kształt (fot.2) . Przed smażeniem sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę - wrzucając do niego kawałek ciasta. Jeśli od razu wypłynie do góry, a wokół będzie pełno bąbelków - można smażyć. Należy również zwrócić uwagę, żeby tłuszcz nie był rozgrzany zbyt mocno, ponieważ będzie nam zbyt szybko przypalał faworki. Na rozgrzany tłuszcz delikatnie kłaść uformowane faworki (żeby zachować kształt). Smażyć
Świat Ciastapieczenia. Ciasteczka pieczemy porcjami w 180°C ok. 8 - 10 min. Ważne! Żeby ciasto podczas wałkowania nie przyklejało się do wałka, najlepiej podsypać je mąką. Można wałkować przez folię spożywczą. Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 1 min, szybko stwardnieją łatwo je będzie przełożyć. Lukier: Proporcje 1 szklanka cukru pudru na 1 białko. Białko
Moniki Smakołykichrupiącą kalarepą. Po chińsku – bo z chińskimi naleśnikami i dodatkami. Smacznie i w miarę szybko – bo mimo tylu składników, wszystko robi się łatwo, prosto i przyjemnie. CHIŃSKIE NALEŚNIKI To szybsza i zdecydowanie prostsza wersja tradycyjnych chińskich naleśników pełnych szczypiorku – bez formowania i wałkowania ciasta. Z wierzchu są lekkie i chrupiące, smakowicie przypieczone na niewielkiej ilości tłuszczu, w środku – miękkie
Karo in the Kitchenprzeznaczyłam na sok. Można też zasypać je cukrem w słoiczkach i zagotować. S uszone jagody szybko likwidują biegunkę, a świeże leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu i uelastyczniają naczynia krwionośne. Owoce ze słoiczków przydadzą mi się do deserów, albo zjemy je zamiast słodkiego batonika. Ciasta ze świeżymi jagodam i są przepyszne, każdy o tym wie . W moim menu jest kilka
Proste PotrawyMyślałam ,że ta pizza to będzie niewypał.Jednak okazała się smaczna,szybka i ślicznie wygląda,a zapach po domu roznosił się niebiański.Od razu Wam mówię ,że jej nie spartolicie , bo jej się nie da prawie spartolić :). mąki tyle aby ciasto się zagęściło 4 łyżki oleju 1 szkl.mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta soli
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwięc warto po nie sięgnąć dopóki są :) Muffinki porzeczkowe to idealny przepis dla osób, którym tak jak mnie brakuje czasu na wszystko. Robi się je błyskawicznie, ale tak samo szybko znikają :) Naprawdę polecam! Składniki: 250g czerwonych porzeczek 2 jajka 100g masła 170g cukru 125 ml mleka 250g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Porzeczki umyć, oczyścić(...)jajkami i mlekiem. Do suchych składników wlać mokre, wsypać porzeczki i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić je równymi porcjami ciasta. Piec 25 minut w temperaturze 190 stopni
kuchnia doskiprzykleić na nim posiekane orzechy lub mieszankę posiekanych orzechów i migdałów. Oczywiście jak każde ciasto drożdżowe i półfrancuskie najlepsze są wciąż odrobinkę ciepłe, kruche na zewnątrz, miękkie wewnątrz, ale i w kolejnym dniu są warte swoich ok. 400 kalorii - spalić można przez godzinę szybkiego marszu w tempie ok. 6,5 km/h :) I pamiętajcie: na wigilijnym stole, wypełnione niebieskim makiem
I tu będę miała takie tezaraz lato i tak w kółko :) Strasznie ten czas biegnie. Czasem mam wrażenie, że za szybko. U mnie dziś tarta, dawno nie było, mąż miał ochotę, więc zrobiłam :) Wersja z samymi warzywami, bez mięsa, ale moi panowie obaj zadowoleni :)) Miłego dnia Wam życzę :) Składniki ciasto: 1 1/2 szklanki mąki 1 jajko 1/2 kostki masła (100g) 2 łyżki śmietany 18% Farsz
kruche babeczkismażyć na średniej mocy palniku, placuszki. Jedna łyżka to jeden placuszek. Ciasto jest dość luźne ale nie dosypujemy mąki, delikatnie przewracamy na drugą stronę gdy już będzie z jednej strony placuszek będzie rumieniony. Odsączyć na papierowym ręczniku. Uzależniające, znikają bardzo szybko z talerza
Delicious Titbitswarto kupować ich w sklepie. Po pierwsze nikt ich nie tknie, a po drugie szybko robią się jak "kamień"... Wracając do puddingu - efekt może przerosnąć wszelkie oczekiwania. Idealnie smakuje na ciepło, jak i po ostygnięciu. Teraz się zastanawiam - czy nie upiec hurtowej ilości ciasta drożdżowego, aby później powstał z niego kolejny, podobny deser! 300g lekko suchej drożdżówki (może być
Di gotujeSmaczne, szybkie i proste do przygotowania kruche ciasteczka w kształcie baranków i zajączków. Ciasteczka idealne na wielkanocny stół :) Wbrew pozorom przygotowanie domowych ciasteczek nie jest skomplikowane. Wystarczy dobrze zagnieść kruche ciasto, rozwałkować i wykroić ciasteczka. Szczerze polecam! Składniki na 3 duże blaszki: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (300 g) niecała kostka masła (180 g) 3 żółtka (z dużych
UgotowaćPolecam bardzo ;) P.S Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia sernika po przekrojeniu, tak szybko zniknął;) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 3/4 szklanki cukru pudru kostka masła Wykonanie: Mąkę przesiać, wymieszać z resztą składników i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części jedną większą (3/4) i drugą mniejszą (1/4). Mniejszą część
Krakowskie smaki Aniżeby dość często zmieniać filtr na słoiku (butelce), ponieważ cukier z nalewki skutecznie i szybko ... go zapycha. Do przefiltrowania nalewki 2l użyłam około 20 filtrów i czynność ta zajęła mi 2 dni :)) Tak wyglądało moje filtrowanie: Brzoskwinie, które zostały z nalewki wykorzystujemy do ciasta, lodów, deserów ... lub zjadamy, bo są pysznie nasączone alkoholem, chociaż barwę mają nie ciekawą (ciemno
Walijskie Pichceniepozostałą masą zmieniając tylko kolory galaretki.Mają być trzy warstwy.Wierzch posypujemy pokruszonymi bezami. Ciasto zostało zrobione dla mojego mężusia bo to są jego klimaty.Nie było go długo w domu więc muszę go trochę rozpieścić.Polecam to ciacho dla dzieci a z pewnością szybko zniknie z talerzy. Mimo niezbyt optymistycznej prognozy pogody życzę wszystkim radosnej i słonecznej majówki spędzonej
Niespełnione zdolności kulinarneciasta jest wprost obezwładniający. Zarówno w czasie pieczenia jak i 2, 3 godziny po. SKŁADNIKI CIASTA 450g mąki pszennej + 50g-80g zapasowej 320ml bardzo ciepłej wody 2 łyżki oliwy extra vergine 1 płaska łyżka stołowa cukru 2/3 łyżeczki soli 1 opakowanie drożdży instant SZYBKI SOS MARINARA 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii
Karo in the Kitchen