania gładniej konsystencji. Masę serową przelewamy na przygotowane ciasto, wierzch posypujemy płatkami migdałów (możemy delikatnie zamieszać, aby część migdałów się zanurzyła w masie) i pieczemy 10 min w temp. 220°C, skręcamy temperaturę do 190°C i pieczemy kolejne 20 min. Wierzch powinien być brązowy, ale jeśli za szybko nam ciemnieje możemy przykryć go papierem do pieczenia. Rada: patyczkiem
Moniki SmakołykiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne ciasto z dużą ilością bakalii. Jest miękkie i aromatyczne. Długo utrzymuje świeżość. Małymi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia a taki keks idealnie pasuje na świąteczny stół. Ale nie tylko, możemy je przygotowywać przez cały rok. Robi się je bardzo szybko, należy tylko pamiętać aby składniki do jego przygotowania
Marta Gotujemiodzie warzywa, wyśmienicie smakowały z pieczonymi przepiórkami, a ciasto z pasternaku było swoistym ukoronowaniem całego obiadu ! Na koniec jeszcze puszyste, cieplutkie bułeczki z prawdziwym masełkiem. Masełko powstawała przez większą część warsztatów, ubijane w słoiku, przechodząc z rąk do rąk uczestników. I na stał czas pożegnań. Szkoda, że tak szybko …. Wiele wspomnień, wspaniałe znajomości, masa inspiracji, nowych pomysłów – tego nikt
kolorowotorcikowojaja )Wykonanie:Na sam początek przygotowujemy mąki.Żeby uzyskać szybko i tanio mąkę ryżową i kukurydzianą, mielę w młynku do kawy ( takim który pamięta czasy ZSRR ) płatki owsiane górskie oraz płatki ryżowe.Odmierzam odpowiednią ilość mąki i przesypuję do miski. W misce mieszam wszystkie rodzaje mąk, potrzebne do przygotowania ciasta na muffiny, tj. owsianą, ryżową i kukurydzianą. Dodaję sól
kolorowotorcikowociągle gości kilka wiązek rabarbaru, idą a to do ciasta, a to do muffinek, a to do napojów.I tak oto powstała bardzo orzeźwiająca lemoniada rabarbarowa. Połączenie kwaskowatego rabarbaru i całkiem kwaśnej cytryny, przełamany słodyczą i delikatnością wanilii. Co sądzicie? Ja już go robiłam kilkukrotnie i za każdym razem szybko znika.Mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu.Zapraszam!Czytaj więcej
Pora coś zjeśćjedynym. Podstawą owego przepisu miał być fakt, że zawsze miał mi się udać i miałam być z niego zadowolona. Dzisiaj dziele się z Wami tym przepisem. Prosty, szybki, a co najważniejsze idealnie sprawdza się jako baza do tortów :) Biszkopt - klasyczny rzucany Składniki : 7 jajek (miałam średnie ale prawdziwe ze wsi) 3/4 szkl 250ml drobnego cukru 1 niepełna szkl(...)jednym żółtka. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i delikatnie niedługo miksujemy by nie było grudek. Tortownice wykładam papierem - samo dno, zamykam obręcz, wylewam ciasto. Wkładamy do zimnego piekarnika. Włączamy grzanie gorą dół na 180 stopni. Pieczemy około 30-40 min do suchego patyczka. Ja po 35 min przykryłam wierzch papierem by zbytnio nie zbrązowiał . Wyciągam
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprostu niebo w gębie. Z tego przepisu wychodzi 1 duża chałka lub dwie mniejsze. Chociaż myślę,że w przypadku domowej chałki żadna ilość nie będzie za duża. Zniknie szybko. Składniki: 500 g mąki pszennej 200 ml mleka 1 jajko 7 g drożdży suszonych 4 łyżki cukru 45 g masła roztopionego szklanka puree z upieczonej dyni jajko do posmarowania Przygotowanie(...)miksujemy na puree. Odmierzamy szklankę. Mąkę, drożdże i wszystkie inne składniki, razem z puree z dyni umieszczamy w misce i mieszamy. I tutaj albo przekładamy na blat i wyrabiamy ciasto aż przestanie się lepić do rąk, im dłużej wyrabiane tym lepiej. Lekko podsypujemy mąką w razie potrzeby. Wyrobione ciasto wkładamy do miski i odstawiamy na przynajmniej 1 godzinę aż zwiększy
Życie zaczyna się w kuchnijednego do drugiego przeszliśmy bardzo okrężną drogą. Po drodze zahaczyliśmy o sklep, nabyliśmy pyszny chlebek na śniadanie, i w radosnym nastroju zaczęliśmy planować resztę dnia. Niestety - niebo szybko się zachmurzyło, a wraz z chmurami nadszedł deszcz. Zimny i ciężki, zmusił nas do zostania w domu. I dopiero o dwudziestej pierwszej C. wyszedł do pracy... Dziwnie(...)zakalec, a to za sucha, a to w ogóle nie wiadomo co... Po kilkunastu próbach Mama porzuciła marzenia o babce idealnej, nawet nie zerkała w stronę przepisu przy wyborze ciasta. A my ciągle ją wspominaliśmy... W końcu więc, po długich latach, poprosiłam Mamę o przepis. Zanotowałam go skrupulatnie na jakimś świstku, a gdy w końcu chciałam ją upiec, nie mogłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzecałe kruszymy 1 jajko * dokładnie wypłukany (opcjonalnie) 1/4 szklanki wody 1 szklanka mąki sól Pierożki, chociaż sa nieco podobne, nie są pierożkami won ton, ze względu, i na ciasto, i na farsz. Zależało nam, żeby produkty potrzebne do ich wykonania były ogólnie dostępne. Z podanego farszu wyszło 20 pierożków. Mięso z rosołu marynujemy w przyprawach z ostatniej kolumny(...)dodajemy wszystkie składniki z pierwszej kolumny poza skórką z imbiru. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i przesmażamy imbiry. Dzięki temu będzie miał bardzo intensywny aromat. Doprowadzamy szybko do wrzenia, po czym gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 min, max. 1 h. Po tym czasie przecedzamy zupę. Kroimy marchew i selera i wrzucamy do czystego bulionu
Kuchnia od dwojgagotującego wywaru szybko wsypać mąkę i energicznie mieszać.. Podgrzewać około minuty, ciągle mieszając, aż masa zacznie odchodzić od ścianek rondelka. Zdjąć z ognia. Przełożyć gotową masę do miski i studzimy. Wkładamy ostudzona masę do misy miksera Dodawać po jednym jajku, bardzo dokładnie miksując po dodaniu każdego. Mieszać , aż masa stanie się gładka. Teraz wkładamy ciasto do rękawa
w mojej kuchnipięknie lśniącą polewą ... uwielbiam takie ciasta :-) Troszkę obawiałam się, czy za sprawą dodania 2 szklanek cukinii nie będę miała niespodzianki w postaci ... zakalca. Na szczęście nie. Ciasto długo zachowuje świeżość, nie jest przesłodzone, więc wszystkim łasuchom polecam zrobić polewę z mlecznej czekolady, a nie jak jest w oryginale z gorzkiej - chociaż dla mnie właśnie ta z gorzkiej jest(...)mnie przysłowiową wisienką na torcie :)) Oczywiście przepis można dowolnie modyfikować. Wzbogacić np. o odrobinę przyprawy do pierników lub np. dodać posiekane bakalie ... Polecam gorąco ten szybki i prosty przepis. Składniki: (na foremkę 12cmx20cm) 1 1/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki cukru 1 jajko 85 g roztopionej margaryny
Walijskie Pichceniemożna :) Dlatego jak tylko znalazłam ten przepis na moich wypiekach wiedziałam, że musi być dobre. Potwierdziło się - znikało bardzo szybko, gdziekolwiek się pojawiło. A robi się bardzo szybko więc polecam tym bardziej. Składniki: 115 g masła 250 g cukru - w oryginale jest drobny, ja dałam zwykły 125 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli 2 duże(...)podzielić na tury delikatnie mieszając tylko do połączenia składników dodać startą cukinię i czekoladę i delikatnie wymieszać formę wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli mamy sylikonową nie trzeba) i przełożyć ciasto - ja piekłam w dwóch foremkach jedna kwadratowa o wymiarach 30*30 i w małej okrągłej piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st ok 35-45 min - tak naprawdę
Gotowanie z pasjąszybko piecze, bo w zaledwie 6 minut mamy muffinki gotowe. Pozostaje tylko jeszcze je udekorować. Składniki: 0,5 szklanki oleju 1 szklanka cukru 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka 1 szklanka mąki (+ ewentualnie 1-2 łyżki) szczypta soli Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wystarczy dobrze utrzeć mikserem, tak by ciasto
Z notatnika